Kváskovanie v Tajomstvo mojej kuchyne
V Tajomstvo mojej kuchyne sa kváskovalo. A nielen tak hocijako! 🙂 Divákom pri obrazovkách ponúkame tradičný, takmer zabudnutý recept Žerbó rezy. Relácia točila svoje posledné diely pred veľkou prestávkou, a preto sme poctené, že nás zavolali na „rozlúčkové“ pečenie práve s týmto výnimočným vianočným koláčom v kváskovej verzii.
Chýbajúci klenot našli v knihe Kváskovanie
Keď nám zavolali z produkcie, veľmi sme sa potešili. Celý štáb relácie je skvelý kolektív. Vo výbere receptúry mali hneď jasno. Ako povedali sami, hľadali nejaký takmer zabudnutý, vianočný recept a radi by ho „oprášili“. Chýbal im nejaký dezert či koláč, ktorý by dal správnu bodku celému ich vianočnému konceptu natáčania.
Začali listovať v našich knihách Kváskovanie, v ktorých ako oni sami povedali: „Máme dôveru, že vaše recepty sú pretkané nielen chuťou a zdravím, ale aj skutočnou tradíciou našich starých materí“.
A našli. 🙂 Vypýtali si Žerbó rezy z knihy Kváskovanie 2 – Poklady z vašich kuchýň.
TIP: Knihu plnú tradičných receptov, pokladov z vašich kuchýň dedených po generácie, Kváskovanie 2 – Poklady z vašich kuchýň, kúpite v každom dobrom kníhkupectve, alebo priamo TU.
Žerbó rezy- vedeli ste?
Koláč alebo skôr dezert Zserbó (čítaj žerbó) je tradičný maďarský recept pripravovaný na Vianoce. Ak sa naň pozrieme z pohľadu dostupnosti a honosnosti, je to úplne jasné- tu zavládla vynaliezavosť našich starých materí a sezónnosti.
Tradičné žerbó rezy sa skladajú z viacvrstvového, honosného krehkého cesta, na ktoré sa používa maslo. Medzi vrstvami sa nachádzajú pocukrované orechy a aby zákusok bol vláčny, trochu trúsivý (ale nie zasa veľmi), orechy s cestom drží pokope džem. Tradične sa volí kyslý marhuľový džem, no obmien je veľa. Je možné, že aj podľa množstva úrody sa potom menil za ríbezľový či iný kyslý džem. Vrch žerbó rezov je pokrytý lesklou čokoládovou polevou, ktorá vyvažuje celkovú chuť a korunuje rezy noblesou.
Maslové cesto, orechy, džem, čokoláda….- suroviny dostupné v zime spracované do extra chutného dezertu.
Oplatí sa vyskúšať, žerbó rezy sú vynikajúce na chuť, ale najmä sú nenáročné na prípravu.
Natáčanie
Moderátorku Kamilu Magálovú po vyše 10 rokoch skvelého moderovania vystriedal kuchár Gabo Kocák. Tento skvelý kuchár má talent nielen v kuchyni, ale ako sme zakúsili- je profík a zabávač aj na kameru. Priniesol do štúdia uvoľnenú ľahkosť, smiech, vtipy. Navodil skvelú atmosféru, kde sa cítil každý uvoľnene aj napriek tomu, že nakrúcali už viac dní po sebe a celé dni.
Pečenie sme si patrične vychutnali a kuchyňu štúdia sme rozvoňali vianočne. Teda… ona už vianočne voňala- už viac dní po sebe natáčali vianočné diely, ale túto vôňu zbystrili viacerí.
Gabo recept nepoznal, o tom viac sme sa tešili na jeho ochutnávku. Jeho gesto po zahryznutí ukazuje, že mu jeden kúsok nestačil. Jupí! 🙂
Prišli aj dámy z maskérne a šatne, brali si viac kúskov a to sprvu každý tvrdil, ako už je presladený po toľkých receptoch. 🙂
Kedy bude vysielanie?
Tento skvelý recept v kváskovej verzii si môžete pripraviť aj vy spolu s nami. V nedeľu 4.12.2022 18:15 na Jednotke bude odvysielaný vianočný diel s Naty Žúrekovou Štefkovou, kde spolu s moderátorom Gabom Kocákom oprášila takmer zabudnutý tradičný recept Žerbó rezy s kváskom.
Nádherný čas adventu a Vianoc želajú
Daniela a Naty
autorky oficiálnych bestsellerov Kváskovanie
POZN.: Knihy Kváskovanie dostupné aj s viacerými bonusmi a zľavami na webe kváskovania.