Nádoba na skladovanie kvásku
„V čom mám skladovať kvások v chladničke?“, pýtajú sa nás často začiatočníci v kváskovaní.
Preto sme spísali nasledujúce doporučenia na nádobu na skladovanie kvásku:
- Nádoba by mala byť uzatvárateľná. Nakoľko kvások v chladničke uchovávame v uzatvorenej, no pri prikrmovaní kvásku v mierne pootvorenej nádobke.
- Mala by byť priesvitná, aby sme mohli okom posúdiť kvások aj na jej dne.
- Ideálny materiál je sklo. Prečo? Je priesvitné a ľahko čistiteľné.
- Veľkosť nádoby záleží od toho, aké množstvo v chladničke skladujeme. Zvyčajne by mala mať nádobka okolo 0,2-0,5 L. Zbytočne je skladovať príliš veľké množstvo, nakoľko si kvások vieme behom pár hodín namnožiť na toľko, koľko budeme potrebovať do receptov. Nádoba/ pohár by mal byť skôr širší, než vyšší, najmä so širším otvorom, aby sa nám do neho pohodlne zmestila veľká lyžica, ktorou kvások dokrmujeme či s ňou z neho odoberáme.
- Dôležitá je čistota nádoby. Pred prvým použitím nádoby je potrebné ju poriadne očistiť. Najmä si dať pozor, aby nebola nádoba od čistiacich prostriedkov a saponátov.
Či už si na kvások vyberiete obyčajný zaváraninový pohár, alebo ozdobnú nádobu, radosť z výsledného voňavého domáceho chlebíka, či mäkučkých rožkov je rovnaká 🙂
Kvások je živý zázrak, o ktorý sa staráte v chladničke. Za to sa vám odvďačí lepším zdravím a úžasnou vôňou a chuťou z neho pripravených výrobkov.