Recept Jablkový koláč z remosky
Jednoduchosť, sviežosť, sýtosť a atmosféra našich starých materí. Tak by sa dal v skratke popísať recept, ktorý sa hodí na jesenné dni. Jablkový koláč z remosky. Je jednoduchý na prípravu, nenáročný na financie a ako už názov prezrádza, pečie sa v remoske.
Že chutí famózne sa presvedčte s nami. Upečte si s nami tento skvelý koláčik.
***JABLKOVÝ KOLÁČ Z REMOSKY***
Na štartér potrebujeme:
100 g pšeničnej polohrubej múky
100 g vody
1 PL materského kvásku
- Suroviny spolu premiešame v miske, prekryjeme ju potravinárskou fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote na linke 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Následne na cesto potrebujeme:
320 g pšeničnej polohrubej múky
100 g plnotučného mlieka
1 vajce
180 – 200 g cukru (závisí od kyslosti jabĺk)
1/2 Čl sušenej vanilky
1/2 hrnčeka oleja (hrnček s objemom 200 ml)
2 hrste vlašských orechov podrvených na menšie kúsky
Ďalej potrebujeme:
1,5 – 2 kg jabĺk
1 škoricový cukor
30 g horkej čokolády
Postup:
Suroviny na cesto pridáme k vykvasenému štartéru a vymiesime riedke cesto. Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme 1 hodinu kvasiť.
Následne cesto premiešame, vypudíme bublinky a necháme ešte 1 hodinu v miske.
Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Vytlačíme z nich rukami čo najviac šťavu.
Na dno remosky si dáme papier na pečenie a jablká navrstvíme naň ako prvé.
Povrch rovnomerne posypeme škoricovým cukrom. Celú masu prekryjeme cestom.
Remosku s cestom prekryjeme vrchnákom a koláč necháme ešte 1 – 1,5 hodiny finálne vykvasiť.
Následne už len zapneme gombík a koláč necháme upiecť dozlatista. Trvá to asi 25 – 30 minút. Cez okienko kontrolujeme stav upečenia.
Upečený koláč opatrne vyklopíme z nádoby na mriežku a necháme koláč vychladnúť.
Jablkový povrch polejeme roztopenou čokoládou a podávame.
Hmmmm…tá hrejivá chuť, ktorá osvieži. Mňam!
Dobrú chuť!
Jana
24. apríla 2020 @ 12:41
Dobry den, prosim, aka velka remoska (s akym objemom) je pouzita na pecenie jablkoveho kolaca z remosky?