18 komentárov

  1. Zuzana
    18. februára 2019 @ 1:48

    Dobrý den. Prosím Vás vadí to veľmi keď som založila kvások z ražnej chlebovej múky na kvaskovanie? Lebo u Starého otca v Auparku nemali žiadnu celozrnnú múku. Zatiaľ je 3. deň jeho objem sa zväčšuje a je aj dostatok bubliniek.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. februára 2019 @ 12:26

      Zuzi, zdravím, áno, jasné, dá sa aj chlebová od začiatku 🙂 Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Alena
        26. februára 2020 @ 22:04

        Dobrý večer A ak som omylom prikrmila ražný kvások celozrnnou raznou múkou namiesto raznou chlebovou múkou pokazila som ho?

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          28. februára 2020 @ 14:52

          Nie, všetko je, Alenka, v poriadku. Nakrmte ho potom naspäť chlebovou. Naty

          Reply

          • Barbora
            22. júna 2020 @ 21:22

            Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď .. Omylom som dokrmila ražný kvások pšeničnou chlebovu múkou.. Je to problém? Ďakujem za odpoveď.
            Barbora

          • Naty Štefková Žúreková
            23. júna 2020 @ 18:59

            To je v poriadku, Barborka, dokŕmte ho potom naspäť tou správnou múkou. Nech sa darí 🙂

  2. Marcela S.
    10. mája 2019 @ 8:30

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať na konzistenciu cesta. Mam od Vás knihu Kvaskovanie 1 a pečiem presne podľa receptov. Naposledy gazdovsky chlieb. Cesto miešam v robote aj 15 min na vysokých otáčkach, a potom rukou. Avšak vždy, už keď cesto vyberiem z robota, cítim, že sa rozlieva, je riedke. Výsledkom je roztečene ufo. Aj keď chuť je výborná, aj bublinky su. Kvások mám dobre aktívny, chlieb nebýva kyslý, veľkosť ošatky tiež sedí. Skúsila som aj trošku menej vody…
    Veľmi pekne ďakujem za radu. MS

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. mája 2019 @ 9:46

      Marcelka, zdravím, ďakujeme za reakciu. Gazdovský chlieb je dosť hydratovaný, je náchylnejší na rozliatie. Je aj aj vďaka zemiaku, ktorý je v ceste. Odporúčam skrátiť dĺžku miesenia. Môže to byť priveľa, čoho výsledkom je rozliatie cesta. Nech sa darí 🙂

      Reply

  3. Kristina
    19. marca 2020 @ 20:28

    Dobry den , neviem v rakusku zohnať chlebovu muku na kvaskovanie, zatial vzdy som mala malo nadychany, velmi hutný chlieb. Moze byt problem ta muka alebo je problem? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. marca 2020 @ 7:25

      Kristi, zdravíme! môže to byť tým, že recept taký má byť (aj hutné chleby sú), alebo to môže byť miesením a samozrejme to môže byť aj múkou. Skúste inú značku, ak máte možnosť. Držíme palce

      Reply

  4. Peter
    29. apríla 2020 @ 15:44

    Dobrý deň, je vhodná na kváskovanie pšeničná múka hladká T-650 ? Ďakujem. Peter

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. mája 2020 @ 11:00

      zdravíme, áno, je 🙂

      Reply

  5. Ingrid
    24. mája 2020 @ 11:02

    DOBRÝ deň, aký je rozdiel pri prikrmovaní kvásku ražnou celozrnou a ražnou hladkou chlebovou mukou? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      25. mája 2020 @ 14:34

      Zdravím, Ingrid, áno. Ražný celozrnný kvások je skvelý, v pohári robí krásne veľké oká, no je vhodný na pečenie chleba. Chlebový kvások má menšie bublinky, čo nie je na škodu a je vhodný okrem chleba aj na pečivo a sladké kváskovanie. Teda ražný chlebový kvások je univerzálny.
      Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

  6. Evulik
    1. augusta 2020 @ 19:03

    Dobrý deň, mám ražný kvások. Môže niekde vzniknúť problém ak kvôli nedostatku ražnej ho raz prikŕmim pšeničnou celozrnnou múkou? Môže to celkovo vadiť, ak by sa ražný kvások prikrmoval pšeničnou múkou? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. augusta 2020 @ 21:00

      Dobrý deň, nieje to problém. Kvások bude potom pšeničný. Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Sára Mária Čičová
    30. októbra 2020 @ 13:43

    Dobrý deň, chcela by som si založiť materský kvások na pečenie chlebíkov a iných dobrôt, ale mám doma iba celozrnnú hrubú špaldovú múku. Je aj táto vhodná na kváskovanie? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. novembra 2020 @ 15:25

      Zdravím, Sára! Každá múka je vhodná na kváskovanie. s každou sa pracuje inak, ale dá sa to 🙂
      Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *