Vianočný špeciál: Kváskové medovníky
Určite sa zhodneme na tom, že medovníky jednoznačne patria k tej pravej vianočnej atmosfére. Rozvoňajú celý dom, pri ich príprave sa ozýva smiech, radosť a mlaskanie s ochutnávaním „natajňáča“ 🙂
A čo tak si ich tentokrát dopriať so všetkou noblesou, výživnosťou, chuťou a ešte zo špaldy?
Tak my máme pre vás unikátny, niekoľko generácií zdeľaný recept na medovníky, v špeciálnom prevedení.
Nach sa páči, recept na kváskové medovníky 🙂
***KVÁSKOVÉ MEDOVNÍKY***
Na cesto potrebujeme:
360 g mletého cukru
4 vajcia
2 ČL mletej škorice
4 PL tekutého medu
1 PL materského kvásku
700 g špaldovej chlebovej múky
Na dokončenie potrebujeme:
1 vajce
Jahodový džem
Horkú čokoládu (nie je potrebná)
Postup:
Na pracovnú dosku si dáme mletý cukor. Pridáme s nemu škoricu a premiešame. Vytvoríme akokeby kopec, do stredu ktorého urobíme prstom širšiu jamku.
Do jamky dáme vajcia, materský kvások a med. S množstvom medu sme veľmi presní.
Do misky si odvážime múku.
Najprv spracujeme zmes na doske. Postupne do nej pridávame múku. Koľko presne pojme cesto finálne je vždy rozdielne- záleží od veľkosti vajec, savosti múky, množstve a kvality medu… Preto dosýpavame múku po častiach. Vždy, keď je múku vmiesená do cesta, prisypeme ďalšiu.
Cesto má byť tuhšie a len málo lepivé.
Vymiesené cesto dáme do misky a prekryjeme fóliou.
Alebo necháme cesto na pracovnej doske a prekryjeme ho miskou, v ktorej sme mali naváženú múku.
Cesto necháme oddychovať pri izbovej teplote 2 hodiny.
Následne cesto dáme do sáčika a necháme v chladničke aspoň 12 hodín.
Pred vaľkaním si cestom vytiahneme na linku a necháme trochu otepliť, asi 30 – 45 minút.
Cesto vaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm.
Formičkami vykrajujeme z cesta rôzne tvary a dávame na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zaplnený plech medovníkami prekryjeme fólou a kváskové medovníky necháme finálne vykvasiť na plechu. Asi 1 hodinu.
Nachystáme rozhabarkované vajce do pohára.
Rúru si rozpálime na 250´C. Kváskové medovníky dáme piecť do rozhriatej rúry na pár minút.
Treba ich sledovať. Mierne nahnedlá farba značí, že sa pýtajú už von.
Ihneď po vytiahnutí ich potrieme vajíčkom. Vďaka tomu, že sú také horúce, vrstva vajíčka sa tepelne na nich spracuje. Zostanú nádherne leské.
Po natretí vajíčkom môžeme dať do rúry ďalší plech.
Upečené medovníky ešte zatepla natierame džemom a zlepujeme spolu.
Z polovice ich môžeme namočiť do rozpustenej horkej čokolády. Budú mäkké a vláčne.
Skladujeme v dóze pod zámkom- miznú záhadne rýchlo 🙂
Dobrú chuť!
Celý recept aj s užitočnými radami nájdete na www.chutodnaty.sk