Ako v zahraničí zistiť, či v pekárni majú chlieb z kvásku?
Kváskovanie v zahraničí je viac udomácnené a viac samozrejmé, ako v našich krajoch. Častokrát je bežne ponúkané v regáloch s kvalitou, ktorú vyhľadávame. V čase dovolenky si preto môžeme dopriať kváskové produkty od skúsených pekárov. Ako sa spýtať, či v pekárni ponúkajú chlieb z kvásku?
U Slovákov žijúcich v rôznych krajoch sveta sme zisťovali preklad:
- vety „Máte chlieb z kvásku?“
- slova „kvások“
- slova „múka“
- slova „chlebová múka“
V prehľadnej tabuľke vám prinášame preklad základných pojmov v 8 rôznych jazykoch, aby sme sa kvásku nemuseli vzdať, a pritom mohli pohodlne dovolenkovať.
Počas zisťovania sme sa dozvedeli, že v severských krajinách pochodíme poľahky s angličtinou. Všetci severania plynule rozprávajú aj anglicky.
Čím severnejšie na mape ideme, tým viac sú obľúbené hutnejšie tmavé chleby. A naopak, čím južnejšie, tým nadýchanejšie chleby nájdeme. Nie je to však striktné pravidlo.
Foto: Ražná múka hrubo zomletá používaná v Nórsku
Múky majú v každej krajine iné, špecifické, častokrát si nechávajú zo Slovenska múky posielať. V anglicku chlebovú múku zvyknú označovať aj ako „silná múka“.
V Taliansku majú rôzne typy múky s označením, jedným z nich je označenie „W“. Podľa čísla, ktoré za ním nasleduje, sa vhodnosť rozdeľuje na koláče, focacciu, chlieb, croissanty… Čím vyššie číslo, tým je múka „silnejšia“ a vhodnejšia na dlhšiu fermentáciu.
Foto: Talianska múka vhodná dlhú a pomalú fermentáciu
Unikátna chuť doma upečeného kváskového chleba a jeho zdravotné benefity motivovali veľa z nás, aby sa z kváskovania stal životný štýl. V čase dovoleniek veľa domácich pekárov premýšľa, aký chlieb bude na dovolenke jesť bez toho, aby opäť jedol dopekané polotovary, ktorým sme v našich jedálničkoch úspešne zatvorili dvere. Nemusíme sa ho vzdávať počas dovolenky, ani stráviť dovolenku pri rúre.
Viete dané vety a výrazy aj v iných jazykoch? Dajte nám vedieť do komentárov.
Máte chlieb z kvásku?
kvások
múka
chlebová múka
anglicky
Máte chlieb z kvásku?
sourdough
flour
bread flour
taliansky
Avete pane com lievito madre?
lievito
madre
farina
francúzsky
Avez- vous le pain au lavain?
levain
španielsky
Tienes pan de masa madre?
masa
madre
švédsky
Kan jag köppa en surdegsbröt?
surdeg
mjöl
vettemjöl special
nórsky
Har dere surdeigsbrød?
surdeig
mel
rugmel
bulharsky
Imate li hliab s podkvasa?
podkvasa
poľsky
Czy ma państwo chleb na zakwasie?
zakwasie
Petra
28. mája 2020 @ 21:22
Dobrý deň môžem sa opitat ?
Žijem v Anglicku a pokúšam sa už 2x o kvasek ale neviem čím nahradiť ráznu chlebovú muku? Stačí strong bread flour?
Dakujem za pomoc Petra
Naty Štefková Žúreková
2. júna 2020 @ 13:44
Peti, zdravime. Ak sa jedna o samotny kvasok, tak potom v ANG je tazko dostat chlebova razna. preto maju kvasok z raznej celozrnnej na chlieb a druhy kvasok zo psenicnej na pecivo a sladke. Nech sa dari 🙂
Jozef
30. januára 2021 @ 22:54
V nemecku:
-kvások: Sauerteig alebo Natursauerteig
-múka: Mehl
-chlebová múka: take som tu nevidel, ale malo by to byť Brotmehl, pripadne podľa čísel, pšeničné múky T405, 550, 1050 a celozrná (vollkornmehl), prípadne polohrubá múka Instantmehl, špaldové múky T630, 1050 a celozrná, ražné múky T997, 1150 a celozrná.
Naty Štefková Žúreková
1. februára 2021 @ 10:09
Ďakujeme, Jozef 🙂 chlebové sú – Pšeničná 1050, špaldové obe 🙂 nech sa darí 🙂
Jozef
1. februára 2021 @ 21:44
Ešte keby niekto potreboval, tak viem dať odkaz na nemeckú stránku s kalkulačkou na miešanie múk, ktoré sa v nemecku alebo inde nedajú kúpiť, napr T650 atď.