KVÁSOK A KVÁSKOVÉ PEČENIE

Kvások a kvasnice. Kvasený alebo kysnutý?

Veľa ľudí tieto dve veci neodlišuje, a pritom je v nich veľký rozdiel. Nielen v tom, z čoho sa kvások a kvasnice skladajú, ale aj v tom, aký dopad majú na naše zdravie, ako sa v našom tele správajú a v čom nám pomáhajú alebo škodia.

Kvások nie je žiadnym moderným výmyslom, ale je známy už 5 000 rokov. Možno si pamätáte svoje staré mamy, ako kváskový domáci chlieb zvykli piecť doma.

Prečo jesť kváskový chlieb?

Chlieb upečený z kvásku je pre naše zdravie prospešný. Tu je 6 hlavných dôvodov, prečo kváskový chlieb uprednostniť:

  1. Je pripravený úplne bez chémie – bez rôznych prídavných látok. Kváskový chlieb sa dá upiecť už z troch surovín:  múka, voda, soľ. Prípadne ho môžete dochutiť a to rôznymi bylinkami, koreninami alebo semienkami.
  2. Je ľahšie stráviteľný – vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Znamená to, že po zjedení kváskového chleba vám už nebude bývať ťažko na žalúdku, ani vás nebude nadúvať.
  3. Vydrží dlhšie – pri kvasení vzniká kyselina mliečna, ktorá chlieb prirodzene konzervuje. Kváskový chlieb sa dá bez problémov jesť aj týždeň. 
  4. Neprekysľuje organizmus– baktérie z kvásku neprekysľujú náš organizmus, naopak rozkladajú škroby a bielkoviny prítomné v múke. Preto je pre náš organizmus s kváskom upečený chlieb pre zdravie prospešný a prijateľnejší.
  5. Je nadýchaný – kvasinky obsiahnuté v kvásku produkujú plyn oxid uhličitý, ktorý je obsiahnutý následne v ceste, čím sa stáva cesto nadýchanejšie.
  6. Chutí famózne! Krásne voňavý s chrumkavou kôrkou, nadýchanou a vláčnou striedkou vo vnútri. Taký býva domáci kváskový chlebík. Každý, kto ho vyskúšal, tvrdí, že iný už nechce.

Z kvásku upečiete a uvaríte veľmi veľa rôznych vecí: nielen kváskový chlieb, ale aj kváskové rožky, žemličky, kváskové koláče, vianočku, buchty, či makovky, na slano, na sladko, kváskový lepkový alebo aj bezlepkový chlieb. Vždy podľa chute, nálady a domácej požiadavky.

Pozrite sa, aké dobroty sa dajú s kváskom pripraviť:

Chlieb Rugbrod

Desiatové uzly

Bambule

Ďalšie recepty

Dlhšie načítava stránku, ale oplatí sa chvíľku počkať 🙂

Nakuknite, aké recepty ukrýva kniha Kváskovanie 2 – Poklady z vašich kuchýň:

Kuchárska kniha

Kváskovanie 1 – Recepty z kvásku:

Kvaskovanie recepty

V knihe nájdete:

  • 345 strán plných receptov a hodnotných rád pre kváskovanie
  • 65 receptov z kvásku
  • z toho je 8 bezlepkových receptov z kvásku
  • Recepty z kvásku
  • Bezlepkové recepty z kvásku
  • V teoretickej časti nájdete TIPY, TRIKY A RADY:
  • Ako urobiť kvások
  • Ako sa starať o domáci kvások
  • Celá výroba kvásku
  • Príprava kvásku pred pečením
  • Chyby chleba a kvásku počas pečenia
  • Kvások a jeho zdravotné účinky
  • História kvásku
  • Zaujímavosti o kvásku
  • Ďalšie tipy a triky pri pečení a varení s kváskom

Vybrať si môžete z: tlačená kniha, elektronická kniha (e-kniha)

Bannet kvaskovanie TOP2 –maly 5

Vo februári 2017 sa kniha „Kváskovanie – Recepty z kvásku“ stala #TOP2  v rebríčku najpredávanejších kníh v Martinuse a #TOP4 v predajniach Panta Rhei.

Kuchárska kniha

Kváskovanie 2 – Poklady z vašich kuchýň:

3D Kvaskovanie 2

V knihe nájdete:

  • 392 strán plných receptov a hodnotných rád pre kváskovanie
  • 69 receptov z kvásku
  • z toho je 13 bezlepkových receptov z kvásku
  • V teoretickej časti nájdete TIPY, TRIKY A RADY:
  • Aký je rozdiel medzi kváskom a droždím
  • Výbava domáceho pekára
  • Jednotlivé fázy kváskovania a ich význam
  • Návod na založenie materského kvásku
  • Nie je múka ako múka
  • Zoznam mlynov a ich múkna Slovensku
  • V čom alebo na čom sa dá piecť
  • 8 dôvodov, prečo je kváskovanie vhodné aj pre deti
  • Celiakia a kvások
  • Tipy a rady pri práci s bezlepkovým cestom
  • Tipy a rady pri práci s hydratovaným cestom
  • Materské cesto (Mother dough) a práca s ním
  • Problémy materského kvásku a štartéra
  • Tipy, triky a vychytávky pri skladovaní
  • Ozdobné narezávanie a zdobenie chleba
  • … a ďalšie praktické a náučné tipy, rady a triky

Vybrať si môžete z: tlačená kniha

Obidve tlačené knihy sú vyhotovené z kvalitného kriedového papiera s vysokou mierou farebnosti, na ktorých sa recepty vynímajú svojou krásou. Stránky kníh sú dostatočne hrubé a pevné, dobre sa v nich listuje a stránky sa nekrčia. Knihy majú kvalitnú šitú väzbu, tvrdý obal a aj okrasné lakovanie. Vďaka tomu majú knihy Kváskovanie oveľa dlhšiu životnosť. Kniha Kváskovanie 2. má aj dve praktické rôznofarebné šnúrkové záložky, ktorými si môžete označiť aktuálne pečené recepty. Kvalita kníh je pre nás podstatná, zvnútra ich obsahom i kvalitou zvonku. Ak chcete do knižiek „nakuknúť“, stiahnite si recepty zdarma z vyskakovacieho okna tu na stránke a uvidíte, ako recepty v knižkách vyzerajú.

Až 157 receptov uvarených a upečených z kvásku získate spolu v obidvoch knihách a ich bonusoch. Tieto dve knihy sú doslova encyklopédiou kváskovania. Okrem receptov v nich získate aj veľa teórie o kváskovaní, rady, tipy, triky a návody, ktoré vám uľahčia kváskovanie, či už ste začiatočník alebo pokročilý. 

e kniha kvaskovanie1

Plnohodnotná elektronická kniha Kváskovanie 1 – Recepty z kvásku

Radi využívate elektronické zariadenia, ako tablet, počítač či mobil? Využite možnosť zakúpenia elektronickej verzie vo formáte PDF.

 

e-kniha bezlepkové recepty

Bonusová elektronická kniha č.1 “Kváskovanie bez lepku”: 14 bezlepkových receptov pripravených s láskou a bezlepkovým kváskom. Recepty na chlieb, pečivo i koláče pripravené expertkami na bezlepkové kváskovanie. Recepty plné chute, ktoré si zamilujú nielen bezlepkáči.

e-kniha ako využiť tvrdší chlieb

Bonusová elektronická kniha č.2  “Ako využiť starší chlieb”: 9 receptov z tvrdšieho kváskového chlebíka. Inšpiratívne využitie tvrdšieho kváskového chlebíka alebo pečiva na rôzne spôsoby. Sladké i slané recepty pre správne gazdinky. I tvrdší chlebík sa dá zúžitkovať do poslednej omrvinky.

Tieto 2 elektronické kuchárske knihy sú súčasťou knihy Kváskovanie 2. Dajú sú sa stiahnuť do počítača, tabletu, či mobilu.

Celkovo touto knihou získate až 90 vynikajúcich kváskových receptov.

Kúpou ktorejkoľvek knihy budete automaticky zaradení do MEGA súťaže o 31 cien v hodnote skoro 3.500 EUR

Do ukončenia súťaže zostáva:

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy
mega sutaz kvaskovanie 31 cien

Pri kúpe ktorejkoľvek knihy získate ZDARMA aj týchto 7 BONUSOV:

1. BONUS: zľavový kupón na nákup ošatky v hodnote 2 EUR
1. BONUS: zľavový kupón na nákup ošatky v hodnote 2 EUR
6. BONUS: zľava 10% na nákup konopných vreciek na chlieb v eshope chlebnik.sk
6. BONUS: zľava 10% na nákup konopných vreciek na chlieb v eshope chlebnik.sk
2. BONUS: zľavový kupón na kurz kváskovania s autorkou knihy v hodnote 5 EUR
2. BONUS: zľavový kupón na kurz kváskovania s autorkou knihy v hodnote 5 EUR
7. BONUS: zľava 10% na nákup domácich spotrebičov Miele nad 600€ v eshope www.em-shop.sk
7. BONUS: zľava 10% na nákup domácich spotrebičov Miele nad 600€ v eshope www.em-shop.sk
3. BONUS: zľava 20% na nákupy v e-shope provitality.sk
3. BONUS: zľava 20% na nákupy v e-shope provitality.sk
4. BONUS: video návod “Ako založiť kvások”
4. BONUS: video návod “Ako založiť kvások”
5. BONUS: doživotná aktualizácia e-knihy Kváskovanie – Recepty z kvásku
5. BONUS: doživotná aktualizácia e-knihy Kváskovanie – Recepty z kvásku

V knihe Kváskovanie 1 nájdete recepty od týchto slovenských a českých odborníčok na kváskovanie:

Naty Žúreková Štefková
Naty Žúreková Štefková
Ing. Daniela Rau
Ing. Daniela Rau
Mgr. Lucia Šmidovičová
Mgr. Lucia Šmidovičová
MUDr. Andrea Gáži
MUDr. Andrea Gáži
Ing. Michaela Sedláčková
Ing. Michaela Sedláčková

V knihe Kváskovanie 2 nájdete recepty od týchto slovenských a českých odborníčok na kváskovanie:

Naty Žúreková Štefková
Naty Žúreková Štefková
Ing. Daniela Rau
Ing. Daniela Rau
Ing. Michaela Sedláčková
Ing. Michaela Sedláčková
Renáta Lukáčová
Renáta Lukáčová
Natália Maurerová
Natália Maurerová
Monika Cebáková
Monika Cebáková
Mgr. Marcela Lehocká
Mgr. Marcela Lehocká
Ing. Katarína Darášová
Ing. Katarína Darášová
Madla Šárka Novak
Madla Šárka Novak
Mgr. Lenka Gírethová
Mgr. Lenka Gírethová
Darina Gáliková
Darina Gáliková
Jitka Gerešová
Jitka Gerešová
Helena Balážová
Helena Balážová
Andrea Siddall Kováčová
Andrea Siddall Kováčová

VAŠE REFERENCIE: ( kliknutím na  >>> otvoríte referenciu)

  • Katarína Krausová,  Kváskujem od októbra z vlastného kvásku. Je to náš Maxík Deti sa ma často pýtajú, či už Maxo jedol Je to ako ďalší člen rodiny. Kváskový domáci chlieb je neporovnateľný ani s tým najlepším, čo ponúkajú naše supermarkety. Odkedy kváskujem, chlieb ani pečivo sme nekúpili. Aj napriek nejakým počiatočným nepodarkom. Netreba sa vzdávať. Čím viac sa pečie, tým viac sa vám kvások za to odmení. Niet nad úžasnú vôňu a chuť domáceho chleba… a ešte jedno plus je to množstvo variácií, ktoré je možné vyčarovať z obyčajného (teda neobyčajného) kvásku. A to nehovorím o zdravotnom hľadisku, keďže viem, čo v tom chlebíku a pečive mám…. Kváskovanie je silne návykové…. Stačí raz začať, a potom je už ťažko prestať
    A ako dôkaz, že je to aj pohodlné:
    Dnes ráno sme sa budili do úžasnej vône čerstvého chleba…

  • Eva Staneková, Bratislava: Ku kváskovaniu som sa dostala formou kurzu kváskovania u Naty a to úplnou „náhodou“. Dovtedy som o žiadnom kváskovom chlebe nikdy nepočula. Len ma zaujala možnosť piecť vlastný chlebík doma. No odvtedy ma kváskovanie totálne chytilo, každý víkend dobrovoľne a dokonca s veľkou radosťou a nadšením vypekám chleby, takže už chlieb a pečivo v obchode vôbec nekupujeme. Knižka Kváskovanie je úžasná, páči sa mi, že sú v nej zhrnuté všetky informácie, takže keď si s niečím neviem ohľadom kváskovania rady, tak si to mám kde „naštudovať“ ? Recepty v nej sú prehľadné, fotky výstižné, určite by nemala chybať v kváskovacej domácnosti ? Už sa neviem dočkať, kedy bude aj v papierovej forme. Dobrú noc a ešte raz vďaka za úžasnú knižku.

  • Alica Priečinská, Trenčianska Teplá: O kváskovom pečení som počula len samé chvály. A preto som sa rozhodla to aj vyskúšať. Na pohľad moje chlebíky ešte nevyzerajú „úžasne“, no moja rodina si ich veľmi pochvaľuje. Chuťovo sú výborné a oveľa ľahšie stráviteľné. Preto som sa potešila, keď som si mohla kúpiť knihu Kváskovanie. Je skvelá. Bola som prekvapená množstvom receptov, čo všetko sa dá z kvásku upiecť. Čo je úžasné, že to nie je len kniha o receptoch, ale sú v nej skvelé rady a návody, ako sa od úplného začiatku, môžem naučiť kváskovému umeniu aj doma. Veľmi sa teším, tejto knižke, pretože milujeme chlieb a pečivo. Teraz ich môžeme jesť bez výčitiek svedomia v oveľa zdravšej podobe.