91 komentárov

  1. Maria Kralovicova
    25. septembra 2017 @ 14:47

    Dakujem za informacie o kvasku a o jeho starostlivosti. Su velmi cenne pre toho kto to chce robit. Aj s pocitacom sa ucim robit a nemam vela trpezlivosti, ale stale sa k tomu vraciam. Kvaskovy chlieb ma fascinuje, ze iba z muky a vody sa da take nieco uzasne urobit.marikakral

    Mari

    Reply

  2. Ladislav Chobot
    18. novembra 2017 @ 8:00

    Dobrý deň
    Mám 64 rokov a zsujalo ma kváskovanie namä zo zdravotných dôvodov moje trávenie je dosť problémové.
    Od známych sa dozvedám o pečení z kvásku na Fa.
    Podarovali mi kvások a už mám prvé výsledky 2 clebíky jeden pšenično ražny a druhý pšenično špaldový oba z celozrnnej múky a ešte aj 4 špaldove bagetky
    Celkom sa mi vydarili a dúfam že ďaľšie budu ešte lepšie.
    Ďakujem všetkym za pomoc radu a hlavne za kvások a prve rady a návody.
    Ladislav

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. novembra 2017 @ 21:08

      Laco, tešíme sa z Tvojho záujmu o kváskovanie. Veríme, že spoznáš a zakúsiš jeho benefity 🙂 držíme palce

      Reply

  3. Marta Baranovičová
    25. novembra 2017 @ 5:28

    Prajem dobrý deň, moja otázka je, môžem namnožený ražný kvások uchovať aj v mrazničke a ako s ním ďalej nakladať, ďakujem Marta

    Reply

  4. Aneta
    8. decembra 2017 @ 10:37

    Dobry den, peciem si doma kvaskovy chlebik uz cca rok. Dnes sa mi stalo, ze som si zamiesila cesto a zabudla odobrat z kvasku. Mala som zitny kvasok, ale do cesta som pridavala aj psenicnu muku, sol, rascu, kefir a vodu. Z tohto cesta som odobrala do skla a supla do chladnicky. Je to OK, alebo si mam rovno zaobstarat novy kvasok?
    Dakujem za radu.
    Aneta

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. decembra 2017 @ 15:32

      DObrý deň, ak je tam už soľ a všetko, čo je potrebné do receptu, je lepšie si zaobstarať nový kvások. Následne odporúčam sa oň starať zvlášť, nie odoberať. Vyhnete sa tak zabudnúť odobrať 🙂

      Reply

  5. Ivana
    2. januára 2018 @ 23:12

    Veľmi pekne Vás prosím o radu. Cez vianočné prázdniny som začala kváskovať 2 chleby sa nevydarili – skončili v koši. Tretí bol výborný.
    Lenže chodím do práce. Vedeli by ste mi prosím poradiť, ako logisticky zvládnuť časovú náročnosť prípravy štartéra, následné prekladanie cesta, ďalšie kysnutie a až potom pečenie? Ďakujem Ivana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. januára 2018 @ 15:42

      Ivanka, tešíme sa z ďalšieho domáceho pekára 🙂 držíme veľmi palce 🙂 Kváskovať popri práci sa dá poľahky- s využitím chladničky. Je tam oveľa menej stupňov, teda celý proces je spomalený. Podrobnejšie vysvetlenie nájdete u nás na webe alebo všetko dopodrobna v našich knihách Kváskovanie 1 a Kváskovanie 2.
      Propájam link na chladničkové kvasenie: https://kvaskovanie.sk/chladnickove-kvasenie/
      Veľa zdaru 🙂

      Reply

  6. Ivana
    3. januára 2018 @ 17:31

    Ďakujem Naty veľmi pekne za povzbudenie 🙂 A teším sa na kurz rožkovania v Stupave, už som sa prihlásila 🙂 Idem teda študovať ten link. Knihu si určite kúpim, potom mi ju snáď podpíšete 🙂 Ivana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. januára 2018 @ 17:55

      Jednoznačne 🙂 Teším sa na Vás.
      Nech to kváskuje 🙂

      Reply

  7. Viera
    11. januára 2018 @ 21:07

    Dobry den. Aj ja sa venujem kvaskovaniu.ale iba 2 mesiace. Uzasné je ked si môžte doma upiect svoj chlebík.Ja mam ale problem, neviem nikdy uhádnuť pomer muky,alebo lepšie povedane, z akej muky mam piect.Chlebik po vykysnyti a upeceni je trošku nizky taky hutný a tiež mam problém uhadnut kolko mam dat soli.Vzdy si kazdy recept -pomer muky píšem,aby som mohla posudit.Dakujem za poradenstvo.Viera

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. januára 2018 @ 18:42

      Vierka, zdravím, najlepšie je ísť podľa overených receptúr. Tak máte isté, že chlebík výjde. Odporúčam ísť podľa fotiek. Na reze je vidno nadýchanosť, prípadne hutnosť chlebíka. Tak si poľahky vyberiete pre Vás ten naj. V oboch knihách Kváskovanie máme veľký počet overených receptúr na chlieb. Sú rôzne, aby si každý prišiel na chuť- nadýchané, vláčne, hutné, semienkové… 🙂 Držím palce 🙂

      Reply

  8. Naty L.
    18. januára 2018 @ 9:29

    Dobry den Naty 🙂

    Dakujem za skvele rady na vasom blogu.
    Kvaskovanie je pre mna stale velka veda a vzdy mam strach ze robim nieco nespravne ale vase tipy a triky mi velmi pomahaju.

    Chcela som sa opytat, v clanku pisete ze CHLEBOVY razny kvasok sa da lahko previest na akykolvek iny kvasok (psenicny, celozrnny atd.). Ja bohuzial mam razny CELOZRNNY kvasok. Da sa aj ten jednoducho previest na akykolvek iny v pripade ze by som chcela piect napriklad rozky z hladkej muky? Alebo je lepsie zalozit si druhy cisto razny CHLEBOVY kvasok a potom s tym pracovat?

    Dakujem vopred a prajem este pekny den 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. januára 2018 @ 22:29

      Zdravím 🙂 jej, tešíme sa kváskovaniu u vás 🙂 samozrejme by bola škkoda živý kvások len tak nechať. Kvások môže byť hocijaký. Ak chcete mať jeden- univerzálny, začnite kvások kŕmiť nie celozrnnou formou ražnej múky. Vyčistí sa a bude vhodný na úplne všetko 🙂

      Reply

  9. Helena Papáčová
    19. marca 2018 @ 16:03

    Dobrý deň!

    Chcela by som sa opýtať, z akej múky mám urobiť univerzálny – ražný chlebový kvások,
    z ražnej hladkej (nie celozrnnej) ?

    ďakujem vopred za odpoveď

    s prianím pekného dňa

    Helena P.

    Reply

  10. Jana
    27. marca 2018 @ 14:25

    Dobrý deň, dostala som ražný kvások od kamarátky,po upečení chlebíka som ho dokŕmila nie ražnou,ale pšeničnou múkou, ražnú som zabudla kúpiť. Bude teraz kvások znehodnotený, ako zistím, či je v poriadku?
    Môžem ho prikrmovať tou pšeničnou múkou? prosím o radu, som úplný začiatočník 🙂 Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. marca 2018 @ 20:30

      Jani, nič sa mu nestane. Ak má bublinky, všetko je ok 🙂 Možno ho prikrmovať aj pšeničnou múkou.

      Reply

  11. Jana
    29. marca 2018 @ 20:32

    Naty ďakujem, už sa teším na chlebík

    Reply

  12. J. Ruttkayova
    22. apríla 2018 @ 9:24

    Ahoj Naty 🙂 , super blog, idem sa spytat, pomalicky, zbieranim informacii sa mi ten moj hokej okolo kvaskovania snad zacina rozuzlovat 🙂 Ale nemam este jasno, v niektorych receptoch udavaju, ze pouziju kvasok a aj MD, ze je to materske cesto. To je ten rozkvas, z ktoreho si odlozim do chladnicky na dalsie pecenie ? Ale z toho vlastne odoberiem pri dalsom peceni 1-2 lyzice na dalsi rozkvas, nie ? Ci na dalsie pecenie mam odobrat z toho prvotne zalozeneho kvasku ( odlozila som si ho tiez do chladnicky) a ta odobrata lyzica uz z rozkvasu je to materske cesto ? Vcera som piekla uplne prvy chlieb, nevyskocil az tak, ako by som si predstavovala, ale je velmi dobry, dala som spaldovu celozrnnu krupicu a psenicnu T-650, kvasok som si zalozila z raznej celozrnnej, potom som dokrmovala raznou hladkou chlebovou. A teraz mam odlozeny v chladnicke aj ten prvotny zalozeny kvasok, aj odobrate z rozkvasu. Dik za odpoved 🙂 pozdravujem
    Janka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. apríla 2018 @ 23:02

      Jani, ahoj 🙂 mother dough je niečo iné. Je to tuhý druh kvásku, ktorý vzniká spojením kvásku, múky a vody. Následne je nechaný v chladničke 3-5 dní a potom ho treba použiť. Vtedy je jeho sila najvyššia. Materský kvások je zasa niečo iné. 🙂

      Reply

      • J. Ruttkayova
        22. apríla 2018 @ 23:54

        dakujem 🙂

        Reply

  13. Zuzana
    25. apríla 2018 @ 13:12

    Ahoj Naty,
    som uplny zaciatocnik, aj ked dva chlebiky uz mam za sebou 😉 Doteraz som robila kysnute veci s drozdim, ale kvasok sa mi paci viac 😉

    Na jednu vec som ale nenasla odpoved. Z kvasku som odobrala 1-2PL, ktore som pouzila na pecenie. Ale, oba dva razy, som kvasok zabudla dokrmit. Takze mi z neho ubudlo. Ako ho mam “rozmnozit”?? Na vikend uz rodinke 1 chlebik nestaci 😉 a obavam sa, ze si kvasok spotrebujem.

    Velmi pekne dakujem za odpoved.
    Zuzana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      25. apríla 2018 @ 19:21

      Ahoj, Zuzi, je lepšie ho vždy po odobraní dokŕmiť. Aby si mala stále kvások v potrebnej sile a množstve. Pokojne mu daj teraz 2PL múky a vodu. Premiešaj, nechaj na linke z večera do rána a je hotovo 🙂 Nech a darí 🙂

      Reply

      • Zuzana
        26. apríla 2018 @ 9:26

        Dakujem! Uz dostal vcera a aj dnes rano zvysok z rozkvasu. Horsie je, ze sa stavam asi zavisla na nom ;-))) na peceni viac ako na jedeni. Ale nastastie deti si vedia poradit 😉
        Pekny den prajem.

        Reply

  14. Lucia
    27. apríla 2018 @ 9:38

    Ahoj Naty,
    Mám kvások z marcového kurzu kvaskovania v Stupave. Piekli sa mi z neho krásne chlebíky, aj kvásku sa darilo, ale v stredu som si pripravila štartér na chlieb, kvások dokrmila, avšak do rána nenarastol, ani bublinky už nemá. Ráno som ho teda ešte dokrmila, ale bublinky stále nič. Dá sa ešte nejako zachrániť?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. apríla 2018 @ 14:55

      Luci, ahoj 🙂 treba ho rýchlo ozdraviť. Ak nebude mať bublinky, treba zobrať ten nasušený. Držím palce 🙂

      Reply

    • Ane
      24. apríla 2020 @ 13:09

      Dobrý keď sa nachova kvások a nechá na linke ako píšete tak za ten čas je prepadnutý a hladný…

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        8. mája 2020 @ 11:10

        Ane, zdravíme. Treba potom skrátiť čas. Ako píšeme, 9-12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Každý kvások má svoje tempo, treba to rešpektovať.
        Nech sa darí 🙂

        Reply

  15. Monika
    2. mája 2018 @ 21:57

    Dobrý večer. Tiež som len začiatočník a chcem sa spýtať,keď dám všetok kvasok do štartéra a potom si z neho odoberiem,mozem ho použiť ako ďalší kavsok? Ďakujem za odpoveď. Monika

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2018 @ 10:00

      Moni, zdravím, o kvások sa staráme zvlášť, teda neodoberáme zo štartéra, aby sme zachovali druhovú jednotu, a tým pádom praktockosť a jednoduchosť kváskovania. Rozpísali sme to aj v článku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
      Nech sa daríííí 🙂

      Reply

  16. Janka Ambrózyová
    7. septembra 2018 @ 9:48

    Dobrý deň,
    ja som veru totálny začiatočník. Včera som ochutnala chlebík a dnes som dostala kvások. Od rána čítam vaše blogy a otázky a odpovede.
    Moja prvá otázka je, ako zistím aký mám kvások – určite je celozrný? Majiteľka kvásku používa múku priamo od mlynára a od nej som dostala inštrukcie, že všetko nájdem na internete.
    Ďakujem za radu. Janka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. septembra 2018 @ 11:57

