10 dôvodov prečo sú múky na Kváskovanie jedinečné
Mali sme veľmi prísne a striktné podmienky: Ak má vzniknúť nová edícia múk na Kváskovanie, tak jedine v tom prípade, že to budú múky TOP kvality a budú maximálne vyhovovať našim náročným podmienkam na kváskovanie. I napriek niekoľko mesačnej práci to s nami mlyn nevzdal, vydržal naše vracajúce vzorky, návrhy na úpravy a ďalšie podnety.
Stálo nás to všetkých veľa veľa námahy a aj času, no veríme, že vďaka týmto múkam uľahčíme nám všetkým kváskujúcim prácu s kváskovým cestom.
S radosťou vám predstavujeme novučičkú edíciu múk na Kváskovanie:
V čom sú múky na Kváskovanie iné?
Na trh tak prichádzajú kvalitné múky dostupné pre všetkých. Prečo práve Mlyn Trenčan a čo by ste o múkach Kváskovanie mali vedieť?
10 dôvodov, prečo sú múky na Kváskovanie jedinečné:
- Obilie pochádza zo Slovenska – Podpora slovenskej agronómie a celkovo nášho slovenského trhu, s dôrazom na úctu k tradíciám, je pre Mlyn Trenčan prvoradá. Mlyn Trenčan je malou rodinnou firmou, ktorú založil otec súčasného majiteľa. Preto tento mlyn inklinuje k tradíciám, rodine a kvalite. A práve preto obilie nakupuje od slovenských pestovateľov. Pri dovezení obilia do mlyna, z každej cisterny odoberú vzorku a preskúmajú ju vo svojom laboratóriu. Pokiaľ by bolo obilie nekvalitné, mlyn obilie do mlyna neprijme.
- Obilie je mleté na Slovensku – Privezené obilie sa melie priamo v Mlyne Trenčan. Mlyn má prvotriednu technológiu mletia zameranú na šetrné spracovanie každého zrna. Celý proces skladovania zrna, jeho mletie a aj následné uskladnenie múky, to všetko realizuje v areáli mlyna.
- Múky sú balené na Slovensku – Častým problémom múk v regáloch je ich pôvod mimo územia SR. Nie je žiaľ výnimkou, že slovenské obilie sa melie v zahraničí, tam sa zabalí a vráti sa slovenský trh pod zahraničnou značkou. Alebo aj druhý prípad: na Slovensko sa privezie už pomletá zahraničná múka a na Slovensku sa len prebalí do slovenských obalov. Žiaľ je to tak a bežný spotrebiteľ o tom nemá ani len tušenie. Mlyn Trenčan má však svoje 2 polorobotické stroje, ktoré práve čerstvo zomletú múku hneď balí do obalov. A nemusíme ani hovoriť, že tým, že sa podporujú slovenskí poľnohospodári a múky sa melú aj balia na Slovensku, koľko pracovných miest sa tým podporuje.
- Unikátne obaly – Obaly na múky Kváskovanie vzišli z našich praktických skúseností. Zamysleli sme sa nad tým, čo nám na bežných obaloch múk chýba a čo nám vadí. A čo by sme ako gazdinky chceli, aby tam bolo napísané jasne a zrozumiteľne. Obaly sme sa rozhodli urobiť natoľko jasné a prehľadné, že aj keď pošlete do obchodu manžela s odkazom „Kúp mi tú červenú múku na kváskovanie“, bude presne vedieť, ktorú má kúpiť a neprinesie zlú. A keď začínajúca domáca kuchárka bude držať múku v rukách, aby vedela, čo z nej môže upiecť. Lebo každú druh múky je vhodný na upečenie iného. Jedna je vhodná skôr na chlebíky, iná na jemné pečivo. Aj tieto informácie na múkach nájdete.
Každá múka na Kváskovanie je jasne viditeľná, ľahká na pochopenie a lahodí aj oku. Všetky potrebné informácie z hľadiska legislatívy sú pritom na obaloch zachované. A mimochodom: aj tieto obaly sú vyrábané na Slovensku. 🙂 - Múky prešli dlhým testovaním Danielou a Naty – Skôr než sme sa rozhodli s Mlynom Trenčan spolupracovať na novej rade múk, testovali sme bežné múky Mlynu Trenčan. Na základe tohto testovania sme začali robiť vzorky iného mletia tak, aby múky na Kváskovanie spĺňali najvyššie kritériá pre prácu s kváskovým cestom. Celú fázu vývoja múk Kváskovanie sprevádzalo ich opakované niekoľkomesačné skúšanie na rôznych overených receptúrach.
Múky sme testovali aj na zakladaniach kváskov a výsledky sme konzultovali priamo s mlynármi. Všetko sme doladili tak, aby výsledok kváskového pečenia a varenia s týmito múkami bol úspešný a zdarný. - Múky na Kváskovanie sú vhodné aj na prípravu cesta s inými kypridlami – Táto nová edícia múk nie je určená len na kváskovanie. Ich názov „Múky na Kváskovanie“ dáva týmto múkam špeciálnu pečať, ktorá hovorí, že s múkami sa výborne kváskuje. Nami navrhnuté múky fungujú aj s ostatnými kypridlami: kvasnice (droždie), prášok do pečiva, vínny kameň, jedlá sóda.
- Bez prídavných látok – Pre kváskovanie je kvalita múky prvotriedna. Základnou filozofiou Mlynu Trenčan je obilie zomlieť čo najšetrnejšie, aby všetky pozitíva obilia zostali aj v múke. A pre múky Kváskovanie platí, že žiadne prídavné látky sa do nich nepridávajú.
- Osobný odkaz na každej múke – Keďže kváskovanie je aj o vzťahu, láske k rodine a k tradíciám, láske ku kvalitnému jedlu a radosti, ktorú vkladáme do cesta, na zadnom obale každej múky na nachádzajú osobné odkazy pre kváskovačov od nás Naty a Daniely. Aby každý deň mal teplo a iskru, ktorá nás v životoch napĺňa. Odkazy na múkach sú rôzne, obmieňajú sa. Sú takou malou radosťou od nás pre vás <3 Veď i drobnosti robia dni krajšími a treba si ich dopriať.
- Kvalitné parametre múky – Na to, aby mohli byť múky zabalené a naskladnené do obchodov, musia všetky prejsť nezávislým testovaním. Preto aj múky na Kváskovanie testovalo v septembri 2018 akreditované skúšobné laboratórium. Výsledky sú zapísané podľa legislatívy na bočnej strane každej múky. Pri odovzdávaní výsledkov nám pracovníci múky chválili pre ich kvalitatívne bio – technologické parametre. Čo nás veľmi potešilo a utvrdilo v dobre odvedenej práci. 🙂
Slovak kvality pre múky Kváskovanie - Ocenenie Slovak kvality – Značka Slovak kvality je vlastníctvom Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorého „prioritou je od začiatku zviditeľniť domáce kvalitné výrobky a posilniť tak ich konkurencieschopnosť na domácom trhu.“ (Viac o značke kvality tu) Celá edícia múk na Kváskovanie toto ocenenie kvality získala.


16. novembra 2018 @ 9:56
Dobrý deň, chcela by som si kúpiť múku na kváskovanie. Na stránke mlyn Trenčan ju nemajú v ponuke.
vedeli by ste mi dať kontakt kde by som si ju mohla kúpiť?
16. novembra 2018 @ 11:42
Dobrý deň Janette. Múky sú v ponuke tu na stránke mlyna: https://mlyntrencan.sk/
Čoskoro budú dostupné v mnohých obchodoch v SR.
30. júna 2020 @ 20:15
Dobrý den, mohu se zeptat, zda a kde se daji Vaše mouky koupit v ČR?Děkuji za Vaši odpověď prosim na mail : hanavotavova@seznam.cz .S pozdravem a přáním hezkého dne Votavová Hana
7. júla 2020 @ 17:45
Zdravíme, Hani! Momentálne sú dostupné pre ČR v eshopoch, ktoré ponúkajú posielanie do Čiech.
Naty
16. novembra 2018 @ 21:44
Dobry den.
vasa muka „Razna muka celozrnna na kvaskovanie.“ a aj ine…aspon co vidim obal…tak
Nerozumiem asi tomu ale nechapem preco nie je uvedene aj to ci je hladka, polohruba alebo hruba.
Vedla v regali je hned ina muka uvedena ako „spaldova celozrnna hladka“ (napr. PD Sokolice)….to je podla mna informacia aku ma obsahovat muka…vsetky 3 zlozky nazvu. A preto budem kupovat Sokolice lebo je mi jasne co kupujem.
Niektore muky maju uvedene to cislo T650 T1350 atd…..toto tiez nechapem preco ma taky problem to uviest proste na kazdu muku….to sa potom super kupuje ked niekto napise do receptu ze pouzil napr,. T650
uf
Ale OK….fadnim vam a rad sledujem novinky v kvaskovani.
Miroslav
Trnava
Kde kúpim múky Kváskovanie - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
21. novembra 2018 @ 21:08
[…] 10 dôvodov prečo sú múky Kváskovanie jedinečné […]
23. decembra 2018 @ 6:03
V čom je rozdiel medzi kvaskovou OO extra a nekvaskovou OO extra,poprosim vysvetlit polopate tak zrozumitelne pre nás amatérov.
Proste v čom je ten rozdiel konkretne,dakujem veľmi ma.to zaujíma
2. januára 2019 @ 21:56
Peter, zdravíme 🙂 v článkoch, ktoré sme múkam venovali, sme vysvetľovali, v čom sú iné. Možno vám viac pomôže článok- Vy sa pýtate, mlyn Trenčan odpovedá.
Nech sa darí 🙂
30. apríla 2019 @ 17:15
Veľmi ma prekvapilo že múky na kváskovanie obsahujú glutén, čo je uvedené na obale múky.
1. mája 2019 @ 19:29
Vierka, zdravím, nie je to nič výnimočné. Pšenica a raž sú plodiny obsahujúce lepok. Teda každá taká múka glutén obsahuje 🙂
Kvások pre teba zDARma v Trenčíne - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
28. januára 2019 @ 10:02
[…] Potešili ste nás aj fotkami vašich chlebíkov. A najmä, viacerí ste prišli pochváliť kvalitu a dobrú prácu s našimi múkami na kváskovanie. […]
18. februára 2019 @ 20:18
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu, máme vnúčika, ktorý je alergický na všetky druhy múky okrem cirokovej, kokosovej a čirokovej. Keďže je málo potravím, ktoré môže konzumovať chceli by sme mu upiecť kváskový chlebík, len jednak nemáme skúsenosti a nevieme či by ním príjmané z horeuvedených múk boli vhodné navýrobu kvásku. Vopred Vám ďakujeme za odpoveď. S pozdravom a úctou ostáva Jj
20. februára 2019 @ 15:37
Janka, dvakrat ste uviedli čirokovú múku. Ktoré všetky môže? Ďakujeme
22. februára 2019 @ 15:39
Zdravim, teraz som sa tu na blogu docitala, ze po case sa moze zacat prikrmovat razny kvasok s chlebovou v hnedom obale. Doteraz prikrmujem stale tyrkysovou aj starter robim s tyrkysovou. Mozem teda uplne nahradit tyrkysovu hnedou? Kvasok ma uz cca 3 mesiace – nebude sokovany? Prezije to? Vdaka za odpoved.
26. februára 2019 @ 14:08
Danka, zdravíme 🙂 Prežije to. Môže sa zdať chvíľu ako lenivý, môže mu chvíľu trvať, než si zvykne na iný druh múky. No každopádne, kvások kŕmený tyrkysovou múkou je vhodný na chlieb. Hnedou, teda ražnou chlebovou múkou kŕmený kvások je vhodný na všetko- aj chlieb, aj pečivo, koláče…. Nech sa darí 🙂
4. marca 2019 @ 9:29
Ahoooj mám prosbu kde v Novych Zamkoch respektíve v okolí viem kúpiť tieto múky
Ďakujem
6. marca 2019 @ 8:30
Deni, zdravíme, v NZ zatiaľ nie je predajca našich múk. Veríme, že sa to v krátkej dobe zmení. 🙂
Návod na lievito madre + recept na pizzu - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
3. apríla 2019 @ 9:15
[…] kvásku a prilejeme k menu 50g vody. Kvások vo vode čo najviac rozmiešame a prisypeme 100g polohrubej múky na kváskovanie.Najprv lyžicou a následne rukou spracujeme celú múku. Chvíľu to trvá a môže sa nám zdať, […]
blog - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku archív článkov blogu
15. septembra 2019 @ 9:49
[…] 10 dôvodov prečo sú múky Kváskovanie jedinečné […]
9. januára 2020 @ 15:16
„aj keď pošlete do obchodu manžela s odkazom “Kúp mi tú červenú múku na kváskovanie”, bude presne vedieť, ktorú má kúpiť a neprinesie zlú“
– ach tie rodové sterotypy 🙂
10. januára 2020 @ 11:37
🙂
Najčastejšie chyby v začiatkoch kváskovania - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
22. januára 2020 @ 10:46
[…] no častejšie, aby sme im vedeli zabezpečiť správne skladovanie. Preto odporúčame múky na kváskovanie z mlynu Trenčan. Majú dobu spotreby 6 mesiacov a sú zo slovenského zrna, mleté aj balené na Slovensku. […]
RECEPT- Socialistické rožky ako kedysi - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
27. marca 2020 @ 15:03
[…] používate v recepte iné múky než zo sady múk na kváskovanie, tak je pravdepodobné, že vaše múky budú inak sať tekutiny, čiže cesto vám vzniklo inak […]
Ako správne skladovať múky - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
3. mája 2020 @ 12:08
[…] TIP: Prečo je značka múk na kváskovanie najlepšia na prípravu chleba, pečiva a koláčov? Prečít… […]
Recept: Socialistické rožky z kvásku - DANIELA RAU
4. októbra 2020 @ 11:42
[…] používate v recepte iné múky než zo sady múk na kváskovanie, tak je pravdepodobné, že vaše múky budú inak sať tekutiny, čiže cesto vám vzniklo inak […]
Nová Pšeničná celozrnná múka - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
26. novembra 2020 @ 12:35
[…] TIP: Prečo používať múky na kváskovanie, ktoré používajú na pečenie aj skúsení profesionálni pekári? Dočítate sa v tomto článku. […]
Pšenica z Ukrajiny? - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
21. septembra 2023 @ 16:31
[…] Prečítajte si tiež: 10 dôvodov, prečo sa oplatí používať múky na kváskovanie. […]
12. januára 2024 @ 6:59
Prečítal som si 10 dôvodov múk na kváskovanie. Hľadal som grahamovú múku. To čo som hľadal som nenašiel nakoľko Grahamová múka je forma celozrnnej múky v ktorej sú navyše pomleté otruby je nebielená a nerafinovaná, O takú múku mám záujem.
18. januára 2024 @ 15:53
Dobrý deň, Peter, áno, táto múka spĺňa vaše požiadavky. Odkomunikované aj s mlynom Trenčan. Naty