16 komentárov

  1. Marta
    12. októbra 2017 @ 19:51

    Ja peciem kvaskovy chlieb len mesiac,ale hned po prvom ochutnani mi sadol chlieb na zaludok ako zadok na nocnik.je mi ovela lepsie co sa tyka zdravia.Kvaskovanie je super

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. októbra 2017 @ 22:13

      Marti, tešíme sa, že ste zakúsili aj Vy kúzlo a benefity kváskovania 🙂 len tak ďalej 🙂

      Reply

  2. Darina
    13. októbra 2017 @ 17:54

    Priznávam, že po prvom neúspechu, keď sa mi cesto lepilo nielen na dosku, ale sa mu aj z ošatky nechcelo, som asi mesiac na kváskovanie ani len nepomyslela. Vlastne surfovala som po internete a so „závisťou“ pozerala videá šikovných kváskovateľov. Potom som si povedala, ja, dcéra pekára sa mám tak ľahko vzdať!? Tak som znova založila kvások a čakala, čo sa bude diať. No aj sa dialo! Kvások bol po 10tich dňoch zrelý na vyhodenie, páchol po acetóne jedna radosť! Zúfalá som sa obrátila na Naty, aby poradila, čo robiť. Vďaka jej rade som si kvások zachránila a upiekla svoj prvý, pekne zaguľatený peceň chlebíka. Tešila som sa ako malý Jojo… odvtedy každý víkend pečiem kváskový chlebík. Chutí dcére aj manželovi, čo je pre mňa veľké povzbudenie a zároveň motivácia na ďalšie experimentovanie. Naty, ešte raz vďaka za pomoc!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. októbra 2017 @ 21:16

      Darinka, veľmi ste ma dojali, ďakujem za krásne slová. Veľké zadosťučinenie pre mňa 🙂 teším sa z nájdenia novej lásky ku kvásku 🙂 Nech to pečie 🙂

      Reply

  3. Zuzana
    16. októbra 2017 @ 8:52

    Takze spravne som to pochopila ,ze ak idem pouzit dvojitu davku muky na dva chlebiky tak starter spravim akoby som robila len jeden chlebik? Starter na jeden chlebik vystaci na dve davky /dva chlebiky? Dakujem Zuzana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. októbra 2017 @ 15:10

      Zuzi, zdravíme 🙂 keď budete znásobovať receptúry, treba znásobiť úplne všetko od začiatku prípravy chleba. Držíme palce 🙂

      Reply

  4. Stana
    19. októbra 2017 @ 13:20

    Dobrý deň, po zhliadnutí včerajšieho Reflexu ste ma úplne „namotala“ na pečivo z kvásku.
    Kváskujem už skoro rok. Raz jediný raz som vyskúšala upiecť rožky a tie ani pes nechcel :-))))
    Tak cez zimné večery určite vyskúšam nejaký Váš osvedčený recept.
    Nech sa Vám darí a prajem všetko dobrééé. Stana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. októbra 2017 @ 18:10

      Stanka, veľmi sa tešíme vášmu zápalu pre kváskovanie. Je nám cťou 🙂 Nech sa darííí 🙂

      Reply

  5. Jana
    19. októbra 2017 @ 19:26

    Dobrý deň, aj ja po pozretí včerajšieho Reflexu som sa odhodlala a kvások som si dnes založila. Neviem či to zvládnem ale pre moju rodinku to stojí za to vyskúšať. Prajem vám ešte dlhé a chutné pečenie, ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. októbra 2017 @ 19:55

      Jani, tešíme sa, že sme vás motivovali 🙂 verím, že kváskovaním prinesiete svojim najližším chuť a zdravie na váš stol:) dokváskovania

      Reply

  6. SimiK
    19. októbra 2017 @ 20:30

    Po troch neúspešných pokusoch o založenie vlastného kvásku mi jedna dobrá duša darovala zo svojho. S pomocou jej rád som takmer bez problémov upiekla tento týždeň dva fantastické chlebíky ❤ Momentálne mám rozrobený ďalší a obzerám sa po recepte na niečo sladké kváskové.
    Teším sa, že mojej rodinke chutí, a ja im pripravujem dobroty s ❤

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. októbra 2017 @ 21:11

      Simi, to je super, velmi sa tomu tesime 🙂 nech to kvaskuje 🙂

      Reply

  7. Vlasta
    8. novembra 2017 @ 23:45

    ahoj.. ja som tiez zacala kvaskovat.. velmi mi ten chlebik chuti. mam aj mlyncek na mletie muky takze vsetko by bolo super, len nikdy sa mi nepodari dost vysoky. ked ho vyklopim nakysnuty na rozpaleny plech tak sa mi do sirky trochu roztecie. kde je chyba…. poradte

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. novembra 2017 @ 10:03

      Vlasti, dobrý deň. Tešíme sa z vášho kváskovania 🙂
      Rozlievanie chlebíkov môže byť v súvislosti s prekvasením, resp. že chlieb pridlho kvasil finálne v ošatke, ale za to môžu práve čerstvo zomleté múky, v ktorých je činnosť enzýmov ešte na dosť vysokej úrovni. Túto tému rozoberáme v knihe Kváskovanie 2 . Poklady z vašich kuchýň.
      Držíme vám palce, nech to kváskuje 🙂

      Reply

  8. darina
    13. novembra 2017 @ 15:59

    Tie moje rožky, no do plaču :(. Najskôr som si povedala, načo sladenka, aj tak som ju zabudla kúpiť. Keď však rožky zostali ako pribraté „dážďovky“,po upečení tvrdé s hustou striedkou, prečítala som si ešte raz pozorne recept a čosi o slade. No pekne, však pomáha kvasiť, nato sladenka ! Vyzbrojila som sa teda všetkým, čo do nich treba a hor sa do pečenia. Hoci tentokrát “ pribrali“ viac, ako minule, nie sú také krásne vykvasené ako na obrázkoch v knižke. Čo robím zle? Kvások je, ako má byť, pavučinkový ako hovorím ja, štartér krásne prevzdušnený, ale cesto mi už tak neprekvasí, nezväčší objem a to isté sa deje aj pri kvasení rožkov. Veľmi málo nakvasia a výsledkom sú tvrdé, husté „šúlčeky“. Naty, prosím o radu, ktorú fintu som prehliadla?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      14. novembra 2017 @ 22:36

      Darinka, rožky sú niekedy potvory. Podstatné je každú časť prípravy cesta urobiť naozaj poctivo. Nič neodfláknuť. Následne budú pavučové, hebké a dokonalé 🙂
      Nevzdávajte to, určite to pôjde 🙂
      Držíme silno palce 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *