CELULÓZOVÉ OŠATKY NA CHLIEB S PEKNÝM DIZAJNOM
Ošatky sú nádoby, v ktorých nechávame cesto na chlieb prekvasiť (zväčšiť svoj objem). Pozor: v ošatke sa chlieb nepečie, ale pred pečením sa z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie. Ošatky môžu byť z rôznych materiálov: neupraveného ratanu, pedigu alebo z celulózy. Keďže ide o neošetrený materiál, nemali by sme ich namáčať do vody, ale po dokončení ich len oprášiť od zostatkovej múky a škrobu. Ošatka však najviac pomáha TVARU bochníka, pretože pomáha sformovať cesto. Keď sú na nej rôzne vrúbky, či obrázky, otlačia sa do cesta a vytvárajú na chlebíku pekný obrázok. Ak je v ošatke zakompovaný napr. vzor srdiečka alebo špirály, môžeme danú prehĺbeninu vysypať rôznymi semienkami (biely alebo čierny mak, sézamové semienka, canihua a podobne). Vytvorí to pekný kontrast s kôrkou chlebíka. Ošatky sú rôznych tvarov a veľkostí. Môžu mať tvar: guľatý, oválny, hranatý. Ošatky z materiálu celulóza (fotky nižšie) v porovnaní s ošatkami z pedigu lepšie držia teplo pri kvasení chleba. Ďalšou ich výhodou je, že bochník cesta sa z nich dobre vyklápa a neprichytáva sa na steny ošatky. Takisto sa aj dobre čistia, lebo múka sa nedostáva do špár tak, ako pri pedigových ošatkách.
Popis: čistý prírodný produkt šetrný k životnému prostrediu, priedušný a biologicky rozložiteľný materiál, testované a schválené pre styk s potravinami, materiál bez chemických prísad, je určená na kysnutie, nie na pečenie, vyrobené v EU