Hydratácia cesta
Čo je to hydratácia a ako sa počíta? Akú striedku chleba dostaneme pri vysoko hydratovanom ceste a akú pri menej hydratovanom? Vysvetlíme si to v tomto článku.
Hydratácia cesta
Hydratácia cesta označuje pomer vody a múky. Ak napríklad máme 1000 g múky (100 percent) a pridáme do nej 500 ml vody, tak hovoríme o 50% hydratácii.
Čím je hydratácia vyššia = cesto je hydratovanejšie, tým je redšie, lepivejšie a častokrát mäkšie a s viac bublinkami.
Čím je hydratácia nižšia = cesto je menej hydratované, tým je cesto tuhšie.
Preto ak chcete piecť chlebíky s veľkými „dierami“ v ceste, vyberte si recepty s vysokou hydratáciou.
No ak máte radi chlebíky, ktorý striedka je hustejšia a pomazánka po ich natretí neprepadne na druhú stranu krajca :-), tak vám ulahodia recepty, v ktorých je hydratácia skôr nižšia.
Ešteže máme na výber toľko možností, však? Lebo platí: koľko ľudí, toľko chutí 🙂
Tak nech nám to kváskovanie chutí!
Emília
2. februára 2019 @ 20:07
Piekla som prvý krát pšenično ražný chlieb z Vašej knihy. Chlieb bol na pohľad celkom fajn, vo vnútri trochu hutnejší a keď som ho držala v rukách aj dosť ťažký. Chcem sa však spýtať, prečo som mala v strede na spodnej časti akoby nedopečený (oválna ošatka 750 g/. Neviem či je to trúbou.Mám teplovzdušnú trúbu a piekla som to na 250°C 10min a 200°C 20min. Aj keď som poklopala zo spodu, bol dutý zvuk. Ďakujem za odpoveď.
Daniela Rau
16. mája 2019 @ 14:29
Dobrý deň Milka, chcelo by to poznať viac podrobností: aký kvások ste použila (mladý alebo už zrelý, vitálny alebo slabý, ako vyzeral štartér/ rozkvas= koľko kvasil, ako vyzeralo cesto v ošatke= ako dlho kvasilo… poľa toho by sa dalo určiť, čo urobiť nabudúce inak a lepšie.