Prednáška Návrat k tradíciám v Prievidzi
V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi sme 14.11.2023 mali tú česť rozprávať o tradícií chleba a domáceho pečenia. Ako sa kedysi piekol chlieb tradičným spôsobom pomocou kvásku z múky a vody, aké má prínosy pre trávenie a zdravie a či sa oplatí týmto spôsobom aj dnešnej dobe pripravovať doma chlieb? To sme vysvetlili najprv na prednáške pre stredoškolákov a neskôr pre širokú verejnosť.
Prednáška o kvásku a kváskovaní
Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nás oslovila na zorganizovanie podujatia Návrat k tradíciám. Podujatie bolo súčasťou osláv 100.výročia knižnice v Prievidzi.
Bolo nám cťou prispieť náučne aj prakticky témou kváskovania tradičným spôsobom.
14.11.2023 sme tak v Prievidzi rozprávali o kvásku, ktorý nám môže do života priniesť:
- Stráviteľnejší produkt (chlieb, pečivo, koláče…)
- Dlhšie trvanlivejší produkt aj bez použitia prídavných látok
- Nutrične výživnejšie jedlá.
Venovali sme sa aj témam:
- Ako vyberať chlieb/pečivo v obchode pomocou čítania etikiet
- Ako jednoducho piecť chlieb z kvásku doma v domácej rúre
- Čo všetko máme doma ako základné pomôcky pre kváskovanie.
K prednáške o kváskovaní sme pripojili aj praktickú ukážku práce s cestom, konkrétne finálne vytvarovanie cesta na chlieb do ošatky.
Po prednáške sme zdarma rozdávali aktívny, silný kvások.
Hornonitrianska knižnica v Prievidzi má v ponuke na zapožičanie všetky knižné tituly Kváskovanie 1,2,3 a Vianočné Kváskovanie, ktoré si môžu registrovaní čitatelia zapožičať.
TIP: Knihy Kváskovanie sú generačné. Oplatí sa ich mať doma. Dostupné tu.
Prednáška pre stredoškolských študentov
Prvú prednášku o 13:00 pre stredoškolákov sme viedli v duchu mladého zmýšľania, prečo dbať na kvalitu chleba a pečiva a prečo sa zamýšľať nad domácim kváskovaním.
Veľmi sa tešíme, že aj medzi mladými študentami sa našli takí, ktorí mali záujem o odobranie z kvásku.
Prednáška pre verejnosť
Druhá prednáška o 17:00 pre širokú verejnosť zaplnila záujemcami z okolia celú miestnosť. Prišli rodiny, mamy s deťmi, mladší, starší, skúsenejší pekári aj takí, ktorí domáce pečenie chleba zatiaľ neskúšali, ale téma ich zaujíma.
Veľmi nás teší, že téma kvality chleba a domáceho pečenia je stále aktuálna aj vďaka tak profesionálnemu zorganizovaniu podujatia sme mohli aj v Prievidzi rozprávať o tradičnom kvásku z múky a vody.
Ďakujeme celému tímu Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi za spracovanie letákov, podrobnú prípravu, skvelé zorganizovanie celého priebehu a pohodovú atmosféru počas celého dňa.
Prednášky o kváskovaní pod vedením pekára s úplnou certifikáciou Naty Žúrekovou Štefkovou sú súčasťou nášho portfólia služieb na šírenie osvety kvality života.
S láskou a úctou k tradíciám,
Daniela a Naty
autorky oficiálnych a ocenených bestsellerov Kváskovanie