Narezávanie chleba
Miesenie, kvasenie, stáčanie do ošatky, pečenie. Pri domácom pečení chlebíkov vkladáme do každého svojho diela energiu, lásku i čas, ktorý tomu venujeme. Preto nás teší, keď náš výsledný chlebík nielen dobre chutí, ale i dobre vyzerá.
Chlebík môžeme buď pekne na povrchu ozdobiť alebo ozdobne narezať. Alebo oboje 🙂
Narezanie chleba alebo nastrihnutie chleba pred pečením nemá však len dekoratívny charakter. Vďaka narezaniu odchádza z chlebíka počas pečenia prebytočná vlhkosť a uniká para. Preto „regulovaným“ narezaním chlebíka znižujeme pravdepodobnosť , že chlebík popraská na nechcených miestach.
Čím narezať chlieb:
- žiletkou
- skalpelom
- ostrým nožíkom
Ako narezať chlieb
Chlebík narezávame po vyklopení z ošatky- tesne pred tým, ako vložíme bochník do horúcej rúry. Rýchlymi ťahmi zarežeme do cesta a vytvoríme tak v ceste krásne vzory.
Vzory narezania chleba
Tipov ako pekne narezať chlieb je plný internet. Inšpirujme sa niektorými obrázkami na narezanie oválnych i guľatých bochníkov:
Verím, že ste sa inšpirovali a vašim chlebíkom doprajete „nové šaty“.
Zuzana
11. apríla 2020 @ 14:46
Dobry den 🙂 rada by som sa poradila k zdobenemu narezaniu chleba: ak sa chcem pohrat s detailami, je mozne cesto na nejaky cas vlozit do chladu? Bola mi dokonca poradena mraznicka… Tiez som niekedy mala problem vobec chlieb narezat, ale asi som mala prekvasene cesto, lebo sa tak v konecnom dosledku chovalo – nedrzalo tvar a splostilo sa mi… Mate nejake tipy, prosim? Zatial mam od Vas 1.knihu a uzivam si ju 🙂 Dakujem…