Vianočný špeciál: Vanilkové rožky s kváskom
Vanilkové rožky sa podávajú na vianočnom maškrtiacom tanieri hádam v každej domácnosti. Sú také príjemne akurát na dvakrát do úst (alebo naraz?), krehké, sladké a voňavéééé 🙂
Tento rok vám prinášame tip na ich kváskovú podobu. Sú rovnako výborné, upravené na stráviteľnejšiu a výživnejšiu formu a najviac dokonalé sú, ak zavoláme k príprave deti.
Pretože o tom sú Vianoce – aby sme si užili jeden druhého.
***VANILKOVÉ ROŽKY S KVÁSKOM***
Na cesto potrebujeme:
250 g špaldovej chlebovej múky
50 g pohánkovej múky
100 g pomletých vlašských orechov
200 g rozpusteného masla
50 g mletého trstinového cukru
1 PL materského kvásku
Postup:
Nič zvláštne, či zložité 🙂 Všetky suroviny spojíme spolu. Najlepšie rukou tak, aby nám vzniklo krásne, kompaktné cesto.
Spracované cesto dáme do misky a zakryjeme fóliou. Takto necháme 2 hodiny oddychovať na linke.
Následne dáme cesto do chladničky a 1 hodinu, aby spevnelo a lepšie sa tvarovalo.
Zachladené cesto si dáme na pracovanú dosku.
Máme dve možnosti tvarovania:
- Cesto prekrojíme na tretiny a jednotlivo vytvarujeme rukami valce o hrúbke ukazováka. Z valcov odkrajujeme 6 cm pásiky. Na plechu ich dotvarujeme do tvaru „U“.
- Cesto rozkrájame na malé kúsky a jednotlivo ich rukami tvarujeme do malých valčekov. Tie následne dotvarujeme do tvaru „U“.
Či už sa rozhodneme pre prvý, či druhý spôsob, oboma dostaneme rovnaký výsledok. Druhý spôsob preferujú deti 🙂
Keď máme vanilkové rožky s kváskom pripravené na plechu, rozpálime rúru na 180´C.
Vanilkové rožky vložíme do rozohriatej rúry a pečieme cca 10 minút. Znakom upečenia je jemne hnedastý tón odspodu rožkov.
Upečené vanilkové rožky s kváskom necháme úplne vychladnúť na plechu. Za tepla sú veľmi krehké, polámali by sa nám.
Vychladnuté malé „podkovičky šťastia“ obaľujeme v pomletom vanilkovom cukre.
Hotové vanilkové rožky s kváskom môžeme nechať voľne na stole, nech miznú 🙂
Dobrú chuť!
Celý recept aj s užitočnými radami nájdete na www.chutodnaty.sk
miro klčo
8. decembra 2017 @ 19:06
aky zmysel ma zakvaskovanie na dve hodiny- ved ten kvasok nema sancu dobre ožit a rozložit to co rozložit ma (myslim v muke! nie je to len recept akože s kvaskom?
Naty Štefková Žúreková
11. decembra 2017 @ 19:34
Miro, zdravím. Keby bol recept akože s kváskom, bolo by tam iné kypridlo- napr. sóda alebo prášok do pečiva. Kvások je jediné kypridlo v receptúre.
Samozrejme, ak chcete mať poistené, že všetky benefity kváskvoania budú správne kváskom urobené, môžno použiť chladničku, kde sa proces spomaľuje, a tým skvalitňuje 🙂
Nech sa darí 🙂
Gabika
7. decembra 2018 @ 9:37
Naty, ďakujem za recept. Teraz sa pred Vianocami hodí. Rozmýšľam pri tom, či nahrádzať cukor sirupom, maslo iným rastlinným tukom /Alsan/ a riskovať pri tom, že nesplnia predstavu alebo to nechať v pôvodnom zložení. Chcela by som odľahčíť vianočné pečivo. Príjemný adventný čas!
Naty Štefková Žúreková
9. decembra 2018 @ 16:16
Gabi, ahoj 🙂 áno, rozumiem presne 🙂 niektoré recepty sa nám pýtajú v pôvodnej verzii. Ale zasa niekedy si dopriať chuť odetú do trendy šatu… 🙂