22 komentárov

  1. Alena
    19. marca 2017 @ 10:10

    Dobrý deň, mám otázku. V článku o bezlepkovom kvásku sa píše: kvások, ktorý zvýši, vysušíme. Ako sa to robí? Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. marca 2017 @ 23:54

      Alenka, pripravujeme článok v najbližších dňoch s presným návodom, ako na to 🙂

      Reply

  2. LUMA
    30. marca 2017 @ 13:10

    Dobrý deň,

    podľa Vášho návodu som si založila bezlepkový kvások. Po niekoľkých dňoch sa v ňom utvorili bublinky.
    Dnes, cca po 13. dňoch sú v ňom bublinky minimálne. Kde robím chybu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      30. marca 2017 @ 18:31

      Dobrý deň, ťažko povedať. Bezlepkový kvások trvá vypestovať asi týždeň, následne ho treba skladovať v chladničke. Skúste ho ozdraviť, vymeniť mu prostredie a tým dodať silu

      Reply

      • LUMA
        2. apríla 2017 @ 19:34

        Ďakujem za radu,
        kvások som preniesla, prikŕmila a dnes upiekla svoj prvý bezlepkový kváskový chlieb (z celozrnných múk). Myslím, že sa celkom podaril a aj chutil výborne.

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          3. apríla 2017 @ 14:55

          Výborne, tešíme sa z úspechu, nech to ide takto ďalej 🙂

          Reply

  3. Lucia
    2. mája 2017 @ 9:34

    Krasny den 🙂 prosim o radu- v recepte na bezlepkovy kvasok je, ze 7. den je kvasok dobre prebublany a mame ho este par krat prikrmit, takze ho mam od 7. dna skladovat v chladnicke? A kolko dni ho mam este prikrmovat kazdy den? Dakujem 🙂 zatial to ide krasne, uz ho mam treti den zalozeny a vecer tam uz boli bublinky a dneska som prvy krat prikrmovala. Dakujem za recept 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      7. mája 2017 @ 20:46

      Dobrý deň Lucia, vždy po prikŕmení kvásku ho treba nechať pár hodín pri izbovej teplote a potom pohár zatvoriť a uchovávať v chladničke.

      Reply

      • Eva
        6. mája 2020 @ 22:06

        Dobrý deň, má ryžový a kukuričný kvások, chcem sa spýtať ci nemáte skúsenosť s pečením chleba lepkovy s týmito kvaskami. Ide my o to ci sú dosť silné na lepkove chleby. 2X som piekla už lepkovy no neboli až také balóny ako vidím u druhých.

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          8. mája 2020 @ 10:22

          Zdravíme, ide to, no treba materského kvásku pridať viac.
          Úplne najlepšie by bolo mať kvások lepkový- viete si ho pretransformovať z toho bezlepkového postupným prikrmovaním.
          Všetko dobré 🙂

          Reply

  4. Mariana
    25. októbra 2017 @ 18:23

    Dobrý deň,mám malú otázku k receptu na bezlepkový chlebík, ktorý ste uviedli v odkaze pod článkom. V recepte to neuvádzate, či je potrebné prekladať bezlepkové cesto alebo nie. Za odpoveď ďakujem 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      25. októbra 2017 @ 21:25

      DObrý deň, Marianka, netreba vôbec prekladať. Stačí cesto len nechať kvasiť 🙂
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  5. Katarina Kapusnak
    1. mája 2018 @ 21:10

    Dobry den, mam otazku k muke, ktoru odporucate na zalozenie bezlepkoveho kvasku. Spominate kukuricnu. Je mozne pouzit aj inu bezlepkovu muku? Napriklad cicerovu, tekvicovu, konopnu…
    Vopred dakujem!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2018 @ 10:02

      Kati, zdravím 🙂 v podstate môže by akákoľvek bezlepková múka. Najlepšie kvásky sú však z ryže a kukurice. Najlepšie sa s nimi pracuje.

      Reply

  6. Jaroslava Garbelova
    3. mája 2018 @ 21:50

    Dobrý deň, v knihe píšete, že po prikrmeni kvásku, ho necháme Chvíľu postáť na kuchynskej linke. Tu hore píšete niekoľko hodín. Tj. 9-12 hodín ako pri lepkovom kvásku?
    Ďakujem za odpoveď
    Jarka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2018 @ 9:58

      Jari, zdravím, pri kváskovaní je čas vždy orientačný, pretože všetko závisí od kvality vstupných surovín a teploty. Soravidla sa myslí 9-12 hodín. Môže sa to však líšiť. Áno, platí to aj pri lepkovom 🙂

      Reply

  7. Marika
    30. júna 2018 @ 22:03

    Dobrý deň
    Založila som si bezlepkovy kukuričný kvások, krásne v ňom vznikli bublinky, no po prvom prikrmeni na tretí deň bublinky ustúpili, az úplne vymizli… kde robím chybu? Ďakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      5. augusta 2018 @ 9:07

      Dobrý deň Marika, je to úplne v poriadku. Pri zakladaní kvásku/ i toho lepkového/ nastáva okolo 3.dňa zmena vnútorného prostredia a tak kvások vyzerá, ako keby „umrel“. Treba len pokračovať v kŕmení podľa nášho návodu. Pekný deň.

      Reply

  8. Michaela
    25. júla 2018 @ 11:43

    Dobry den,
    chystam sa urobit vas kvasok a nasledne bezlekovy chlebik, ale ako citam vas recept na bezlepkovy chlieb je uvedena psenicna muka, mozem pouzit aj inu bezlepkovu muku?

    Dakujem moc

    Reply

  9. Pavol
    4. marca 2020 @ 20:08

    Dobrý večer, dá sa recept z pšeničnej múky prepočítať na bezlepkovy recept a naopak? Respektíve aj na konkrétnom recepte napríklad recept na bezlepkovy chlieb na chlieb z pšeničnej múky.
    Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. marca 2020 @ 16:12

      Zdravím, Vás. V tomto prípade nie je dobré hľadať nejaké pravidlá, pretože rozdiely medzi jednotlivými bezlepkovými múkami voči lepkovými je veľký. Chce to skôr skúsenosti a cit pre cesto. Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *