Koľko stojí domáci kváskový chlieb?
Upiecť si doma svoj kváskový chlieb je niečo dokonalé. Celý dom je prevoňaný atmosférou života a naše vnútorné „Ja“ rastie vytiahnutím chleba z rúry. A najmä pri počúvaní následnej chvály od okolia. Domáci kváskový chlieb nie je ťažká tehla kyslej chuti, ako tvrdia niektorí. Je to nadýchaný, mäkký balón plný bubliniek, pokrytý chrumkavou kôrkou. To dostane každého 🙂
Veľa ľuďom pri pečení domáceho kváskového chleba napadnú otázky:
- Koľko elektriny počas pečenia miniem?
- Aké príde zúčtovanie?
- Vyplatí sa vôbec piecť chlieb doma?
Cena doma upečeného kváskového chlebíka zaujíma asi každého. Aj nás. A tak sme zobrali papier, pero, vytiahli šanóny s faktúrami za elektrinu, dokonca sme zamestnali našimi babskými „elektrikárskymi a vodárskymi“ otázkami asi 50 chlapov (naozaj ich bolo toľko) a vypočítali sme to. 🙂
Hneď na úvod s radosťou konštatujeme, že aj z pohľadu financií kváskový chlieb sa doma piecť oplatí!
S našimi prepočtami sa s vami podelíme. Čítajte ďalej.
Ako sa počíta cena chleba?
Samozrejme je logické, že výsledná výška ceny upečeného chleba je priamo úmerná s cenou použitých potravín. Akú múku použijeme, čo všetko do cesta pridáme. To všetko vplýva na výslednú cenu. Chlieb upečený zo základných múk bude teda lacnejší, ako ten nutrične nabitejší. Cenu ovplyvňuje i fakt, či sme suroviny kupovali v akcii, alebo za ich plnú cenu.
Pre naše podrobné výpočty sme si zvolili základný recept- Pšenično-ražný kváskový chlieb z knihy „Kváskovanie-Recepty z kvásku“ str. 36, s váhou 750g
Ako sme počítali?
Chceli sme zistiť priemernú cenu chleba, aby sme ľahšie mohli zistiť, či sa pečenie doma oplatí. Samozrejme energia vložená do prípravy a čas strávený pri práci s cestom sa započítať nedá, cena nie je objektívna (každý má svoju cenu za prácu). Myslíme si však, že tieto položky sú vyvážené dobrým pocitom, že rodine dávame kvalitný základ a zadosťučinením, keď vidíme a počujeme, ako je chlieb úžasný a ako našim blízkym chutí.
Preto sme sa zamerali na merateľné hodnoty: múka, voda, soľ, rasca, elektrina.
Pri práci sme použili tieto mierky:
- 150g ražnej chlebovej múky
- 300g pšeničnej chlebovej múky
- 320g vody
- 10g soli
- 5g rasce
Koľko čo stojí?
1. múka:
V každom obchode sú ceny a aj kvalita múky iná. V poslednom čase, kedy nastáva „boom“ domáceho pečenia pekárenských výrobkov, aj mlyny ponúkajú malopredaj. Možnosťou je aj pomlieť si obilie sám na svojou mlynčeku a mať tak tú najčerstvejšiu múku zo všetkých uvedených možností.
S triezvou hlavou však nejdeme teraz nakupovať mlynčeky. Drvivá väčšina z nás chodí do obchodu a sleduje cenu a kvalitu. Preto sme pri výpočtoch zvolili ražnú chlebovú múku na kváskovanie z Mlyn Trenčan, kde za 1 kg zaplatíme od 0,84 eur (v podnikovej predajni) a pšeničnú chlebovú múku na kváskovanie od Mlyn Trenčan opäť v cene od 0,84 eur.
2. voda:
Vodné- stočné, distribúcia vodovodom +DPH. Ako nám bolo vysvetlené, máme len jeden vodomer a pre vodárne platí, že koľko vody si kohútikom pustíme- vodné, toľko si zarátajú aj za odvedenie vody- stočné. Aj keď ho použijeme na varenie a do odpadu nejde. Iný kraj, iná cena. Tie cca 2 – 3 deci, ktoré tam ulejeme, by sme mohli oželieť v počítaní, ale ak sme oslobodení od pekární a chlieb si pečieme 1-2 krát týždenne, za 52 týždňov minieme približne 15-16 litrov vody. A to už nás cena zaujíma. My sme narábali s maximálnou cenou 3eurá/m3 a prepočítali na množstvo, ktoré sa používa v danom recepte.
3. soľ:
Ani tú sme pri výpočtoch nevynechali 🙂 Aj keď si podobne, ako u vody, môžeme myslieť, že to je tak malá položka, že ju počítať nemusíme. Naozaj jej cena je mizivá. Odrazový mostík pre soľ bola u nás Gemma di Mare, asi najpoužívanejšia morská soľ v našich domácnostiach, kde za kilogram zaplatíme asi 0,66 eur (zdroj ceny: internet). Prepočítali sme ju na množstvo soli použitej v recepte.
4. rasca:
Čuduj sa svete, toto je najdrahšia položka zo surovín v pomere jej použitia do receptúry. Áno, ceny sa pohybujú od 0,15 eur až po 0,81 eur za 25 g (jeden balíček) v supermarketoch, v bio obchodoch je to ešte viac. Alternatíva, ako ušetriť na tejto položke, je vcelku aj vábivá- rastie v Tatrách. 🙂 Kto má na severe chalupu, rodinu alebo možnosť si ísť nazbierať, rodinný výlet to istí a máme o položku vo financiách menej. 🙂 My sme do našich výpočtov použili značku Vido, ktorú kúpime v Bille za 0,29 eur za jeden balíček.
5. elektrina:
Odrazový mostík bola pre nás naša rúra a pečenie na plechu. Toto bol pri výpočtoch najväčší boj. Zistiť, koľko vlastne stojí hodina pečenia rúry?
Na cenu pôsobí viac faktorov:
- aký je výkon rúry
- akú dodávateľskú službu elektriny využívame
- akú tarifu elektriny máme predplatenú
- ako dlho sa nám rúra nahrieva
Rúra po zapnutí ide na plný výkon, než dosiahne požadovanú teplotu- pre náš chlieb je to 250´C, čiže vo všeobecnosti maximálna teplota rúry (naša má 250´C po 25 minútach). Následne 5 minút čakáme na „vyhicovanie“ plechu, na ktorom pečieme. Po vložení bochníka pečieme na plný výkon 10 minút. To už sme na 40 minútach pečenia maximálneho výkonu. 20 minút potom dopekáme na 200´C, čo znamená, že rúra ide nejakú dobu na zotrvačnosť, než sa ochladí a potom ešte chvíľu „prikúri“. Finálne pečieme asi hodinu. Cenu sme volili priemernú, výkon našej rúry je 2,725kWh.
Aký je výsledok?
Výpočty sme zhrnuli do prehľadnej tabuľky, aby sme sa ľahšie zorientovali:
surovina | jednotková cena (1kg, 1bal. al. 1m3) | cena suroviny v bochníku |
ražná múka chlebová | 0,84 eur | 0,126 eur |
pšeničná múka chlebová | 0,84 eur | 0,252 eur |
voda | 3 eur | 0,009 eur |
soľ | 0,66 eur | 0,0066 eur |
elektrina | 0,12 eur | 0,327 eur |
rasca | 0,29 eur | 0,058 eur |
výsledná cena: | 0,7786 eur |
Cena môže byť ešte nižšia, keď vystihneme zľavu pri nakupovaní surovín.
Čo z toho vyplýva?
Doma upečený kváskový chlebík v tomto zložení vyšiel na necelých 78 centov!
