Recept: Kvásková bábovka
Kvásková bábovka je veľmi chutná, jemná a môže byť aj nadýchaná. Skrátka dobrota, na ktorej si pochutnajú všetci, malí aj veľkí. Recept na kváskovú bábovku je veľmi jednoduchý a ak si práve pestujete kvások, tento recept je skvelý na spotrebovanie zvyšku kvásku od odobraní v 4. deň.
Recept, ktorý je vďačný na obmeny, a preto vás nikdy neomrzí.
***KVÁSKOVÁ BÁBOVKA***
Na štartér potrebujeme:
80 g špaldovej celozrnnej múky
100 g vlažného mlieka
1 PL materského kvásku alebo celý zbytok mladého kvásku
- Suroviny zmiešame spolu v mise lyžicou tak, aby vznikla homogénna zmes. Misu prekryjeme neprievzdušným materiálom (sáčik, potravinárska fólia, drevená doska, väčšia misa…) a necháme kvasiť na linke pri izbovej teplote 1 -2 hodiny. Štartér sa naštartuje, čo môžeme vidieť na porchu- budú sa vytvárať bublinky.
Následne pridáme:
170 g špaldovej hladkej múky
100 ml oleja
150 g trstinového cukru
2 ČL vanilkového cukru
4 vajcia
+ olej a krupicu na vysypanie formy
- V miske zmiešame vajcia s cukrom, aby sme ich prevzdušnili. Pridáme štartér a ostatné suroviny okrem múky. Vymiešame homogénnu zmes. Ako poslednú pridáme preosiatu múku a len zľahka vmiešame.
Nemiešame veľmi, aby sa cesto nezdrclo.
Cesto v meske prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme 1 – 2 hodiny na linke pri izbovej teplote kvasiť.
(Opáť nás povedú bublinky na povrchu cesta. Aspoň jedna-dve bublinky, aby bolo vidno, že kvasný proces prebieha.)
Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme krupicou.
Cesto vylejeme do pripravene formy a prekryjeme neprievzdušným materiálom. Akonáhle uvidíme na povrchu bublinku (potrvá to cca 1 hodinu podľa sily kvásku a teploty), dáme bábovku piecť do rozohriatej rúry ma 180’C cca 50 minút.
Správne prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí byť po vytiahnutí z cesta čistá.
Upečenú bábovku vyberieme z rúry, počkáme asi 5 minút a následne ju vyklopíme z formy.
Dobré kváskové bábovkovanie!
TIP: Pridajte aj kúsky čokolády alebo časť zafarbite kakaom.
Miša
28. marca 2020 @ 20:33
Je možné upiecť ju aj z inej múky? Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
29. marca 2020 @ 13:10
Ano, špalda a pšenica sa dá zamieňať úplne bez problémov.
Mary
31. marca 2020 @ 16:32
Prosím vás a akú celozrnnú špaldovú? Lebo máme doma aj polohrubu, hladkú aj jemne mletú. Na tej jemne mletej je napísané že je vhodná na bábovky. Tak asi tú? :))
Naty Štefková Žúreková
2. apríla 2020 @ 6:08
To je na vás, ako hrubú štruktúru celozrnnej chuti chcete v ceste mať. My používame jemne mletú.
Nech sa darí 🙂
Katka
2. apríla 2020 @ 13:02
Dobry den, je mozne urobit tu babovku aj z LM? Ci toto je recept na RK?
Dakujem
Daniela Rau
19. apríla 2020 @ 13:36
Dobrý deň, Katka, ktorýkoľvek recept môžete zmeniť na recept s Lievito Madre a presný postup, ako to urobiť, nájdete na tomto blogu v článkoch o Lievito Madre. Dobrú chuť!
Martina
10. mája 2020 @ 16:13
Dobry den, prosim vas aky olej sa dava? Dakujem pekne
Naty Štefková Žúreková
11. mája 2020 @ 7:59
rastlinný, z hroznových jadier je výborný. Nech sa darí 🙂
Martina
14. mája 2020 @ 13:12
Dobrý deň, chcem sa opýtať, vajíčka s cukrom treba vymiešať do peny, alebo len obyčajne zmiešať? Ďakujem 🙂
Naty Štefková Žúreková
16. mája 2020 @ 10:10
stačí len premiešať 🙂
Veronika
5. januára 2022 @ 15:33
Dobry den, chcela by som sa spytat, ci tato babovka ma nejako viac narast alebo bude v podstate taka velka ako cesto co sa vleje do formy. Postupovala som presne podla receptu. Kvasok mi krasne narastol, bublinky sa v ceste tvorili jedna radost, ale ked som ju po 30min. vytiahla (test spajdlou ukazal, ze by mala byt uz upecena), tak ma cakalo presne to, co som tam naliala. Dakujem.
Naty Štefková Žúreková
7. januára 2022 @ 11:36
Dobry den, Veronika, ani velmi nie, cesto je redsie, teda az tak velmi nenarastie. Chut je najdolezitejsia 🙂 Nech sa dari 🙂