Vianočný špeciál: Štóla z kvasu
Každá rodina má svoje tradičné recepty, ktoré pripravuje na Vianoce. Sú špeciálne, jedinečné, častokrát ich dedímepo generácie.
Čo tak pridať na náš zoznam niečo chutné, stráviteľné, výživnejšie a zdravšie? Máme pre vás skvelý tip na mňamku s dlhou históriou.
A Vianočné pečenie nech započne- u nás sa pečie vianočná štóla z kvasu 🙂
***VIANOČNÁ ŠTÓLA Z KVASU***
Na štartér potrebujeme:
90 g špaldovej polohrubej múky
90 g vody
1 PL materského kvásku
Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou a necháme na linke pri izbovej teplote prekvasiť 9 – 12 hodín.
Následne potrebujeme:
350 g špaldovej polohrubej múky
60 g špaldovej hladkej múky
80 g práškového cukru
180 g rozpusteného masla
60 g mlieka
1/2 ČL soli
100 g kandizovaného ovocia
1 hrsť sušeného hrozna/brusníc
100 g orechov (vlašské, mandle… podľa chute)
kôru z 1/2 citróna (bez chemického ošetrenia)
Na dokončenie potrebujeme:
60 g rozpusteného masla
práškový cukor
Postup:
Kandizované a sušené ovocie si zalejeme teplou vodou. Orechy stlačíme v rukách, aby sme ich nemali na prach podrvené. Na menšie kúsky nakrájame orechy v prípade, že sú tvrdé (v prípade mandlí). Pridáme ich do misky s ovocím a necháme na linke asi 2 hoďky.
Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné.
Preosejeme múku a cukor, pridáme soľ a zmes lyžicou dobre rozmiešame.
Následne pridáme mlieko, rozpustené maslo, citrónovú kôru a vykvasený štartér.
Vymiesime vlážne, poddajné, nelepivé cesto.
Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme 1,5 hodiny kvasiť.
Následne zlejeme ovocie s orechami a pridáme ho k cestu. Snažíme sa ho čo najlepšie vmiesiť do cesta.
Takto necháme cesto prikryté kvasiť ešte 1 – 1,5 hodiny.
Kváskom prekvasené cesto dáme na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Premiesime v rukách a vytvarujeme do oválneho tvaru.
Rukami mierne cesto pritlačíme, aby sa sploštilo. V strede cesta si pozdĺžne urobíme rukou alebo varechou čiaru (najlepšie v mieste spoja) a cesto v tomto bode preložíme napolovicu.
Vrchnú časť mierne pritlačíme, aby sa časti k sebe spojili a dáme na plech s papierom na pečenie.
Štólu prekryjeme fóliou a necháme na linke kvasiť 2 hodiny a následne ju dáme na 0.5 – 1 hodinu do chladničky, aby trochu stuhla a lepšie sa upiekla.
Zatiaľ môžeme zapnúť rúru, aby sa vyhriala na 180´C.
Po dosiahnutí teploty v rúre vytiahneme štólu z chladničky a bez otepľovania ju dáme do rúry.
Pečieme cca 45 – 50 minút.
Upečená štóla je nádherne hnedá na povrchu a zospodu po zaklopaní počujeme dutý zvuk.
Upečenú štólu vytiahneme z rúry a hneď ju začneme potierať rozpusteným maslom. Maslo sa bude vpíjať do štóly. Pokračujeme s natieraní štóly, pokiaľ vsakuje maslo.
Následne posypávame práškovým cukrom cez sitko. Cukor vrstvíme rovnomerne. Cukor vždy zvlhne.
Použijeme toľko cukru, až nevidíme žiadne vlhké miesto.
Chvíľu počkáme, pár minút, skontrolujeme, či je štóla bez vlhkých cukrových miest a necháme úplne vychladnúť.
Následne stólu zabalíme (najlepšie do beeswrapu) a dáme do komory. Aspoň na pár dní (min. 4) na ňu zabudneme.
Štóla si „sadne“, chuť zjmenie, cukor na povrchu spevnie.
Pri správnom skladovaní vydrží aj 14 dní.
Dobrú chuť!
Celý recept aj so zaujímavosťami nájdete na www.chutodnaty.sk
Terry
8. decembra 2021 @ 11:20
Dá se přidat tvaroh aby byla vláčná? Respektive nemáte recept na tvarohovou-kvaskovou? Dekuji 🙂 jinak recept je parádní. Fotky krok za krokem velmi oceňuji 🙂
Naty Štefková Žúreková
16. decembra 2021 @ 17:08
Terry, krásny deň želáme 🙂 určite sa dá pridať aj tvaroh, dôležité je sledovať konzistenciu a podľa potreby doladiť. Recept máme tento. Veríme, že vám bude chutiť, je veľmi obľúbený 🙂 Krásne sviatky 🙂 Naty