14 komentárov

  1. Eliška Miháliková
    24. júna 2017 @ 15:12

    Dobrý deň,
    chcela by som nejakú radu na vysypávanie ošatky. Mám tú pedigovú ošatku a nikdy sa mi z nej chlebík nechce pekne vyklopiť. Vždy sa mi tam prilepí, potom ho musím odtiaľ ťahať a rozpleští sa mi na plechu a je nízky (ploský).
    Neviem už, či mám ošatku vysypať hrubšou vrstvou múky alebo škrobu alebo viac cesto pomúčiť?
    Prosím o radu alebo nejakú fotku, ako správne vysypať ošatku.
    Ďakujem za odpoveď
    ELIŠKA

    Reply

    • Daniela Rau
      25. júna 2017 @ 19:20

      Dobrý deň Eliška, na vysypanie ošatiek doporučujem použiť najlepšie zemiakový škrob. Ten je ideálnejší než múka. Cesto sa po ňom pekne „vyšvihne“ hore. V prípade bezlepkových chlebíkov môže byť pohánková múka. Alebo môžete použiť na vystlanie ošatky textilnú prikrývku (medzi ošatku a cesto). Dostať ich kúpiť (napr. http://www.extradarcek.sk) Je to taká látka s jemnou gumičkou, ktorá ochráni ošatku a vyklopí pekne cesto von. Dá sa vyprať. To, že sa vám chlebík po vyklopení roztečie, môže mať aj iné dôvody. Napr. ak je až príliš veľa prekvasený = cesto má v sebe až príliš veľa „bubliniek“, tak po vyklopení cesta z ošatky sa tieto bublinky popraskajú a cesto sa roztečie. Pozor- teraz v lete pri vysokých letných teplotách stačí nechávať cesto kvasiť oveľa kratšie.

      Reply

  2. Marta Žigová
    5. apríla 2018 @ 18:17

    Dobrý deň prajem,
    Peciem spaldovy kvaskovy chlebík,
    Je krásne nakysnuty, má peknú striedku, vláčny a pružný, len je nízky, vlastne v rúre nevyjasnený do výšky, ale do šírky. Čo spôsobuje tento stav?
    Môže to byt veľkosťou osatky? Robím ho zo 609 gr muky. Aká veľkosť osatky by bola vhodná?
    Dakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      11. apríla 2018 @ 10:17

      Marti ako určiť správnu veľkosť ošatky nájdete v článku tu: https://kvaskovanie.sk/vybrat-osatku-chlieb-najcastejsie-otazky/ Keď sa dá príliš málo cesta do príliš veľkej ošatky (nádoby), tak cesto sa v nej prispôsobí na jej celú dĺžku a je nižší. Treba vybrať akurátnu veľkosť.

      Reply

  3. Janka Vlčkova
    25. apríla 2019 @ 9:13

    Dobrý deň
    Som začiatočníčka upikla som 2 špaldove chlebíky chuť vyborna
    ale mala som ho taký hutný .
    Chcela by som poradiť . Neviem či robim niekde chybu.

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:06

      Tak ako píšeme v knihe Kváskovanie – v Tipoch a radách na str 322, Ťažký a hutný chlieb bez bubliniek = jeho pravdepodobnou príčinou je nekvalitný kvások. Doporučujeme kvások ozdraviť/ oživiť, návod nájdete zdarma tu na blogu v článku. Držíme palce, nech sa ďalší chlebík vydarí.

      Reply

  4. Martina
    24. mája 2019 @ 17:32

    Dobrý deň
    Akú veľkú ošatku mám kúpiť, keď pečiem chlebík z 600g múky?
    Ďakujem ?

    Reply

    • Daniela Rau
      30. mája 2019 @ 19:58

      Martinka, veľkosť ošatky sa určuje: treba spočítať všetky suroviny, ktoré idú do cesta, vrátane vody aj štartéra. Najbližšia veľkosť ošatky je tá správna. Napr: súčet vyjde 1080g, čiže vhodná ošatka je 1kg.

      Reply

    • Maria Pinterová
      29. júla 2023 @ 5:19

      Dobrý deň chcem sa opýtať ako vyčistiť ošatku môžem ju namočiť do vody..

      Reply

      • admin
        30. októbra 2023 @ 21:13

        Ošatku nechajte poriadne vysušiť na slnku alebo na otvorených dvierkach rúry po pečení. Následne ju vyčistite kefkou a znova natrite škrobom.

        Reply

  5. Zuzana
    11. novembra 2019 @ 15:39

    Ahojte, viem že veľkosť ošatky zistím zrátaním surovín, ale pokiaľ mám na ošatke že bochník 1 kg / 500 g múky, tak podľa čoho sa mám zorientovať.
    Ďakujem

    Reply

  6. Lucia
    21. decembra 2019 @ 16:03

    Dobry den,
    vedeli by ste mi prosim poradit kde kupim osatku v Bratislave?
    Dakujem.

    Reply

    • Daniela Rau
      21. decembra 2019 @ 20:00

      Dobrý deň, netušíme kde konkrétne v Bratislave, ale http://www.extradarcek.sk zasielajú na celé SLovensko.

      Reply

  7. Najčastejšie chyby v začiatkoch kváskovania - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    22. januára 2020 @ 10:47

    […] Spočítajme úplne všetky suroviny, ktoré sú uvedené v recepte (vrátane vody a aj surovín v štartéry).Ošatka, ktorá je váhovo najbližšie spočítanej váhe surovín v recepte, je tá správna veľkosť ošatky. Napríklad: sumár surovín nám vyjde 790g, to znamená, že správna veľkosť ošatky je 750g (ošatky zvyknú byť vo veľkostiach: 500g, 750g, 1000g, 1500g, 2000g)Prečítajte si viac v našom článku o ošatkách. […]

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *