61 komentárov

  1. Maria Kralovicova
    25. septembra 2017 @ 14:47

    Dakujem za informacie o kvasku a o jeho starostlivosti. Su velmi cenne pre toho kto to chce robit. Aj s pocitacom sa ucim robit a nemam vela trpezlivosti, ale stale sa k tomu vraciam. Kvaskovy chlieb ma fascinuje, ze iba z muky a vody sa da take nieco uzasne urobit.marikakral

    Mari

    Reply

  2. Ladislav Chobot
    18. novembra 2017 @ 8:00

    Dobrý deň
    Mám 64 rokov a zsujalo ma kváskovanie namä zo zdravotných dôvodov moje trávenie je dosť problémové.
    Od známych sa dozvedám o pečení z kvásku na Fa.
    Podarovali mi kvások a už mám prvé výsledky 2 clebíky jeden pšenično ražny a druhý pšenično špaldový oba z celozrnnej múky a ešte aj 4 špaldove bagetky
    Celkom sa mi vydarili a dúfam že ďaľšie budu ešte lepšie.
    Ďakujem všetkym za pomoc radu a hlavne za kvások a prve rady a návody.
    Ladislav

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. novembra 2017 @ 21:08

      Laco, tešíme sa z Tvojho záujmu o kváskovanie. Veríme, že spoznáš a zakúsiš jeho benefity 🙂 držíme palce

      Reply

  3. Marta Baranovičová
    25. novembra 2017 @ 5:28

    Prajem dobrý deň, moja otázka je, môžem namnožený ražný kvások uchovať aj v mrazničke a ako s ním ďalej nakladať, ďakujem Marta

    Reply

  4. Aneta
    8. decembra 2017 @ 10:37

    Dobry den, peciem si doma kvaskovy chlebik uz cca rok. Dnes sa mi stalo, ze som si zamiesila cesto a zabudla odobrat z kvasku. Mala som zitny kvasok, ale do cesta som pridavala aj psenicnu muku, sol, rascu, kefir a vodu. Z tohto cesta som odobrala do skla a supla do chladnicky. Je to OK, alebo si mam rovno zaobstarat novy kvasok?
    Dakujem za radu.
    Aneta

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. decembra 2017 @ 15:32

      DObrý deň, ak je tam už soľ a všetko, čo je potrebné do receptu, je lepšie si zaobstarať nový kvások. Následne odporúčam sa oň starať zvlášť, nie odoberať. Vyhnete sa tak zabudnúť odobrať 🙂

      Reply

  5. Ivana
    2. januára 2018 @ 23:12

    Veľmi pekne Vás prosím o radu. Cez vianočné prázdniny som začala kváskovať 2 chleby sa nevydarili – skončili v koši. Tretí bol výborný.
    Lenže chodím do práce. Vedeli by ste mi prosím poradiť, ako logisticky zvládnuť časovú náročnosť prípravy štartéra, následné prekladanie cesta, ďalšie kysnutie a až potom pečenie? Ďakujem Ivana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. januára 2018 @ 15:42

      Ivanka, tešíme sa z ďalšieho domáceho pekára 🙂 držíme veľmi palce 🙂 Kváskovať popri práci sa dá poľahky- s využitím chladničky. Je tam oveľa menej stupňov, teda celý proces je spomalený. Podrobnejšie vysvetlenie nájdete u nás na webe alebo všetko dopodrobna v našich knihách Kváskovanie 1 a Kváskovanie 2.
      Propájam link na chladničkové kvasenie: https://kvaskovanie.sk/chladnickove-kvasenie/
      Veľa zdaru 🙂

      Reply

  6. Ivana
    3. januára 2018 @ 17:31

    Ďakujem Naty veľmi pekne za povzbudenie 🙂 A teším sa na kurz rožkovania v Stupave, už som sa prihlásila 🙂 Idem teda študovať ten link. Knihu si určite kúpim, potom mi ju snáď podpíšete 🙂 Ivana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. januára 2018 @ 17:55

      Jednoznačne 🙂 Teším sa na Vás.
      Nech to kváskuje 🙂

      Reply

  7. Viera
    11. januára 2018 @ 21:07

    Dobry den. Aj ja sa venujem kvaskovaniu.ale iba 2 mesiace. Uzasné je ked si môžte doma upiect svoj chlebík.Ja mam ale problem, neviem nikdy uhádnuť pomer muky,alebo lepšie povedane, z akej muky mam piect.Chlebik po vykysnyti a upeceni je trošku nizky taky hutný a tiež mam problém uhadnut kolko mam dat soli.Vzdy si kazdy recept -pomer muky píšem,aby som mohla posudit.Dakujem za poradenstvo.Viera

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. januára 2018 @ 18:42

      Vierka, zdravím, najlepšie je ísť podľa overených receptúr. Tak máte isté, že chlebík výjde. Odporúčam ísť podľa fotiek. Na reze je vidno nadýchanosť, prípadne hutnosť chlebíka. Tak si poľahky vyberiete pre Vás ten naj. V oboch knihách Kváskovanie máme veľký počet overených receptúr na chlieb. Sú rôzne, aby si každý prišiel na chuť- nadýchané, vláčne, hutné, semienkové… 🙂 Držím palce 🙂

      Reply

  8. Naty L.
    18. januára 2018 @ 9:29

    Dobry den Naty 🙂

    Dakujem za skvele rady na vasom blogu.
    Kvaskovanie je pre mna stale velka veda a vzdy mam strach ze robim nieco nespravne ale vase tipy a triky mi velmi pomahaju.

    Chcela som sa opytat, v clanku pisete ze CHLEBOVY razny kvasok sa da lahko previest na akykolvek iny kvasok (psenicny, celozrnny atd.). Ja bohuzial mam razny CELOZRNNY kvasok. Da sa aj ten jednoducho previest na akykolvek iny v pripade ze by som chcela piect napriklad rozky z hladkej muky? Alebo je lepsie zalozit si druhy cisto razny CHLEBOVY kvasok a potom s tym pracovat?

    Dakujem vopred a prajem este pekny den 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. januára 2018 @ 22:29

      Zdravím 🙂 jej, tešíme sa kváskovaniu u vás 🙂 samozrejme by bola škkoda živý kvások len tak nechať. Kvások môže byť hocijaký. Ak chcete mať jeden- univerzálny, začnite kvások kŕmiť nie celozrnnou formou ražnej múky. Vyčistí sa a bude vhodný na úplne všetko 🙂

      Reply

  9. Helena Papáčová
    19. marca 2018 @ 16:03

    Dobrý deň!

    Chcela by som sa opýtať, z akej múky mám urobiť univerzálny – ražný chlebový kvások,
    z ražnej hladkej (nie celozrnnej) ?

    ďakujem vopred za odpoveď

    s prianím pekného dňa

    Helena P.

    Reply

  10. Jana
    27. marca 2018 @ 14:25

    Dobrý deň, dostala som ražný kvások od kamarátky,po upečení chlebíka som ho dokŕmila nie ražnou,ale pšeničnou múkou, ražnú som zabudla kúpiť. Bude teraz kvások znehodnotený, ako zistím, či je v poriadku?
    Môžem ho prikrmovať tou pšeničnou múkou? prosím o radu, som úplný začiatočník 🙂 Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. marca 2018 @ 20:30

      Jani, nič sa mu nestane. Ak má bublinky, všetko je ok 🙂 Možno ho prikrmovať aj pšeničnou múkou.

      Reply

  11. Jana
    29. marca 2018 @ 20:32

    Naty ďakujem, už sa teším na chlebík

    Reply

  12. J. Ruttkayova
    22. apríla 2018 @ 9:24

    Ahoj Naty 🙂 , super blog, idem sa spytat, pomalicky, zbieranim informacii sa mi ten moj hokej okolo kvaskovania snad zacina rozuzlovat 🙂 Ale nemam este jasno, v niektorych receptoch udavaju, ze pouziju kvasok a aj MD, ze je to materske cesto. To je ten rozkvas, z ktoreho si odlozim do chladnicky na dalsie pecenie ? Ale z toho vlastne odoberiem pri dalsom peceni 1-2 lyzice na dalsi rozkvas, nie ? Ci na dalsie pecenie mam odobrat z toho prvotne zalozeneho kvasku ( odlozila som si ho tiez do chladnicky) a ta odobrata lyzica uz z rozkvasu je to materske cesto ? Vcera som piekla uplne prvy chlieb, nevyskocil az tak, ako by som si predstavovala, ale je velmi dobry, dala som spaldovu celozrnnu krupicu a psenicnu T-650, kvasok som si zalozila z raznej celozrnnej, potom som dokrmovala raznou hladkou chlebovou. A teraz mam odlozeny v chladnicke aj ten prvotny zalozeny kvasok, aj odobrate z rozkvasu. Dik za odpoved 🙂 pozdravujem
    Janka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. apríla 2018 @ 23:02

      Jani, ahoj 🙂 mother dough je niečo iné. Je to tuhý druh kvásku, ktorý vzniká spojením kvásku, múky a vody. Následne je nechaný v chladničke 3-5 dní a potom ho treba použiť. Vtedy je jeho sila najvyššia. Materský kvások je zasa niečo iné. 🙂

      Reply

      • J. Ruttkayova
        22. apríla 2018 @ 23:54

        dakujem 🙂

        Reply

  13. Zuzana
    25. apríla 2018 @ 13:12

    Ahoj Naty,
    som uplny zaciatocnik, aj ked dva chlebiky uz mam za sebou 😉 Doteraz som robila kysnute veci s drozdim, ale kvasok sa mi paci viac 😉

    Na jednu vec som ale nenasla odpoved. Z kvasku som odobrala 1-2PL, ktore som pouzila na pecenie. Ale, oba dva razy, som kvasok zabudla dokrmit. Takze mi z neho ubudlo. Ako ho mam “rozmnozit”?? Na vikend uz rodinke 1 chlebik nestaci 😉 a obavam sa, ze si kvasok spotrebujem.

    Velmi pekne dakujem za odpoved.
    Zuzana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      25. apríla 2018 @ 19:21

      Ahoj, Zuzi, je lepšie ho vždy po odobraní dokŕmiť. Aby si mala stále kvások v potrebnej sile a množstve. Pokojne mu daj teraz 2PL múky a vodu. Premiešaj, nechaj na linke z večera do rána a je hotovo 🙂 Nech a darí 🙂

      Reply

      • Zuzana
        26. apríla 2018 @ 9:26

        Dakujem! Uz dostal vcera a aj dnes rano zvysok z rozkvasu. Horsie je, ze sa stavam asi zavisla na nom ;-))) na peceni viac ako na jedeni. Ale nastastie deti si vedia poradit 😉
        Pekny den prajem.

        Reply

  14. Lucia
    27. apríla 2018 @ 9:38

    Ahoj Naty,
    Mám kvások z marcového kurzu kvaskovania v Stupave. Piekli sa mi z neho krásne chlebíky, aj kvásku sa darilo, ale v stredu som si pripravila štartér na chlieb, kvások dokrmila, avšak do rána nenarastol, ani bublinky už nemá. Ráno som ho teda ešte dokrmila, ale bublinky stále nič. Dá sa ešte nejako zachrániť?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. apríla 2018 @ 14:55

      Luci, ahoj 🙂 treba ho rýchlo ozdraviť. Ak nebude mať bublinky, treba zobrať ten nasušený. Držím palce 🙂

      Reply

  15. Monika
    2. mája 2018 @ 21:57

    Dobrý večer. Tiež som len začiatočník a chcem sa spýtať,keď dám všetok kvasok do štartéra a potom si z neho odoberiem,mozem ho použiť ako ďalší kavsok? Ďakujem za odpoveď. Monika

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2018 @ 10:00

      Moni, zdravím, o kvások sa staráme zvlášť, teda neodoberáme zo štartéra, aby sme zachovali druhovú jednotu, a tým pádom praktockosť a jednoduchosť kváskovania. Rozpísali sme to aj v článku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
      Nech sa daríííí 🙂

      Reply

  16. Janka Ambrózyová
    7. septembra 2018 @ 9:48

    Dobrý deň,
    ja som veru totálny začiatočník. Včera som ochutnala chlebík a dnes som dostala kvások. Od rána čítam vaše blogy a otázky a odpovede.
    Moja prvá otázka je, ako zistím aký mám kvások – určite je celozrný? Majiteľka kvásku používa múku priamo od mlynára a od nej som dostala inštrukcie, že všetko nájdem na internete.
    Ďakujem za radu. Janka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. septembra 2018 @ 11:57

      Janka, zdravíme. Tešíme sa, že ste nás našli. 🙂
      Celozrnnosť vidno už aj pohľad. Odporúčam sa spýtať výrobcu, o akú múku sa konkrétne jedná.
      My však odporúčame používať ražnú múku chlebovú pre následnú univerzálnosť kvásku.
      Odporúčame prelustrovať náš web, prípade, objednať knihy Kváskovanie, ktoré sú veľmi žiadané alebo sa prihlásiť aj na kurz, kde dostanete všetko polopate vysvetlené.
      Nech sa darí, nech to kváskuje 🙂
      Naty

      Reply

  17. Zlatica
    16. septembra 2018 @ 20:18

    Zacinam s kvaskovanim a tento clanok je velmi uzitocny Ďakujem..

    Reply

    • Daniela Rau
      19. septembra 2018 @ 20:24

      Super Zlatica. Ďakujeme. Nech sa ti dobre kváskuje.

      Reply

  18. Lenka
    3. októbra 2018 @ 7:59

    Prosím o radu- pomoc.
    Večer som si zarobila na rozkvas.. Zdalo sa mi to celé nejaké divné.. Až ráno mi napadlo, že som namiesto chlebovej raznej, použila omylom spaldovu hladkú.. A aj som s ňou prikrmila kvások….
    Dá sa to ešte nejako zachrániť alebo som prišla o kvások?
    Ďakujem za skorú odpoveď.
    Lenka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. októbra 2018 @ 13:03

      Leni, stáva sa to, nevadí. Nakŕmte ho naspäť ražnou a zo štartéra môžete urobiť pečivo 🙂 nech sa darí 🙂

      Reply

  19. Jana
    5. decembra 2018 @ 12:43

    Zdravím, už 4krat som založila štartér, pekne bublinkoval ale keď som ho nakrmila tak prestal bublinkovať. Na jednom sa mi oddelila vola i keď bol len 9 hodín od kŕmenia. Ostatne proste po prvom nakrmeni nebublinkovali. Ten posledný mal len malinke bublinky ale vôbec nenarastol. Odobrala som z neho 2 lyžice a dala do novej nádoby a znovu nakŕmila a teraz čakám. Sú to už cca 2 hodiny a nedeje sa nič. Je pravda ze v kuchyni mam len 22 stupňov a ze treba viac. Múku používam ražnú. Kde robím chybu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. decembra 2018 @ 22:48

      Zdravím, Jani. AK sa oddeľuje voda, treba ju zliať- je to voda navyše. 2 hodiny je malá doba. Trvá to aj 12 hodín. Teplota je dobrá. SKúste mať väčšiu hustotu. Hneď sa to zlepší 🙂 držíme palce 🙂

      Reply

  20. Eva
    12. decembra 2018 @ 11:09

    Dobry den, vyrobila som si kvasok a na 10.den dala do chladničky. Len som urobila tu chybu, ze som prikrmila a hned dala do chladu. Teraz citam, ze trebalo pockat 9-12 hodin, kym sa urobia bublinky. Mam ho v chladničke uz 4 dni a bublinky stale nema. Uz by som z neho chcela piect, ale neviem, co mam urobit. Mam ho vytiahnu a nechat na linke, kym sa urobia bublinky? A az potom odobrat na rozkvas? Alebo mozem rovno z neho zobrat na rozkvas? Ďakujem pekne za radu 😊 Eva

    Reply

    • Daniela Rau
      4. januára 2019 @ 14:41

      Okolo 4.dňa je minimálna aktivita kvásku- o dôvodoch píšeme v knihe Kváskovanie. Vždy po nakŕmení kvásku doporučujeme nechať kvások prebublať 9-12 hodín pri izbovej teplote (s viečkom položeným na pohári).

      Reply

  21. Viki
    18. januára 2019 @ 13:31

    dobry den,
    ja by som sa chcela opytat ze ako docielit aby bol chlebik viac nadychany? Piekla som uz 2x takze stale sa ucim len by som chcela zistit ako na to. Robila som chlebik z raznej muky. Treba ho viac nadychat ked sa miesi ceto?

    Dakujem Viki

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2019 @ 17:33

      Viki, niekedy je to aj samotným receptom. Niektoré chleby sú hutné. Najlepšie je ísť podľa fotografie a popisu receptúry. Držíme palce 🙂

      Reply

  22. Michaela
    20. januára 2019 @ 10:05

    Pozdravujem,
    Naty prisim o radu. Dostala som kvasok ktory bol krmeny raznou celozrnnou mukou konkretnej znacky. Mam aj nadalej prikrmovat tou istou mukou alebo mozem aj raznou chlebovou inej znacky?

    Dakujem

    Michaela

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2019 @ 17:31

      Miška, pokojne aj inou značkou. 🙂

      Reply

  23. Sisa
    27. januára 2019 @ 12:03

    Zdravim Naty,

    aky je rozdiel kekvasok dokrmujem raznou chlebovou a raznou celozrnnou? Mne sa ten kvasok z celozrnnej zda byt lepsi (pestujem si 2 ale chcem zredukovat a neviem ktory radsej nechat).
    Dakujem Sisa

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:41

      Sisa, ak budeš dokrmovať celozrnnou ražnou múkou, tak celozrnnosť budeš vidieť aj v ceste. Najmä pri rožkoch je to viditeľné. A aj inom bielom pečive. Kvások z ražnej chlebovej múky je univerzálny = napečieš z neho hocičo. Držím palce a nech sa darí v kváskovaní.

      Reply

  24. Lenka
    6. februára 2019 @ 14:27

    Dobrý deň,

    založila som si nový kvások, lebo kvások predtým bol asi slabý, keďže sa mi štartér len veľmi mierne zvýšil ,mal len bublinky po stenách misy a v ošatke mi chlebík zvýšil objem len o tretinu, nikdy nie až po vrch ošatky. Zdá sa mi, že nový kvások dobre vonia, má dobrú konzistenciu, robila som ho 16 dní, dala som si na ňom záležať. Robila som z neho chlebík, ale nie je to o nič lepšie, Myslíte že, to je teplotou v miestnosti ? Máme doma tak 18, max 19 stupňov.

    Ďakujem za radu.

    Lenka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. februára 2019 @ 15:24

      Leni, cesto bude potrebovať dlhšiu dobu kvasenia. Bude moc fajn, len mu určite doprajte viac času, aj 4 hodiny kvasenia počas 1. aj 2.doby kvasenia.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  25. Maria
    7. februára 2019 @ 23:36

    Dobry vecer. Chcela by som sa spytat.. Robila som viacero chlebikov ale posledne tri maju vo vnutri velku dieru. Neviem preco isla som ak ako inokedy podla fotopostupov alebo videi…Dakujem Maria

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. februára 2019 @ 22:26

      Majka, zdravím, môže to byť štartérom. skúste zarobiť na chlieb o niečo skôr. Držím palce 🙂

      Reply

  26. Zuzana
    13. februára 2019 @ 10:32

    Dobry den,uplnou nahodou som sa stretla s kamoskou a debatovali sme o kvaskovani. Ona prave isla krmit svoj kvasok a na druhy den robila rozkvas a z neho mi odobrala. Co teraz s tym rozkvasom, mam ho krmit a ako dlho ho mam krmit, kym zacnem robit cesto? Citam tu o tom a stale mi to nie je jasne. Zuzana

    Reply

  27. Zuzana
    13. februára 2019 @ 10:37

    Dobry den,kamaratka mi odobrala z rozkvasu. Co teraz s tym rozkvasom, mam ho krmit a ako dlho,kym zacnem robit cesto?

    Reply

  28. Pisarčíková Vladimíra
    16. februára 2019 @ 21:11

    Dobrý deň, mam založený kvások 5.deň. Po prikŕmení krásne narastie, ale potom klesne. Bublinky má. Môj prvý pokus, tak neviem, či to tak ma byť, alebo mu niečo chýba… Ďakujem pekne za odpoveď. =D

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. februára 2019 @ 21:33

      Vladi, môže u byť teplo. Skúste dať na chladnejšie miesto. Nech sa darí 🙂

      Reply

  29. Valeria
    24. marca 2019 @ 9:29

    Dobry den, co ak som dorkmila kvasok a nechala (zabudla) na kuchynskej linke 18 hodin? Je znehodnoteny? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2019 @ 15:58

      DObrý deň, Valéria! Nie, len ho znova dokŕmte. Bude úplne ok 🙂

      Reply

  30. Petra
    11. apríla 2019 @ 10:37

    Dobry den 🙂 tak konecne som to vyskúšala 🙂 a musim poklopat na prvý pokus naozaj super aj chuťovo aj vizuálne 🙂 mam jednu otázku ohľadom prikrmovania. Kvasok som dostala od známych avšak iba velmi malinko asi 1 polievkovu lyžicu , moja otázka smeruje k tomu ci je možné príkrmit viac ako odobriem ? Napríklad aby som mala kvasok aspoň na 3-4 recepty ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. apríla 2019 @ 21:50

      Peti, tešíme sa 🙂 super! Skúste pozrieť tento náš článok. Ak by bolo niečo nejasné, napíšte nám 🙂

      Reply

  31. Dana
    16. apríla 2019 @ 21:02

    Omylom som prikrmila moj razny kvasok s psenicnou mukou. Co sa s nim stane? Budem ho moct pouzivat aj nadalej? Co mam s nim robit?

    Reply

  32. Daniela
    16. apríla 2019 @ 21:45

    Omylom som prikrmila razny kvasok psenicnou mukou. Mozem ho aj nadalej pouzivat a prikrmivat raznou mukou? Alebo je uz nepouzitelny? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. apríla 2019 @ 11:35

      Danka, zdravíme 🙂 nevadí, prikŕmte ho naspäť ražnou. Bude fungovať. Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *