22 komentárov

  1. Maria
    9. februára 2019 @ 14:22

    Prorim o radu,založila som si kvasok LM,keď som ho prikrmila piaty den a dala do chladničky na štyri dni vobec sa nepodvihol a bol taky tuhy ako som ho tam dala,kde som spravila chybu?ďakukem za vysvetlenie

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:26

      Majka, zdravím, je možné, že v chladničke mu bolo až príliš zima…

      Reply

    • Romana
      1. júna 2019 @ 9:09

      Dobry deň, chcela by som skusiť piecť s LM aky je tam prosim postup. Ďakujem krásne

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        3. júna 2019 @ 17:25

        Romanka, máme tu aj článok s postupom, ako na to- pizza s LM

        Reply

  2. Jarka
    10. februára 2019 @ 15:51

    Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu ako sa starať o LM . Je to ako pri ražnom – čo odoberiem to doložím ? Neviem či som sa vyjadrila správne, som v tomto len začiatočník. Dakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:27

      pravý LM je zo pšeničnej múky. ražný materský kvások je presne takto- čo odoberiem, to vrátim. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Anna
        15. marca 2019 @ 22:20

        Zdravim, prosím Vás o pomoc v akom pomere nahradiť:
        droždie : kvások. Vďaka za radu.

        Reply

  3. ZUZU77777
    14. februára 2019 @ 10:31

    Len tak rozmýšlam ako teda…aby aj ovečka bola celá aj vlk sýty:)…nedalo bz sa to skombinovat. a do receptu použiť aj ražný kvások a LM?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. februára 2019 @ 15:33

      Zuzu, ahoj 🙂 pracujeme na tom. Chceme sa dopátrať po hodnoverné informácie. Ide nám o stráviteľnosť a nutričné benefity spojené s tradičným kváskom. Nadýchanosť je super, no to vedia aj kvasnice. Dáme čoskoro vedieť 🙂

      Reply

  4. ilona
    19. februára 2019 @ 9:54

    Dobrý deň, viete mi poslať recept na založenie a následne udržiavanie ( dokrmovanie ) a uskladnenie kvásku?
    Ďakujem

    Reply

  5. Darina
    24. februára 2019 @ 9:41

    Dobrý deň. Poprosím o radu, prečo keď pečiem rožky a žemle z lievito madre, tak sú mierne kyslé? S chlebom a vianočkou, keksíkmi, pizzou sa mi to nestáva. Kde robím chybu? Dodržiavam všetky časy kysnutia. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. februára 2019 @ 14:05

      Darinka, zdravím, môže to byť receptúrou, resp. pomermi. Aj pri lievito madre plati pravidlá a technologické postupy, aby kváskovanie bolo úspešné.
      Držíme palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  6. Eva
    24. marca 2019 @ 10:07

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Piekla som vianocku z Lievito Madre. Moc mi nenakysla. Po upeceni bola chuťovo výborná, ale mam pocit, že bola “ubita”. Kde som urobila chybu? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2019 @ 16:00

      Evi, zdravíme, ťažko povedať, je to málo informácii. BOla sila LM dostatočná? Oddychovalo cesto dostatočne? Boli použité múky v poriadku? Možností je viacero, no skúste ešte raz upiecť a strážiť si zväčšenie objemu.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Návod na lievito madre + recept na pizzu - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    4. apríla 2019 @ 17:36

    […] Pozn.: Téme “lievito madre” sme sa venovali aj v tomto článku. […]

    Reply

  8. Eva Odziomková - Colette
    4. apríla 2019 @ 21:15

    Dobrý deň, ja som vyskúšala LM zo špaldovej celozrnnej. Je pravda, že mu to v chladničke trvá dlhšie, kým sa začne zväčšoväť. Na druhej strane to je výhoda, že ho netreba tak často kŕmiť 🙂
    Piekla som z neho už asi trikrát vianočku. Chuťovo výborná ( hrozienka, brusnice a mandle urobia svoje 🙂 ) aj len tak, bez masla, či lekváru. Je pravda, že to trvá min. 2×24 hodín, kým je vianočka na svete a je trochu hutnejšia ako vianočka z obchodu. Ale tá chuť, no mňam.
    Nedalo mi a patrála som na nete po inom recepte na LM. Teraz mám od 31.3. založené LM podľa talianskeho receptu a obetovala som aj viac € za manitobovú múku, z ktorej sa toto talianske LM pripravuje. Podľa receptu to bude trvať 31 dní, kým bude LM pripravené na svoju cestu do pečenia. Tak som sama zvedavá, ako to dopadne 🤭
    Eva

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2019 @ 22:42

      Evi, zdravíme! Super, tešíme sa 🙂 receptov na lievito madre je veľa. S medom, hrozienkami, rôznymi múkami… volili sme najjednoduchší a najpraktickejší pre našu oblasť 🙂 Nech sa darí 🙂

      Reply

  9. Ako sa starať o lievito madre - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    29. apríla 2019 @ 12:59

    […] ste si lievito madre a páči sa vám práca s ním? V tomto článku vám prinášame jednoduchý a praktický návod, […]

    Reply

  10. Mária
    2. novembra 2019 @ 18:17

    ahoj Naty dostal som Lm od kmaratky povedla mi akou mukou to mma aj krmit ale oschol mi na povchu je to oki alebo ako to spravit aby nevyschol aaaj som ho potrela olejom a aj tak dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. novembra 2019 @ 19:17

      Maji, ahoj 🙂 bol asi vo vacsom pohari, nevadi to. obschnute daj prec a bude fungovat 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *