Vôňa čerstvo upečených buchiet a kakaa alebo čaju sa nám spája so spomienkami z detstva. Naučte sa urobiť túto sladkú dobrotu v kváskovej verzii. Tak ako piekli naše mamy a babičky.
Recept: Pečené buchty z kvásku s jahodovým lekvárom
Na štartér potrebujeme:
1PL kvásku
100g špaldová hladká múka
100g pšeničná hladká múka
220g voda
Zmiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme prekvasiť na kuchynskej linke 9-12 hodín.
K štartéru následne pridáme:
650 pšeničná hladká múka
180ml mlieka
150g klasického masla
150g kryštálového cukru
2 vajíčka
štipka soli
nastrúhaná kôra z 1 citróna
POSTUP:
Maslo a cukor rozpustíme v zohriatom mlieku. Pridáme k múke, kvásku, vajíčkam, soli a postrúhanej citrónovej kôre. Dobre vymiesime, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cca 2 hodiny prekvasiť.
Cesto vyvaľkáme, vykrojíme kolieska, do ktorých dáme 1-2 lyžičky hustejšieho lekváru (najlepšie domáceho). Môžeme zvoliť aj iné druhy plniek (maková, tvarohová, atď).
Stočíme tak, aby celá plnka bola ukrytá v ceste, pričom spoj cesta dáme dole. Poukladáme do jánskej misy alebo na plech vedľa seba, pričom treba počítať, že každá buchta ešte dosť podrastie.
Každú buchtu potrieme zo všetkých strán olejom. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni prekvasiť cca 2 hodinky. Pred pečením môžeme/nemusíme potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre 5 minút pri 210C a následne pri 190C cca 20-25 minút, až kým buchty začnú byť pekné hnedasté.
Po vybraní z rúry môžeme/nemusíme potrieť roztopeným maslom.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Či už s kávou, čajíkom alebo kakaovým mliekom
Na deň dobrých skutkov 28.11.2023 v utorok sme začali spolu v Teleráno na Markíze deň. Že to bolo nádherne voňavé, ale aj zábavné ráno, to ste nám písali aj vy po skončení vysielania. Naty ako certifikovaná pekárka prijala pozvanie a ukázala rôzne tipy a triky pre pečivo.
V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi sme 14.11.2023 mali tú česť rozprávať o tradícií chleba a domáceho pečenia. Ako sa kedysi piekol chlieb tradičným spôsobom pomocou kvásku z múky a vody, aké má prínosy pre trávenie a zdravie a či sa oplatí týmto spôsobom aj dnešnej dobe pripravovať doma chlieb? To sme vysvetlili najprv na prednáške […]
Aj vy môžete zažiť radosť v kuchyni Zapojte sa do súťaže zakúpením NOVINKY stolového kalendára Kváskovanie 2024 alebo ktorejkoľvek tlačenej knihy Kváskovanie a možno PRVÝKRÁT V ŽIVOTE VYHRÁTE niektorú z nasledujúcich 50 SKVELÝCH CIEN: SÚŤAŽ S KALENDÁROM KVÁSKOVANIE VYHRAJTE 50 CIEN ZA VIAC AKO 4.000 EUR Ako sa zapojiť do súťaže Trvanie súťaže je […]
17 komentárov
Katka
3. decembra 2017 @
21:03
Dobry den. Pekla jsem buchty podle vaseho receptu. Jsou uzasne. Jine uz rodina nechce. Prosim nemate recept i na vanocku? Takovou nadychanou jako buchticky? Moc dekuji Katerina z jihu cech.
Dobrý deň, dnes ich pečiem. Mám otázku na skúsenejšie kvaskovacky: cesto som zarobila podľa receptu ale bolo veľmi lepive pridala som múku na dosku…je to v poriadku? Teraz sú na plechu a málo sa dvihli. ? Ďakujem za každú dobrú radu
Andrejka, ak si cesto dobre premiesila a aj tak bolo cesto redšie (možno si použila múku od iného výrobcu, ktorá je inak savá, ako táto v recepte), tak áno, je potrebné trošku múky pridať. Potom poriadne premiesiť. Nepridávať veľa múky, ak nie je potrebné. Ak sa ti buchty nezdvihli, doporučujem kvások ozdraviť/ oživiť, aby bol vo väčšej vitalite. Držím palce.
Ahojte kráľovné kvásku 🙂 Úplne som sa zbláznila do týchto buchiet už len pri pohľade na obrázok, čo ma priviedlo k tomu, že ich určite vyskúšam. Naplnila som ich tvarohom s hrozienkami, upiekla som dva plné plechy a jeden sa minul ani neviem ako! Úžasný recept, skvelé cesto, s ktorým sa výborne pracuje a buchty sú ako z nebíčka 🙂 Inak… cesto som dala vypracovať do pekárničky a všetko dopadlo na jednotku s hviezdičkou 🙂 Ďakujem za skvelý recept a prajem všetko dobré 🙂
Áno, môžeš vymeniť múku za pšeničnú, no potom je potrebné doladiť aj množstvo tekutiny, aby cesto bolo akurátne husté. (tak ako na fotkách v postupe). Pekný večer prajem.
Dnes som piekla podla receptu, akosi malo vykysli, cesto bolo pritom fajne, vlacne, aj casu som im dala, no nie a nie vykysnut ked uz boli na plechu, omastene… nechutia zle len su take hutne – skoro chlebove?
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
FunkčnéVždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Katka
3. decembra 2017 @ 21:03
Dobry den. Pekla jsem buchty podle vaseho receptu. Jsou uzasne. Jine uz rodina nechce. Prosim nemate recept i na vanocku? Takovou nadychanou jako buchticky? Moc dekuji Katerina z jihu cech.
Daniela Rau
27. januára 2018 @ 20:16
Super Katka. Teší nás, že buchty vašej rodinke chutili. Recept na vianočku bude čoskoro tiež na blogu.
Martina
27. januára 2018 @ 16:22
Dobrý deň,buchty sú úžasné.Už som ich piekla 2× a iné už piecť ani nebudem.
Daniela Rau
27. januára 2018 @ 20:17
Sú výborné, však? 🙂 Teší nás, že chutia Martinka 🙂
Lucia
13. februára 2018 @ 23:54
dobry den,prosim vas,na ten starter sa dava celozrna muka al. obyc.? a potom do pecenia aka hladka? obyc.,al. celozr.? vdaka
Andrea
16. septembra 2018 @ 14:40
Dobrý deň, dnes ich pečiem. Mám otázku na skúsenejšie kvaskovacky: cesto som zarobila podľa receptu ale bolo veľmi lepive pridala som múku na dosku…je to v poriadku? Teraz sú na plechu a málo sa dvihli. ? Ďakujem za každú dobrú radu
Daniela Rau
16. septembra 2018 @ 15:15
Andrejka, ak si cesto dobre premiesila a aj tak bolo cesto redšie (možno si použila múku od iného výrobcu, ktorá je inak savá, ako táto v recepte), tak áno, je potrebné trošku múky pridať. Potom poriadne premiesiť. Nepridávať veľa múky, ak nie je potrebné. Ak sa ti buchty nezdvihli, doporučujem kvások ozdraviť/ oživiť, aby bol vo väčšej vitalite. Držím palce.
Romi
1. apríla 2020 @ 21:01
Dobry, nasledne do cesta pridavame 650 gramov muky?? Dakujem.
Naty Štefková Žúreková
2. apríla 2020 @ 6:14
ano
Paul
2. apríla 2020 @ 15:59
Dobrý deň, po zmiešaní starteru a ostatných surovín necháme ešte cesto oddychovať? Alebo rovno vykrajujeme..
Daniela Rau
7. apríla 2020 @ 16:04
Áno, je to prvá doba kvasenia. Po zmiešaní surovín je nutné nechať kvások v múke pracovať.
Bea
21. apríla 2020 @ 17:50
Ahojte kráľovné kvásku 🙂 Úplne som sa zbláznila do týchto buchiet už len pri pohľade na obrázok, čo ma priviedlo k tomu, že ich určite vyskúšam. Naplnila som ich tvarohom s hrozienkami, upiekla som dva plné plechy a jeden sa minul ani neviem ako! Úžasný recept, skvelé cesto, s ktorým sa výborne pracuje a buchty sú ako z nebíčka 🙂 Inak… cesto som dala vypracovať do pekárničky a všetko dopadlo na jednotku s hviezdičkou 🙂 Ďakujem za skvelý recept a prajem všetko dobré 🙂
Naty Štefková Žúreková
8. mája 2020 @ 11:11
Jeeej, to sa veeeľmi tešíme 🙂 Nech sa darí 🙂
Júlia
20. januára 2021 @ 16:35
Ahoj, chcem sa opýtať, či môžem miesto špaldovej múky použiť do štartéra iba pšeničnú hladkú. Ďakujem.
Daniela Rau
20. januára 2021 @ 18:05
Áno, môžeš vymeniť múku za pšeničnú, no potom je potrebné doladiť aj množstvo tekutiny, aby cesto bolo akurátne husté. (tak ako na fotkách v postupe). Pekný večer prajem.
Danka
21. apríla 2020 @ 22:17
Dnes som piekla podla receptu, akosi malo vykysli, cesto bolo pritom fajne, vlacne, aj casu som im dala, no nie a nie vykysnut ked uz boli na plechu, omastene… nechutia zle len su take hutne – skoro chlebove?
Naty Štefková Žúreková
8. mája 2020 @ 11:11
To môže byť spôsobené tým, ak je kvások kŕmený ražnou celozrnnou múkou.