Kurzy kváskovania- časť 1: „Kváskovanie od A po Z“
Láka vás kváskovanie, no neviete sa odhodlať? Alebo ste začali ako samouk a nedarí sa vám? Prihláste sa na kurz kváskovania od A po Z s Naty a zistíte, že kváskovanie je radosť a zábava.
Naty má rôzne druhy kurzov kváskovania. Pre začiatočníkov, i pre pokročilých kváskovačov, na pečenie kváskových chlebíkov i kurz na pečenie rožkov z kvásku. Čo jednotlivé kurzy obsahujú, ako prebiehajú? Ktorý z nich si vybrať? Ktorý by bol pre vás ten najtrefnejší? V tomto článku sa pozrieme na jeden z kurzov kváskovania u Naty:
Kurz „Kváskovanie od A po Z“
Pre koho je vhodný
Tento kurz je vhodný pre začiatočníkov, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s kváskovaním. Teda nie je potrebné narýchlo si študovať informácie o kváskovaní, zakladať si doma kvások a skúšať piecť systémom „pokus-omyl“.
Na svoje si v na tomto kurze prídu aj tí, ktorí už kváskujú. Začali ako samouci a nedarí sa im, nevedia nájsť chyby a starostlivosť o kvások je pre nich náročná.
„Kváskovanie od A po Z“ je zamerané na pochopenie podstaty kváskovania ako takého. Pretože úspechom celej prípravy kváskového cesta je v znalosti, v dôvodoch jednotlivých etáp prípravy a v pochopení cesta – jeho štruktúry, ťažnosti, prípadnej lepivosti.
Ako prebieha kurz „Kváskovanie od A po Z“?
- Na kurze si ukazujeme spoločne CELÝ priebeh prípravy cesta. Štartér, miesenie cesta, prekladanie cesta, formovanie cesta do ošatky, upečenie chleba.
- Zároveň sa rozprávame a veľa si píšeme, pretože teória má svoje opodstatnenie v kváskovaní. Pochopiť podstatu kváskovania, jeho princípy a jednotlivé kroky je základom úspechu.
- Degustujeme chlieb. Rozoberáme jeho chuť, štruktúru, jemnosť, nadýchanosť, chrumkavosť kôrky.
- Analyzujeme kvások. Čo to je, ako vzniká, ako pracuje, ako vonia.
- Zakladáme si vlastný kvások. Keďže kváskovanie je aj o vzťahu ku kvásku a k pečeniu, je iné kváskovať s darovaným kváskom, ako kváskovať s tým svojím, ktorý som si sám/sama vypestoval/-a. V období demotivácie (nechce sa nám, máme veľa povinností, nedarí sa nám a podobne) nás práva vzťah k nemu zachráni od možného pokušenia dať si pauzu od kváskovania. Svoj kvások predsa nenecháme „umrieť“ .
- Rozoberáme možné chyby chleba a kvásku. Ich príčinu a možnosti ich odstránenia.
- Dozvedáme sa tipy ako kváskovať aj počas pracovného týždňa, ako si z kváskovania urobiť životný štýl.
- Tipy a triky ako kváskovať úspornejšie.
- Možnosť nákupu pomôcok na kváskovanie.
- V prípade záujmu možnosť duálneho výkladu aj pre bezlepkových kváskujúcich.
Čo si mám na kurz priniesť?
- Účastník si prináša na kurz dobrú náladu a chuť upatlať sa od cesta. O ostatné sa postará Naty.
Čo si z kurzu odnesiem?
- Vedomosti o kvásku a kváskovaní a aj praktické vyskúšanie, ako kvások založiť, ako cesto spracovať a ako chlebík upiecť.
- Svoj vlastný založený kvások.
- Ako súčasť kurzu dostanete aj štartovací balíček múk vhodný na starostlivosť o kvások.
- Možnosť zaradiť sa do privátnej skupiny na Facebooku, kde sú len účastnící kurzov. Tým pádom na svoje otázky dostanem kompetentné odpovede.
Celý kurz „Kváskovanie od A po Z“ prebieha v priateľskej, radostnej atmosfére.
Účastníci sú aj po skončení kurzu v spojení s lektorkou Naty. Otázky, ktoré im nenapadli počas kurzu, sa môžu spýtať, konzultovať s ňou problémy s kváskom a kváskovaním.
Čo hovoria na kurzy kváskovania s Naty samotní účastníci?
Zuzka:
„Ahoj Naty, musím ti napísať, ako sa mi začalo dariť od kurzu. Je to totálna zmena, samozrejme k lepšiemu, nieže by neboli predtým moje chleby jedlé, no teraz waw, som totálne unesená a tá nadýchanosť? To bolo to, čo mi chýbalo. Som rada, že som na kurz išla, fakt je lepšie to raz vidieť a cítiť cesto v rukách. Už nepoužívam robot, len ruky.
Naty, prosím ťa, rob naďalej to, čo robíš, si v to dobrá, šialene dobrá? A šír naďalej osvetu kváskovania. Som preštastná, že som na kváskovanie narazila a mám možnosť svojej rodine ponúknuť kvalitné jedlo?
S pozdravom Zuzka“
Alena:
„Bola som s dcérou na tvojom kurze a veľmi sa nám páčilo.
Mňa okrem kurzu samotného očarila aj tvoja živelná energia, zapálenie a nadšenie pre kváskovanie. Nadšenie a radosť z toho, čo robíš sa nedala prehliadnuť :).
Ja som nedávno odišla z práce a hľadám sama v sebe, čomu by som sa mohla venovať. Myslím, že hľadám takúto radosť zo života.
Ďakujem za životnú inšpiráciu.“
Kurzy sú veľmi obľúbené po celom Slovensku, kapacitne sa rýchlo napĺňajú. V prípade, že by ste sa chceli na kurz prihlásiť, alebo by ste chceli kurz darovať ako darček, stačí si vybrať z ponuky kurzov a prihlásiť sa mailom na kurzy@chutodnaty.sk
Ak ste už kváskujúci pekár/pekárka a potrebujete len „vychytať muchy“ pri pečení, pre vás sú vhodné kurzy pre pokročilých: „Upeč si svoj chlieb“ a „Rožkovanie“. Na jeden z nich „Upeč si svoj chlieb“, sa pozrieme hneď v ďalšom článku.
„Kváskovaním prinášame svojej rodine zdravie i lásku.“
Ladislav HOFIERKA
17. januára 2018 @ 12:55
Dobrý deň,
poprosil by som láskavo o informáciu, ak je možné, čo zo štartérom ako sa robí a ako si v zdravej kondícii čo najdlhšie uchovať, ktorý typ múky je preň najvhodneší a t.p.
S pozdravom
Naty Štefková Žúreková
17. januára 2018 @ 21:50
Laco, zdravím, asi myslíte materský kvások. Ten si poľahky založíte podľa nášho návodu- https://kvaskovanie.sk/navod-zalozenie-kvasku/, co s nim dalej najdete tu: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/. čím je kvások starší, tým je kvalitnejší 🙂 Naty
Lucia
17. januára 2018 @ 14:35
Ak budete robit kurz v Piestanoch tak sa hlasim :)….
Naty Štefková Žúreková
17. januára 2018 @ 21:49
Luci, Piešťany prezisťujeme 🙂 keď bude všetko dohodnuté, dáme info na web 🙂
Marta Simkova
17. januára 2018 @ 17:02
Chcela by som sa prihlasit na kurz kvaskovania pre zaciatocnikov, som z Martina.
Naty Štefková Žúreková
17. januára 2018 @ 21:48
Martinka, teším sa zo záujmu o kurz kváskovania. Odporúčam sledovať naše kurzy tu na webe. Momentálne nemáme v Martine naplánované, no môžeme niečo vymyslieť 🙂
Jana
18. januára 2018 @ 9:31
Dobrý deň,
ja pečiem pre mojich celiatikov, chcela by som sa skôr zdokonaliť, lebo niekedy výsledok nie je na 100%.
Je vhodný kurz aj pre mňa? Bývam pri Bratislave.
Ďakujem
Jana
Naty Štefková Žúreková
18. januára 2018 @ 22:25
Janka, zdravím, je skôr pre začiatočníkov.
Jaro Šebest
18. januára 2018 @ 13:17
Dobrý deň,
rád by som prihlásil manželku aj dcéru na kurz kváskovanie od A po Z. Keďže je termín v Stupave (z BA najbližšie) obsadený, prosím o info či a ak áno, kedy budete v najbližšom období robiť ďalší. Ďakujem.
Naty Štefková Žúreková
18. januára 2018 @ 22:25
Jaro, zdravím, v najbližších dňoch zverejníme kurz na ďalšie obdobie. Tešíme sa na vaše „ženy“ 🙂
Kurzy kváskovania- časť 3: Rožkovanie - Kváskovanie
18. januára 2018 @ 22:22
[…] Okrem spomínaného kurzu pre pokročilých „Rožkovanie“ je v ponuke aj pokročilý kurz „Upeč si svoj chlieb“. Pre začiatočníkov je vhodný kurz „Kváskovanie od A po Z“. […]
Kurzy kváskovania- časť 2: "Upeč si svoj chlieb" - Kváskovanie
18. januára 2018 @ 22:24
[…] Okrem spomínaných kurzov pre pokročilých „Upeč si svoj chlieb“ a „Rožkovanie“ je v ponuke aj kurz pre začiatočníkov „Kváskovanie od A po Z“. […]
Zuzana
21. januára 2018 @ 15:51
Dobry den,
robite kurzy aj na Strednom Slovensku? Kde najblizsie od Lucenca by som sa mohla tekehoto kurzu zucastnit?
Dakujem, Zuzana
Naty Štefková Žúreková
21. januára 2018 @ 23:28
Zuzi, zdravím, na strednom Slovensku riešime Zvolen 🙂
Zuzana
22. januára 2018 @ 11:36
Dakujem za rychlu odpoved. Ako dlho prosim trva 1 kurz – Kvaskovanie od A po Z? Mali by sme zaujem viacero kamaratiek, ale kedze mame male deti, neda sa nam ist dalej od Lucenca. Kolko osob by bolo potrebnych, aby ste sa rozhodli urobit kurz aj v Lucenci? Urcite by sa nas nazbieralo 🙂
Dakujem a pekny den prajem. Z.
Eva Belovičová
29. januára 2018 @ 15:38
Rada by som sa zúčastnila kurzu, ale nie je to možné. Pritom túžim byť medzi vami. Nachádzam sa totiž v cudzine. Je možné školiť niekoho aj cez internet? Existuje video celého postupu práce? Ide hlavne o prvé kroky, základy. Je dobré, keď to človek nielen číta, ale aj vidí celý postup.
anna
21. marca 2018 @ 19:23
Dobry vecer.Vcera jsem byla na Vasi uzasne prednasce o kvaskovani.Odnesla jsem si domu tolik ocekavany kvasek.Doma jsem pridala 2lzice vody a 2 lzice mouky/celozrne spaldove/nechala na stole v misce prikryte talirem do druheho dne/pise se 12 az 15 h.bylo to cca 18h po praci.nevim zda to byl spravny postup.Pak jsem pridala moku a vodu a prisady podle receptu,nechala 1.5h pod uterkou kynout.Testo vubec nenabylo.Pohnetla jsem ho,lepilo se,pridala jsem mouku a znova mi kyne.Podle receptu 2h.Myslim ze to mam cele spatne.Odlozila jsem si lzici z toho do lenice/z toho nez jsem pridavala suroviny podle receptu.Predem dekuj za Vasi odpoved a budu si muset koupit Vasi knihu bez ktere to evidentne nezvladnu.
Naty Štefková Žúreková
21. mája 2018 @ 9:18
ano, plánujeme 🙂
Tatiana Komorna
25. marca 2018 @ 9:14
Dobry den. Chcela by som sa zucastnit kurzu pre zaciatocnikov. Privitala by som kurz v Zlatych Moravciach alebo v Nitre. Planujete v tychto mestach ?
Pekny den prajem.
Naty Štefková Žúreková
26. marca 2018 @ 21:14
Dobrý deň, pracujeme na tom a evne verím, že sa kurz uskutoční čo najskôr 🙂 dáme včas vedieť .)
Monika
22. apríla 2018 @ 14:30
Dobrý deň rada by som sa zúčastnila kurzu, “ Kváskovanie od A po Z“ plánuje sa niečo aj na strednom slovensku? Ďakujem a prajem pekný deň
Luba Tarinová
2. júna 2018 @ 10:47
Dobrý deň,chcem sa spýta či nebudete robiť kurz kváskovania v Topolčanoch.Chcem sa naučiť upiecť nadýchaný a ľahký chlebík.Ďakujem s pozdravom Ľuba zo Solčian.
Luba Tarinová
2. júna 2018 @ 10:49
Dobrý deň.Prosím vás budete robiť kurz aj v Topolčanioch ?Chcem sa naučiť upiecť nadýchaný a ľahký chleba z kvásku.Ďakujem s pozdravomĽuba.
Naty Štefková Žúreková
3. júna 2018 @ 23:15
Lubi, zdravím, určite sa do Topolčian vrátim 🙂 Budem sa tešiť na stretnutie 🙂
Martina Borisová
17. novembra 2018 @ 7:43
Ahoj Naty, v Košiciach plánujete nejaké kurzy? Ak áno, kedy asi? Na posledné som sa pre veľký záujem, ani na jeden nedostala. Veľmi rada by som sa priučila viac kváskovaniu. Som len samouk na základe vaších kníh a internetu. Dúfam, že pri najbližšom termíne sa na kurz dostanem. (dúfam). Do kváskovania, Maťa.
Naty Štefková Žúreková
18. novembra 2018 @ 9:22
Mati, zdravím 🙂 určite áno, ešte som nekomunikovala presne, že kedy. Pozorujem ľudí, čo potrebujú a aké kurzy by boli vhodné.
Čakáš nejaký konkrétny?