Recepty z Telerána 16.9.2021
„Dievčatá, prídete kváskovať vo štvrtok do Telerána?“, zavolali nám z TV Markíza.
„Jasné, rady obe prídeme“, znela odpoveď a hneď sme vo svojich hlavách kreovali, čo všetko budeme piecť. Lebo my prípravu na Teleráno vždy berieme poctivo.
Scenár
Vybratie tých správnych receptov, to je to najdôležitejšie. Aby boli pre vás divákov zaujímavé, prínosné a aby sa dali vrámci možností Telerána zrealizovať.
Vždy vyberáme recepty tak, aby v nich bolo niečo slané aj sladké a tak, aby to bolo šikovné do ruky – na zobratie do práce či do školy.
Po vybratí receptov nastáva druhá fáza našej prípravy: scenár a nákupný zoznam. Na to, aby sme vám v Teleráne mohli ukázať napríklad vaľkanie a zrolovanie rohlíkov, tak cesto na ne musí byť presne na daný čas v Teleráne akurátne vykvasené. Čiže na základe daného času si určíme, kedy je cesto potrebné zamiesiť a na základe toho čas, kedy je treba štartér na rožky zarobiť.
A takto rozplánujeme každý jeden recept, ktorý do Telerána robíme. Vznikne tvz. Scenár, ako ho my dve medzi sebou voláme. Papier, na ktorom je napísané, kedy ktorá z nás má čo urobiť. Aby sme na nič nezabudli a bolo počas Telerána všetko nachystané tip-top.
Vďaka takejto podrobnej príprave vieme byť počas Telerána maximálne efektívne a stihneme upiecť veľa dobrôt pre vás. Ako to bolo aj tentokrát.
Finta musí byť
Počas každého Telerána zvykneme ukázať na kameru nejakú praktickú fintu z kváskovania. Už sme ukazovali zapletanie vianočky, zapletanie uzlov, rôzne druhy pečiva, či ako sa moravské koláče jednoducho robia. A aj počas dnešného Telerána sme ukázali základné finty s rožkami. (A v tomto článku nájdete 5 ďalších dôležitých rád, ktoré treba dodržať, keď chcete nadýchané a zvonku chrumkavé rožky mať).
Zo zákulisia
Keď sa natáča Teleráno vonku, tak je vždy tak trochu výzva a vždy vzniknú vtipné momenty zo zákulisia. Ako napríklad keď Naty Danielu zrazu „švacne“ rukou po tvári, že „komára si tam mala“ 🙂 Tak sme sa len zasmiali, že ak to zaberala kamera, tak diváci si veru mohli myslieť, že Naty Daniele facku dala a to v priamom prenose. To by boli bulvárne nadpisy, však?
Alebo keď Naty komár poštípal do vnútra ucha tak, že jej celé očervenelo a ona si 5 minút držala na uchu studený zavárací pohár, aby sa jej uštipnutie ukľudnilo 🙂
Ale komáre sú len jednou pikoškou. To, čo divák asi nevníma je, že pri natáčaní vonku my musíme behať do vnútra budovy, nakoľko vonku nemáme ani vodu na riad… a ani rúru na pečenie 🙂 Tá je vo vnútri v štúdiu.
Vonku je len dvojplatnička na pečenie na panvici. Takže už aj pri príprave receptov musíme myslieť na to, aby sme vybrali recepty aj na pečenie na panvici a aj v rúre. Aby sa to zvládlo všetko postupne a v pravý čas upiecť.
A viete, čo je ešte vcelku vtipné?
Keď prídeme ráno na 5:30hod a varí sa vonku, tak treba si všetky kuchynské pomôcky vyniesť von: taniere, varešky, misky,… všetko, čo by sme mohli potrebovať. Na nič nezabudnúť. Lebo ak zabudnete napr. na lyžičku, tak musíte si ísť po ňu dovnútra. No ak sa vysielajú vo vnútri správy, tak vás tam vtedy nepustia 🙂
Bez mikrofónu
„Prečo Daniela počas Telerána nič nerozprávala, ale hovorila len Naty?“, spýtali ste sa nás po tomto Teleráne viackrát. Jednoduchá odpoveď je: nemala mikrofón 🙂 A tak, hoci sa počas rozhovoru s moderátormi Zuzkou a Matúšom veľakrát nadýchla, že sa zapojí do rozhovoru, tak sa nedalo. Diváci počujú len tú osobu, ktorá má mikrofón, a tak sa tentokrát mohla len usmievať. Ale však Naty je ukecaná dosť 🙂
Hlavne bezpečne
Samozrejmosťou pred a počas Telerána je, že sa dodržujú hygienické inštrukcie. Otestovanie sa tesne pred Teleránom, aby sme všetci boli negative a pri príchode na recepcii zmeranie teploty. A rúška a respirátory akonáhle sme vstúpili do interiéru budovy, boli tiež samozrejmosťou a nutnosťou. Takže sa všetko dodržiavalo tak, ako malo byť.
Recepty z Telerána
- Sladké Plnené tvarohové hrebene: https://chutodnaty.sk/plnene-tvarohove-hrebene/
- Slané lievance s prekvapením vo vnútri (syrom): https://chutodnaty.sk/lievance-s-hraskom/
- Rožky = recept z knihy Kváskovanie 1
- Chlieb = recept na Biely chlieb zo zápisníka „Moje kváskovanie“
- Cviklová nátierka: https://www.danielarau.sk/recept-zdrava-cviklova…/…
- Hrášková nátierka: Mrazený hrášok varený 3 min, Lučina, mäta, citrónová šťava, soľ, korenie
- Šošovicová nátierka: https://chutodnaty.sk/natierky-bez-masla/
- Slzičky z lístkového kváskového cesta: postup nájdete tu: https://kvaskovanie.sk/kvaskovanie-v-telerane/
- Lístkové cesto na slano a na sladko: https://kvaskovanie.sk/recept-kvaskove-listkove-cesto/
- Tortily: https://chutodnaty.sk/kvaskove-tortilly/
Dohromady sme pre vás tentokrát pripravili až 11 chutných vecí. Veríme, že sme vás inšpirovali, čo dobrého môžete ukuchtiť vy doma.
(Fotky sú len také nafotené narýchlo a je ich málo. Nebol čas viac fotiť.)
Do poslednej omrvinky
Napíšte nám do komentára vedieť, ktoré z daných receptov radi pečiete. Ktoré ste už vyskúšali a ako vám doma chutili.
V Teleráne po vypnutí kamier sa zjedlo úplne všetko, do poslednej omrvinky. Štáb aj hostia si dzobli z viacerých vecí a veľmi všetko chválili. Či už slané alebo sladké dobroty, všetko sa zjedlo a chutilo. A ešte aj málo bolo. 🙂
Tak snáď nabudúce vám znovu niečo fajnové ukuchtíme v Teleráne.