Ako si vybrať ošatku na chlieb? Najčastejšie otázky a odpovede
Čo sú to ošatky?
Ošatky sú nádoby, v ktorých nechávame cesto na chlieb prekvasiť (zväčšiť svoj objem). Pozor: v ošatke sa chlieb nepečie, ale pred pečením sa z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie.
Ošatka najviac pomáha TVARU bochníka, pretože pomáha sformovať cesto. Keď sú na nej rôzne vrúbky, či obrázky, otlačia sa do cesta a vytvárajú na chlebíku pekný vzor. Ak je v ošatke zakompovaný napr. obrázok srdiečka alebo špirály, môžeme danú priehlbeninu vysypať rôznymi semienkami (biely alebo čierny mak, sézamové semienka, canihua a podobne). Vytvorí to pekný kontrast s kôrkou chlebíka.
Ako si zvoliť správnu veľkosť ošatky
Ošatky sú rôznych tvarov a veľkostí. Môžu mať tvar: guľatý, oválny, hranatý. Veľkosť ošatky sa uvádza v kilogramoch a pohybuje sa od 0,5kg až po 2kg-2,5kg. Pri výbere ošatky by ste teda mali vedieť, aké veľké chleby chcete piecť. Zaleží to od toho, aká veľká rodina ste a koľko chlebíka jete.
Ako si vypočítať veľkosť ošatky? Spočítajte všetky suroviny v recepte (aj s vodou a aj štartérom). Najbližšia veľkosť ošatky je tá správna.
Akú veľkosť ošatky si vybrať ako prvú
Na základe skúseností doporučujeme začať s 0,75kg alebo 1kg ošatkou. Po čase uvidíte, či pečiete raz za pár dní menšie chlebíky, alebo menej častejšie väčšie chleby.
Prečo je dôležitá správna veľkosť ošatky
Chlieb v ošatke finálne kvasí, a tým získava svoj tvar. Ak bude ošatka väčšia, ako je veľkosť bochníka, cesto sa v ošatke „rozleje“ a pri pečení nevyjde do výšky, chlieb bude ploskejší. Naopak, ak je hmotnosť cesta väčšia ako hmotnosť ošatky, cesto nám z nej pri kvasení ľahko pretečie von.
Zároveň, ak zvolíme adekvátnu veľkosť ošatky, podľa jej zaplnenia cestom vieme ľahko posúdiť, kedy je cesto správne vykvasené a pripravené na pečenie. Ako? Ošatka bude akurátne plná.
Ako si upraviť veľkosť ošatky
Je logické, že z menšej ošatky väčšiu neurobíme. Avšak z väčšej môžeme urobiť menšiu. Ako? Jednoducho poskladáme bavlnenú utierku a dáme ju na kraj ošatky tak, aby vyplnila kúsok miesta. Do utierky vtrieme škrob, aby sa na ňu cesto neprilepilo.
Materiál ošatiek a starostlivosť o ošatky
Ak chcete piecť chlieb ako klasický bochník, môžete na pečenie použiť obyčajný plech a na kvasenie zase obyčajný pletený košík či misu. Treba ich však vystlať látkovou utierkou a dobre poprášiť múkou. Inak sa vám cesto prilepí alebo „prelezie“ cez veľké otvory košíka. Preto je na kvasenie chleba ideálna ošatka. Ošatky sú zhotovené z prírodných materiálov, ktoré neovplyvňujú chuť ani vôňu chleba.
Ošatky môžu byť z rôznych materiálov:
- neupraveného ratanu alebo pedigu
- celulózy
- umelohmotné.
