Kopaničiarsky ovocný koláč
Aj s celozrnnou múkou
Celozrnná múka v koláči ukrytá mu dodáva sýtosť a plnosť v chuti. A vďaka slivkám so škoricou si prídu na svoje aj chuťové a čuchové poháriky.
Kvások pomohol vyzdvihnúť tradičnú chuť ešte viac a dodal koláču aj lepšiu stráviteľnosť.
A ako povedal sám dedko: koláč, ktorý mu pripomenul detstvo na Kopaniciach. Vďaka jeho slovám som vedela, že som koláčom „trafila do čierneho“..
Slivky v koláči môžete nahradiť akýmkoľvek ovocím zo svojej záhrady či sadu. Podľa toho, aké ovocie má práve svoju sezónu.
Koláč s príbehom
Príbehy nášho dedka z Kopaníc, kde vyrastal, sú plné historiek z ovocného sadu. O tom, aké loptošiny tam ako deti stvárali a aké všelijaké stromy tam mali.
A tak keď som rozmýšľala, aký koláč upiecť dedkovi na chatu, kde sme išli ako rodina osláviť dedkove 80.-narodeniny, hneď som vedela, že to musí byť koláč klasický, ovocný. Taký, aby mu pripomínal jeho detstvo z Kopaníc.
Nakoľko rodinný dom na Kopaniciach nedávno už so súrodencami predali, tak už nemajú ani ovocný sad a prísun domáceho ovocia. Jabĺk, sliviek, orechov.
A tak viem, že viac než akákoľvek torta, ho poteší klasický koláč plný chuti a ovocia.
Recept: Kopaničiarsky ovocný koláč z kvásku
Na štartér potrebujeme:
130 g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie (žltý obal)
150 g mlieka polotučného
1 PL ražného kvásku
Múku s mliekom a kváskom spolu zmiešame a necháme prikryté 6 – 12 hodín pri izbovej teplote 23C (v prípade letných vyšších teplôt necháme adekvátne kratšie).
Ďalej potrebujeme:
- 300 g polohrubej pšeničnej múky na kváskovanie (ružový obal)
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky na kváskovanie (zelený obal)
- 100 g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie (žltý obal)
- 210 g mlieka polotučného alebo plnotučného
- 100 g oleja
- 70 g trstinového cukru
- 140 g hustého bieleho jogurtu
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- šťava z 1/2 citróna
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1/4 ČL soli
Na mrveničku potrebujeme:
- 110 g polohrubej pšeničnej múky na kváskovanie (ružový obal)
- 100 g trstinového cukru
- 90 g studeného masla
- 30 g mletých vlašských orechov
- 30 g ovsených vločiek
Na dokončenie potrebujeme:
- slivky (alebo iné sezónne ovocie)
- mletá škorica
Postup:
Do akurátne vykvaseného štartéra pridáme preosiate múky (celozrnnú múku nepreosievame) a následne aj všetky ostatné suroviny na cesto. Rukou vymiesime hladké cesto. Prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť 1 hodinu pri izbovej teplote a následne 12 – 24 hodín v chladničke.
Pripravíme si hlboký plech o veľkosti cca 30 x 40 cm: vymastíme ho a vysypeme polohrubou múkou.
Akurátne vykvasené cesto prstami (namočenými v troške oleja) rozprestrieme cesto po celom plechu. Plech s cestom prikryjeme iným plechom otočeným hore dnom (alebo nejakým neprievzdušným materiálom) a necháme pri izbovej teplote kvasiť 1 hodinu.
Zatiaľ umyjeme, odkvapkáme a pokrájame slivky (ovocie). Nachystáme si aj mrveničku: jednoduchým zmiešaním surovín na mrveničku dostaneme mierne sypkú zmes.
Zapneme rúru na 200C.
Cesto posypeme škoricou.
Na cesto na husto naukladáme slivky a to tak, aby koža bola položená na ceste a dužina smerom hore. To preto, aby nám cesto až príliš nenavlhlo a šťavnatosť ovocia sa zachovala.
Posypeme posýpkou a dáme piecť.
Počas prvých 10 -15 minút pečenia rúru neotvárame, aby nadýchanosť cesta nespadla a koláč nebol hutný.
Pečieme 30 minút (treba si čas odsledovať, každého rúra pečie inak). Akurátne upečenie spoznáte podľa toho, že okraje sú upečené dozlatista. Upečenie môžeme skontrolovať aj podvihnutím cesta, aby sme skontrolovali, či aj spodok je akurátne upečený.
Koláč je plný tradičnej chuti, šťavnatý a na povrchu jemne chrumkavý.
Nech vám chutí.
Tešíme sa na vaše odozvy.
Zuzana
29. septembra 2021 @ 19:12
Ďakujem za receptík, odskúšaný, tá vôňa v dome, keď sa piekol… Cestíčko ľahučké. Len pre info, dala som na väčší pekáč ako 30x40cm a výška cesta po upečení – tak akurát 😉
Daniela Rau
16. októbra 2021 @ 19:29
Super, Zuzanka, tešíme sa, že sa vydarila že tak veľmi chutil 🙂