Prečo používame do receptov kvások?
Kváskovanie sa stáva čoraz viac obľúbené. Veľa ľudí vďaka úžasnej chuti kváskových produktov a najmä zdravotným benefitom kvásku podľahne domácemu pečeniu a pridáva kvások pridať do čo najviac receptov. Aj my 🙂 „Nepcháme“ ho do receptov však len tak. Má to svoje dôvody.
Prečo je dobré použiť kvások v receptoch?
1. Kvások je druh kypridla
Kvások svojou aktivitou napĺňa cesto bublinkami, teda ho prekypruje, zvláčňuje. Cesto je tak vďaka kvásku nadýchané a mäkké rovnako ako pri použití kvasníc, vínneho kameňa, jedlej sódy alebo kypriaceho prášku.
2. Kváskovaním zvyšujeme stráviteľnosť jedla
Rozdiel medzi jednotlivými kypridlami cesta je v ich prínose resp. škodlivosti pre naše trávenie. V tomto je kvások výborný a prospešný.
Kvások svojou pomalou aktivitou rozkladá zložité štruktúry jednotlivých zložiek múky na jednoduchšie, pre náš organizmus stráviteľnejšie, prijateľnejšie. Toto napr. droždie alebo prášok do pečiva nedokáže.
Ako pôsobí kvások v ceste?
- Rozkladá zložité štruktúry lepku na jednoduchšie. Mnohí ľudia si tak s chuťou konečne môžu dať chlieb.
- Znižuje glykemický index výsledného produktu, čiže kváskové produkty sú vhodnejšie pri diétnych režimoch.
- Jedlo ukuchtené pomocou kvásku je zásadotvorné, t.j. nespôsobuje pálenie záhy.
- Zlepšuje peristaltiku čriev, teda podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
- Čistí črevá, čo pre nás znamená zlepšenie pleti, ekzémov, alergií a v neposlednom rade celkovej obranyschopnosti organizmu.
3. Kváskovanie prináša chuť do jedla
Kvások svojou prácou zvýrazňuje chuť výsledného produktu. Niet preto divu, že je každý fascinovaný chuťou poctivého kváskového chlebíka a pečiva.
4. Kváskovanie spája
Zavolajme si na pomoc s vymiesením cesta napríklad manžela. Deti rady zasa pomáhajú s rožkami. A každý si rád ozdobí svoju kváskovú pizzu. A všetci sledujú rastúci chlebík v rúre. Pri spoločnej práci sa spolu trávime aktívne čas, čo je v dnešnej dobe veľmi vzácne a potrebné.
To sú hlavné dôvody, prečo je lepšie uprednostniť v receptoch kvások pred inými kypridlami. Primárne nás k tomu motivuje zdravie.
No nielen chlieb a pečivo sa dajú z kvásku ukuchtiť. Ale aj halušky, palacinky, pagáče, osie hniezda, ba dokonca torta. Či už použijeme ražný kvások v klasickej kuchyni, alebo bezlepkový kvások pri bezlepkovom varení a pečení. Uplatnenie kvásku je veľké.
Kváskovaním prinášame svojej rodine nielen zdravie, ale i lásku.