Prečo pečiem ploský chlieb?
Už sa vám stalo, že ste išli podľa receptúry, dbali ste na všetko a namiesto krásne nadýchaného chleba ste upiekli placku? Už sa vám rozlial chlieb?
Prečítajte si tieto 4 účinné rady, čoho sa vyvarovať, aby ste už nemuseli viac povedať- „Prečo pečiem ploský chlieb?“
- Hustota cesta
- Dĺžka miesenia
- Dĺžka kvasenia
- Veľkosť ošatky
-
Hustota cesta:
Ak je v ceste príliš veľa tekutiny (tzv. je voľné), cesto má prirodzene tendenciu ísť do šírky, ako do výšky. Teda sa ľahšie rozlieva. Stačí nabudúce ubrať z tekutiny a pribléím je vyriešený. -
Dĺžka miesenia:
Pri miesení sa vytvára štruktúra lepku. Miesením sa stáva silnejšou, pevnejšou. Úlohou lepku je najmä zadržiavanie bubliniek v ceste. Ak však cesto miesime až príliš, pekná štruktúra praskne a cesto zredne. Má problém narásť do objemu. -
Dĺžka kvasenia:
Pre receptúrach sú uvedené približné časy kvasenia. Čas však v kváskovaní má len orientačnú úlohu. Striktne sa ním riadiť môže spôsobiť nedokvasenie alebo prekvasenie. V kváskovaní platí presne to, čo nám hovorievali naše babičky- „tak odoka, tak akurát…“. V kváskovom ceste je istým úspechom riadiť sa fotopostupom pri recepte a nárastom cesta do objemu. -
Veľkosť ošatky:
Ak je ošatka príliš veľká, cesto sa v nej rozleje, pretože má veľký priestor a po vyklopení narastie len málo. Aj preto je vhodné zvoliť správnu veľkosť ošatky.
Ako zistiť správnu veľkosť ošatky? Nájdete aj s rozmermi jednotlivých ošatiek TU.
Postupným skúšaním, doľaďovaním určite vychytáte všetky muchy a budete už len úsmevne spomínať na rozliate chlebové „placky“.
Klikni na link pre video na našom youtube kanáli, kde ukazujeme konkrétne tipy pre pomoc, ak vaše doby kvasenia neboli psrávne a chlieb prekvasil- ako zachrániť prekvasené jednotlivé fázy prípravy:
a. prekvasený štartér: TU
b. prekvasené cesto v ošatke: TU
c. ako využiť prekvasené cesto: TU
Nech to pečie, nech to kváskuje.
Daniela a Naty