Ako sa starať o kvások
Ako sa starať o kvások tak, aby to bolo čo najpraktickejšie, najjednoduchšie a najlepšie?
Rokmi overenými skúsenosťami vám prinášame návod, ako sa starať o kvások tak, aby sme my neboli jeho otrokom, ale on bol naším pomocníkom:
- Starajme sa o kvások vo zvlášť nádobe. V menšom uzatvárateľnom pohári skladujeme aspoň 2-3 polievkové lyžice kvásku. To nám umožní naraz robiť aj 2-3 kváskové recepty (do receptu sa zvykne dávať len 1-2PL kvásku) alebo môžeme z kvásku trochu niekomu darovať.
- Keď ideme piecť: vyberieme kvások z chladničky a bez zohrievania z neho odoberieme. Toľko, koľko je napísané v recepte, zvyčajne 1-2PL. Dáme ho do misy (najlepšie sklenenej), kde pridaním múky a vody zarobíme štartér (druh a množstvo múky a vody zvolíme podľa receptu). So štartérom narábame ďalej podľa návodu v recepte.
- Do zvyšného kvásku, ktorý sme vybrali z chladničky, pridáme to, čo sme mu zobrali: primiešame 1PL múky (ražnej chlebovej) a 1PL vody (studeno-vlažnej, max. 34C). Zamiešame čistou lyžicou a necháme kvások v nádobe (s voľne položeným viečkom) prekvasiť pri izbovej teplote 9-12 hodín (napr. na kuchynskej linke).
- Po 9-12 hodinách: viečko úplne zatvoríme a kvások dáme naspäť do chladničky. Tam na nás počká kľudne aj 7 dní. Samozrejme, odobrať z neho na ďalšie pečenie môžeme počas týchto siedmych dní kedykoľvek. Kvások je v chladničke neustále pripravený na pečenie.
- V prípade, že nestihneme do 7 dní kvások použiť, vytiahneme ho z chladničky a prikŕmime ho 1PL múky a 1PL vody. Po zamiešaní ho necháme „jesť múku“ pri izbovej teplote 9-12 hodín, pričom vrchnák na nádobe je len položený. Potom vrchnákom nádobu uzatvoríme a môže ísť naspäť do chladničky na ďalších 7 dní. Ak by sme z kvásku odobrali 2 lyžice, doplníme mu 2PL múky a 2PL vody.
- Aby sme nemuseli mať jednu poličku v chladničke zapratanú rôznymi druhmi kváskov, majme jeden univerzálny kvások – ražný CHLEBOVÝ kvások. (V prípade celiakie doporučujeme mať v chladničke ešte jeden kvások: čisto bezlepkový.) Ražný kvások je najuniverzálnejší, najstabilnejší, najmenej náročný na údržbu a najmenej náchylný na pokazenie.
- Ražný CHLEBOVÝ kvások- je vhodný na rožky, koláče a podobne. Príklad: Ideme robiť špaldové biele rožky. Na štartér si do misy navážime špaldovú múku a vodu podľa receptu a pridáme 1PL nášho ražného chlebového kvásku. Po prekvasení budeme mať špaldový štartér. Ak by sme použili ražný celozrnný kvások, rožky by neboli také mäkké a páperové. Lebo ak by sa v celom ceste nachádzala len 1 lyžica ražného celozrnného kvásku, rožky by boli chlebovejšie a bola by na nich vidieť celozrnnosť.
- Keď budeme chcieť celozrnný štartér, ľahko si ho vyrobíme z nášho univerzálneho ražného chlebového kvásku. Na štartér použijeme celozrnnú múku a vodu a pridáme 1PL ražného chlebového kvásku. Po prekvasení na nás bude čakať celozrnný štartér 🙂
- Je vhodné zachovať si jednodruhovosť kvásku (čisto ražný kvások, čisto špaldový kvások, čisto pšeničný kvások). O ražný chlebový kvások sa stačí postarať raz za týždeň. Špaldový a pšeničný kvások je hladnejší, ten je potrebný prikŕmiť častejšie. A bezlepkové kvásky sú ešte väčší hladoši 🙂
Ražný chlebový kvások je najlepší, nakoľko:
- stačí nám jeden kvások, je univerzálny a ľahko sa pretransformuje
- je nenáročný na starostlivosť, pretože ho stačí prikŕmiť raz za týždeň
- tým, že sa oň staráme vo zvlášť pohári, jednak si ho zachováme v čistom jednodruhovom stave a zabránime aj tomu, aby sme zabudli z neho odobrať na ďalšie pečenie
Takýmto praktickým spôsobom starania sa o kvások zažívame v kuchyni pohodu a radosť. A o to nám všetkým ide.
„Kváskovaním odovzdávame svojej rodine zdravie, radosť i lásku.“
Maria Kralovicova
25. septembra 2017 @ 14:47
Dakujem za informacie o kvasku a o jeho starostlivosti. Su velmi cenne pre toho kto to chce robit. Aj s pocitacom sa ucim robit a nemam vela trpezlivosti, ale stale sa k tomu vraciam. Kvaskovy chlieb ma fascinuje, ze iba z muky a vody sa da take nieco uzasne urobit.marikakral
Mari
Ladislav Chobot
18. novembra 2017 @ 8:00
Dobrý deň
Mám 64 rokov a zsujalo ma kváskovanie namä zo zdravotných dôvodov moje trávenie je dosť problémové.
