Kváskovanie – ako na to
Kváskovanie je téma, ktorá láka čoraz viac ľudí. Kvások totiž svojím zložením pomáha nášmu zdraviu, ba častokrát nám pomôže oslobodiť sa od liekov, ktoré sme dlhodobo užívali.
Ale ako na to? Naše odhodlanie býva veľké, no tréma a strach z neúspechu ešte väčšia. S ideou „spolu je to lépe táhne“ sa na to pozrime spoločne 🙂
Čo potrebujeme ku kváskovaniu?
Na základné pečenie máme už teraz takmer všetko doma. Chýba nám len kvások.
Ku kvásku sa dostaneme troma spôsobmi:
- vypestujeme si svoj vlastný kvások
- kúpime si ho v sušenej forme
- niekto z nášho okolia, kto už kváskuje, sa s nami oň podelí
Teraz už máme aj kvások a môžeme pokračovať 🙂
Základný zoznam potrebných vecí na pečenie s kváskom:
- múka- pre chlebovú chuť chlebíka je dobré mať doma ražnú múku a pšeničnú alebo špaldovú chlebovú múku
- voda – obyčajná z vodovodu
- soľ – najlepšie morská alebo himalájska
- miska, v ktorej budeme cesto spracovávať
- fólia alebo väčší sáčok na prekrytie misy, nech cesto počas kvasenia neobschne
- váha- najlepšie je mať digitálnu váhu. Váženie je presnejšie a často v receptoch nájdeme pomery, ktoré pri starších typoch váh ťažko odhadneme.
- miska, v ktorej bude chlieb finálne kvasiť
- škrob na vysypanie nádoby, v ktorej bude chlebík finálne kvasiť
- utierka do misky, v ktorej bude cesto kvasiť, aby sa neprilepilo o steny nádoby
- rúra (remoska alebo pekárnička)
- plech, na ktorom budeme chlieb v rúre piecť
- papier na pečenie- v prípade, že chlieb narezávame, je dobré ho prenášať do rúry na papieri na pečenie
- starý vyradený plech alebo nádobu na zaparenie
- hrnček na vodu na zaparenie
- utierka na skladovanie chlebíka
Ak chceme úroveň kváskovania trochu pozdvihnúť, môžeme sa popozerať po ďalších pomôckach k pečeniu na domácej i profesionálnej úrovni:
- rasca, ľan, semienka, mak, vločky, orechy, klíčky, otruby, rôzne druhy múk, bylinky, pohánka, ryža, zemiak. Vhodnou kombináciou vytvoríme úžasnú chuť chlebíka a zvýšime jeho nutričnú hodnotu.
- kuchynský robot- vymiesi cesto za nás 🙂
- domáci mlynček na múku- kupujeme si len zrno, ktoré si sami doma čerstvo pomelieme na múku
- stierka na prekladanie cesta
- ošatka- pekárenská pomôcka na finálne kvasenie chleba
- žiletka alebo ostrý nožík na narezanie a ozdobenie chlebíka- pred vložením bochníka do rúry vyrežeme do vykvaseného chlebíka nejaké zaujímavé zárezy
- kameň na pečenie- špeciálny druh žuly určenej na pečenie v rúre. Zvládne vysoké teploty bez toho, aby sa praskol.
- ľanové vrecúško- vrecúško, v ktorom chlieb vydrží čerstvý aj týždeň.
Kde tieto veci kúpime?
- Veľkú časť surovín dostať kúpiť už aj v supermarketoch.
- Niektoré, nie masovo využívané druhy múk, zoženieme pohodlne v bio obchodoch.
- Pokiaľ sa váš otec alebo dedko už neholí starými žiletkami „astrami“, v drogérií ich stále ponúkajú.
- Stierku na cesto nájdeme v domácich potrebách.
- Po ošatkách sa môžeme popozerať v niektorých domácich potrebách, alebo pohodlne na webe: www.extradarcek.sk, kde ponúkajú ošatky z celulózy. Netreba ich vysypávať škrobom, cesto sa v nich neprilepí na steny a majú aj rôzne krásne tvary a dizajny.
- Klasické pedigové ošatky, ktoré treba vysypať škrobom, aby sa cesto neprilepilo, nájdete na:
- Kameň na pečenie do rúry ponúkajú v kamenárstve. Je lepšie si zistiť viaceré v okolí, ceny u jednotlivých predajcov sa veľmi líšia. Keď budete kupovať kameň, tak vyberte dostatočne hrubý, lebo tenký sa zvykne pri pečení prasknúť.
- Ľanové vrecúška dostať v lepších bio obchodoch, či v pripravovanej sekcii na webe www.chutodnaty.sk
- Mlynček na múku zoženiete napr. u dodávateľa SANA, ktorý dodáva mlynčeky do takmer všetkých eshopov.
- Kuchynský robot je veľkou témou, pretože vybrať ten „najlepší“ nie je ľahké. Myslím, že taký ani neexistuje, pretože každý človek má špecifické požiadavky. Najlepším vodítkom sú preto asi referencie priamo od spotrebiteľov na jednotlivé druhy mlynčekov.
Napadajú Vám otázky ohľadom výbavy či samotného kváskovanie? Pýtajte sa, píšte:)
Kváskovanie je láska na prvé pečenie. Kto to skúsi, dá mi za pravdu:)
Tak hor´sa na kvások:)
Mýty a fakty o kvásku a kváskovaní - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
3. septembra 2018 @ 11:22
[…] TIP: Ako na kváskovanie? Máme pre vás podrobný zoznam vecí, ktoré budete potrebovať. […]
Andrea
22. novembra 2018 @ 23:09
Dobry den ked kvasok prikrmujem viac dni ma byt stale vonku na kuchynskej doske v pohariku alebo ho mam dat do ladnicky? Dakujem
Daniela Rau
26. novembra 2018 @ 21:54
Dobrý deň, kvások po prikŕmení nechajte 9-12 hodín pri izbovej teplote. Následne nádobku s kváskom uzatvoríme a vložíme do chladničky. Tam bude čakať na ďalšie pečenie alebo ďalšie prikŕmenie.
Natália
8. januára 2019 @ 21:14
dobrý deň, prosím neviete mi poradiť, máme doma kvások, prikrmujem ho vždy ražnou múkou, posledne pravidelne tou modrou na kváskovanie. ale kvások rovnako teraz aj predtým je veľmi cítiť po acetóne. na vašej stránke som sa dočítala že je to vtedy keď je hladný, no náš je acetónový vždy, večer ho dokŕmim, nechám 12h na linke a napriek tomu je acetónový, po 1-2 dňoch v chladničke cítiť acetón ešte intenzívnejšie. skúšali sme ho ozdraviť už asi 2x podľa vášho postupu napriek tomu je to stále rovnako. chlebík z neho je dobrý, vybehne pekne aj chuťovo je dobrý. tak neviem či si to len nevšímať, alebo kde ešte môže byť chyba. ďakujem pekne.
Naty Štefková Žúreková
9. januára 2019 @ 17:12
Naty, zdravíme. A je to acetón- odlakovač na nechty? Nie octová vôňa? V prípade, že je to zápach identický ako odlakovač na nechty(chemikália), 12 hodín na linke je pre ňho veľa. Skúste ho dať ho chladničky skôr. Držíme palce 🙂
Katarína
17. januára 2019 @ 22:03
Dobrý deň.
Mňa zaujíma či po pridaní múku a vody- dokrmeni sa to všetko mieša alebo len sa pridá a necha tak.
Ďakujem.
Naty Štefková Žúreková
18. januára 2019 @ 9:34
Katka, zdravíme, áno, treba aj premiešať- tak, aby každé zrnko múky prišlo do kontaktu s vodou. Nech sa darí 🙂
Zuzana
24. februára 2019 @ 20:14
Zaujímal by ma postup ako presne kvaskovat
Naty Štefková Žúreková
26. februára 2019 @ 14:03
Zuzi, najlepšie je ísť podľa podrobného postupu. V našich knihách a celkovo receptoch na to dbáme a uvádzame krok za krokom. Držíme palce, nech sa darí 🙂
Ivana
8. marca 2019 @ 22:22
Ahojte
Ako dam vykvasit chlebik do misky s utierkou? Len tak, ze sucha utierka vlozena do misky a potom vlozim chlebik? Ci treba nejaky skrob, vodu,olej…
Je jedno z coho je ta utierka?
Naty Štefková Žúreková
20. marca 2019 @ 18:04
Zdravím, Ivi! Do misky stačí vložiť bavlnenú utierku, tú vysypať múkou alebo škrobom a chlebík môžete doň vložiť. Tak sa cesto neprilepí na utierku. Nech sa darí 🙂
Monika
21. marca 2019 @ 20:58
Dobrý deň.Prosím vás, kde kúpim ten kvások v prášku?
Naty Štefková Žúreková
21. marca 2019 @ 21:53
zdravím, zväčša mávajú v bio obchodoch 🙂
Monika
26. júla 2019 @ 8:20
dobry den, zacala som kvaskovat n apodnet mojej kmaosky,stale cosi vylepsujema celkom sa mi dari aj vdaka Vasim radam,
chcem sa teraz pordait, dnes /piatok ráno/ som zarobila na chlieb z väcsieho mnozstva muky, lebo sa chodi na mini vyletiky s detmi a priatelmi, mozem nechat cast cesta v chladnicke na upecenie cerstveho chleba napr. do nedele? ak ano, v akej faze cesto rozdelit
dakujem mond
Naty Štefková Žúreková
9. augusta 2019 @ 18:15
Monika, zdravíme 🙂 určite sa to dá a chladnička je veľmi dobrá na prispôsobenie si kváskovania tak, aby sme neboli „otrokom“ času. Najlepšie je sa zorientovať podľa vašich potrieb na základe tohoto článku. nech sa darí :). https://kvaskovanie.sk/chladnickove-kvasenie/
Karin
18. septembra 2019 @ 19:10
Dobrý deň,
Chcela by som sa spýtať, ako postupovať, keď som kvások dostala od kamarátky, čo snim teraz? Zatiaľ ho mám v chladničke a neviem ako často ho treba teraz prikrmovanit. Je potrebné ho prikrmovat každý deň, alebo len raz za týždeň a mam ho skladovať v chladničke? Alebo keď ho prikrmim, treba ho nechať pri izbovej teplote a môžem z neho potom skúsiť upiecť chlieb?
Ďakujem.
Naty Štefková Žúreková
19. septembra 2019 @ 8:49
Zdravím, Karin, tento článok je tomu venovaný. Verím, že pomôže. Keby niečo, napíšte.
https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
Renata
12. februára 2020 @ 20:09
Zdravim Naty. Zalozila som si kvasok. Rastie a zapacha dobre. Problem je Ze som niekde medzi riadkami nepochopila Ze asi z kvasku treba pocas tych 14 dni odoberat Len 2 lyzice a do toho pridavat dalsiu muku a vodu. Ja som pridavala do celeho objemu (Len som zvysila objemu Lebo SA mi zdalo Ze umieral). Teraz neviem co s tym. Kolko mam z Toho odoberat aby som mohla upiect chlieb povedzme z 200 g muky? Ten zvysok predpokladam mozem nechat v chladnicke tyzden a potom Zasa z neho odoberat na dalsi chlebik? Dakujem. Renata
Naty Štefková Žúreková
16. februára 2020 @ 10:50
Reni, zdravím! Keď sa kvások pestuje, neodoberá sa z neho, ale sa len pridáva. Preto je potrebný veľký pohár. Ide o namnoženie baktérií. Piecť z kvásku chlieb je vhodné až po vypestovaní. Teraz sú super napr.lievance alebo bábovka 🙂
Držím palce, nech sa darí 🙂
Niečo sladké z kvásku? Upeč si nadýchané buchtičky - krasaastyl.sk
28. apríla 2020 @ 20:19
[…] Kváskovanie je na Slovensku stále obľúbenejšie. Hlavne v týchto časoch. Takže mnoho rodín si pravidelne pochutnáva na vlastnom kváskovom chlebíku. Keď sa nám chlebík podarí, chceme vyskúšať aj niečo nové. My sme vám už ponúkli kváskovú focacciu a kváskový podpecník s bryndzou. Je čas na niečo sladké. […]