Návod na založenie bezlepkového kvásku
Mať doma živý a silný bezlepkový kvások je základom úspechu dobrého bezlepkového kváskovania. Takýto kvások vie prebublať cesto a prekypriť ho.
V bezlepkových múkach sa nevyskytuje lepok. Lepok (glutén) vytvára v ceste „sieť“. V nej sa zachytávajú bublinky, ktoré kvások produkuje, čo spôsobuje nadýchanosť chleba a pečiva. Keďže v bezlepkových chleboch a pečive táto gluténová sieť absentuje, bublinky unikajú preč a výsledné chlebíky tým pádom nezvyknú mať „oká“, tak ako je to u pšeničnej múky s veľkým obsahom lepku.
Preto aby sme dosiahli čo najlepší bezlepkový chlieb, je dôležité mať doma kvalitný bezlepkový kvások a piecť podľa overených receptov. Na kvalitný bezlepkový kvások sa vieme spoľahnúť, že nám pomôže upiecť nadýchaný chlieb plný chuti- hoci je bezlepkový.
Ako založiť bezlepkový kvások? + Recept na Vynikajúci bezlepkový chlieb
Spracovali sme pre vás podrobný návod, ako založiť bezlepkový kvások.
Zdarma si ho môžete stiahnuť do svojho počítača. Nájdete v ňom aj recept na vynikajúci bezlepkový chlieb, ktorý má nadýchanú striedku a výbornú chuť.
>> Návod založenie bezlepkového kvásku si stiahnite TU<<
Ak by tento článok pomohol aj vašim priateľom, zdieľajte ho, šírte ho.
Alena
19. marca 2017 @ 10:10
Dobrý deň, mám otázku. V článku o bezlepkovom kvásku sa píše: kvások, ktorý zvýši, vysušíme. Ako sa to robí? Ďakujem.
Naty Štefková Žúreková
19. marca 2017 @ 23:54
Alenka, pripravujeme článok v najbližších dňoch s presným návodom, ako na to 🙂
LUMA
30. marca 2017 @ 13:10
Dobrý deň,
podľa Vášho návodu som si založila bezlepkový kvások. Po niekoľkých dňoch sa v ňom utvorili bublinky.
Dnes, cca po 13. dňoch sú v ňom bublinky minimálne. Kde robím chybu.
Naty Štefková Žúreková
30. marca 2017 @ 18:31
Dobrý deň, ťažko povedať. Bezlepkový kvások trvá vypestovať asi týždeň, následne ho treba skladovať v chladničke. Skúste ho ozdraviť, vymeniť mu prostredie a tým dodať silu
LUMA
2. apríla 2017 @ 19:34
Ďakujem za radu,
kvások som preniesla, prikŕmila a dnes upiekla svoj prvý bezlepkový kváskový chlieb (z celozrnných múk). Myslím, že sa celkom podaril a aj chutil výborne.
Naty Štefková Žúreková
3. apríla 2017 @ 14:55
Výborne, tešíme sa z úspechu, nech to ide takto ďalej 🙂
Lucia
2. mája 2017 @ 9:34
Krasny den 🙂 prosim o radu- v recepte na bezlepkovy kvasok je, ze 7. den je kvasok dobre prebublany a mame ho este par krat prikrmit, takze ho mam od 7. dna skladovat v chladnicke? A kolko dni ho mam este prikrmovat kazdy den? Dakujem 🙂 zatial to ide krasne, uz ho mam treti den zalozeny a vecer tam uz boli bublinky a dneska som prvy krat prikrmovala. Dakujem za recept 🙂
Daniela Rau
7. mája 2017 @ 20:46
Dobrý deň Lucia, vždy po prikŕmení kvásku ho treba nechať pár hodín pri izbovej teplote a potom pohár zatvoriť a uchovávať v chladničke.
Eva
6. mája 2020 @ 22:06
Dobrý deň, má ryžový a kukuričný kvások, chcem sa spýtať ci nemáte skúsenosť s pečením chleba lepkovy s týmito kvaskami. Ide my o to ci sú dosť silné na lepkove chleby. 2X som piekla už lepkovy no neboli až také balóny ako vidím u druhých.
Naty Štefková Žúreková
8. mája 2020 @ 10:22
Zdravíme, ide to, no treba materského kvásku pridať viac.
Úplne najlepšie by bolo mať kvások lepkový- viete si ho pretransformovať z toho bezlepkového postupným prikrmovaním.
Všetko dobré 🙂
Mariana
25. októbra 2017 @ 18:23
Dobrý deň,mám malú otázku k receptu na bezlepkový chlebík, ktorý ste uviedli v odkaze pod článkom. V recepte to neuvádzate, či je potrebné prekladať bezlepkové cesto alebo nie. Za odpoveď ďakujem 🙂
Naty Štefková Žúreková
25. októbra 2017 @ 21:25
DObrý deň, Marianka, netreba vôbec prekladať. Stačí cesto len nechať kvasiť 🙂
Nech sa darí 🙂
Katarina Kapusnak
1. mája 2018 @ 21:10
Dobry den, mam otazku k muke, ktoru odporucate na zalozenie bezlepkoveho kvasku. Spominate kukuricnu. Je mozne pouzit aj inu bezlepkovu muku? Napriklad cicerovu, tekvicovu, konopnu…
Vopred dakujem!
Naty Štefková Žúreková
4. mája 2018 @ 10:02
Kati, zdravím 🙂 v podstate môže by akákoľvek bezlepková múka. Najlepšie kvásky sú však z ryže a kukurice. Najlepšie sa s nimi pracuje.
Jaroslava Garbelova
3. mája 2018 @ 21:50
Dobrý deň, v knihe píšete, že po prikrmeni kvásku, ho necháme Chvíľu postáť na kuchynskej linke. Tu hore píšete niekoľko hodín. Tj. 9-12 hodín ako pri lepkovom kvásku?
Ďakujem za odpoveď
Jarka
Naty Štefková Žúreková
4. mája 2018 @ 9:58
Jari, zdravím, pri kváskovaní je čas vždy orientačný, pretože všetko závisí od kvality vstupných surovín a teploty. Soravidla sa myslí 9-12 hodín. Môže sa to však líšiť. Áno, platí to aj pri lepkovom 🙂
Marika
30. júna 2018 @ 22:03
Dobrý deň
Založila som si bezlepkovy kukuričný kvások, krásne v ňom vznikli bublinky, no po prvom prikrmeni na tretí deň bublinky ustúpili, az úplne vymizli… kde robím chybu? Ďakujem
Daniela Rau
5. augusta 2018 @ 9:07
Dobrý deň Marika, je to úplne v poriadku. Pri zakladaní kvásku/ i toho lepkového/ nastáva okolo 3.dňa zmena vnútorného prostredia a tak kvások vyzerá, ako keby „umrel“. Treba len pokračovať v kŕmení podľa nášho návodu. Pekný deň.
Michaela
25. júla 2018 @ 11:43
Dobry den,
chystam sa urobit vas kvasok a nasledne bezlekovy chlebik, ale ako citam vas recept na bezlepkovy chlieb je uvedena psenicna muka, mozem pouzit aj inu bezlepkovu muku?
Dakujem moc
Daniela Rau
5. augusta 2018 @ 9:05
Dobrý deň Miška, v našich bezlepkových kváskových receptoch určite nenájdete použitú pšeničnú múku. Na bezlepkové recepty treba použiť bezlepkový kvások a+ aj bezlepkové múky. Návod na založenie + recept na chlebík nájdete tu : https://kvaskovanie.sk/mozu-celiatici-jest-skutocny-kvaskovy-chlieb/
Pavol
4. marca 2020 @ 20:08
Dobrý večer, dá sa recept z pšeničnej múky prepočítať na bezlepkovy recept a naopak? Respektíve aj na konkrétnom recepte napríklad recept na bezlepkovy chlieb na chlieb z pšeničnej múky.
Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
9. marca 2020 @ 16:12
Zdravím, Vás. V tomto prípade nie je dobré hľadať nejaké pravidlá, pretože rozdiely medzi jednotlivými bezlepkovými múkami voči lepkovými je veľký. Chce to skôr skúsenosti a cit pre cesto. Nech sa darí 🙂
Naty