RECEPT: Veľkonočná PASKA z kvásku
Paska. Pascha. Veľkonočný biely koláč. Vatový koláč. Páperový koláč. Čistý koláč.
Toto všetko sú názvy pre jednu a tú istú dobrotu, ktorá je na obrázku. Je to dobrota, ktorá sa robieva najmä na východnom Slovensku, na Zemplíne. Úžasne jemné biele cesto, nadýchaná striedka. Do chuti niečo ako menej sladká vianočka. Nejedla sa však ako vianočka na sladko, ale ako prílohový chlieb k domácej šunke a vajíčkam. To ja PASKA.
Paska môže mať rôzne tvary. Patrí medzi veľkonočné zvyky a niekde sa robievala aj na Vianoce. Robievala sa malá, guľatá, do veľkosti akurát do košíka, lebo sa chodilo s ňou do kostola požehnať. Alebo sa robievala zapletaná ako vianočka, či pečená v hrnci ozdobená malými kúsočkami cesta.
„Na Bielu sobotu sa gazdiné zvŕtali v kuchyni ešte predtým, než vyšlo slnko. Ako prvé piekli veľké koláče z bielej múky, na veľkonočnom stole nechýbalo ani vajíčko, ktoré sa delilo medzi členov rodiny.“ Toto povedala o veľkonočných zvyklostiach na východnom Slovensku etnografka Východoslovenského múzea v Košiciach Klaudia Buganová. „V minulosti ľudia po veľkonočnom pôste hodovali len zopár dní, potom potravinami opäť šetrili.“
Etnologička ďalej popisuje: „Myslím, že v každom regióne sa piekli veľké koláče z bielej múky. Možno aj preto Biela sobota,“ povedala s tým, že mali pripomínať paschu, čo je židovský sviatok známy aj ako pesach. „Ten koláč mal mať okrúhly tvar, to nemohla byť nejaká vianočka alebo nejaký mazanec – mal byť okrúhly tak ako slnko alebo ako je začiatok a nekonečno,“ dodala s tým, že zároveň musel byť pekný.
„Až potom vo veľkých hrncoch začali variť šunku, klobásy či vajíčka. Hrnce museli byť dôkladne vyčistené, nemohol tam byť zvyšok jedla, ktoré sa v ňom robilo predtým,“ upresnila. Ženy pripravovali tiež jedlá s cviklou i chrenom. Niekedy v sobotu dopoludní ešte farbili vajíčka v cibuľových šupkách či mútili maslo. Následne sa pripravovali na veľkonočnú vigíliu.
Veľkonočné sviatky boli jednou z mála príležitostí, keď si rodina spoločne sadla za jeden stôl. „Keď sa náležite oblečení spoločne pomodlili a usadili sa, z posvätených pokrmov v košíku vzali vajíčko, odstránili škrupinku a rozdelili ho na toľko častí, koľko ľudí bolo pri stole,“ uviedla etnologička s tým, že každý mal ako prvý chod zjesť kúsok toho vajíčka. Ak by sa niekto z nich ocitol počas roka v ťažkej alebo nebezpečnej situácii, mal si spomenúť na to, s kým ho jedol. Verili, že vďaka tomu sa z ťažkostí alebo pomyselného blúdenia dostane.
Paska sa môže robiť s hrozienkami či posypaná mandľami, ale je to skôr už novodobejšia vylepšenina pôvodného receptu. No hoci je toto veľmi starý recept, sme si isté, že vás v tejto modernej dobe svojou lahodnou chuťou a jemnosťou striedky „dostane“.
RECEPT VEĽKONOČNÁ PASKA
Množstvo je na 2ks pasky.
Na štartér potrebujeme:
- 150g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 150g vody
- 1 PL ražného kvásku (= materský kvások prikrmovaný ražnou CHLEBOVOU múkou/ nie celozrnnou)
Všetko poslu zmiešame do malej misky, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť 9-12 hodín pri izbovej teplote. (Ako rozpoznáme správne vykvasený štartér si môžete pozrieť vo videu tu)
Ďalej potrebujeme:
- 550g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie (o jednotlivých múkach na kváskovanie nájdete tu)
- 50g sušeného plnotučného mlieka (v prípade, že nemáte, vynechajte)
- 260g vlažného mlieka
- 60g mierne zmäknutého masla
- 2 stredne veľké vajcia
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL jačmenného sladu (sladenky) (v prípade, že nemáte, dajte cukor)
- 1/2 ČL soli
- 1 vanilkového cukru
Na potretie a ozdobu: bielko (alebo celé vajce), posekané mandle, 1PL práškového cukru a voda
Postup:
Akurátne vykvasený štartér prenesieme do väčšej misy alebo do misy od robota. Do neho cez jemné sitko preosejeme múku. Následne pridáme sušené mlieko, cukor, vanilku, soľ. Vo vlažnom mlieku rozpustíme slad a rozmiešame vajíčka. Primiešame do sypkej zmesi a pridáme na malé kúsky nakrájané zmäknuté maslo.
Všetko spolu poriadne vymiesime. Ideálne v robote alebo mixérom s hnetacími hákmi. No môžete miesisť aj rukou. No je veľmi dôležité cesto vymiesiť čo najdlhšie. V robote cca 12 – 15 minút.
Vznikne nám na dotyk veeeeľmi príjemné cesto, s ktorým je radosť pracovať. Je mäkučké, plastické a ľahko sa s ním pracuje. Výborne sa odliepa aj od stien misy.
Misu s cestom prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 2 hodiny. Alebo môžete nechať aj v chladničke napr. cez noc alebo od rána do večera. Alebo do zdvojnásobenia objemu. Cesto sa počas tejto doby kvasenia neprekladá.
Následne cesto vyklopíme na pracovnú dosku. Stačí, aby pracovná doska bola len veľmi jemne pomúčená.
Cesto rozdelíme na 2 rovnako veľké časti a dva maličké kúsky vo veľkosti vlašského orecha.
Z jedného kúsku urobíme guľatú pasku.
Z druhého môžeme pozapletať akoby vianočku. Výber vytvarovania a zapletania je len a len na vás.
Guľatý tvar Pasky
Cesto vytvarujeme do gule. Povrch cesta je napnutý, cesto je veľmi príjemné na dotyk. Cesto vložíme do hrnca, ktorého dno a aj okraje sme vystlali papierom na pečenie tak, ako je na fotkách. Papier po obvode môžeme urobiť trochu vyšší než sú okraje hrnca. (Hrniec zvolíme o priemere cca 18-20 cm a z materiálu, ktorý je vhodný na pečenie v rúre!)
Z malých kúskov vyšúľame dva rovnako dlhé pásiky, ktoré zmotáme okolo seba, až vznikne dlhý dvojitý pásik. Ten rozpolíme na polovicu a položíme do kríža na guľaté cesto v hrnci. Konce cesta zapravíme pod guľaté cesto. Cesto v hrnci prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 2 hodiny alebo do zdvojnásobenia objemu.
Zapletaný tvar Pasky
Cesto rozdelíme na toľko rovnakých častí, z koľkých prameňov chceme zapletať. Môžu to byť 2, 3, 4, 5, či 6 prameňov. My sme zapletali veľmi ľahko: z dvoch prameňov. Presný video návod Ako zapletať z 2 prameňov nájdete tu >>
Zapletené cesto preložíme na papier na pečenie a prekryjeme neprievzdušným materiálom. Necháme kvasiť cca 2 hodiny pri izbovej teplote, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Rúru rozhorúčime na 220C.
Cestá odokryjeme, potrieme rozšľahaným bielkom (alebo ak máte radi tmavšiu kôrku, tak celým rozšľahaným vajíčkom). Môžeme/ nemusíme posypať nasekanými mandľami. Zapletanú pasku preložíme aj s papierom na pečenie. Guľatú pasku spolu s hrncom.
Dáme piecť. Na šírku klasickej rúry sa zmestí aj zapletaná paska, aj paska v hrnci.
Pri 220C pečieme 10 minút. Následne teplotu znížime na 180C a pečieme 20 – 30 minút. Pokiaľ sa nám zdá povrch tmavší, môžeme prikryť alobalom a pečieme ďalej. Akurátnosť prepečenia skontrolujeme pichnutím špadle do cesta = musí zostať čistá. Vtedy je paska akurátne prepečená.
Po upečení preložíme na mriežku a mašľovačkou hneď potrieme cukrom rozpusteným vo vode. Kôrka získa krásne lesklý nádych.
Ach, tá vôňa, ktorá sa nesie bytom pri jej pečení. Je to nádhera!
Škoda, že Veľká noc nie je viackrát do roka 🙂
Vyskúšajte tento recept a dajte nám vedieť, ako sa vám s cestom pracovalo a ako paska chutila.
A kľudne zazdieľajte tento recept aj priateľom.
S úctou k tradíciám,
Daniela a Naty
autorky kníh KVáskovanie 1, 2, 3
jana
6. apríla 2020 @ 14:41
Dalo by sa v tomto recepte pouzit aj lievito madre ? dakujem 🙂
Daniela Rau
7. apríla 2020 @ 15:50
Áno, dá sa tento recept zmeniť aj na recept s LM.
Dominika
6. apríla 2020 @ 22:49
Dobrý vecer, dalo by sa piecť aj v babovkovej forme? Dakujem
Daniela Rau
7. apríla 2020 @ 15:57
Áno, vyskúšajte.
