RECEPT: Páperové lievance s lievito madre
Založili ste si lievito madre (LM) a hľadáte inšpiráciu na recepty s LM? Tento recept na Páperové lievance s lievito madre určite budete robiť pravidelne. Vznikol veľmi spontánne, keď sme zakladali hromadne lievito madre (LM) vo facebookovej skupine Kváskové pečenie a po každom kŕmení ostával z lievita malý zvyšok.
Keďže v tejto vírusovej dobe sú deti doma, padlo mi vhod ich zapojiť do prípravy tohto jednoduchého obeda.
Lievance zo zvyšku LM mi prišli ako dobrý nápad, ako spotrebovať LM a zároveň sa chuťovo zavďačiť aj deťom. Nechať ich, nech si precvičia prácu v kuchyni.
Receptúru som nastavila základnú, jednoduchú, vhodnú aj pre menšie deti či začiatočníkov v kuchyni. A aby tento recept zvládli aj najmenšie deti, namiesto váženia sme použili ako mierku hrnčeky.
Páperové lievance sú jemné ako pierko. Sú „akože fakt“ extra nadýchané, vláčne a mäkké 🙂
Do chuti sú ako tie klasické lievance s použitím droždia, ale nie je tam jeho typická drožďová vôňa 😉
Keď som ich ochutnala, povedala som si, že som asi tromfla svoju starenku. Práve pre tú extra nadýchanosť bez chuti po droždí. Moja starenka bola totiž úžasná kuchárka, ktorej jedlá boli a sú stále vychýrené.
Páperové lievance s lievito madre je jednoduchý recept, ktorý vás neomrzí. Vďaka rôznorodej oblohe budú vždy iné, a pritom sú na prípravu úplne jednoduché.
Rady, tipy a triky k receptu Páperové lievance s lievito madre:
- Ak už máme LM vypestované v plnej sile (nie mladé LM zo zakladania), tak môžeme ich urobiť tiež. V tomto prípade stačí dať z LM len menej (viac napísané dole v receptúre).
- V prípade, že chceme pridať do cesta celozrnnú múku: zachováme len pomer, že múky má byť 1 hrnček.
- Ak vyhľadávame bezlaktózovú verziu: plnotučné mlieko nahradíme rastlinným mliekom, najlepšie mandľovým.
- Kryštálový cukor prinesie cestu typickú nadýchanosť a striedku ako za čias našich babičiek. Samozrejme, je možné použiť aj trstinový alebo kokosový cukor (v prípade kokosového ho stačí aj menej, nakoľko má výraznejšiu chuť).
- Z uvedenej dávky vyjde cca 18 lievancov.
- Hrnček použitý v receptúre mal objem cca 300 ml.
Čo vy na to? Vyskúšate ich tiež? Toto je základná receptúra:
***PÁPEROVÉ LIEVANCE S LIEVITO MADRE***
Potrebujeme:
1 hrnček pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
1 hrnček vlažného plnotučného mlieka
1 vajce
2 – 3 PL kryštálového cukru
štipku soli
100g čerstvého LM (alebo 150g mladého LM zo zakladania LM)
POSTUP:
Do misky vlejeme hrnček vlažného mlieka. Lievito madre do neho natrháme na čo najmenšie kúsky, následne pomocou kovovej metličky čo najviac rozmiešame v mlieku.
Pridáme vajce a opäť premiešame. Nakoniec vsypeme múku, cukor a štipku soli a zmiešame metličkou na homogénnu zmes.
Cesto v miske prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote kvasiť 3 – 4 hodiny, podľa okolitej teploty a sily LM. Správny moment vykvasenia spoznáme podľa povrchu cesta. Ten musí byť krásne prebublaný (viď fotopostup).
Rozohrejeme panvicu a páperové lievance smažíme na strednom plameni z oboch strán dozlatista. Veľkosť lievancov závisí od nás. Na akurátne lievance “do ruky” stačí 1 kopcovitá polievková lyžica na jeden lievanec. Na poctivé lievance treba 2 PL. Takto spracujeme celé cesto.
Podávame s ovocím, domácim džemom, preliate medom či posypené orieškami. Každý podľa toho, ako má rád.
Pri týchto lievancoch platí, že je to láska na prvé zahryznutie. ?
Dobrú chuť a veľa radosti s varenia s deťmi.
Založili ste si lievito madre a hľadáte inšpiráciu na recepty s LM? Tento recept na páperové lievance s lievito madre určite budete robiť pravidelne. Vznikol veľmi spontánne, keď sme zakladali hromadne lievito madre (LM) vo facebookovej skupine Kváskové pečenie a po každom kŕmení ostával z lievita zvyšok.
Keďže v tejto dobe sú deti doma, padlo mi vhod ich zapojiť do prípravy obeda.
Lievance zo zvyšku LM mi prišli ako dobrý nápad, ako spotrebovať LM, zavďačiť sa deťom chuťovo a nechať ich, nech si predcvičia prácu v kuchyni.
Receptúru som nastavila základnú, jednoduchú, vhodnú aj pre menšie deti či začiatočníkov v kuchyni. Sú to vlastne hrnčekové lievance.
Ich chuť je jemná ako pierko. Sú akože fakt extra nadýchané, vláčne a mäkké. Akoby sme použili droždie, ale nie je tam jeho typická drožďová vôňa.
Keď som ich ochutnala, povedala som si, že som asi tromfla svoju starenku práve pre tú extra nadýchanosť bez chuti po droždí. Moja starenka bola totiž úžasná kuchárka, ktorej jedlá boli a sú stále vychýrené. Páperové lievance s lievito madre je jednoduchý recept, ktorý vás neomrzí.
Rady, tipy a triky k receptu Páperové lievance s lievito madre:
- Ak už máte LM vypestované, môžete ich ich urobiť tiež. Stačí ho dať len menej (viac v receptúre).
- V prípade, že chceme pridať do cesta celozrnnú múku, zachováme len pomer, že múky má byť 1 hrnček.
- Ak vyhľadávame bezlaktózovú verziu, plnotučné mlieko nahradíme rastlinným mliekom, najlepšie mandľovým.
- Kryštálový cukor prinesie cestu typickú nadýchanosť a striedku ako z čias našich babičiek. Samozrejme, je možné použiť aj trstinový alebo kokosový cukor.
- Z uvedenej dávky výjde cca 18 lievancov.
- Hrnček použitý v receptúre mal objem cca 300 ml.
Čo vy na to? Vyskúšate ich tiež? Toto je základná receptúra.
***PÁPEROVÉ LIEVANCE S LIEVITO MADRE***
Potrebujeme:
1 hrnček pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
1 hrnček vlažného plnotučného mlieka
1 vajce
2 – 3 PL kryštálového cukru
štipku soli
100 g čerstvého LM (alebo 150 g LM počas pestovania)
POSTUP:
Do misky vlejeme hrnček vlažného mlieka. Lievito madre do neho natrháme na čo najmenšie kúsky, následne čo pomocou kovovej metličky čo najviac rozmiešame v mlieku.
Pridáme vajce a opäť premiešame. Nakoniec vsypeme múku, cukor a štipku soli a zmiešame metličkou na homogénnu zmes.
Cesto v miske prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť
3 – 4 hodiny, podľa okolitej teploty a sily LM. Správny moment vykvasenia spoznámne podľa povrchu cesta. Ten musí byť krásne prebublaný (viď fotopostup).
Rozohrejeme panvicu a páperové lievance smažíme na strednom plameni z oboch strán dozlatista. Veľkosť lievancov závisí od nás. Na akurátne lievance „do ruky“ stačí 1 kopčitá polievková lyžica na jeden lievanec, na poctivé lievance 2 PL. Takto spracujeme celé cesto.
Podávame s ovocím, domácim džemom, preliatej medom či posypené orieškami. Každý, ako má rád.
Pri týchto lievancoch platí, že je to láska na prvé zahryznutie. 🙂
Dobrú chuť!
Martook
17. apríla 2020 @ 18:09
Zdravím Vás,
je možne lievancové cesto pripraviť večer a po tom čo vykysne ho odložit do chladničky a lievance upiecť až ráno??
Ďakujem za Vašu inšpiráciu 🙂
Daniela Rau
19. apríla 2020 @ 13:30
Áno, dá sa aj takto. Dobrú chuť.
Martook
22. apríla 2020 @ 12:41
Ďakujem, vyskúšané a podarili sa 🙂
Lenka
13. mája 2020 @ 8:48
Dobry den, je mozne pouzit namiesto LM aj RK? Dakujem.
Naty Štefková Žúreková
14. mája 2020 @ 6:16
Zdravím, samozrejme 🙂
Nech sa darí 🙂
Lenka
14. mája 2020 @ 8:44
Mám urobiť rozkvas (50g múky,50ml vody) alebo len jednoducho pridať 100 g kvásku? Ďakujem za odpoveď ?
Naty Štefková Žúreková
14. mája 2020 @ 8:50
nie, len pridat 1 PL razneho kvasku a dat na 12 hod do chladnicky alebo 3 hod na linke 🙂
Mirka
17. mája 2020 @ 8:59
Dobrý deň,
Ak nemam polohrubú muku na kvaskovanie je v poriadku pouzit klasickú polohrubu?
Ďakujem ☀️
Mirka
17. mája 2020 @ 9:21
Dobrý deň,
Ak nemam polohrubú muku na kvaskovanie je v poriadku pouzit klasickú polohrubu?
Ďakujem ☀️
Naty Štefková Žúreková
18. mája 2020 @ 11:08
ano 🙂