Pedigové ošatky. Ak ste doteraz žili v presvedčení, že je to prútený košík, vyvediem vás z omylu. Ošatky sa robia s neupraveného ratanu, čiže dlhých prútov lián. Robia sa tiež z pedigu a ďalších prírodných materiálov. Keďže sú neošetrené, nemali by sa namáčať do vody. Po dokončení chleba ich stačí jednoducho oprášiť kefkou od zvyšnej múky/škrobu, dobre vyklepať a odložiť na dobre vetrané miesto, aby z nich mohla uniknúť prebytočná vlhkosť z cesta. Pedigové ošatky zoženiete napr. tu >>
Ošatky z materiálu celulóza v porovnaní s ošatkami z pedigu lepšie držia teplo pri kvasení chleba. Ďalšou ich výhodou je, že bochník cesta sa z nich dobre vyklápa a neprichytáva sa na steny ošatky. Takisto sa aj dobre čistia, lebo múka sa nedostáva do špár tak, ako pri pedigových ošatkách. Ani tieto ošatky by sa nemali namáčať do vody, ale po dokončení ich treba len oprášiť od zostatkovej múky alebo škrobu a nechať vysušiť od prebytočnej vlhkosti. Celulózové ošatky zoženiete napr. tu >>
Nakoľko ošatky absorbujú z cesta do seba určitú vlhkosť, výrobca doporučuje v závislosti od ich spôsobu používania medzi 4 až 12 týždňami vyčistiť tvrdšou kefou a dať do rúry pri teplote okolo 130 stupňov Celzia po dobu cca 45 minút. Vtedy ošatky dôkladne vyschnú a zabijú sa aj všetky prípadné baktérie a plesne.
Plastové ošatky. Dajú sa použiť na upečený chleba alebo na odkladanie iného pečiva. Ak by ste ju chceli použiť na kvasenie, je nutné ju vyložiť čistým plátnom alebo utierkou a až potom vysypávať múkou. A to tak, že rukou múku uhladíme, aby sa múka dostala do plátna.
Vysypávanie ošatky
Pred vložením cesta do ošatky sa zvyknú ošatky vysypať. Prečo? Aby sa cesto neprilepilo a pri vyklápaní sa nepotrhalo. Pozor- ak použijete na vysypanie príliš veľa múky, múka bude maskovať krásny vzor ošatky. To by bola škoda.
Pedigové ošatky vysypávame pred každým pečením (alebo musíme dobre pomúčiť bochník).
Celulózové ošatky stačí veľmi jemne vysypať pred prvým použitím a potom keď tak raz za čas. Pokiaľ bochník cesta zvonku jemne pomúčime, tak nie je potrebné tento druh ošatiek vysypávať vôbec.
Pozrite si praktické video, ktoré sme pre vás natočili: Ako a čím vysypať ošatku:
Čím je najlepšie vysypať ošatku?
Doporučujeme: zemiakový škrob alebo pohánkovú múku.
Narastajúce cesto sa na nich pekne „kĺže“ smerom nahor. Pri použití pohánkovej múky na vysypanie ošatky je potrebné chlieb po vyklopení z ošatky – pred vložením do rúry- omiesť od múky. Pohánková múka rýchlo tmavne, na bochníku by mohla sčernieť.
Nemám doma ošatku, čo teraz?
Na kvasenie použite obyčajnú misu. Vyberte vhodnú veľkosť (ani veľkú, ani malú) a vysteľte ju bavlnenou utierkou, ktorá bude presahovať okraje misy. Utierku posypte múkou alebo zemiakovým škrobom a až potom vložte cesto na prekvasenie. Po vyklopení prekvaseného cesta je potrebné utierku vyprať.
Eliška Miháliková
24. júna 2017 @ 15:12
Dobrý deň,
chcela by som nejakú radu na vysypávanie ošatky. Mám tú pedigovú ošatku a nikdy sa mi z nej chlebík nechce pekne vyklopiť. Vždy sa mi tam prilepí, potom ho musím odtiaľ ťahať a rozpleští sa mi na plechu a je nízky (ploský).
Neviem už, či mám ošatku vysypať hrubšou vrstvou múky alebo škrobu alebo viac cesto pomúčiť?
Prosím o radu alebo nejakú fotku, ako správne vysypať ošatku.
Ďakujem za odpoveď
ELIŠKA
Daniela Rau
25. júna 2017 @ 19:20
Dobrý deň Eliška, na vysypanie ošatiek doporučujem použiť najlepšie zemiakový škrob. Ten je ideálnejší než múka. Cesto sa po ňom pekne „vyšvihne“ hore. V prípade bezlepkových chlebíkov môže byť pohánková múka. Alebo môžete použiť na vystlanie ošatky textilnú prikrývku (medzi ošatku a cesto). Dostať ich kúpiť (napr. http://www.extradarcek.sk) Je to taká látka s jemnou gumičkou, ktorá ochráni ošatku a vyklopí pekne cesto von. Dá sa vyprať. To, že sa vám chlebík po vyklopení roztečie, môže mať aj iné dôvody. Napr. ak je až príliš veľa prekvasený = cesto má v sebe až príliš veľa „bubliniek“, tak po vyklopení cesta z ošatky sa tieto bublinky popraskajú a cesto sa roztečie. Pozor- teraz v lete pri vysokých letných teplotách stačí nechávať cesto kvasiť oveľa kratšie.
