Ako urobiť rýchly chlieb bez rozkvasu
Ako upiecť kváskový chlieb rýchlejšie?
Možno sa vám stalo, že ste doma zabudli založiť štartér (rozkvas) na kváskový chlieb alebo ste upečený chlieb zjedli skôr, než ste si mysleli. A tým pádom by ste potrebovali mať upečený ďalší kváskový chlebík čím skôr.
Ako to urobiť? Urobte kváskový chlieb bez rozkvasu.
V tomto článku vám prinášame konkrétnych 9 krokov, ako urobiť rýchly kváskový chlieb bez rozkvasu.
Čo to znamená: CESTO NA CHLIEB BEZ ROZKVASU?
Chlieb bez rozkvasu je cesto pripravené spôsobom, v ktorom vynecháme prípravnú fázu rozkvasu (štartéra), ktorá trvá pri príprave kváskového chleba najdlhšie. Ušetríme tak 9-12 hodín. Tým sa výrazne skráti príprava cesta na chlieb a my ho môžeme piecť skôr 🙂
Postup pečenia chleba bez rozkvasu je taký, že všetky suroviny uvedené v recepte zmiešame naraz spolu aj vrátane rozkvasu.
AKO A KDE NÁJDEM RECEPT NA CHLIEB BEZ ROZKVASU?
Receptov na internete je pomerne veľa. No čo v prípade, keď máme nami obľúbený recept a ten má aj prípravu s rozkvasom?
Každý recept sa dá pripraviť bez rozkvasu.
A naopak: každý recept bez rozkvasu sa dá pripraviť aj s rozkvasom.
TIP: Vyhnite sa týmto chybám pri kváskovaní a upečiete nadýchaný chlieb.
9 krokov, ako urobiť chlieb bez rozkvasu:
- Zoberte vami obľúbený recept, kde je príprava cesta aj s rozkvasom (štartérom).
- VŠETKY suroviny dajte naraz do misy aj vrátane štartéra.
- Pridajte o 1PL materského ražného kvásku VIAC než je písané v recepte.
- Suroviny poriadne len premiešajte, nemieste!
- Misu s cestom prekryte neprievzdušným materiálom (fólia, sáčik, sprchovacia čiapka, drevená doska, väčšia miska otočená hore dnom,…).
- Nechajte na linke od rána do večera alebo z večera do rána, alebo do zdvojnásobenia objemu cesta.
- Následne cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujte do ošatky.
- Nechajte finálne vykvasiť do zdvojnásobenia objemu. Správne vykvasenie zistíte aj podľa prstového testu. Pre návod, ako na to, KLIK SEM.
- Upečte podľa návodu.
Týmto spôsobom si môžeme pripraviť akýkoľvek kváskový recept, ktorý nám chutí, v rýchlejšej verzii bez rozkvasu.
TIP: Ako sa správne starať o ošatky, aby nám vydržali dlho ako nové? V Televízia Kváskovanie vám prinášame aj takéto užitočné tipy a triky.
POZOR!
Tým, že skracujeme dobu prípravy, ochudobňujeme cesto o benefity, ktoré dokáže kvások v ceste za dlhšiu dobu vykonať.
Preto tento spôsob prípravy berme skôr ako núdzový, keď nám doma chýba chlieb a nestihli sme ho včas vopred pripraviť.
––-
Bol článok pre vás prínosom?
Dajte mu Like a zazdieľajte ho i priateľom, ktorým by tiež pomohol.
Plačková
21. apríla 2020 @ 10:29
Vďaka za recepty,som len začiatočnicka v kváskovaní,ale chcem sa spýtať,dá sa použiť na kváskovanie aj klasická múka hl.T650…,či možné ju len malé množstvo pridať.vďaka M.
Plačková
21. apríla 2020 @ 10:33
Ďakujem za recepty,som začiatočnička v kváskovaní,ale sa chcem spýtať dá sa použiť aj hl.múka T650,alebo len primiešať malé množstvo,vďaka za radu M.
Naty Štefková Žúreková
24. apríla 2020 @ 5:10
Dobrý deň, ano, dá sa pouzit aj obycajna muka. Dolezite je sledovat konzistenciu cesta.
Nech sa dari 🙂
Denis
22. apríla 2020 @ 15:27
Článok nieje zlý ale trošku mi vadí nesprávna matematika pretože od večera do rána je tak či tak cca 12 hodín (u niekoho viac u niekoho menej ?). Tým pádom z pôvodného receptu sa zredukuje len asi 6 hodín.
Naty Štefková Žúreková
24. apríla 2020 @ 5:11
Niekomu tých 6 hodín veľmi pomôže.
Valéria
28. apríla 2020 @ 10:30
Dobrý deň som začiatočka práve som sa dočítala že cesto z ražneej múky netreba miesiť v mixéri práve sa to stalo ,bolo ako blato ,dosypala som pšeničnú múku a dala kysnúť .ma to ešte význam dávať piecť či to mám rovno vyhodiť
Naty Štefková Žúreková
28. apríla 2020 @ 19:07
zdravím, vždy pre istotu upečte. Možno prekvapí. Všetko dobré:)
Jana
30. apríla 2020 @ 20:54
Mne to tiež vychádza, že sa zredukuje čas tak o 2-3 hodiny. Lebo či je z večera do rána kvások, alebo už cesto je asi jedno. Takže ušetríme cca 2 hodiny kysnutia predtým ako ide cesto do ošatky. V ošatke je to zasa rovnaký čas.
Naty Štefková Žúreková
4. mája 2020 @ 11:04
ano, ale aj to niekedy veľmi pomôže 🙂
Zuzana
1. mája 2020 @ 11:29
Zdravim, nevychdza mi casovo robit chlebik normalne, potrebovala by som skusit bez rozkvasu.. ked to vecer zmiesam a dam do chladnicky kysnut – je to bez prekladania? A potom rano ked ho stocim do osatky, mozem ho dat znova do chladnicky aby ma tam pockal kym pridem z prace?
Naty Štefková Žúreková
4. mája 2020 @ 11:01
ano, je to jedna z moznosti 🙂
Jana
26. júla 2020 @ 20:17
Dobrý deň, chápem to správne že chlieb bez rozkvasu je vlastne aj bez miesenia?
Naty Štefková Žúreková
27. júla 2020 @ 8:26
Áno, Jani, suroviny sa len zmiešajú. 🙂
Nikola
23. februára 2021 @ 9:29
Mozem sa spytat prosim vas ako spravit chlebik aby som mohla rano piect???
Naty Štefková Žúreková
23. februára 2021 @ 11:54
Najlepšie tak, aby bol cez noc v ošatke- teda ráno štartér na linke, podvečer zamiesiť, prekladať, dať do ošatky do chledničky a ráno upiecť. 🙂