Vianočný špeciál: Štedrák z kvasu
Štedrák sa zvykne robiť na Štedrý večer, pretože jeho zloženie je štedré 🙂 Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že tak rôzne chute plniek nebudú spolu „pasovať“, úplne sa dopĺňajú. A nielen skvelá chuť, ale i zloženie, kvalita a stráviteľnosť. Mňam 🙂 To sa ukrýva v tomto čisto špaldovom recepte na štedrák z kvasu.
***ŠTEDRÁK Z KVASU***
Na štartér potrebujeme:
150 g špaldovej polohrubej múky
150 g vody
1 PL materského kvásku
Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote prekvasiť 9 -12 hodín.
Ďalej na cesto potrebujeme:
420 g špaldovej polohrubej múky
150 g mlieka
90 g trstinového cukru
1/4 ČL sušenej vanilky
1/4 ČL soli
130 g mäkkého masla
1 PL masti
Na orechovú plnku potrebujeme:
300 g pomletých vlašských orechov
150 g mlieka
70 g trstinového cukru
Na makovú plnku potrebujeme:
300 g čerstvo pomletého maku
200 g mlieka
80 g trstinového cukru
Na lekvárovú plnku potrebujeme:
400 g hustého lekváru
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
400 g jemného tvarohu
1/2 balenia Zlatý klas
2 žĺtka
80 g trstinového cukru
Na dokončenie potrebujeme:
sušené hrozienka
maslo
Postup:
Najprv sa venujme cestu. K vykvasenému štartéru pridáme ostatné suroviny potrebné na cesto a vymiesime krásne, vláčne a hebké cesto. Je trochu hydratovanejšie. Aj to prispeje k finálnej jemnosti.
Vymiesené cesto dáme do misky, prekryjeme fóliou a necháme kvasiť 3 hodiny.
Počas kvasenia vymieseného cesta si pripravíme plnky na štedrák.
Orechovú aj makovú plnku robíme rovnako:
Dáme si zohrievať mlieko. V momente, ako začne vrieť, pridáme cukor a orechy/mak a za stáleho miešania varíme na malom ohni 1 – 2 minúty. Následne vypneme plameň a necháme vychladnúť.
Lekvárovú plnku máme vyriešenú hneď 🙂 Tú netreba pripravovať.
Tvarohovú plnku vytvoríme jednoduchým zmiešaním surovín.
Bielka, ktoré nám ostali z tvarohovej plnky vymiešame so štipkou soli na tuhý sneh. Spotrebujeme ho do orechovej a makovej plnky.
Prekvasené cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 častí- 4 rovnako veľké a jednu menšiu. 4 rovnaké časti budeme vaľkať o rozmeru plechu, piata bude na dozdobenie.
Vyvaľkáme prvý plát a pomocou valčeka prenesieme do papierom na pečenie vystlaného plechu.
Do orechovej plnky vmiešame zľahka polovicu snehu a rovnomerne ju natrieme na cesto.
Vyvaľkáme druhý plát cesta a dáme na orechovú plnku. Nasledujem maková plnka, do ktorej najprv primiešame zostatok snehu. Navrtvíme ju rovnomerne na cesto a prikryjeme tretím vyvaľkaným plátom cesta.
Ako tretiu plnku natrieme lekvár. V prípade, že je veľmi hustý, na cesto si ho nadávkujeme po lyžiciach. Bude sa nám lepšie rozotierať.
Lekvárovú časť prikryjeme posledným, štvrtým plátom cesta. Naň nanesieme tvarohovú plnku.
Cesto, ktoré nám zvýšilo rukami vyvaľkáme do valca o hrúbke malíčka a urobíme na povrchu mriežku.
Do vzniknutých okienok dáme sušené hrozienka.
Celý plech prekryjeme fóliou. Necháme hodinu finálne prekvasiť.
Rozohrejeme rúru na 170´C a vykvasený štedrák dáme piecť na cca 1 hodinu.
Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme mriežku maslom a koláč necháme úplne vychladnúť.
Dobrú chuť!
Celý recept aj s tipmi a trikami nájete na http://chutodnaty.sk/stedrak-z-kvasu/