Vôňa čerstvo upečených buchiet a kakaa alebo čaju sa nám spája so spomienkami z detstva. Naučte sa urobiť túto sladkú dobrotu v kváskovej verzii. Tak ako piekli naše mamy a babičky.
Recept: Pečené buchty z kvásku s jahodovým lekvárom
Na štartér potrebujeme:
1PL kvásku
100g špaldová hladká múka
100g pšeničná hladká múka
220g voda
Zmiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme prekvasiť na kuchynskej linke 9-12 hodín.
K štartéru následne pridáme:
650 pšeničná hladká múka
180ml mlieka
150g klasického masla
150g kryštálového cukru
2 vajíčka
štipka soli
nastrúhaná kôra z 1 citróna
POSTUP:
Maslo a cukor rozpustíme v zohriatom mlieku. Pridáme k múke, kvásku, vajíčkam, soli a postrúhanej citrónovej kôre. Dobre vymiesime, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cca 2 hodiny prekvasiť.
Cesto vyvaľkáme, vykrojíme kolieska, do ktorých dáme 1-2 lyžičky hustejšieho lekváru (najlepšie domáceho). Môžeme zvoliť aj iné druhy plniek (maková, tvarohová, atď).
Stočíme tak, aby celá plnka bola ukrytá v ceste, pričom spoj cesta dáme dole. Poukladáme do jánskej misy alebo na plech vedľa seba, pričom treba počítať, že každá buchta ešte dosť podrastie.
Každú buchtu potrieme zo všetkých strán olejom. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni prekvasiť cca 2 hodinky. Pred pečením môžeme/nemusíme potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre 5 minút pri 210C a následne pri 190C cca 20-25 minút, až kým buchty začnú byť pekné hnedasté.
Po vybraní z rúry môžeme/nemusíme potrieť roztopeným maslom.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Či už s kávou, čajíkom alebo kakaovým mliekom
3. decembra 2017 @ 21:03
Dobry den. Pekla jsem buchty podle vaseho receptu. Jsou uzasne. Jine uz rodina nechce. Prosim nemate recept i na vanocku? Takovou nadychanou jako buchticky? Moc dekuji Katerina z jihu cech.
27. januára 2018 @ 20:16
Super Katka. Teší nás, že buchty vašej rodinke chutili. Recept na vianočku bude čoskoro tiež na blogu.
27. januára 2018 @ 16:22
Dobrý deň,buchty sú úžasné.Už som ich piekla 2× a iné už piecť ani nebudem.
27. januára 2018 @ 20:17
Sú výborné, však? 🙂 Teší nás, že chutia Martinka 🙂
13. februára 2018 @ 23:54
dobry den,prosim vas,na ten starter sa dava celozrna muka al. obyc.? a potom do pecenia aka hladka? obyc.,al. celozr.? vdaka
16. septembra 2018 @ 14:40
Dobrý deň, dnes ich pečiem. Mám otázku na skúsenejšie kvaskovacky: cesto som zarobila podľa receptu ale bolo veľmi lepive pridala som múku na dosku…je to v poriadku? Teraz sú na plechu a málo sa dvihli. ? Ďakujem za každú dobrú radu
16. septembra 2018 @ 15:15
Andrejka, ak si cesto dobre premiesila a aj tak bolo cesto redšie (možno si použila múku od iného výrobcu, ktorá je inak savá, ako táto v recepte), tak áno, je potrebné trošku múky pridať. Potom poriadne premiesiť. Nepridávať veľa múky, ak nie je potrebné. Ak sa ti buchty nezdvihli, doporučujem kvások ozdraviť/ oživiť, aby bol vo väčšej vitalite. Držím palce.
1. apríla 2020 @ 21:01
Dobry, nasledne do cesta pridavame 650 gramov muky?? Dakujem.
2. apríla 2020 @ 6:14
ano
2. apríla 2020 @ 15:59
Dobrý deň, po zmiešaní starteru a ostatných surovín necháme ešte cesto oddychovať? Alebo rovno vykrajujeme..
7. apríla 2020 @ 16:04
Áno, je to prvá doba kvasenia. Po zmiešaní surovín je nutné nechať kvások v múke pracovať.
21. apríla 2020 @ 17:50
Ahojte kráľovné kvásku 🙂 Úplne som sa zbláznila do týchto buchiet už len pri pohľade na obrázok, čo ma priviedlo k tomu, že ich určite vyskúšam. Naplnila som ich tvarohom s hrozienkami, upiekla som dva plné plechy a jeden sa minul ani neviem ako! Úžasný recept, skvelé cesto, s ktorým sa výborne pracuje a buchty sú ako z nebíčka 🙂 Inak… cesto som dala vypracovať do pekárničky a všetko dopadlo na jednotku s hviezdičkou 🙂 Ďakujem za skvelý recept a prajem všetko dobré 🙂
8. mája 2020 @ 11:11
Jeeej, to sa veeeľmi tešíme 🙂 Nech sa darí 🙂
20. januára 2021 @ 16:35
Ahoj, chcem sa opýtať, či môžem miesto špaldovej múky použiť do štartéra iba pšeničnú hladkú. Ďakujem.
20. januára 2021 @ 18:05
Áno, môžeš vymeniť múku za pšeničnú, no potom je potrebné doladiť aj množstvo tekutiny, aby cesto bolo akurátne husté. (tak ako na fotkách v postupe). Pekný večer prajem.
21. apríla 2020 @ 22:17
Dnes som piekla podla receptu, akosi malo vykysli, cesto bolo pritom fajne, vlacne, aj casu som im dala, no nie a nie vykysnut ked uz boli na plechu, omastene… nechutia zle len su take hutne – skoro chlebove?
8. mája 2020 @ 11:11
To môže byť spôsobené tým, ak je kvások kŕmený ražnou celozrnnou múkou.