Recept na Francúzsky chlieb kváskový
Zvonku chrumkavý, vo vnútri s jemnou striedkou a peknými vzduchovými bublinami. To je biely chlieb francúzskeho typu. Zamilujú si ho snáď všetci. Je to chlieb, ktorý vás očarí.
Tentokrát vám prezradíme recept na Francúzsky chlieb kváskový.
Na štartér potrebujeme:
150g pšeničná múka extra 00
150g voda izbovej teploty
1PL ražný kvások
Suroviny spolu zmiešame v mise tak, aby sa spojili všetky suroviny. Prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrecúškom a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9 – 12 hodín.
Následne potrebujeme:
300g pšeničná krupica hrubá
150g pšeničná múka extra 00
2 stredne veľké surové zemiaky
150g voda izbovej teploty
3PL olivový olej
3ČL soľ
2ČL mletá rasca
Postup prípravy:
K vykvasenému štartéru pridáme obidve múky, na jemnom strúhadle nastrúhané zemiaky, soľ, rascu a olivový olej. Vodu pridávame postupne, aby sme získali cesto správnej hustoty (fotopostup).
Väčšiu misu potrieme troškou oleja a cesto sem preložíme. Nasleduje prekladanie cesta: cesto z jedného okraja čistou rukou alebo pomocou stierky povytiahneme a preložíme do stredu. Takto to urobíme zo všetkých svetových strán: z východu na západ, z juhu na sever, zo západu na východ i zo severu na juh.
S cestom sa pracuje výborne, po vymiesení sa krásne odlepuje nielen od stien misy i ruky.
Misu prekryjeme fóliou alebo igelitovým sáčikom a necháme kvások v múke pracovať pri izbovej teplote. Každých cca 30-40 minút počas 2-3 hodín cesto prekladáme tak, ako je popísané vyššie.
Po vykvasení cesto preložíme na krupicou pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme do tvaru podľa tvaru ošatky. Aj cesto jemne posypeme krupicou a prenesieme do škrobom vysypanej ošatky a to tak, že spoje cesta budú v ošatke hore.
Ošatku s cestom prikryjeme fóliou alebo celú vložíme do neprievzdušného sáčika a necháme kvasiť cca 2-3 hodiny.
Keď už je cesto skoro akurát vykvasené, dáme si rozohriať rúru aj s plechom na pečenie (alebo kameňom) na teplotu 240C. Na dno rúry vložíme aj starší hlbší plech, ktorý bude slúžiť na zaparenie.
Správne vykvasené cesto vyklopíme z ošatky na podložku, na ktorej chlieb prenesieme do rúry.
Ozdobne narežeme pomocou žiletky alebo iného narezávatka.
Vložíme do rúry, pričom zároveň do spodného plechu vylejeme 1 pohár vody na zaparenie.
Pečieme pri 250C 10 minút.
Následne stiahneme teplotu na 200C a vyberieme zaparovací plech z rúry. Pečieme cca 25 minút.
Zaklopaním na dno chlebíka sa presvedčíme, či je chlebík upečený akurát. Ak áno, zaklopanie znie duto.
Po vybratí z rúry dáme chlebík vychladiť na mriežku, aby para mohla unikať zo všetkých strán.
Dobrú chrumkavú a jemnú chuť prajeme.
Bon apetit!
Dokváskovania, priatelia!
Maria
16. októbra 2018 @ 8:17
Dobry den,
nie celkom som pochopila prekladanie, mohli by ste prilozit link na fotopostup?
Dakujem
Daniela Rau
17. októbra 2018 @ 11:11
Majka, cesto jednoducho na jednom okraji chytiť do ruky (stierky) a povytiahnuť na protiľahlú stranu. Potom misu otočiť a z iného miesta zobrať a povytiahnuť na protiľahlú stranu. A takto zo všetkých 4 strán urobiť.
https://www.youtube.com/watch?v=tuXQyYG9mWM
HD
23. októbra 2018 @ 10:11
Prosím o upresnenie výrazu pšeničná krupica hrubá. Poznám len pšeničnú múku hrubú, alebo pšeničnú krupicu detskú. Ďakujem.
Daniela Rau
26. novembra 2018 @ 22:07
Ivma, presný názov je taký, ako je napísaný: Pšeničná krupica hrubá.
PetkaBenova
27. marca 2019 @ 16:39
Velmi dobre sa mi chlebik pecie v osatkach. Cesto sa vobec nelepi ani nepripeka a krasne sa krasne sa oddelil. Velmi dobry recept. Dakujem.
Zuzana
7. apríla 2020 @ 16:31
Zdravim, mozem nahradiť pšeničnú krupicu hrubú klasickou hrubou múkou? Ďakujem
Daniela Rau
19. apríla 2020 @ 13:34
áno.
Jozef
25. apríla 2020 @ 17:02
A detskou krupicou?
Naty Štefková Žúreková
8. mája 2020 @ 11:09
áno 🙂
Zuzu
25. apríla 2020 @ 20:12
Dobrý deň,
V prvom rade ďakujem za recept. Chlebík chuti výborne. Akurát mi vnútri neostal nadýchaný s bublinkami ale skôr hutný. Presne som sa držala postupu aj ingrediencií, neviete mi poradiť kde som spravila chybu.
Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
8. mája 2020 @ 11:08
Zdravíme, niekedy je chyba v tom, že ide človek úplne podľa receptu. Je vhodné si skôr odsledovať cesto, rýchlosť jeho kvasenia a pod. Určite ho skúste ešte raz, stojí za to 🙂