Marta Žigová
5. apríla 2018 @ 18:17
Dobrý deň prajem,
Peciem spaldovy kvaskovy chlebík,
Je krásne nakysnuty, má peknú striedku, vláčny a pružný, len je nízky, vlastne v rúre nevyjasnený do výšky, ale do šírky. Čo spôsobuje tento stav?
Môže to byt veľkosťou osatky? Robím ho zo 609 gr muky. Aká veľkosť osatky by bola vhodná?
Dakujem
Daniela Rau
11. apríla 2018 @ 10:17
Marti ako určiť správnu veľkosť ošatky nájdete v článku tu: https://kvaskovanie.sk/vybrat-osatku-chlieb-najcastejsie-otazky/ Keď sa dá príliš málo cesta do príliš veľkej ošatky (nádoby), tak cesto sa v nej prispôsobí na jej celú dĺžku a je nižší. Treba vybrať akurátnu veľkosť.
Janka Vlčkova
25. apríla 2019 @ 9:13
Dobrý deň
Som začiatočníčka upikla som 2 špaldove chlebíky chuť vyborna
ale mala som ho taký hutný .
Chcela by som poradiť . Neviem či robim niekde chybu.
Daniela Rau
16. mája 2019 @ 14:06
Tak ako píšeme v knihe Kváskovanie – v Tipoch a radách na str 322, Ťažký a hutný chlieb bez bubliniek = jeho pravdepodobnou príčinou je nekvalitný kvások. Doporučujeme kvások ozdraviť/ oživiť, návod nájdete zdarma tu na blogu v článku. Držíme palce, nech sa ďalší chlebík vydarí.
Martina
24. mája 2019 @ 17:32
Dobrý deň
Akú veľkú ošatku mám kúpiť, keď pečiem chlebík z 600g múky?
Ďakujem ?
Daniela Rau
30. mája 2019 @ 19:58
Martinka, veľkosť ošatky sa určuje: treba spočítať všetky suroviny, ktoré idú do cesta, vrátane vody aj štartéra. Najbližšia veľkosť ošatky je tá správna. Napr: súčet vyjde 1080g, čiže vhodná ošatka je 1kg.
Maria Pinterová
29. júla 2023 @ 5:19
Dobrý deň chcem sa opýtať ako vyčistiť ošatku môžem ju namočiť do vody..
admin
30. októbra 2023 @ 21:13
Ošatku nechajte poriadne vysušiť na slnku alebo na otvorených dvierkach rúry po pečení. Následne ju vyčistite kefkou a znova natrite škrobom.
Zuzana
11. novembra 2019 @ 15:39
Ahojte, viem že veľkosť ošatky zistím zrátaním surovín, ale pokiaľ mám na ošatke že bochník 1 kg / 500 g múky, tak podľa čoho sa mám zorientovať.
Ďakujem
Lucia
21. decembra 2019 @ 16:03
Dobry den,
vedeli by ste mi prosim poradit kde kupim osatku v Bratislave?
Dakujem.
Daniela Rau
21. decembra 2019 @ 20:00
Dobrý deň, netušíme kde konkrétne v Bratislave, ale http://www.extradarcek.sk zasielajú na celé SLovensko.
Najčastejšie chyby v začiatkoch kváskovania - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
22. januára 2020 @ 10:47
[…] Spočítajme úplne všetky suroviny, ktoré sú uvedené v recepte (vrátane vody a aj surovín v štartéry).Ošatka, ktorá je váhovo najbližšie spočítanej váhe surovín v recepte, je tá správna veľkosť ošatky. Napríklad: sumár surovín nám vyjde 790g, to znamená, že správna veľkosť ošatky je 750g (ošatky zvyknú byť vo veľkostiach: 500g, 750g, 1000g, 1500g, 2000g)Prečítajte si viac v našom článku o ošatkách. […]