Na čo sú vhodné múky Kváskovanie
Kváskovanie vyvinulo v spolupráci s Mlynom Trenčan múky, ktoré spĺňajú tie najvyššie kritériá pre úspešné kváskovanie. Po našich mnohých testovaniach, doľadovaniach kvality a skúškach pečenia sa múky dostávajú postupne na pulty obchodov, blízko k vašim domovom. Niekomu môže napadnúť dôležitá otázka, prečo je v edícii múk Kváskovanie práve 5 druhov a na čo sú jednotlivé druhy vhodné.
Exkluzívna edícia 5 múk Kváskovanie
V prvom rade sme chceli dať Slovensku múky tej najvyššej kvality. Každodenné skúsenosti s problémami múk, slabým kváskom či problémami s kvasením, s ktorými ste sa na nás každý deň obracali, nás inšpirovali k vytvoreniu múk, s ktorými kváskovanie bude jednoduché a úspešné. Naplnené zdarom a kvalitou.
Rozhodli sme sa pre základnú radu múk, ktoré kváskovač používa najčastejšie. S radosťou vám ich predstavíme.
Exkluzívna edícia múka Kváskovanie pozostáva z týchto múk:
- Ražná celozrnná múka
- Ražná chlebová múka
- Pšeničná chlebová múka
- Pšeničná hladká múka
- Pšeničná polohrubá múka
Prečo sme sa rozhodli práve pre tieto druhy múk? Na čo je vhodné ich používať, čo je z nich dobré upiecť?
Pozrime sa na ne bližšie.
Ražná celozrnná múka

Je zabalená v tyrkysovom obale. Má evokovať začiatok, štart, pretože práve tento druh múky je vhodný na prvé dni zakladania kvásku.
Bublinkový lem vo vrchnej časti obalu len umocňuje jej hlavné použitie.
Ražná celozrnná múka sa ďalej výborne hodí na prípravu štartéra na chlieb– či už celozrnnú ražnú tehličku alebo nadýchaný pšenično ražný chlieb s tmavšou striedkou. Nakoľko vďaka celozrnnosti obsahuje táto múka cenné látky, dodáva chlebíku veľa prospešného pre naše zdravie.
Ražná chlebová múka

Hnedý obal sme zvolili ako farbu chleba. Ražnej „tehličky“. Aj lem v hornej tretine obalu naznačuje, že je výborná na pečenie ražného chlebíka.
Táto múka zohráva v kváskovaní kľúčovú úlohu- slúži na pestovanie kvásku v druhej etape a následne sa ňou kŕmi materský kvások.
Vynikajúco sa hodí ako múka na štartér pre chlieb i na perníkové koláče.
Pšeničná chlebová múka

Červený obal sme zvolili esteticky- hodí sa krásne k hnedej (ražnej chlebovej múke).
Pšeničná chlebová múka už svojím názvom naznačuje, že sa z nej pripravuje najmä chlieb.
Jej enzymatická činnosť a vyšší obsah bielkovín nám ponúka nadýchanejšie cestá s väčšími okami (dierkami v striedke).
Okrem chleba sa táto múka hodí na prípravu croissantov, focaccie, alebo talianskych šišiek bombolone.
Pšeničná hladká múka
Jej žltý obal má evokovať pečivo, na ktoré je primárne táto múka určená.
Pšeničná hladká múka Kváskovanie je ľudovo nazývaná „dvojnulka“ alebo „00 extra špeciál“.
Pozostáva z frakcií pšeničného zrna, z ktorých vznikajú nadýchané, mäkké, „pavučinkové“ striedky.
Okrem rožkov sa hodí na prípravu toastového chlebíka, muffinov, krehkých ciest a pizze.
Pšeničná polohrubá múka
Pre polohrubú múku sme zvolili staroružovú farbu obalu, aby sme evokovali sladkosť pečenia našich starých mám.
Teda pšeničná polohrubá múka Kváskovanie sa výborne hodí na sladké pečenie koláčov rôzneho druhu.
Skvele sa s ňou pečú i slané veci, ako pagáče či pirohy.
Múky Kváskovanie sú všestranné múky. Fungujú aj s použitím droždia (kvasníc), prášku do pečiva a iných kypridiel.
Názov Kváskovanie predurčuje kvalitu múky vhodnú aj pre kváskovanie. Nakoľko práve kvalita múky je v kváskovaní veľmi dôležitá.
Zároveň tým, že sme my dve autorky stáli pri zrode múk a používame ich doma denne, vieme zareagovať na vaše otázky.
Sme poctené, že múky Kváskovanie dostali certifikát Slovak quality. Múky Kváskovanie sú totižto celé – od zrna až po zabalenie obalu- rýdzo slovenské.
Nech kvalita zavládne v našich kuchyniach.
S úctou k tradíciám,
Daniela a Naty
22. novembra 2018 @ 10:59
Naty ďakujem za skvelý článok. Mám aj otázku, neuvažuješ aj o špaldových múkach?
Ďakujem
A.Z.
22. novembra 2018 @ 14:25
Adi, ďakujem, teším sa Tvojej spätnej väzbe. 🙂 rady by sme dali na trh aj ďalšie múky, no značka sa musí uchytiť a osvedčiť. Keď sa budú múky Kváskovanie páčiť, môžeme ísť do rozširovania sortimentu. A to by sme chceli. 🙂
6. novembra 2019 @ 20:09
Dobrý podvečer,tie vaše múky sú fantastické,hlavne sa mi páči tá farebnosť obalov a presné označenie takže presne viem akú múku mám použiť podľa receptu z knihy kváskovanie,už sa dajú kúpiť aj v našom dedinskom obchode čo je skvelé, chlebík už nekupujem,radšej si ho upečiem,už som skúšala aj bagetky(kváskovanie kniha 1,str.126),boli veľmi chutné len som trochu zmätená z tých špaldových múk,v recepte je špaldová celozrnná múka ale neviem či hladká alebo iná,v obchode som našla aj špaldové múky s označením T…(asi 5 druhov)a to som bola už úplne zmätená,bolo by fajn keby ste mali aj špaldové,ste veľmi šikovné a rada vás pozerám a učím sa, ďakujem a držím palce
13. apríla 2020 @ 20:22
Naty prosím – som začiatočník – Špaldová múka hladká biela /Mlyn Trenčan/ je vhodná na kváskový chlebík
Vdaka Oľga z Trenčína
15. apríla 2020 @ 12:12
Ahojky, mlyn Trenčan nemá špadovú múku. Môžeš ju použiť aj do chlebíka, no najlepšie je na pečivo a krehké cestá.
22. novembra 2018 @ 17:25
Zaujímalo by ma, čo majú tieto múky naviac oproti klasickým. A či sú aj nejako upravované.
Snažím sa kupovať múky, ktoré majú na obale uvedené, že neobsahujú žiadne aditíva.
22. novembra 2018 @ 18:03
Jani, zdravíme 🙂 ďakujeme za reakciu. Na túto tému sme venovali dva články. Podrobnosti nájdete tu. https://kvaskovanie.sk/10-dovodov-muky-kvaskovanie/ a tu: https://kvaskovanie.sk/vy-sa-pytate-mlyn-trencan-odpoveda/
Nech sa darí 🙂
11. apríla 2020 @ 9:15
Dobry den mozem vas poprosit o radu chcem upiect brownies mozem pouzit hl muku aj bez toho ze nemam urobeny kvasok?dakujem
12. apríla 2020 @ 5:59
ak správne chápem otázke, tak áno. v tom prípade je potrebnmé použiť prášok do pečiva.
10. januára 2019 @ 23:57
Sledujem už dlhšie vašu Fb stránku a paci sa mi ?
12. januára 2019 @ 20:27
Špaldovú chlebovú neplánujete pridať?
14. januára 2019 @ 10:39
Janka, zdravím, áno, rady by sme časom pridali aj tú 🙂
30. januára 2019 @ 10:39
Dobrý deň. už som sa asi pýtal, ale neviem sa dopátrať pod ktorým článkom, tak sa spýtam znova. Aké sú T – hodnoty jednotlivých múk?
30. januára 2019 @ 17:54
Milos, zdrvíme- tie zakladne: T930- ražná chlebová, T1700- ražná celozrnná, T1100- pšeničná chlebová tmavá, T650 pšeničná chlebová biela.
Nech sa darí 🙂
31. januára 2019 @ 10:14
Ďakujem za odpoveď. To su čisla k vaším múkam, či všeobecne? Mňa zaujimaju hlavne tie vaše 🙂
24. apríla 2019 @ 17:35
Dobry den, rada by som sa spytala, mam doma raznu celozrnnu mukuna kvaskovanie, z ktorej som si urobila kvasok, a na pripravu chlebika chcem tie pouzit raznu múku mozem pouzit tu istu na kvaskovanie ci inu raznu? Ďakujem
26. apríla 2019 @ 16:17
Zdravím, Jani! Jasné, aj v chlebíku je moc moc super 🙂 Nech sa darí 🙂
11. februára 2019 @ 10:40
Kde sa prosím dajú kúpiť tieto múky? Cez internet sa dajú objednať? Alebo ich predávajú aj niektoré obchodné reťazce?
11. februára 2019 @ 21:38
Miška, zdravím, máme na to zvlášť článok tu na webe, kde je vypísaná každá predajňa, ktorá múky ponúka 🙂 nech sa darí 🙂
15. marca 2019 @ 11:20
Dobrý deň. Kvaskujem už takmer 2 roky. Denne pečiem chlieb a skúšala som už aj pečivo, koláče a proste co sa da 🙂
Múku som kupovala u nás v dedine v mlyne. Chlebík bol ok, ale nikdy nie taký aký som cítila že ma byť. Akosi som sa zmierila s tým že asi to tak ma byť, že predsa len to s tým kvaskom asi nebude také makulinke… Ale… musela som vyskúšať múku na kvaskovanie, a to ma teda ohromilo.. Odvtedy je chlebík nádherný, nadychany balonovy, no ja to neviem ani popísať. Niečo úžasné, vážne neprehanam. Chcem sa týmto poďakovať Naty a Daniele za ich snahu a všetko čo vkladajú do ich úžasnej práce okolo kvaskovanie. Veľmi pekne Vám ďakujem milé žienky. Ste úžasné.
20. marca 2019 @ 17:58
Lívi, ďaujeme za tak nádhernú spätnú väzbu. Až máme slzy dojatia v očiach. Je nám cťou pracovať pre vás, inšpirovať vás a zdieľať s vami kvalitu od základu.
Ešte raz vďaka- Nech to pečie, nech to kváskuje 🙂
28. januára 2020 @ 13:24
Paní Livia, měla jsem stejný problém s používáním různých mouk na kváskování. Naštěstí jsem našla internetový obchod Naureus, který dodává mouky na kváskování do Česka, Slovenska a Maďarska. Od té doby, je to o jiném pečení.!!!!Jsem velmi spokojená. Věra z Moravy.
11. júla 2019 @ 15:47
Dobrý deň, rozhodla som sa, že začnem s kváskovaním 🙂 Mám kúpenú múku na kváskovanie, konk. ražnú chlebovú múku (hnedú), chcela by som sa opýtať, či je vhodné ju použiť na založenie prvorného materského kvásku alebo skôr použiť ražnú celozrnú (tyrkysovú). Ďakujem pekne 🙂
11. júla 2019 @ 16:11
Zdravíme, Barborka! Tešíme sa vašej chuti kváskovať. 🙂 Na prvé dni odporúčame tyrkysovú a potom prejsť na hnedú. No vypestujete ho aj len s hnedou- ražnou chlebovou 🙂 Nech sa darí 🙂
11. júla 2019 @ 17:19
Ďakujeeeem ❤️
18. augusta 2019 @ 21:12
Pekný dobrý večer, ja sa zatiaľ le učím no chlebík chutí a už nie sú to disky. Kvások krmím hnedou múkou a potom pečiem červenou špaldovou z Lidla podľa receptu na Kubíka. Teraz chcem založiť aj Levito madre. ktorú múku mám na jeho založenie použiť ?Dakujem. Už som sa od vás veľa naučila, robite užasnú prácu a aj takto sa vám chcem podakovať za všetko najmä za takého amatéra ako som ja. Som už síce na dôchodku no učím sa nové veci stále.
19. augusta 2019 @ 7:54
Irenka, zdravíme! Tešíme sa z vášho kváskovania, len tak ďalej 🙂 Na založenie a následné kŕmenie pšeničného tuhého kvásku lievito madre odporúčame pšeničnú polohrubú múku na kváskovanie- tú ružovú. Z nej je lievito madre pekne aktívne a silné. Nech sa darí.
Páperové lievance s lievito madre - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
18. marca 2020 @ 12:51
[…] hrnček pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie1 hrnček vlažného plnotučného mlieka1 vajce2 – 3 PL kryštálového cukruštipku soli100g […]