      Janka, zdravíme. Tešíme sa, že ste nás našli. 🙂
      Celozrnnosť vidno už aj pohľad. Odporúčam sa spýtať výrobcu, o akú múku sa konkrétne jedná.
      My však odporúčame používať ražnú múku chlebovú pre následnú univerzálnosť kvásku.
      Odporúčame prelustrovať náš web, prípade, objednať knihy Kváskovanie, ktoré sú veľmi žiadané alebo sa prihlásiť aj na kurz, kde dostanete všetko polopate vysvetlené.
      Nech sa darí, nech to kváskuje 🙂
      Naty

      Reply

  17. Zlatica
    16. septembra 2018 @ 20:18

    Zacinam s kvaskovanim a tento clanok je velmi uzitocny Ďakujem..

    Reply

    • Daniela Rau
      19. septembra 2018 @ 20:24

      Super Zlatica. Ďakujeme. Nech sa ti dobre kváskuje.

      Reply

  18. Lenka
    3. októbra 2018 @ 7:59

    Prosím o radu- pomoc.
    Večer som si zarobila na rozkvas.. Zdalo sa mi to celé nejaké divné.. Až ráno mi napadlo, že som namiesto chlebovej raznej, použila omylom spaldovu hladkú.. A aj som s ňou prikrmila kvások….
    Dá sa to ešte nejako zachrániť alebo som prišla o kvások?
    Ďakujem za skorú odpoveď.
    Lenka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. októbra 2018 @ 13:03

      Leni, stáva sa to, nevadí. Nakŕmte ho naspäť ražnou a zo štartéra môžete urobiť pečivo 🙂 nech sa darí 🙂

      Reply

  19. Jana
    5. decembra 2018 @ 12:43

    Zdravím, už 4krat som založila štartér, pekne bublinkoval ale keď som ho nakrmila tak prestal bublinkovať. Na jednom sa mi oddelila vola i keď bol len 9 hodín od kŕmenia. Ostatne proste po prvom nakrmeni nebublinkovali. Ten posledný mal len malinke bublinky ale vôbec nenarastol. Odobrala som z neho 2 lyžice a dala do novej nádoby a znovu nakŕmila a teraz čakám. Sú to už cca 2 hodiny a nedeje sa nič. Je pravda ze v kuchyni mam len 22 stupňov a ze treba viac. Múku používam ražnú. Kde robím chybu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. decembra 2018 @ 22:48

      Zdravím, Jani. AK sa oddeľuje voda, treba ju zliať- je to voda navyše. 2 hodiny je malá doba. Trvá to aj 12 hodín. Teplota je dobrá. SKúste mať väčšiu hustotu. Hneď sa to zlepší 🙂 držíme palce 🙂

      Reply

  20. Eva
    12. decembra 2018 @ 11:09

    Dobry den, vyrobila som si kvasok a na 10.den dala do chladničky. Len som urobila tu chybu, ze som prikrmila a hned dala do chladu. Teraz citam, ze trebalo pockat 9-12 hodin, kym sa urobia bublinky. Mam ho v chladničke uz 4 dni a bublinky stale nema. Uz by som z neho chcela piect, ale neviem, co mam urobit. Mam ho vytiahnu a nechat na linke, kym sa urobia bublinky? A az potom odobrat na rozkvas? Alebo mozem rovno z neho zobrat na rozkvas? Ďakujem pekne za radu ? Eva

    Reply

    • Daniela Rau
      4. januára 2019 @ 14:41

      Okolo 4.dňa je minimálna aktivita kvásku- o dôvodoch píšeme v knihe Kváskovanie. Vždy po nakŕmení kvásku doporučujeme nechať kvások prebublať 9-12 hodín pri izbovej teplote (s viečkom položeným na pohári).

      Reply

  21. Viki
    18. januára 2019 @ 13:31

    dobry den,
    ja by som sa chcela opytat ze ako docielit aby bol chlebik viac nadychany? Piekla som uz 2x takze stale sa ucim len by som chcela zistit ako na to. Robila som chlebik z raznej muky. Treba ho viac nadychat ked sa miesi ceto?

    Dakujem Viki

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2019 @ 17:33

      Viki, niekedy je to aj samotným receptom. Niektoré chleby sú hutné. Najlepšie je ísť podľa fotografie a popisu receptúry. Držíme palce 🙂

      Reply

  22. Michaela
    20. januára 2019 @ 10:05

    Pozdravujem,
    Naty prisim o radu. Dostala som kvasok ktory bol krmeny raznou celozrnnou mukou konkretnej znacky. Mam aj nadalej prikrmovat tou istou mukou alebo mozem aj raznou chlebovou inej znacky?

    Dakujem

    Michaela

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2019 @ 17:31

      Miška, pokojne aj inou značkou. 🙂

      Reply

  23. Sisa
    27. januára 2019 @ 12:03

    Zdravim Naty,

    aky je rozdiel kekvasok dokrmujem raznou chlebovou a raznou celozrnnou? Mne sa ten kvasok z celozrnnej zda byt lepsi (pestujem si 2 ale chcem zredukovat a neviem ktory radsej nechat).
    Dakujem Sisa

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:41

      Sisa, ak budeš dokrmovať celozrnnou ražnou múkou, tak celozrnnosť budeš vidieť aj v ceste. Najmä pri rožkoch je to viditeľné. A aj inom bielom pečive. Kvások z ražnej chlebovej múky je univerzálny = napečieš z neho hocičo. Držím palce a nech sa darí v kváskovaní.

      Reply

  24. Lenka
    6. februára 2019 @ 14:27

    Dobrý deň,

    založila som si nový kvások, lebo kvások predtým bol asi slabý, keďže sa mi štartér len veľmi mierne zvýšil ,mal len bublinky po stenách misy a v ošatke mi chlebík zvýšil objem len o tretinu, nikdy nie až po vrch ošatky. Zdá sa mi, že nový kvások dobre vonia, má dobrú konzistenciu, robila som ho 16 dní, dala som si na ňom záležať. Robila som z neho chlebík, ale nie je to o nič lepšie, Myslíte že, to je teplotou v miestnosti ? Máme doma tak 18, max 19 stupňov.

    Ďakujem za radu.

    Lenka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. februára 2019 @ 15:24

      Leni, cesto bude potrebovať dlhšiu dobu kvasenia. Bude moc fajn, len mu určite doprajte viac času, aj 4 hodiny kvasenia počas 1. aj 2.doby kvasenia.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

    • K
      5. júna 2020 @ 9:07

      Dobrý deň.
      Koľko g je 1PL múky a vody?
      Každý máme iné lyžice a taktiež si niesom
      istá či kopcová lyžica múky, či zarovnaná. A stále mám tým pádom inú gramáž a kvások nevyzerá ako má.
      Ďakujem

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        10. júna 2020 @ 10:21

        Zdravím, nejde o gramy, ale o pomery a výslednú hustotu. Pri kváskovaní je najlepšie pozorovať okom ako to robievali naše babičky.

        Reply

  25. Maria
    7. februára 2019 @ 23:36

    Dobry vecer. Chcela by som sa spytat.. Robila som viacero chlebikov ale posledne tri maju vo vnutri velku dieru. Neviem preco isla som ak ako inokedy podla fotopostupov alebo videi…Dakujem Maria

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:26

      Majka, zdravím, môže to byť štartérom. skúste zarobiť na chlieb o niečo skôr. Držím palce 🙂

      Reply

  26. Zuzana
    13. februára 2019 @ 10:32

    Dobry den,uplnou nahodou som sa stretla s kamoskou a debatovali sme o kvaskovani. Ona prave isla krmit svoj kvasok a na druhy den robila rozkvas a z neho mi odobrala. Co teraz s tym rozkvasom, mam ho krmit a ako dlho ho mam krmit, kym zacnem robit cesto? Citam tu o tom a stale mi to nie je jasne. Zuzana

    Reply

  27. Zuzana
    13. februára 2019 @ 10:37

    Dobry den,kamaratka mi odobrala z rozkvasu. Co teraz s tym rozkvasom, mam ho krmit a ako dlho,kym zacnem robit cesto?

    Reply

  28. Pisarčíková Vladimíra
    16. februára 2019 @ 21:11

    Dobrý deň, mam založený kvások 5.deň. Po prikŕmení krásne narastie, ale potom klesne. Bublinky má. Môj prvý pokus, tak neviem, či to tak ma byť, alebo mu niečo chýba… Ďakujem pekne za odpoveď. =D

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. februára 2019 @ 21:33

      Vladi, môže u byť teplo. Skúste dať na chladnejšie miesto. Nech sa darí 🙂

      Reply

  29. Valeria
    24. marca 2019 @ 9:29

    Dobry den, co ak som dorkmila kvasok a nechala (zabudla) na kuchynskej linke 18 hodin? Je znehodnoteny? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2019 @ 15:58

      DObrý deň, Valéria! Nie, len ho znova dokŕmte. Bude úplne ok 🙂

      Reply

  30. Petra
    11. apríla 2019 @ 10:37

    Dobry den 🙂 tak konecne som to vyskúšala 🙂 a musim poklopat na prvý pokus naozaj super aj chuťovo aj vizuálne 🙂 mam jednu otázku ohľadom prikrmovania. Kvasok som dostala od známych avšak iba velmi malinko asi 1 polievkovu lyžicu , moja otázka smeruje k tomu ci je možné príkrmit viac ako odobriem ? Napríklad aby som mala kvasok aspoň na 3-4 recepty ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. apríla 2019 @ 21:50

      Peti, tešíme sa 🙂 super! Skúste pozrieť tento náš článok. Ak by bolo niečo nejasné, napíšte nám 🙂

      Reply

  31. Dana
    16. apríla 2019 @ 21:02

    Omylom som prikrmila moj razny kvasok s psenicnou mukou. Co sa s nim stane? Budem ho moct pouzivat aj nadalej? Co mam s nim robit?

    Reply

  32. Daniela
    16. apríla 2019 @ 21:45

    Omylom som prikrmila razny kvasok psenicnou mukou. Mozem ho aj nadalej pouzivat a prikrmivat raznou mukou? Alebo je uz nepouzitelny? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. apríla 2019 @ 11:35

      Danka, zdravíme 🙂 nevadí, prikŕmte ho naspäť ražnou. Bude fungovať. Nech sa darí 🙂

      Reply

  33. Erika
    26. októbra 2019 @ 21:28

    Dobrý deň,nadchla som sa kváskovaním ale môj prvý chlebík skončil v koši, neviem kde som spravila chybu,mám prečítané všetky články v knihách kváskovanie a aj na internete,ako má vyzerať kvások po dokrmeni keď ho dávam do chladničky?po 9 hodinách je krásne nabublaný aj pekne narastený,ale vždy mi klesne asi o 1 cm,je to dobré keď klesne?štartér mi pekne narástol ale povrch bol stále vodorovný tak som ho po 12 hodinách dala do cesta(zabudla som spraviť vodný test) a to bola asi chyba lebo mi cesto zle prekvasilo a bolo také rozliate,v kuchyni mám 22stupňov,môžem dávať cesto kvasiť aj do teplej rúry?a keď ho tam dám mám dodržať čas kvasenia podľa receptu alebo sa čas ķvasenia skráti?ďakujem, Erika

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. októbra 2019 @ 15:28

      Erika, zdravíme 🙂 časy sú orientačné, skúste sa orientovať skôr podľa oka- ako pracuje cesto. Teplotu máte dobrú, netreba vyššiu. Určite skúšajte aj naďalej, určite sa to podarí. Držíme moc palce

      Reply

  34. HANA
    20. januára 2020 @ 16:35

    Zdravím,chcela by som sa spýtať, je možné kukuričný kvások(štartér) použiť na chlebík zo špaldovej múky ? Ďakujem s pozdravom

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2020 @ 9:35

      Zdravíme, malo by to fungovať. Materského kvásku dajte ale o niečo viac. Držíme palce 🙂

      Reply

  35. Najčastejšie chyby v začiatkoch kváskovania - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    22. januára 2020 @ 10:46

    […] Užitočný článok o kŕmení kvásku nájdete tiež na našom webe. […]

    Reply

  36. jana
    24. januára 2020 @ 1:41

    mozem spravyt aj cisto psenicny kvasok?nemam moznost sa dostat k raznej muke.dakujem

    Reply

  37. jana
    24. januára 2020 @ 1:47

    mozem spravyt cisto psenny kvasok? a ako pri nom postupovat.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:05

      Zdravim, Jani, mylite zo psenovej muky? teoreticky by to slo. osobne mame doma kukuricny kvasok. ten je vyborny

      Reply

  38. jana
    7. februára 2020 @ 10:15

    dakujem za odpoved.no mam dalsi problem.zaolozila som kvasok zo zitnej muky,krasne rastol cez tri dny,potm my az prekysol z flase von,prikrmujem ho stale rovnako a na siesty den krasne nakysol ale strasne mocno zavana kiselinou,prikrmyla som vona troska opadla ale nadalej je ho silno citit.tak mam otazocku vyhodit a spravyt novy?za pet dni by nemal byt uz vykvaseny ci?mamho dat do chladnicky na stvrty den,ked ma vela bubliniek a rastie krasne?aspon to tak bolo pocas prvych styroch dnoch.on aj nadalej bublinkuje a aj rastie po nakrmeni len ma silny az sirovyty zapach.

    Reply

  39. Petra
    11. marca 2020 @ 13:38

    Dobry den.
    Mam darovany razny kvasok. Treba ho prikrmovat raznou celozrnnou alebo raznou chlebovou mukou? Vsade okrem vas pisu o raznej celozrnnej muke.
    Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. marca 2020 @ 14:40

      Dobrý deň, Petra. Je to na vás. Kŕmiť môžete akoukoľvek múkou, aj špaldovou či ryžovou. Čo sa týka ražnej, celozrnná síce robí väčšie oká, no tento kvások je vhodný len na pečenie chleba. Nie je vhodný na pečivo a sladké. Preto radíme používať univerzálny kvások, ražný chlebový, a štartéry pripravovať z celozrnných múk v prípade, že chcete celozrnnosť. Nech sa darí :)Naty

      Reply

  40. Jana
    31. marca 2020 @ 14:53

    Dobry den,
    mam zalozeny kvasok 11. den, prikrmujem ho len raznou celozrnnou mukou. Je este mozne z neho urobit razny chlebovy kvasok ak ho zacnem teraz ku koncu prikrmovat chlebovou mukou?
    dakujem velmi pekne za odpoved

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. apríla 2020 @ 6:07

      Dopesrtujte ho, Janka, celozrnnou a následne prejdite na kŕmenie ražnou chlebovou múkou 🙂
      Nech sa darí

      Reply

  41. Gabriela
    3. apríla 2020 @ 8:39

    Dobrý deň, chcem sa spýtať keď som odobrala s materského kvásku nakoľko mi išlo von z pohára čo s tým zvyškom prosím (neviem to nikde nejako nájsť) dala som ho do chladničky a viem, že môžem s toho robiť jednoduchšie recepty, ale mňa zaujíma koľko tak vydrží v chladničke, netreba ho krmit?
    Ďakujem.
    S pozdravom g.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. apríla 2020 @ 6:27

      Áno, Gabi, skúste lievance, palacinky, babovku… 🙂 máme na webe 🙂

      Reply

  42. Nikola
    4. apríla 2020 @ 20:45

    Hello ?
    svoj prvy kvasok som založila zo špaldovej múky, avšak momentálnesom minula a nemôžem nikde zohnať spaldovu chlebovu muku. Kvasok som provizórne nakrmila spaldovou celozrnou mukou ale ked nezozeniem chlebovu, mozem az do konca zakladania kvasku pouzit uz len raznu chlebovu? Ale radsej použiť spaldovu celozrnu??‍♀️

    Ďakujem krasne za odpoved ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2020 @ 13:12

      Ahoj, Niki, ano, mozes, da sa aj takto krmit kvasok 🙂

      Reply

      • Nikolet
        7. apríla 2020 @ 0:12

        Dobry den, chcela by som sa spytat ked som dostala razny celozrnny kvasok a chcela by som z neho urobit razny chlebovy staci zacat prikrmovat raznou chlebovou mukou alebo ho tym uplne pokazim? A este ze ked by som chcela zvacsit objem chlebika oproti receptom co mate vo vasej knihe Kvaskovanie 1 , lebo napr. by som rada upiekla pivny chlebik na 1,5 kg osatku a nie iba 1 kg …co mam zmenit v recepte, aby som ho ale nepokazila ?

        Dakujem vopred za radu ?

        Reply

  43. Nikolet
    7. apríla 2020 @ 0:12

    Dobry den, chcela by som sa spytat ked som dostala razny celozrnny kvasok a chcela by som z neho urobit razny chlebovy staci zacat prikrmovat raznou chlebovou mukou alebo ho tym uplne pokazim? A este ze ked by som chcela zvacsit objem chlebika oproti receptom co mate vo vasej knihe Kvaskovanie 1 , lebo napr. by som rada upiekla pivny chlebik na 1,5 kg osatku a nie iba 1 kg …co mam zmenit v recepte, aby som ho ale nepokazila ?

    Dakujem vopred za radu ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. apríla 2020 @ 5:49

      Zdravím, Nikolet. Najlepšie je odobrať z kvásku 1 PL do nového pohára a tam kvások začať kŕmiť ražnou chlebovou múkou. Postupne používaním, kŕmením, sa vyčistí.
      Pri zväčšovaní/zmenšovaní platí len matematika. Keď chcete zväčiť chlieb o polovicu, suroviny tiež treba zväčšiť o polovicu úplne od začiatku prípravy cesta.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  44. teri
    20. apríla 2020 @ 20:46

    Ahoj, Naty.
    Tak som sa aj ja konečne odhodlala 🙂 a v piatok som začala s kváskovaním.
    Kvások som si nezaložila sama, zohnala som si, aby som ho podľa odporúčaní mala silnejší.
    V sobotu večer som zarobila štartér a prikŕmila kvások niečo pred deviatou. Keď som išla do postele, okolo dvanástej, kvások už mal dvojnásobný objem. Pohár som zatvorila a kvások som vložila do chladničky. Bolo to teda po cca troch hodinách.
    Chcem sa spýtať, urobila som chybu? Ako je to v tomto prípade? Mám sa striktne držať času, čiže 9-12 hodín po prikŕmení do chladničky, alebo zdvojnásobeným objemom kvásku?
    Môžem z tohto kvásku upiecť ďalší chlieb? Alebo ho mám najskôr nejako “opraviť”?
    Srdečne ďakujem za odpoveď a inšpirácie 🙂
    teri
    PS: prvý chlebík ***Kváskový chlieb pre začiatočníkov*** bol chuťovo veľmi dobrý, len som ho mala mierne plackatý, ale príčinu som zistila až neskôr – použila som oveľa väčšiu ošítku…

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. apríla 2020 @ 5:21

      Ahoj, Teri! Veľmi sa teším, že si začala kváskovať! Len tak ďalej 🙂 Čo sa týka kŕmenia, neurobila si chybu. Ak by bol kvások aj silnejší, že mal ísť do chladničky o niečo skôr, vôbec to nevadí. Len pamätaj na to, že toľko nevydrží v chladničke a treba ho použiť skôr. Uvidíš, sama si to vychytáš a odsleduješ, ako kvások pracuje u teba doma.
      Užívaj cesto, kváskovanie je dobrodružstvo 🙂
      Naty

      Reply

  45. Janka
    22. apríla 2020 @ 20:03

    Zdravim, ja by som sa chcela spytat, ci je potrebne pouzivat prevarenu vodu na pripravu kvasku, alebo staci len klasicka voda z vodovodu…dakujem krasne za odpoved 🙂

    Reply

    • teri
      6. mája 2020 @ 10:13

      Naty, ahoj 🙂
      Predsa len ešte jedna otázka.
      Keď by som chcela urobiť chlieb z dvoch dávok, znamená to, že aj materského kvásku dávam dve dávky?
      Alebo toho dávam vždy iba toľko, koľko je napísané v recepte?
      Ďakujem a prajem príjemný deň.
      teri

      Reply

  46. Sandra Beráčová
    15. júna 2020 @ 13:21

    Dobrý deň,
    podarilo sa mi oživiť kvások zo sušeného kvásku. Dnes je to tretí deň /tak ako písali v návode, každý deň som pridala 1 lyžicu ražnej múky/ a kvások vyzerá úžasne, takže by som mala pripravovať štartér. No pravdupovediac vôbec som nepredpokladala, že by sa mi to mohlo podariť a štartér by som si chcela pripraviť až v piatok, aby som v sobotu mohla v kľude chlebík pripravovať a piecť.
    Môžem dať kvások dnes do chladničky zatvorený? A odobrať si z neho až v piatok?
    Veľká vďaka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. júna 2020 @ 21:34

      Zdravím, Sandra! Teším sa, že sa to podarilo a kvások funguje 🙂 áno, kvások môžete dať do chladničky. Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *