Čo je to sladenka?
Častokrát si vyberieme recept podľa fotografie, kde nás výsledný produkt zaujme. Keď si však študujeme suroviny, natrafíme na pojem „sladenka“.
Čo to je a prečo to tam je?
Prinášame vám pár informácií o sladenke ako dôkaz, že sa ju oplatí mať doma a používať ju do receptov ako druh sladidla.
Čo je to sladenka?
Sladenka alebo slad je druh sladidla. Ide o výťažok z naklíčeného obilia. Najčastejšie sa využíva jačmeň, ale nájdeme slad i z bezlepkových obilnín, napr. ryže. Vyrába sa prirodzenou fermentáciou, čiže bez používania chemických látok. Konzistenciou sa podobá medu.
Kde sa používa?
Najčastejšie používajú sladenku nielen ľudia, ktorí vyhľadávajú iný zdroj sladidla, ako repný cukor, ale i pekári, vinári, pivári.
Prečo?
Z prostého dôvodu: podporuje kvasný proces.
Rožky či bagetky so sladenkou sú preto nadýchanejšie.
Vhodná aj na osladenie kaší, koláčov, pečiva, chleba (ražný je s ním top), ovocných štiav, i čaju či pudingu.
Aké formy sladu poznáme?
V obchodoch nájdeme najčastejšie tekutú formu, v mlynoch nájdeme skôr sypanú. Obe sú rovnaké svojím účinkom.
Prečo by sme mali mať sladenku doma?
Už len pre jej zloženie, ktoré blahodárne pôsobí na náš organizmus.
Sladenka totiž:
- neobsahuje cholesterol ani tuky
- má nižší GI ako klasický biely cukor
- nezaťažuje slinivku
- je bohatým zdrojom vitamínov (riboflavín, niacín, kyselina listová i vit. B6)
- je zdrojom minerálov (vápnik, železo, fosfor, mangán, selén a i.).
Preto, ak máte problémy, ako:
- vysoký krvný tlak
- srdcovo- cievne ochorenia
- diabetes
- zlé trávenie
- migrény,
sladenku by bolo dobré mať doma a teda ju aj používať ? V makrobiotickej strave ju odporúčajú ako zdroj sladidla.
V prípade, že sa mi podarilo Vás teraz motivovať ku kúpe, po otvorení treba sladenku skladovať v tme a chlade. ?
Dosladenia 🙂
darina
13. augusta 2017 @ 20:18
Dobrý deň, z článku na linku som sa dozvedela, čo je sladenka. Vďaka za info. Článok však sluboval aj prezdradiť, kde sa ju dá kúpiť, no nakoniec to neprezradil, alebo som si to ja nevšimla.
Viete mi poradiť?
A ešte jednu vec vy som sa chcela spýtať, v knihe sú recepty kde je ako ingrediencia slad, jačmenný slad a sladenka. sú to tri rôzne produkty, alebo sú to rôzne názvy toho istého produktu.
Vďaka za info.
DArina
Naty Štefková Žúreková
21. augusta 2017 @ 19:59
Dobrý deň, slad, resp. Sladenku kúpite v potravinách so zdravou výživou 🙂
Júlia Straková
30. marca 2019 @ 0:19
Dobrý deň,
ak doma práve nemám sladenku/slad, môžem namiesto toho použiť niečo iné? Ako napr. med alebo javorový sirup…
Nepokazí mi to celý recept?
Naty Štefková Žúreková
1. apríla 2019 @ 21:15
Zdravím! Recept to nepokazí, možno zameniť za cukor. Ale slad je slad. Urobí v ceste je najlepšie 🙂
RECEPT- Socialistické rožky ako kedysi - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
27. marca 2020 @ 15:02
[…] 2 ČL sladenky (jačmenný slad, viac o sladenke nájdete v článku tu) […]
Katarína
28. apríla 2020 @ 13:14
Prosím vás, čím mozem zameniť semolinu v ceste na pizzu? Dakujem
Naty Štefková Žúreková
28. apríla 2020 @ 19:06
zdravím, aj len klasickou hladkou múkou :)Všetko dobré:)
Recept: Socialistické rožky z kvásku - DANIELA RAU
4. októbra 2020 @ 11:41
[…] 2 ČL sladenky (jačmenný slad, viac o sladenke nájdete v článku tu) […]
Marta
25. februára 2021 @ 14:29
Prosím o radu.
Čím nahradím sladenku, ak mám celiakiu?
Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
28. februára 2021 @ 20:18
Dobrý deň, cukrom.
Luba
29. marca 2021 @ 22:24
Moze sa sladenka pouzit na kvasok do sisiek?
Daniela Rau
6. apríla 2021 @ 16:23
Môže.
Luba
29. marca 2021 @ 22:21
Pekny den. Moze sa sladenka pouzit aj na sisky? Teda ked som dovre rozumela, tak sladenka sa pouziva na kvasok namiesto cukru?
Naty Štefková Žúreková
30. marca 2021 @ 6:45
Dobrý deň, slad sa používa do cesta na podporu kvasenia. Teda nie je namiesto cukru. Nech sa darí 🙂