Preto ak si myslíme, že kupovaním chleba v obchode šetríme peniaze, nie je to pravda. Navyše, všetci dobre vieme, že chlieb z obchodu má v zložení rôzne „zlepšováky“, ktoré nepodporujú naše zdravie. Preto niet nad doma upečený chlieb.
Áno, je pravdou, že piecť doma vás stojí viac času, ako zájsť do obchodu. Ale doma upečený výsledok, spokojnosť a zdravie vlastnej rodiny je na nezaplatenie.
Je pre nás teda výhodnejšie kupovať chlieb len kvôli času?
Kváskovať sa dá i popri práci a aj popri deťoch. Kváskovanie môže byť pre každého relaxom.
Stačí vniesť do života trochu organizácie a rozhodnúť sa radšej pre kvalitu, než kvantitu. A ešte keď tá kvalita je aj lacnejšia, tak uznajme… že kváskovať doma sa oplatí!
Použité cenníky:
- cenník elektriny jednotlivých taríf: https://www.zse.sk/documents/13842358/Cennik_integrovany_domacnosti_EE_01012016.pdf
- cenník vodného a stočného: https://www.zsvs.sk/informacie/cena-za-vodne-a-stocne/
Emil Královič
30. augusta 2017 @ 8:57
Doma manželka pečie takmer každodenne kváskové pečivo podľa knižky Kváskovanie Recepty z kvásku od Naty Žúrekovej Štefkovej, Ing, Daniela Rau a kolektívu. Je to fajn. Keď ste stanovovali cenu chleba, určite to môžme hodnotiť len pre seba a najbližších. Keby sa malo zvažovať už o predaji, tam je dôležitá predovšetkým aj cena práce, kde bez problémov by som navrhol aj navýšenie ceny o 100 %. Takýto chlieb, bez konzervačných látok by podľa mňa mal mať cenu v obchode ako ručná výroba v hodnote do 2€. pri váhe cca okolo 900g-1000g.
Kalkulácia ma zaujala nakoľko sa občas vyskytne možnosť, aby výrobca svojím výrobkom chcel poskytnúť protislužbu. A v tomto smere je tiež ináč hodnotená napr. cena domácej zeleniny, domácich ručných služieb a prác a podobne.
Prajeme Vám v ďalšej práci veľa úspechov a zdravého štýlu životosprávy.
Príjemný deň želáme.
Emil s Marikou z Košíc
Ako doma kváskovať ekonomicky - Kváskovanie
10. októbra 2017 @ 10:39
[…] je to možné, častokrát je to pravda. Na vine nie je samotné kváskovanie, ale naša organizácia kváskovania. Prinášame vám tip, ako kváskovať […]
Ako piecť ekonomicky - Kváskovanie
11. októbra 2017 @ 16:29
[…] je to možné, častokrát je to pravda. Na vine nie je samotné kváskovanie, ale naša organizácia […]
Darina
14. novembra 2017 @ 10:56
Milá Naty a Daniela, už som sa niekoľkokrát radila na tomto fóre ohľadom úspechov či neúspechov v mojom kváskovaní, prečítala veľa reakcií a ohlasov na vaše snaženie. Musím uznať, klobúk dole, aký široký záber s touto problematikou viete obsiahnuť! A nielen viete, ale hlavne chcete. Pomáhate šikovným aj začiatočníkom, ktorí sa dali na cestu kváskovania, ale aj kuvičím hlasom, pred ktorými dokážete i takto prakticky obhájiť to, čo robíte a propagujete. Ja som veľmi cenu elektriny, či chlebíka neriešila, mala som iné priority. Tento prepočet ma uistil, a nielen ten, že som sa rozhodla správne a stojí za to pokračovať. Pokračovať, niekedy aj s občasnými neúspechmi, lebo viem, že keď budem potrebovať poradiť, stačí napísať a je tu niekto, kto poradí… Ďakujem z celého srdca Naty za Váš prístup, rady a propagáciu zdravšieho stravovania.