K založeniu materského kvásku potrebujeme: ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, jablko, fixku, 2 lyžice, zaváraninový pohár, vodu
1 deň
do zaváraninového pohára dáme 25 g ražnej celozrnnej muky
zalejeme 30 g vody
pridáme 3 – 4 kúsky jablka bez jadierok
poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo. Necháme na linke s položeným vrchnákom 12 hodín
po 12 hodinách opäť pridáme 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody
POZOR! lyžicu od kvásku očistíme druhou lyžičkou, nie prstom, aby sa zamedzilo preneseniu neželaných bakterií do kvásku
2 deň
už vidno, že Janíčko rastie, prebudili sa prvé baktérie kvásku
opäť prikŕmime 25 g ražnej celozrnnej muky a 30 g vody, poriadne premiešame a necháme na linke 12 hodín
vďaka značeniu fixkou môžeme sledovať ako veľmi Janíčko za 12 hodín narástol od posledného kŕmenia. Pridáme do kvásku 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody, premiešame
3 deň
po 12 hodinách mu dáme opäť najesť 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody
fixkou si urobíme značku, v akej výške sa po dokŕmení nachádza, opäť potrebuje byť 12 hodín na linke
po 12 hodinách si poznačíme, ako vysoko narástol, čiarky dávame nad seba, aby sme sa ľahšie orientovali v značkách
dokŕmime ho 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody
V týchto dňoch môže nastať oddych kvásku. Vyzerá to, že kvások zomrel, nebublinkuje. Dôvodom je zmena pH. Napriek tomu pokračujeme v kŕmení kvásku.
4 deň
ZMENA kŕmenia inou múkou – ražnou chlebovou
z Janíčka odoberieme 60 g, bez jablka, do ešte väčšieho pohára, ako sme mali doteraz
dokŕmime ho 30 g ražnej chlebovej múky a 30 g vody, premiešame, poznačíme si fixkou jeho výšku po nakŕmení a necháme na linke 12 hodín
napapaný Janíčko narástol, poznačíme si fixkou, pokiaľ
Janíčkovi dáme najesť 30 g ražnej chlebovej múky a 30 g vody. Zamiešame a necháme na kuchynskej linke s položeným, nie utiahnutým viečkom, 24 hodín. Takto ho budeme kŕmiť, pokiaľ sa z neho stane stabilný a silný chlap, t.j. po najedení narastie tak isto. Značenie fixkou je našim vodítkom
5 deň
poznačíme si, ako narástol za 24 hodín
pridáme 30 g ražnej chlebovej a 30 g vody, premiešame
6 deň
po 24hodinach urobime znacku jeho urovne
dokrmime ho opat 30g muky a vody, urobime znacku urovne po dokrmeni
po 24 hodinách vidíme krásne, ako Janíčko mocnie, nezabudneme urobiť značku, ako vysoko narástol
7 deň
pridáme 30 g múky a vody, poznačíme fixkou
úroveň rastu Janíčka po 24 hodinovom jedení
8 deň
ďalšie posilnenie pre rozvoj správnych baktérií v podobe 30 g ražnej chlebovej a 30 g vody
za 24 hodín takto narástol
9 deň
rast ešte nie je stabilný, pokračujeme v Janíčkovej výchove- primiešame 30 g múky a 30 g vody, vrchnák voľne položíme a necháme 24 hodín na linke
následne môžeme sledovať, ako narástol, všetko si fixkou značíme
10 deň
ďalšie kŕmenie Janíčka – 30 g múky a 30 g vody
úroveň, ako narástol po zjedení
11 deň
pridávame ďaľšie jedlo pre Janíčka – múku a vodu. Stále v tom istom pomere – 30 g múky a 30 g vody
a fixkou si poznačíme, kde sa nachádza
prvé náznaky pravidelnosti v raste
12 deň
neprestávame v kŕmení, podporujeme Janíčkovu silu a schopnosť prekvasiť celý bochník chleba. Prikŕmime ho 30 g múky a vody
Janíčko za 24 hodín pekne narástol
13 deň
blížime sa ku koncu! Aby sme zahnali Janíčkov hlad, dáme mu najesť ako vždy 30 g ražnej chlebovej múky a 30 g vody
rast je ustálený
aj na povrchu vyzerá krásne
14 deň
posledné kŕmenie na 12 hodin, Janíčko je vychovaný, silný, stabilný chlap! 30 g muky a vody
znova krásne narástol o tu istú hodnotu
Do malého zatváracieho pohára odoberieme 2 PL z vypestovaného kvásku. mame materský kvások. skladujeme ho v chladničke, kde bez kŕmenia vydrží do 7 dní. ostatok vysušíme, zmrazíme alebo do 7 dní spotrebujeme podľa receptov v knihách Kváskovanie 1,2,3 🙂
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
FunkčnéVždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.