Je kváskový chlieb marketingový ťah?
Povedomie kvásku a kváskovania v poslednej dobe prudko stúpa. Ľudia sú totiž vplyvom alergií a intolerancií motivovaní hľadať riešenie, ako môcť jesť aj naďalej chlieb, pečivo, koláče, skrátka múčne veci. A tak sa dostávajú ku kvásku, ktorý je ľahšie stráviteľnejší, viac zasýti, má nižší glykemický index, odkysľuje organizmus a podporuje imunitný systém.
Kváskové produkty v supermarkete?
Využiť dopyt po kvásku a pravej chuti chleba, ktorý je pre nás a naše trávenie darom, sa rozhodli aj pekárne či obchodné reťazce. A tak ťažkosti s organizáciou času, miesením cesta alebo obavou „či to vyjde“, odpadávajú. Suma summarum vychádza, že je možné už od 0,99eur mať doma kváskový chlieb.
Dostať kúpiť kváskové produkty bežne v supermarketoch?
Alebo ako veľmi kváskové sú? Vydali sme sa do „terénu“, aby sme všetko prezistili 🙂 Chlebíky boli buď ťažké- hutné, mrvivé, alebo naopak papierové, niektoré boli až príliš kyslé. Poklona patrí len pár chlebom.
Kde je problém?
1. Polotovar- Ako prvá veta bola často „vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru“. Čiže dopek. Koľkokrát im to rozmrzlo a naspäť zmrzlo? Ak je výrobok len dopečený, je určený na priamu spotrebu- dlho nevydrží čerstvý.
2. Umelý kvások- Áno, aj také existuje. Pre veľké pekárne je naozaj nevýhodné piecť z kvásku. Treba pritom rešpektovať osobitosti kvásku a ak chcú niečo urýchliť, nejde to len tak. Preto sa volí kvások, ktorý je „riadený“. Z čoho sa skladá? – kyselina citrónová a mliečna, emulgátory, fosfáty, síran vápenatý a acetáty. Cesto nie je fermentované mikroorganizmami, ale kyseliny vytvárajú chemickú časť procesu.
3. Použité boli najmä kvasnice- Zo zákona na to, aby mohla byť surovina uvedená v názve, musí mať minimálne 10% zastúpenie. V konečnom dôsledku to môže vyzerať tak, že jeme klasický kysnutý, z kvasníc vyrobený chlieb, do ktorého pridali kvások. V zložení niektorých testovaných chlebov nebol kvások v zložení ani spomenutý, len droždie. Stačí pridať len úplne minimum droždia a cesto rastie úplne iným tempom. U kváskovania platí- čím pomalšie, tým kvalitnejšie.
4. Zloženie- Na to, aby sa vo veľkom chlieb podaril, používajú pekárne finty, ako sa len dá. Predsa sa nedá čakať na chlieb, ktorému sa nechce kvasiť, keď rozvoz bude o chvíľu. Napríklad chuť, vôňu i farbu kôrky vylepšujú výdobytkami tejto doby.
Čo z toho vyplýva?
- Ak sa čo i len trochu dá, kváskujte doma. Sú tipy a triky, ako aj popri zamestnaní mať svoj chlebík a môcť si dopriať kvalitu na stole. A, navyše, ten pocit, že chvália VÁŠ chlieb, je neopísateľný 🙂 – verte, že všetci sú ohromený úžasnou chuťou:)
- V prípade, že z rôznych dôvodov nemôžete kváskovať, čítajte. Pozerajte sa na etikety a nenechajte sa oklamať. Keď je na chlebe napísané, že je kváskový, prečítajte si etiketu – či je len čisto kváskový, alebo je tam kvások v mizivom percente. V prípade, že zloženie nie je jasne vypísané (a má to byť zo zákona), pýtajte sa. Rozumiem, že predavačky toho majú naozaj veľa, pracujú často v neľudských podmienkach, no na základné informácie máme právo. Ak vám ich nevedia poskytnúť, chlieb jednoducho nekupujte.
Supermarkety budú predávať len to, čo my kupujeme. Tam kde je dopyt, bude aj ponuka. Upiecť si SVOJ chlieb nie je náročné. Stačí zahodiť predsudky o tom, aké to je zdĺhavé, náročné, a predsa „na to ja nemám nervy“ a vyskúšajte niečo nové:)
Práca s cestom je upokojujúca. Ak zavoláte k tomu aj deti, je to perfektná možnosť zblížiť sa s nimi a, samozrejme, ukázať im, že chlieb nie je len nafúknutý ovál z police v zadnom rohu supermarketu a treba si ho vážiť. A v neposlednom rade, postupne každý na sebe vidí, ako ustupujú problémy s trávením, nadúvaním, ekzémy, akné, pálenie záhy či zvýšená chorobnosť a človek sa cíti sviežejšie, lepšie 🙂
Chcete kváskovať?
V knihe Kváskovanie- Recepty z kvásku nájdete všetko od A po Z. Zakúpiť si ju môžete aj s 4 alebo 5 bonusmi v elektronickej forme, tlačenej forme alebo ako sadu hneď tu.
Radi by ste to však videli naživo a mali skúsenosť priamo s cestom? Príďte na kurz kváskovania. Hustota kvásku a cesta, spôsob miesenia, pečenie chleba, degustácia chleba a všetko o kvásku a kváskovaní 🙂 Rozpis kurzov nájdete tu.
Kváskovaním odovzdávame svojej rodine zdravie a lásku:)
Dokváskovania:)
Ako doma kváskovať ekonomicky - Kváskovanie
10. októbra 2017 @ 10:35
[…] pekárov postupom času od pečenia doma upustilo a vrátilo sa ku kupovaniu chleba a pečiva v obchodných reťazcoch. Dôvodom bola pokazená […]