35 komentárov

  1. Maria
    9. februára 2019 @ 14:22

    Prorim o radu,založila som si kvasok LM,keď som ho prikrmila piaty den a dala do chladničky na štyri dni vobec sa nepodvihol a bol taky tuhy ako som ho tam dala,kde som spravila chybu?ďakukem za vysvetlenie

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:26

      Majka, zdravím, je možné, že v chladničke mu bolo až príliš zima…

      Reply

    • Romana
      1. júna 2019 @ 9:09

      Dobry deň, chcela by som skusiť piecť s LM aky je tam prosim postup. Ďakujem krásne

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        3. júna 2019 @ 17:25

        Romanka, máme tu aj článok s postupom, ako na to- pizza s LM

        Reply

    • Marta
      8. apríla 2020 @ 18:00

      Dobrý deň prosím vás môžem na rožky na štartér použiť múku špaldovú hladkú?

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        8. apríla 2020 @ 20:13

        ano 🙂

        Reply

    • andrea
      13. apríla 2020 @ 22:38

      dobrý večer, chcela by som piecť chlebík, ale mám kvások LM. Ked sa píše v recepte 1 lyžica kvásku myslí sa asi ražný. Môžem nahradiť aj LM a ak áno v akom pomere?

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        16. apríla 2020 @ 14:27

        Zdravím, ako píšeme v našich článkoch o LM, na 500g múky sa dáva 100 – 150g LM.
        Pri pretransformovani sa múka a voda zo štartéra prirátava k cestu.
        Všetko dobré 🙂

        Reply

  2. Jarka
    10. februára 2019 @ 15:51

    Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu ako sa starať o LM . Je to ako pri ražnom – čo odoberiem to doložím ? Neviem či som sa vyjadrila správne, som v tomto len začiatočník. Dakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:27

      pravý LM je zo pšeničnej múky. ražný materský kvások je presne takto- čo odoberiem, to vrátim. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Anna
        15. marca 2019 @ 22:20

        Zdravim, prosím Vás o pomoc v akom pomere nahradiť:
        droždie : kvások. Vďaka za radu.

        Reply

  3. ZUZU77777
    14. februára 2019 @ 10:31

    Len tak rozmýšlam ako teda…aby aj ovečka bola celá aj vlk sýty:)…nedalo bz sa to skombinovat. a do receptu použiť aj ražný kvások a LM?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. februára 2019 @ 15:33

      Zuzu, ahoj 🙂 pracujeme na tom. Chceme sa dopátrať po hodnoverné informácie. Ide nám o stráviteľnosť a nutričné benefity spojené s tradičným kváskom. Nadýchanosť je super, no to vedia aj kvasnice. Dáme čoskoro vedieť 🙂

      Reply

  4. ilona
    19. februára 2019 @ 9:54

    Dobrý deň, viete mi poslať recept na založenie a následne udržiavanie ( dokrmovanie ) a uskladnenie kvásku?
    Ďakujem

    Reply

  5. Darina
    24. februára 2019 @ 9:41

    Dobrý deň. Poprosím o radu, prečo keď pečiem rožky a žemle z lievito madre, tak sú mierne kyslé? S chlebom a vianočkou, keksíkmi, pizzou sa mi to nestáva. Kde robím chybu? Dodržiavam všetky časy kysnutia. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. februára 2019 @ 14:05

      Darinka, zdravím, môže to byť receptúrou, resp. pomermi. Aj pri lievito madre plati pravidlá a technologické postupy, aby kváskovanie bolo úspešné.
      Držíme palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  6. Eva
    24. marca 2019 @ 10:07

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Piekla som vianocku z Lievito Madre. Moc mi nenakysla. Po upeceni bola chuťovo výborná, ale mam pocit, že bola „ubita“. Kde som urobila chybu? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2019 @ 16:00

      Evi, zdravíme, ťažko povedať, je to málo informácii. BOla sila LM dostatočná? Oddychovalo cesto dostatočne? Boli použité múky v poriadku? Možností je viacero, no skúste ešte raz upiecť a strážiť si zväčšenie objemu.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Návod na lievito madre + recept na pizzu - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    4. apríla 2019 @ 17:36

    […] Pozn.: Téme “lievito madre” sme sa venovali aj v tomto článku. […]

    Reply

  8. Eva Odziomková - Colette
    4. apríla 2019 @ 21:15

    Dobrý deň, ja som vyskúšala LM zo špaldovej celozrnnej. Je pravda, že mu to v chladničke trvá dlhšie, kým sa začne zväčšoväť. Na druhej strane to je výhoda, že ho netreba tak často kŕmiť ?
    Piekla som z neho už asi trikrát vianočku. Chuťovo výborná ( hrozienka, brusnice a mandle urobia svoje ? ) aj len tak, bez masla, či lekváru. Je pravda, že to trvá min. 2×24 hodín, kým je vianočka na svete a je trochu hutnejšia ako vianočka z obchodu. Ale tá chuť, no mňam.
    Nedalo mi a patrála som na nete po inom recepte na LM. Teraz mám od 31.3. založené LM podľa talianskeho receptu a obetovala som aj viac € za manitobovú múku, z ktorej sa toto talianske LM pripravuje. Podľa receptu to bude trvať 31 dní, kým bude LM pripravené na svoju cestu do pečenia. Tak som sama zvedavá, ako to dopadne ?
    Eva

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2019 @ 22:42

      Evi, zdravíme! Super, tešíme sa 🙂 receptov na lievito madre je veľa. S medom, hrozienkami, rôznymi múkami… volili sme najjednoduchší a najpraktickejší pre našu oblasť 🙂 Nech sa darí 🙂

      Reply

  9. Ako sa starať o lievito madre - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    29. apríla 2019 @ 12:59

    […] ste si lievito madre a páči sa vám práca s ním? V tomto článku vám prinášame jednoduchý a praktický návod, […]

    Reply

  10. Mária
    2. novembra 2019 @ 18:17

    ahoj Naty dostal som Lm od kmaratky povedla mi akou mukou to mma aj krmit ale oschol mi na povchu je to oki alebo ako to spravit aby nevyschol aaaj som ho potrela olejom a aj tak dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. novembra 2019 @ 19:17

      Maji, ahoj 🙂 bol asi vo vacsom pohari, nevadi to. obschnute daj prec a bude fungovat 🙂

      Reply

  11. Michaela
    22. apríla 2020 @ 17:31

    Dobry den, prosim ako rozpoznam kedy uz treba levito madre krmit? Je to podobne ako pri raznom kvasku (zmiznu bublinky, zacne pachnut po acetone), alebo su tam nejake ine rozpoznavacie znaky?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. apríla 2020 @ 5:16

      Zdravím, Miška, tým, ako je LM tuhé, je v chladničke ťažké rozoznať jeho hlad. Mení sa trochu jeho konzistencia a následne pri občerstvení (dokŕmení) je pomalšie, potrebuje viac času. Týždenný interval je pre kvások LM akurát.
      Všetko dobré 🙂

      Reply

  12. Maria
    2. mája 2020 @ 6:15

    Dobry den, ako prosim Vas prerobim recept s drozdim na LM? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2020 @ 10:56

      len dajte na 500gh múky 150g LM 🙂

      Reply

  13. Dea
    8. mája 2020 @ 11:23

    Da sa skratit vyroba LM tak, ze si ho po prvykrat zalozim z klasickeho uz silneho kvasku? Len zmenim pomer muka/voda a pockam par krmeni az sa uplne vymenia razne bakterie za psenicne?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. mája 2020 @ 10:22

      Zdravím, presne tak 🙂

      Reply

  14. Jana
    28. mája 2020 @ 12:49

    Ahoj Naty! Ak potrebujem dvojnásobnu dávku LM teda 300g a mám v chladničke iba tých mojich 100g ako docielim túto váhu? Dva krát za sebou po nakysnuti občerstvujem?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. júna 2020 @ 13:43

      Ahoj, Jani, ano, namnozis si na viac krat. Tak je to najlepsie.

      Reply

  15. RECEPT: Papučkový chlieb s lievito madre - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    19. marca 2021 @ 10:08

    […] Čo je to lievito madre, Aký je rozdiel medzi lievito madre a ražným kváskom […]

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *