Kurzy kváskovania- časť 2: „Upeč si svoj chlieb“
Kváskujete, aktívne si doma pečiete chlieb, no potrebujete „vychytať muchy“? Aké sú triky na upečenie krásne nadýchaného bochníka? Prihláste na kurz kváskovania u Naty Štefkovej Žúrekovej s názvom „Upeč si svoj chlieb“ a upiecť chlieb bude pre vás „malina“.
Kurz kváskovania „Upeč si svoj chlieb“
Pre koho je kurz vhodný
Kurz kváskovania „Upeč si svoj chlieb“ je vhodný pre už kváskujúcich, ktorí prešli základným kurzom „Kváskovanie od A po Z“, alebo už kváskujú podľa kníh Kváskovanie.
Na kurze si prídu na svoje aj tí, ktorí kváskujú ako samouci, darí sa im, no chcú zlepšiť svoje zručnosti v kváskovaní.
Kurz „Upeč si svoj chlieb“ je zameraný na vychytanie „múch“ počas prípravy kváskového cesta tak, aby každý vedel upiecť nadýchaný chlieb, tzv. „balón“.
Ako prebieha kurz „Upeč si svoj chlieb“?
- Z teórie preberáme podrobnosti v kváskovaní. Rozoberáme jednotlivé suroviny obsiahnuté v ceste, ich dôležitosť v receptúre, účelnosť a kvalitu.
- Vysvetľujeme si a prakticky skúšame, ako spoznať správny čas jednotlivých fáz kváskovania a čo robiť v prípade, že už sme niektorú fázu prehnali.
- Učíme sa správne miesiť cesto.
- Vyskúšame si správne prekladanie cesta.
- Učíme sa správne chlieb vytvarovať do ošatky.
- Každý účastník si po kurze odnesie domov cesto na chlieb v ošatke. Upečie si ho doma.
- Zodpovedáme si otázky, ktoré sú nám v kváskovaní nejasné.
- Na kurze je možnosť zakúpiť si pomôcky na kváskovanie.
- Možnosť zaradiť sa do privátnej skupiny na fb, kde sú len účastnící kurzov, príp.ich kváskovači. To aby bolo zabezpečené, že ak sa spýtam nejakú otázku, dostanem viacero odpovedí, no rovnakých. To je rozdiel s inými skupinami a fórami, kde sa nový kváskujúci môže cítiť ako „boxovací mech“ (veľa odpovedí, ktoré sa môžu častokrát navzájom negovať).
- Možnosť priniesť si svoj kvások na kontrolu.
Čo si na kurz priniesť:
- Okrem dobrej nálady si účastník na kurz prinesie aj svoju ošatku alebo misku s utierkou a stierku na cesto.
Čo si z kurzu odnesiete:
- Okrem množstva rád, tipov a trikov si každý na kurze vyrobí svoj vlastný chlieb, ktorý si odnesie domov na upečenie.
Dĺžka trvania kurzu:
Pre zachovanie individuálneho prístupu je počet miest na kurze vždy limitovaný. Dĺžka kurzu je cca 2,5 hodiny.
Účastníci sú aj po skončení kurzu v spojení s lektorkou Naty. Otázky, ktoré im nenapadli počas kurzu, sa jej môžu spýtať a konzultovať s ňou problémy s kváskom a kváskovaním.
Kurzy sú veľmi obľúbené po celom Slovensku, kapacitne sa rýchlo napĺňajú. V prípade, že by ste sa chceli na kurz prihlásiť, alebo by ste chceli kurz darovať ako darček, stačí si vybrať z ponuky kurzov a prihlásiť sa mailom na kurzy@chutodnaty.sk
Čo hovoria na kurzy kváskovania s Naty samotní účastníci?
Zuzka:
„Ahoj Naty, musím ti napísať, ako sa mi začalo dariť od kurzu. Je to totálna zmena, samozrejme k lepšiemu, nieže by neboli predtým moje chleby jedlé, no teraz waw, som totálne unesená a tá nadýchanosť? To bolo to, čo mi chýbalo. Som rada, že som na kurz išla, fakt je lepšie to raz vidieť a cítiť cesto v rukách. Už nepoužívam robot, len ruky.
Naty, prosím ťa, rob naďalej to, čo robíš, si v to dobrá, šialene dobrá? A šír naďalej osvetu kváskovania. Som preštastná, že som na kváskovanie narazila a mám možnosť svojej rodine ponúknuť kvalitné jedlo.
S pozdravom Zuzka“
Alena:
„Bola som s dcérou na tvojom kurze a veľmi sa nám páčilo.
Mňa okrem kurzu samotného očarila aj tvoja živelná energia, zapálenie a nadšenie pre kváskovanie. Nadšenie a radosť z toho, čo robíš sa nedala prehliadnuť :).
Ja som nedávno odišla z práce a hľadám sama v sebe, čomu by som sa mohla venovať. Myslím, že hľadám takúto radosť zo života.
Ďakujem za životnú inšpiráciu.“
Kváskový chlieb sa vám darí piecť, avšak rožky sa vám nedaria, sú stále hutné? Aké sú tipy a triky na upečenie nadýchaných rožkov sa môžete naučiť na kurze pre pokročilých: „Rožkovanie“, ktorý si detailne rozoberieme už v ďalšom článku.
Okrem spomínaných kurzov pre pokročilých „Upeč si svoj chlieb“ a „Rožkovanie“ je v ponuke aj kurz pre začiatočníkov „Kváskovanie od A po Z“.
Kurzy kváskovania- časť 3: Rožkovanie - Kváskovanie
18. januára 2018 @ 22:18
[…] spomínaného kurzu pre pokročilých „Rožkovanie“ je v ponuke aj pokročilý kurz „Upeč si svoj chlieb“. Pre začiatočníkov je vhodný kurz „Kváskovanie od A po […]
Kurzy kváskovania- časť 1: "Kváskovanie od A po Z" - Kváskovanie
18. januára 2018 @ 22:21
[…] len „vychytať muchy“ pri pečení, pre vás sú vhodné kurzy pre pokročilých: „Upeč si svoj chlieb“ a „Rožkovanie“. Na jeden z nich „Upeč si svoj […]
Katarina Kovacova
9. mája 2023 @ 7:32
Dobrý deň,
Kedy plánujete spustiť ďalší kurz? A kde by sa konal?
Som úplný začiatočník. Kváskovanie od A-Z by mi pomohlo 🙂
Ďakujem.
Katka
Naty Štefková Žúreková
9. mája 2023 @ 8:43
Dobrý deň, Katka, momentálne bude teraz v sobotu- pre začiatočníkov aj pokročilých- v Bratislave. Viac info nájdete priamo tu: https://chutodnaty.sk/kurzy-kvaskovania/
Ďalšie kurzy budú po lete, resp. je možný individuálny kurz u Vás doma.
Nech sa darí, teším sa na možné stretnutie:)
Naty