Od známych sa dozvedám o pečení z kvásku na Fa.
Podarovali mi kvások a už mám prvé výsledky 2 clebíky jeden pšenično ražny a druhý pšenično špaldový oba z celozrnnej múky a ešte aj 4 špaldove bagetky
Celkom sa mi vydarili a dúfam že ďaľšie budu ešte lepšie.
Ďakujem všetkym za pomoc radu a hlavne za kvások a prve rady a návody.
Ladislav
Naty Štefková Žúreková
19. novembra 2017 @ 21:08
Laco, tešíme sa z Tvojho záujmu o kváskovanie. Veríme, že spoznáš a zakúsiš jeho benefity 🙂 držíme palce
Oľga
18. novembra 2020 @ 18:36
Dobrý deň, prosím Vás založila som si materský kvások z ražnej múky na kváskovanie, urobila som z neho štartér a upiekla chlebík. Koľko som z neho odobrala toľko som pridala, ale teraz budem piesť možno o dva tri týždne ako ho mám udržiavať v dobrom stave?
Ďakujem za odpoveď.
Naty Štefková Žúreková
19. novembra 2020 @ 11:56
Zdravíme, Oľga, áno, určite ho treba kontrolovať. Ke’d začne meniť vôňu, nebude mať bublinky, stráca svoju silu. Treba ho dokŕmiť medzičasom, aby mal stále rovnakú silu. Všetko dobré 🙂
Marta Baranovičová
25. novembra 2017 @ 5:28
Prajem dobrý deň, moja otázka je, môžem namnožený ražný kvások uchovať aj v mrazničke a ako s ním ďalej nakladať, ďakujem Marta
Aneta
8. decembra 2017 @ 10:37
Dobry den, peciem si doma kvaskovy chlebik uz cca rok. Dnes sa mi stalo, ze som si zamiesila cesto a zabudla odobrat z kvasku. Mala som zitny kvasok, ale do cesta som pridavala aj psenicnu muku, sol, rascu, kefir a vodu. Z tohto cesta som odobrala do skla a supla do chladnicky. Je to OK, alebo si mam rovno zaobstarat novy kvasok?
Dakujem za radu.
Aneta
Naty Štefková Žúreková
8. decembra 2017 @ 15:32
DObrý deň, ak je tam už soľ a všetko, čo je potrebné do receptu, je lepšie si zaobstarať nový kvások. Následne odporúčam sa oň starať zvlášť, nie odoberať. Vyhnete sa tak zabudnúť odobrať 🙂
Ivana
2. januára 2018 @ 23:12
Veľmi pekne Vás prosím o radu. Cez vianočné prázdniny som začala kváskovať 2 chleby sa nevydarili – skončili v koši. Tretí bol výborný.
Lenže chodím do práce. Vedeli by ste mi prosím poradiť, ako logisticky zvládnuť časovú náročnosť prípravy štartéra, následné prekladanie cesta, ďalšie kysnutie a až potom pečenie? Ďakujem Ivana
Naty Štefková Žúreková
3. januára 2018 @ 15:42
Ivanka, tešíme sa z ďalšieho domáceho pekára 🙂 držíme veľmi palce 🙂 Kváskovať popri práci sa dá poľahky- s využitím chladničky. Je tam oveľa menej stupňov, teda celý proces je spomalený. Podrobnejšie vysvetlenie nájdete u nás na webe alebo všetko dopodrobna v našich knihách Kváskovanie 1 a Kváskovanie 2.
Propájam link na chladničkové kvasenie: https://kvaskovanie.sk/chladnickove-kvasenie/
Veľa zdaru 🙂
Ivana
3. januára 2018 @ 17:31
Ďakujem Naty veľmi pekne za povzbudenie 🙂 A teším sa na kurz rožkovania v Stupave, už som sa prihlásila 🙂 Idem teda študovať ten link. Knihu si určite kúpim, potom mi ju snáď podpíšete 🙂 Ivana
Naty Štefková Žúreková
3. januára 2018 @ 17:55
Jednoznačne 🙂 Teším sa na Vás.
Nech to kváskuje 🙂
Viera
11. januára 2018 @ 21:07
Dobry den. Aj ja sa venujem kvaskovaniu.ale iba 2 mesiace. Uzasné je ked si môžte doma upiect svoj chlebík.Ja mam ale problem, neviem nikdy uhádnuť pomer muky,alebo lepšie povedane, z akej muky mam piect.Chlebik po vykysnyti a upeceni je trošku nizky taky hutný a tiež mam problém uhadnut kolko mam dat soli.Vzdy si kazdy recept -pomer muky píšem,aby som mohla posudit.Dakujem za poradenstvo.Viera
Naty Štefková Žúreková
12. januára 2018 @ 18:42
Vierka, zdravím, najlepšie je ísť podľa overených receptúr. Tak máte isté, že chlebík výjde. Odporúčam ísť podľa fotiek. Na reze je vidno nadýchanosť, prípadne hutnosť chlebíka. Tak si poľahky vyberiete pre Vás ten naj. V oboch knihách Kváskovanie máme veľký počet overených receptúr na chlieb. Sú rôzne, aby si každý prišiel na chuť- nadýchané, vláčne, hutné, semienkové… 🙂 Držím palce 🙂
Naty L.
18. januára 2018 @ 9:29
Dobry den Naty 🙂
Dakujem za skvele rady na vasom blogu.
Kvaskovanie je pre mna stale velka veda a vzdy mam strach ze robim nieco nespravne ale vase tipy a triky mi velmi pomahaju.
Chcela som sa opytat, v clanku pisete ze CHLEBOVY razny kvasok sa da lahko previest na akykolvek iny kvasok (psenicny, celozrnny atd.). Ja bohuzial mam razny CELOZRNNY kvasok. Da sa aj ten jednoducho previest na akykolvek iny v pripade ze by som chcela piect napriklad rozky z hladkej muky? Alebo je lepsie zalozit si druhy cisto razny CHLEBOVY kvasok a potom s tym pracovat?
Dakujem vopred a prajem este pekny den 🙂
Naty Štefková Žúreková
18. januára 2018 @ 22:29
Zdravím 🙂 jej, tešíme sa kváskovaniu u vás 🙂 samozrejme by bola škkoda živý kvások len tak nechať. Kvások môže byť hocijaký. Ak chcete mať jeden- univerzálny, začnite kvások kŕmiť nie celozrnnou formou ražnej múky. Vyčistí sa a bude vhodný na úplne všetko 🙂
Helena Papáčová
19. marca 2018 @ 16:03
Dobrý deň!
Chcela by som sa opýtať, z akej múky mám urobiť univerzálny – ražný chlebový kvások,
z ražnej hladkej (nie celozrnnej) ?
ďakujem vopred za odpoveď
s prianím pekného dňa
Helena P.
Naty Štefková Žúreková
22. marca 2018 @ 15:00
Heli, zdravím, začína sa najprv s celozrnnou a potom sa prechádza na chlebovú. Návod nájdete tu: https://kvaskovanie.sk/navod-zalozenie-kvasku/
Nech sa darí 🙂
Jana
27. marca 2018 @ 14:25
Dobrý deň, dostala som ražný kvások od kamarátky,po upečení chlebíka som ho dokŕmila nie ražnou,ale pšeničnou múkou, ražnú som zabudla kúpiť. Bude teraz kvások znehodnotený, ako zistím, či je v poriadku?
Môžem ho prikrmovať tou pšeničnou múkou? prosím o radu, som úplný začiatočník 🙂 Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
28. marca 2018 @ 20:30
Jani, nič sa mu nestane. Ak má bublinky, všetko je ok 🙂 Možno ho prikrmovať aj pšeničnou múkou.
Jana
29. marca 2018 @ 20:32
Naty ďakujem, už sa teším na chlebík
J. Ruttkayova
22. apríla 2018 @ 9:24
Ahoj Naty 🙂 , super blog, idem sa spytat, pomalicky, zbieranim informacii sa mi ten moj hokej okolo kvaskovania snad zacina rozuzlovat 🙂 Ale nemam este jasno, v niektorych receptoch udavaju, ze pouziju kvasok a aj MD, ze je to materske cesto. To je ten rozkvas, z ktoreho si odlozim do chladnicky na dalsie pecenie ? Ale z toho vlastne odoberiem pri dalsom peceni 1-2 lyzice na dalsi rozkvas, nie ? Ci na dalsie pecenie mam odobrat z toho prvotne zalozeneho kvasku ( odlozila som si ho tiez do chladnicky) a ta odobrata lyzica uz z rozkvasu je to materske cesto ? Vcera som piekla uplne prvy chlieb, nevyskocil az tak, ako by som si predstavovala, ale je velmi dobry, dala som spaldovu celozrnnu krupicu a psenicnu T-650, kvasok som si zalozila z raznej celozrnnej, potom som dokrmovala raznou hladkou chlebovou. A teraz mam odlozeny v chladnicke aj ten prvotny zalozeny kvasok, aj odobrate z rozkvasu. Dik za odpoved 🙂 pozdravujem
Janka
Naty Štefková Žúreková
22. apríla 2018 @ 23:02
Jani, ahoj 🙂 mother dough je niečo iné. Je to tuhý druh kvásku, ktorý vzniká spojením kvásku, múky a vody. Následne je nechaný v chladničke 3-5 dní a potom ho treba použiť. Vtedy je jeho sila najvyššia. Materský kvások je zasa niečo iné. 🙂
J. Ruttkayova
22. apríla 2018 @ 23:54
dakujem 🙂
Zuzana
25. apríla 2018 @ 13:12
Ahoj Naty,
som uplny zaciatocnik, aj ked dva chlebiky uz mam za sebou 😉 Doteraz som robila kysnute veci s drozdim, ale kvasok sa mi paci viac 😉
Na jednu vec som ale nenasla odpoved. Z kvasku som odobrala 1-2PL, ktore som pouzila na pecenie. Ale, oba dva razy, som kvasok zabudla dokrmit. Takze mi z neho ubudlo. Ako ho mam „rozmnozit“?? Na vikend uz rodinke 1 chlebik nestaci 😉 a obavam sa, ze si kvasok spotrebujem.
Velmi pekne dakujem za odpoved.
Zuzana
Naty Štefková Žúreková
25. apríla 2018 @ 19:21
Ahoj, Zuzi, je lepšie ho vždy po odobraní dokŕmiť. Aby si mala stále kvások v potrebnej sile a množstve. Pokojne mu daj teraz 2PL múky a vodu. Premiešaj, nechaj na linke z večera do rána a je hotovo 🙂 Nech a darí 🙂
Zuzana
26. apríla 2018 @ 9:26
Dakujem! Uz dostal vcera a aj dnes rano zvysok z rozkvasu. Horsie je, ze sa stavam asi zavisla na nom ;-))) na peceni viac ako na jedeni. Ale nastastie deti si vedia poradit 😉
Pekny den prajem.
Lucia
27. apríla 2018 @ 9:38
Ahoj Naty,
Mám kvások z marcového kurzu kvaskovania v Stupave. Piekli sa mi z neho krásne chlebíky, aj kvásku sa darilo, ale v stredu som si pripravila štartér na chlieb, kvások dokrmila, avšak do rána nenarastol, ani bublinky už nemá. Ráno som ho teda ešte dokrmila, ale bublinky stále nič. Dá sa ešte nejako zachrániť?
Naty Štefková Žúreková
27. apríla 2018 @ 14:55
Luci, ahoj 🙂 treba ho rýchlo ozdraviť. Ak nebude mať bublinky, treba zobrať ten nasušený. Držím palce 🙂
Ane
24. apríla 2020 @ 13:09
Dobrý keď sa nachova kvások a nechá na linke ako píšete tak za ten čas je prepadnutý a hladný…
Naty Štefková Žúreková
8. mája 2020 @ 11:10
Ane, zdravíme. Treba potom skrátiť čas. Ako píšeme, 9-12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Každý kvások má svoje tempo, treba to rešpektovať.
Nech sa darí 🙂
Monika
2. mája 2018 @ 21:57
Dobrý večer. Tiež som len začiatočník a chcem sa spýtať,keď dám všetok kvasok do štartéra a potom si z neho odoberiem,mozem ho použiť ako ďalší kavsok? Ďakujem za odpoveď. Monika
Naty Štefková Žúreková
4. mája 2018 @ 10:00
Moni, zdravím, o kvások sa staráme zvlášť, teda neodoberáme zo štartéra, aby sme zachovali druhovú jednotu, a tým pádom praktockosť a jednoduchosť kváskovania. Rozpísali sme to aj v článku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
Nech sa daríííí 🙂
Janka Ambrózyová
7. septembra 2018 @ 9:48
Dobrý deň,
ja som veru totálny začiatočník. Včera som ochutnala chlebík a dnes som dostala kvások. Od rána čítam vaše blogy a otázky a odpovede.
Moja prvá otázka je, ako zistím aký mám kvások – určite je celozrný? Majiteľka kvásku používa múku priamo od mlynára a od nej som dostala inštrukcie, že všetko nájdem na internete.
Ďakujem za radu. Janka
Naty Štefková Žúreková
7. septembra 2018 @ 11:57
Janka, zdravíme. Tešíme sa, že ste nás našli. 🙂
Celozrnnosť vidno už aj pohľad. Odporúčam sa spýtať výrobcu, o akú múku sa konkrétne jedná.
My však odporúčame používať ražnú múku chlebovú pre následnú univerzálnosť kvásku.
Odporúčame prelustrovať náš web, prípade, objednať knihy Kváskovanie, ktoré sú veľmi žiadané alebo sa prihlásiť aj na kurz, kde dostanete všetko polopate vysvetlené.
Nech sa darí, nech to kváskuje 🙂
Naty
Zlatica
16. septembra 2018 @ 20:18
Zacinam s kvaskovanim a tento clanok je velmi uzitocny Ďakujem..
Daniela Rau
19. septembra 2018 @ 20:24
Super Zlatica. Ďakujeme. Nech sa ti dobre kváskuje.
Lenka
3. októbra 2018 @ 7:59
Prosím o radu- pomoc.
Večer som si zarobila na rozkvas.. Zdalo sa mi to celé nejaké divné.. Až ráno mi napadlo, že som namiesto chlebovej raznej, použila omylom spaldovu hladkú.. A aj som s ňou prikrmila kvások….
Dá sa to ešte nejako zachrániť alebo som prišla o kvások?
Ďakujem za skorú odpoveď.
Lenka
Naty Štefková Žúreková
3. októbra 2018 @ 13:03
Leni, stáva sa to, nevadí. Nakŕmte ho naspäť ražnou a zo štartéra môžete urobiť pečivo 🙂 nech sa darí 🙂
Jana
5. decembra 2018 @ 12:43
Zdravím, už 4krat som založila štartér, pekne bublinkoval ale keď som ho nakrmila tak prestal bublinkovať. Na jednom sa mi oddelila vola i keď bol len 9 hodín od kŕmenia. Ostatne proste po prvom nakrmeni nebublinkovali. Ten posledný mal len malinke bublinky ale vôbec nenarastol. Odobrala som z neho 2 lyžice a dala do novej nádoby a znovu nakŕmila a teraz čakám. Sú to už cca 2 hodiny a nedeje sa nič. Je pravda ze v kuchyni mam len 22 stupňov a ze treba viac. Múku používam ražnú. Kde robím chybu.
Naty Štefková Žúreková
6. decembra 2018 @ 22:48
Zdravím, Jani. AK sa oddeľuje voda, treba ju zliať- je to voda navyše. 2 hodiny je malá doba. Trvá to aj 12 hodín. Teplota je dobrá. SKúste mať väčšiu hustotu. Hneď sa to zlepší 🙂 držíme palce 🙂
Eva
12. decembra 2018 @ 11:09
Dobry den, vyrobila som si kvasok a na 10.den dala do chladničky. Len som urobila tu chybu, ze som prikrmila a hned dala do chladu. Teraz citam, ze trebalo pockat 9-12 hodin, kym sa urobia bublinky. Mam ho v chladničke uz 4 dni a bublinky stale nema. Uz by som z neho chcela piect, ale neviem, co mam urobit. Mam ho vytiahnu a nechat na linke, kym sa urobia bublinky? A az potom odobrat na rozkvas? Alebo mozem rovno z neho zobrat na rozkvas? Ďakujem pekne za radu ? Eva
Daniela Rau
4. januára 2019 @ 14:41
Okolo 4.dňa je minimálna aktivita kvásku- o dôvodoch píšeme v knihe Kváskovanie. Vždy po nakŕmení kvásku doporučujeme nechať kvások prebublať 9-12 hodín pri izbovej teplote (s viečkom položeným na pohári).
Viki
18. januára 2019 @ 13:31
dobry den,
ja by som sa chcela opytat ze ako docielit aby bol chlebik viac nadychany? Piekla som uz 2x takze stale sa ucim len by som chcela zistit ako na to. Robila som chlebik z raznej muky. Treba ho viac nadychat ked sa miesi ceto?
Dakujem Viki
Naty Štefková Žúreková
22. januára 2019 @ 17:33
Viki, niekedy je to aj samotným receptom. Niektoré chleby sú hutné. Najlepšie je ísť podľa fotografie a popisu receptúry. Držíme palce 🙂
Michaela
20. januára 2019 @ 10:05
Pozdravujem,
Naty prisim o radu. Dostala som kvasok ktory bol krmeny raznou celozrnnou mukou konkretnej znacky. Mam aj nadalej prikrmovat tou istou mukou alebo mozem aj raznou chlebovou inej znacky?
Dakujem
Michaela
Naty Štefková Žúreková
22. januára 2019 @ 17:31
Miška, pokojne aj inou značkou. 🙂
Sisa
27. januára 2019 @ 12:03
Zdravim Naty,
aky je rozdiel kekvasok dokrmujem raznou chlebovou a raznou celozrnnou? Mne sa ten kvasok z celozrnnej zda byt lepsi (pestujem si 2 ale chcem zredukovat a neviem ktory radsej nechat).
Dakujem Sisa
Daniela Rau
16. mája 2019 @ 14:41
Sisa, ak budeš dokrmovať celozrnnou ražnou múkou, tak celozrnnosť budeš vidieť aj v ceste. Najmä pri rožkoch je to viditeľné. A aj inom bielom pečive. Kvások z ražnej chlebovej múky je univerzálny = napečieš z neho hocičo. Držím palce a nech sa darí v kváskovaní.
Lenka
6. februára 2019 @ 14:27
Dobrý deň,
založila som si nový kvások, lebo kvások predtým bol asi slabý, keďže sa mi štartér len veľmi mierne zvýšil ,mal len bublinky po stenách misy a v ošatke mi chlebík zvýšil objem len o tretinu, nikdy nie až po vrch ošatky. Zdá sa mi, že nový kvások dobre vonia, má dobrú konzistenciu, robila som ho 16 dní, dala som si na ňom záležať. Robila som z neho chlebík, ale nie je to o nič lepšie, Myslíte že, to je teplotou v miestnosti ? Máme doma tak 18, max 19 stupňov.
Ďakujem za radu.
Lenka
Naty Štefková Žúreková
6. februára 2019 @ 15:24
Leni, cesto bude potrebovať dlhšiu dobu kvasenia. Bude moc fajn, len mu určite doprajte viac času, aj 4 hodiny kvasenia počas 1. aj 2.doby kvasenia.
Nech sa darí 🙂
K
5. júna 2020 @ 9:07
Dobrý deň.
Koľko g je 1PL múky a vody?
Každý máme iné lyžice a taktiež si niesom
istá či kopcová lyžica múky, či zarovnaná. A stále mám tým pádom inú gramáž a kvások nevyzerá ako má.
Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
10. júna 2020 @ 10:21
Zdravím, nejde o gramy, ale o pomery a výslednú hustotu. Pri kváskovaní je najlepšie pozorovať okom ako to robievali naše babičky.
Maria
7. februára 2019 @ 23:36
Dobry vecer. Chcela by som sa spytat.. Robila som viacero chlebikov ale posledne tri maju vo vnutri velku dieru. Neviem preco isla som ak ako inokedy podla fotopostupov alebo videi…Dakujem Maria
Naty Štefková Žúreková
10. februára 2019 @ 22:26
Majka, zdravím, môže to byť štartérom. skúste zarobiť na chlieb o niečo skôr. Držím palce 🙂
Zuzana
13. februára 2019 @ 10:32
Dobry den,uplnou nahodou som sa stretla s kamoskou a debatovali sme o kvaskovani. Ona prave isla krmit svoj kvasok a na druhy den robila rozkvas a z neho mi odobrala. Co teraz s tym rozkvasom, mam ho krmit a ako dlho ho mam krmit, kym zacnem robit cesto? Citam tu o tom a stale mi to nie je jasne. Zuzana
Zuzana
13. februára 2019 @ 10:37
Dobry den,kamaratka mi odobrala z rozkvasu. Co teraz s tym rozkvasom, mam ho krmit a ako dlho,kym zacnem robit cesto?
Naty Štefková Žúreková
15. februára 2019 @ 15:31
Zuzi zdravíme 🙂 v tomto článku sme to podrobne rozpísali 🙂 nech sa darí 🙂 https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
Pisarčíková Vladimíra
16. februára 2019 @ 21:11
Dobrý deň, mam založený kvások 5.deň. Po prikŕmení krásne narastie, ale potom klesne. Bublinky má. Môj prvý pokus, tak neviem, či to tak ma byť, alebo mu niečo chýba… Ďakujem pekne za odpoveď. =D
Naty Štefková Žúreková
17. februára 2019 @ 21:33
Vladi, môže u byť teplo. Skúste dať na chladnejšie miesto. Nech sa darí 🙂
Valeria
24. marca 2019 @ 9:29
Dobry den, co ak som dorkmila kvasok a nechala (zabudla) na kuchynskej linke 18 hodin? Je znehodnoteny? Dakujem
Naty Štefková Žúreková
26. marca 2019 @ 15:58
DObrý deň, Valéria! Nie, len ho znova dokŕmte. Bude úplne ok 🙂
Petra
11. apríla 2019 @ 10:37
Dobry den 🙂 tak konecne som to vyskúšala 🙂 a musim poklopat na prvý pokus naozaj super aj chuťovo aj vizuálne 🙂 mam jednu otázku ohľadom prikrmovania. Kvasok som dostala od známych avšak iba velmi malinko asi 1 polievkovu lyžicu , moja otázka smeruje k tomu ci je možné príkrmit viac ako odobriem ? Napríklad aby som mala kvasok aspoň na 3-4 recepty ?
Naty Štefková Žúreková
15. apríla 2019 @ 21:50
Peti, tešíme sa 🙂 super! Skúste pozrieť tento náš článok. Ak by bolo niečo nejasné, napíšte nám 🙂
Dana
16. apríla 2019 @ 21:02
Omylom som prikrmila moj razny kvasok s psenicnou mukou. Co sa s nim stane? Budem ho moct pouzivat aj nadalej? Co mam s nim robit?
Daniela
16. apríla 2019 @ 21:45
Omylom som prikrmila razny kvasok psenicnou mukou. Mozem ho aj nadalej pouzivat a prikrmivat raznou mukou? Alebo je uz nepouzitelny? Dakujem
Naty Štefková Žúreková
17. apríla 2019 @ 11:35
Danka, zdravíme 🙂 nevadí, prikŕmte ho naspäť ražnou. Bude fungovať. Nech sa darí 🙂
Erika
26. októbra 2019 @ 21:28
Dobrý deň,nadchla som sa kváskovaním ale môj prvý chlebík skončil v koši, neviem kde som spravila chybu,mám prečítané všetky články v knihách kváskovanie a aj na internete,ako má vyzerať kvások po dokrmeni keď ho dávam do chladničky?po 9 hodinách je krásne nabublaný aj pekne narastený,ale vždy mi klesne asi o 1 cm,je to dobré keď klesne?štartér mi pekne narástol ale povrch bol stále vodorovný tak som ho po 12 hodinách dala do cesta(zabudla som spraviť vodný test) a to bola asi chyba lebo mi cesto zle prekvasilo a bolo také rozliate,v kuchyni mám 22stupňov,môžem dávať cesto kvasiť aj do teplej rúry?a keď ho tam dám mám dodržať čas kvasenia podľa receptu alebo sa čas ķvasenia skráti?ďakujem, Erika
Naty Štefková Žúreková
27. októbra 2019 @ 15:28
Erika, zdravíme 🙂 časy sú orientačné, skúste sa orientovať skôr podľa oka- ako pracuje cesto. Teplotu máte dobrú, netreba vyššiu. Určite skúšajte aj naďalej, určite sa to podarí. Držíme moc palce
HANA
20. januára 2020 @ 16:35
Zdravím,chcela by som sa spýtať, je možné kukuričný kvások(štartér) použiť na chlebík zo špaldovej múky ? Ďakujem s pozdravom
Naty Štefková Žúreková
22. januára 2020 @ 9:35
Zdravíme, malo by to fungovať. Materského kvásku dajte ale o niečo viac. Držíme palce 🙂
Najčastejšie chyby v začiatkoch kváskovania - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
22. januára 2020 @ 10:46
[…] Užitočný článok o kŕmení kvásku nájdete tiež na našom webe. […]
jana
24. januára 2020 @ 1:41
mozem spravyt aj cisto psenicny kvasok?nemam moznost sa dostat k raznej muke.dakujem
jana
24. januára 2020 @ 1:47
mozem spravyt cisto psenny kvasok? a ako pri nom postupovat.
Naty Štefková Žúreková
27. januára 2020 @ 21:05
Zdravim, Jani, mylite zo psenovej muky? teoreticky by to slo. osobne mame doma kukuricny kvasok. ten je vyborny
jana
7. februára 2020 @ 10:15
dakujem za odpoved.no mam dalsi problem.zaolozila som kvasok zo zitnej muky,krasne rastol cez tri dny,potm my az prekysol z flase von,prikrmujem ho stale rovnako a na siesty den krasne nakysol ale strasne mocno zavana kiselinou,prikrmyla som vona troska opadla ale nadalej je ho silno citit.tak mam otazocku vyhodit a spravyt novy?za pet dni by nemal byt uz vykvaseny ci?mamho dat do chladnicky na stvrty den,ked ma vela bubliniek a rastie krasne?aspon to tak bolo pocas prvych styroch dnoch.on aj nadalej bublinkuje a aj rastie po nakrmeni len ma silny az sirovyty zapach.
Petra
11. marca 2020 @ 13:38
Dobry den.
Mam darovany razny kvasok. Treba ho prikrmovat raznou celozrnnou alebo raznou chlebovou mukou? Vsade okrem vas pisu o raznej celozrnnej muke.
Dakujem
Naty Štefková Žúreková
11. marca 2020 @ 14:40
Dobrý deň, Petra. Je to na vás. Kŕmiť môžete akoukoľvek múkou, aj špaldovou či ryžovou. Čo sa týka ražnej, celozrnná síce robí väčšie oká, no tento kvások je vhodný len na pečenie chleba. Nie je vhodný na pečivo a sladké. Preto radíme používať univerzálny kvások, ražný chlebový, a štartéry pripravovať z celozrnných múk v prípade, že chcete celozrnnosť. Nech sa darí :)Naty
Jana
31. marca 2020 @ 14:53
Dobry den,
mam zalozeny kvasok 11. den, prikrmujem ho len raznou celozrnnou mukou. Je este mozne z neho urobit razny chlebovy kvasok ak ho zacnem teraz ku koncu prikrmovat chlebovou mukou?
dakujem velmi pekne za odpoved
Naty Štefková Žúreková
2. apríla 2020 @ 6:07
Dopesrtujte ho, Janka, celozrnnou a následne prejdite na kŕmenie ražnou chlebovou múkou 🙂
Nech sa darí
Gabriela
3. apríla 2020 @ 8:39
Dobrý deň, chcem sa spýtať keď som odobrala s materského kvásku nakoľko mi išlo von z pohára čo s tým zvyškom prosím (neviem to nikde nejako nájsť) dala som ho do chladničky a viem, že môžem s toho robiť jednoduchšie recepty, ale mňa zaujíma koľko tak vydrží v chladničke, netreba ho krmit?
Ďakujem.
S pozdravom g.
Naty Štefková Žúreková
4. apríla 2020 @ 6:27
Áno, Gabi, skúste lievance, palacinky, babovku… 🙂 máme na webe 🙂
Nikola
4. apríla 2020 @ 20:45
Hello ?
svoj prvy kvasok som založila zo špaldovej múky, avšak momentálnesom minula a nemôžem nikde zohnať spaldovu chlebovu muku. Kvasok som provizórne nakrmila spaldovou celozrnou mukou ale ked nezozeniem chlebovu, mozem az do konca zakladania kvasku pouzit uz len raznu chlebovu? Ale radsej použiť spaldovu celozrnu??♀️
Ďakujem krasne za odpoved ?
Naty Štefková Žúreková
5. apríla 2020 @ 13:12
Ahoj, Niki, ano, mozes, da sa aj takto krmit kvasok 🙂
Nikolet
7. apríla 2020 @ 0:12
Dobry den, chcela by som sa spytat ked som dostala razny celozrnny kvasok a chcela by som z neho urobit razny chlebovy staci zacat prikrmovat raznou chlebovou mukou alebo ho tym uplne pokazim? A este ze ked by som chcela zvacsit objem chlebika oproti receptom co mate vo vasej knihe Kvaskovanie 1 , lebo napr. by som rada upiekla pivny chlebik na 1,5 kg osatku a nie iba 1 kg …co mam zmenit v recepte, aby som ho ale nepokazila ?
Dakujem vopred za radu ?
Nikolet
7. apríla 2020 @ 0:12
Dobry den, chcela by som sa spytat ked som dostala razny celozrnny kvasok a chcela by som z neho urobit razny chlebovy staci zacat prikrmovat raznou chlebovou mukou alebo ho tym uplne pokazim? A este ze ked by som chcela zvacsit objem chlebika oproti receptom co mate vo vasej knihe Kvaskovanie 1 , lebo napr. by som rada upiekla pivny chlebik na 1,5 kg osatku a nie iba 1 kg …co mam zmenit v recepte, aby som ho ale nepokazila ?
Dakujem vopred za radu ?
Naty Štefková Žúreková
7. apríla 2020 @ 5:49
Zdravím, Nikolet. Najlepšie je odobrať z kvásku 1 PL do nového pohára a tam kvások začať kŕmiť ražnou chlebovou múkou. Postupne používaním, kŕmením, sa vyčistí.
Pri zväčšovaní/zmenšovaní platí len matematika. Keď chcete zväčiť chlieb o polovicu, suroviny tiež treba zväčšiť o polovicu úplne od začiatku prípravy cesta.
Nech sa darí 🙂
teri
20. apríla 2020 @ 20:46
Ahoj, Naty.
Tak som sa aj ja konečne odhodlala 🙂 a v piatok som začala s kváskovaním.
Kvások som si nezaložila sama, zohnala som si, aby som ho podľa odporúčaní mala silnejší.
V sobotu večer som zarobila štartér a prikŕmila kvások niečo pred deviatou. Keď som išla do postele, okolo dvanástej, kvások už mal dvojnásobný objem. Pohár som zatvorila a kvások som vložila do chladničky. Bolo to teda po cca troch hodinách.
Chcem sa spýtať, urobila som chybu? Ako je to v tomto prípade? Mám sa striktne držať času, čiže 9-12 hodín po prikŕmení do chladničky, alebo zdvojnásobeným objemom kvásku?
Môžem z tohto kvásku upiecť ďalší chlieb? Alebo ho mám najskôr nejako „opraviť“?
Srdečne ďakujem za odpoveď a inšpirácie 🙂
teri
PS: prvý chlebík ***Kváskový chlieb pre začiatočníkov*** bol chuťovo veľmi dobrý, len som ho mala mierne plackatý, ale príčinu som zistila až neskôr – použila som oveľa väčšiu ošítku…
Naty Štefková Žúreková
21. apríla 2020 @ 5:21
Ahoj, Teri! Veľmi sa teším, že si začala kváskovať! Len tak ďalej 🙂 Čo sa týka kŕmenia, neurobila si chybu. Ak by bol kvások aj silnejší, že mal ísť do chladničky o niečo skôr, vôbec to nevadí. Len pamätaj na to, že toľko nevydrží v chladničke a treba ho použiť skôr. Uvidíš, sama si to vychytáš a odsleduješ, ako kvások pracuje u teba doma.
Užívaj cesto, kváskovanie je dobrodružstvo 🙂
Naty
Janka
22. apríla 2020 @ 20:03
Zdravim, ja by som sa chcela spytat, ci je potrebne pouzivat prevarenu vodu na pripravu kvasku, alebo staci len klasicka voda z vodovodu…dakujem krasne za odpoved 🙂
teri
6. mája 2020 @ 10:13
Naty, ahoj 🙂
Predsa len ešte jedna otázka.
Keď by som chcela urobiť chlieb z dvoch dávok, znamená to, že aj materského kvásku dávam dve dávky?
Alebo toho dávam vždy iba toľko, koľko je napísané v recepte?
Ďakujem a prajem príjemný deň.
teri
Sandra Beráčová
15. júna 2020 @ 13:21
Dobrý deň,
podarilo sa mi oživiť kvások zo sušeného kvásku. Dnes je to tretí deň /tak ako písali v návode, každý deň som pridala 1 lyžicu ražnej múky/ a kvások vyzerá úžasne, takže by som mala pripravovať štartér. No pravdupovediac vôbec som nepredpokladala, že by sa mi to mohlo podariť a štartér by som si chcela pripraviť až v piatok, aby som v sobotu mohla v kľude chlebík pripravovať a piecť.
Môžem dať kvások dnes do chladničky zatvorený? A odobrať si z neho až v piatok?
Veľká vďaka
Naty Štefková Žúreková
19. júna 2020 @ 21:34
Zdravím, Sandra! Teším sa, že sa to podarilo a kvások funguje 🙂 áno, kvások môžete dať do chladničky. Nech sa darí 🙂
Renáta
28. januára 2021 @ 14:48
Dobrý deň, tak aj ja som sa odhodlala začať s kváskovaním ? , len neviem, či dobre ?. Založila som si ho včera zo sušeného ražného kvásku,ale pridala som tam celozrnnú pšeničnú múku. Dnes som pridala vodu a celozrnnú pšeničnú múku. Myslíte, že vypestujem z tohoto kvások? Alebo ho radšej urobiť nanovo? Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
28. januára 2021 @ 18:08
Dobrý deň, Renátka, áno, dá sa vypestovať takto kvások. Musí začať tvoriť bublinky. Potom bude ok 🙂 držíme palce, nech sa darí 🙂 Naty
Kvások -
19. mája 2023 @ 22:52
[…] kvások sa musíte starať – pre viac info pozrite blogy zamerané na kváskovanie (napr tu: Ako sa starať o kvások – Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku (kvaskovanie.sk), ale teda v […]
Frankie
3. júla 2023 @ 17:10
Zdravim, odlozeny kvasok v chladnicke ma po celu dobu bublinky alebo zmiznu a kvasok je ok aj bez bubliniek?
Naty Štefková Žúreková
5. júla 2023 @ 18:46
Dobry den, Frankie, bublinky postupne miznu. Je to v poriadku. Do par dni je dobre kvasok opat pouzit, alebo nakrmit, aby mal stale rovnaku silu. Nech sa dari, Naty
Barbora Kiššová
12. júna 2024 @ 10:41
Dobrý deň,
chcem sa opýtať , zabudla som na kvások v chladiničke a nechala som ho bez prikrmovania 10 dní.
Keď som ho potom otvorila bol plný bubliniek a vonal velmi kyslo.
Bolo mi ho ľúto vyhodiť tak som skúsila ozdraviť. Odobrala som malú lyžičku a prikŕmila.
Rýchlo mi kvások znova narástol, ale voňal kyslo. Znova som odobrala 1 malú lyžičku a prikŕmila nechala som do rána v kuchyni a už voňal lepšie.Ozdravujem ďalej.
Chcem sa opýtať je takýto kvások ešte ozdravitelný, dá sa zachrániť ? Alebo po 10 dňoch sú tam aj nejaké choroboplodné zárodky a už by sa nemal vôbec použÍvať ani po ozdravení ?
Vopred ďakuje za info.
S pozdravom Barbora
Naty Štefková Žúreková
12. júna 2024 @ 15:40
Dobrý deň, Barborka, áno, kvások sa dá zachrániť. Bola by škoda to nevyskúšať. Ale najmä aj sama píšete, že sa to lepší. Nech sa darí a kvások je rýchlo naspäť vo svojej forme 🙂 Naty