Jana Jaja
12. apríla 2020 @ 19:01
Naty, vďaka za skvelý recept. Robila som pásku s LM. Vydarila sa. Cesto bolo také jemné ako je napísané. Paska vyrástla do výšky skoro 20 cm. A tá chuť…
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:25
Fíha! Tá musela byť parádna!
Katka
8. apríla 2020 @ 6:49
Babka vzdy ale piekla akoby zavin dookruhla a plneny tvarohom. Dalo by sa to aj takto? A este by som velmi uvitala recept na „beľuše“ z kvasku, ak to uz nahodou niekde nie je 😉 vdaka
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:30
Kati, áno, jasné, dá sa.
Viera
8. apríla 2020 @ 11:07
Dobry den. Skusam robit tento mazanec no cesto je aj po dodani muky stale take riedke a rozteka sa. Moze byt chyba v tom ze aj starter bol taky viac riedky v porovnani so starterom na chlieb? Lebo neviem si to porovnat podla obrazka ze ako by to malo byt no ak porovnam vymiesene cesto tak to sa zial nepodoba 🙁 dakujem za odpoved
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:30
Áno, je dôležité sa riadiť fotkami v postupe. Ak použiješ inú múku, ktorá inak saje tekutinu, tak treba prispôsobiť suroviny tak, aby bola hustota taká ako na fotkách.
Denisa
8. apríla 2020 @ 18:01
Dobry den, prvy krat kvaskujem. Chcem piect pasku. Urobila som starter rano. Bublinkuje, ale nenarastol. Mam pokracovat? Dakujem Denisa
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:29
Deniska, štartér musí bublinkovať a mať aj trochu nárast. AKo na fotkách v postupe.
Júlia
9. apríla 2020 @ 19:42
To vyzera super ? Uz sa velmi tesim, chystam sa v sobotu na to, ale chyba mi presnejsi udaj o vanilkovom cukre. Ide tam 1 ČL alebo 1balenie? Dakujem
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:28
Julia, ak použiješ klasický vanilkový cukor, tak 1 balenie. Ak vanilkový struk alebo koncentrovanú pastu, tak stačí menej. Záleží aj od toho, či budeš Pasku jesť k šunke alebo na sladko.
Jana
10. apríla 2020 @ 12:03
Dobry den, a ak mam len kvasok prikrmovany raznou celozrnnou mukou, nemozem ho upiect? Resp. Bude velka chyba ak pouzijem ten co mam a nie „chlebovy“? Dakuje.
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:27
Jani, môžeš, ale bude to mať trochu vplyv i na nadýchanosť a striedku vo výsledku.
Erika
10. apríla 2020 @ 12:35
S cestom sa úžasne pracuje a výsledok je super, je to výborné
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:26
To nás tešíííí, Erika.
Alena
11. apríla 2020 @ 18:51
Upečené a som nadsena, vydarila sa na jedničku. Dakujem, recept ukladám.
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:26
To je výborné, Alenka. Dík, že si nám dala vedieť a držíme, nech sa skvelo kváskuje i naďalej.
Dana
12. apríla 2020 @ 15:54
Dobrý deň, ďakujem za tento recept, super sa mi to vydarilo, čo som vôbec nečakala, lebo okrem chleba sa mi z kvásku veci nedaria. Robila som guľatú verziu, išlo to bez problémov, len časy kvasenia mám o dosť dlhšie, inak som to celé dodržala okrem toho sušeného mlieka, to som nemala. Paska je krásne nadýchaná a mäkká, má veľmi príjemnú konzistenciu a tá chuť! Ostali sme úplne očarení. Aj na druhý deň je skoro tak isto úžasná. Ďakujem! Želáme požehnané veľkonočné sviatky!
Daniela Rau
13. apríla 2020 @ 18:25
Skvelé, Danka! Ďakujeme, že si nám dala vedieť. Požehnané sviatky aj Tebe prajeme.
Silvia
14. apríla 2020 @ 7:30
Dievčatá, recept je výborný, pre veľký úspech som piekla dva krát. Ďakujem ❤️
Silvia
Paulína
16. apríla 2020 @ 7:31
Vďaka za tento recept;);)vydaril sa viac než skvelo;) Bol to krásny dekoračny prvok a chutila úžasné. Vďaka
petrajesvetra@centrum.sk
13. januára 2021 @ 15:39
musím si konečne kúpiť kvalitného robota, aby som mohla taky robiť kysnuté cesto …
Andrea
30. marca 2021 @ 19:51
Dobry vecer ak chcem pouzit LM kvasok aky pomer dat? Dakujem
Daniela Rau
6. apríla 2021 @ 16:25
Dobrý deň, na 500 gramov múky dávame do receptu 50 – 150g LM (záleží od konkrétneho receptu)