17 komentárov

  1. Maria
    9. februára 2019 @ 14:22

    Prorim o radu,založila som si kvasok LM,keď som ho prikrmila piaty den a dala do chladničky na štyri dni vobec sa nepodvihol a bol taky tuhy ako som ho tam dala,kde som spravila chybu?ďakukem za vysvetlenie

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:26

      Majka, zdravím, je možné, že v chladničke mu bolo až príliš zima…

      Reply

  2. Jarka
    10. februára 2019 @ 15:51

    Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu ako sa starať o LM . Je to ako pri ražnom – čo odoberiem to doložím ? Neviem či som sa vyjadrila správne, som v tomto len začiatočník. Dakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:27

      pravý LM je zo pšeničnej múky. ražný materský kvások je presne takto- čo odoberiem, to vrátim. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Anna
        15. marca 2019 @ 22:20

        Zdravim, prosím Vás o pomoc v akom pomere nahradiť:
        droždie : kvások. Vďaka za radu.

        Reply

  3. ZUZU77777
    14. februára 2019 @ 10:31

    Len tak rozmýšlam ako teda…aby aj ovečka bola celá aj vlk sýty:)…nedalo bz sa to skombinovat. a do receptu použiť aj ražný kvások a LM?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. februára 2019 @ 15:33

      Zuzu, ahoj 🙂 pracujeme na tom. Chceme sa dopátrať po hodnoverné informácie. Ide nám o stráviteľnosť a nutričné benefity spojené s tradičným kváskom. Nadýchanosť je super, no to vedia aj kvasnice. Dáme čoskoro vedieť 🙂

      Reply

  4. ilona
    19. februára 2019 @ 9:54

    Dobrý deň, viete mi poslať recept na založenie a následne udržiavanie ( dokrmovanie ) a uskladnenie kvásku?
    Ďakujem

    Reply

  5. Darina
    24. februára 2019 @ 9:41

    Dobrý deň. Poprosím o radu, prečo keď pečiem rožky a žemle z lievito madre, tak sú mierne kyslé? S chlebom a vianočkou, keksíkmi, pizzou sa mi to nestáva. Kde robím chybu? Dodržiavam všetky časy kysnutia. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. februára 2019 @ 14:05

      Darinka, zdravím, môže to byť receptúrou, resp. pomermi. Aj pri lievito madre plati pravidlá a technologické postupy, aby kváskovanie bolo úspešné.
      Držíme palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  6. Eva
    24. marca 2019 @ 10:07

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Piekla som vianocku z Lievito Madre. Moc mi nenakysla. Po upeceni bola chuťovo výborná, ale mam pocit, že bola “ubita”. Kde som urobila chybu? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2019 @ 16:00

      Evi, zdravíme, ťažko povedať, je to málo informácii. BOla sila LM dostatočná? Oddychovalo cesto dostatočne? Boli použité múky v poriadku? Možností je viacero, no skúste ešte raz upiecť a strážiť si zväčšenie objemu.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Návod na lievito madre + recept na pizzu - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    4. apríla 2019 @ 17:36

    […] Pozn.: Téme “lievito madre” sme sa venovali aj v tomto článku. […]

    Reply

  8. Eva Odziomková - Colette
    4. apríla 2019 @ 21:15

    Dobrý deň, ja som vyskúšala LM zo špaldovej celozrnnej. Je pravda, že mu to v chladničke trvá dlhšie, kým sa začne zväčšoväť. Na druhej strane to je výhoda, že ho netreba tak často kŕmiť 🙂
    Piekla som z neho už asi trikrát vianočku. Chuťovo výborná ( hrozienka, brusnice a mandle urobia svoje 🙂 ) aj len tak, bez masla, či lekváru. Je pravda, že to trvá min. 2×24 hodín, kým je vianočka na svete a je trochu hutnejšia ako vianočka z obchodu. Ale tá chuť, no mňam.
    Nedalo mi a patrála som na nete po inom recepte na LM. Teraz mám od 31.3. založené LM podľa talianskeho receptu a obetovala som aj viac € za manitobovú múku, z ktorej sa toto talianske LM pripravuje. Podľa receptu to bude trvať 31 dní, kým bude LM pripravené na svoju cestu do pečenia. Tak som sama zvedavá, ako to dopadne 🤭
    Eva

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2019 @ 22:42

      Evi, zdravíme! Super, tešíme sa 🙂 receptov na lievito madre je veľa. S medom, hrozienkami, rôznymi múkami… volili sme najjednoduchší a najpraktickejší pre našu oblasť 🙂 Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *