Recept: Kváskové lístkové cesto
Recept: Lístkové cesto z kvásku
Tak ako z klasického, tak aj z kváskového lístkové cesta môžeme robiť veľmi veľa druhov variácií. Môžeme ho použiť na slimáčiky alebo taštičky naplnené slanými plnkami, ale i sladkými plnkami alebo ovocím. Alebo ho môžeme použiť na prípravu koláčov ako je krémeš, alebo iné koláče, v ktorých sa používa klasické lístkové cesto. Alebo z nich upiecť tieto Čokoládové slzičky, ako sme pre vás piekli v relácii Teleráno na TV Markíza.
Kváskové lístkové cesto sa veľmi jednoducho zarába a dobre sa s ním pracuje. Stačí ho zarobiť a nechať postáť v chladničke hoci i niekoľko dní. Tam na nás počká, kým z neho upečieme dobroty podľa chutí a ľubovôle.
Na lístkové cesto potrebujeme:
• 300 g pšeničnej hladkej múky špeciál
• 250 g zmäknutého klasického masla
• 7 PL kyslej smotany
• 1 žĺtok
• 0,5 ČL soli
• 1 PL materského kvásku
Špenátovo-bryndzové slimáčiky alebo Ovocné taštičky
z lístkového cesta
Tento recept je z e-knihy \“Kváskovanie- Delikatesy\“
Počet ks: 16 – 40 (záleží od veľkosti a tvaru)
Predpokladaná doba prípravy cesta: 0,5 hodiny + odstátie 48 hodín
Odporúčaný čas pečenia: 13 – 15 minút
Na plnky potrebujeme:
Slaná bryndzovo-špenátová plnka:
• 150 g bryndze
• 50 g špenátových listov
• 1 cibuľu
• 4 strúčiky cesnaku
• 50 – 100 g bieleho jogurtu
• 2 PL masla
• štipku mletého bieleho korenia
• štipku soli
Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu najemno nakrájame a cesnak pretlačíme.
Dáme osmahnúť na rozohriatu panvicu s rozpusteným maslom.
Pridáme špenátové listy a necháme trochu osmahnúť. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame bryndzu s jogurtom, soľou a korením.
Sladké plnky:
• tvaroh s vanilkovým cukrom, drobné sezónne ovocie, jablká so škoricovým
cukrom, hustý lekvár
Na potretie potrebujeme:
• rozmiešané vaječné bielko s trochou mlieka, olej
Postup:
Múku preosejeme a všetky suroviny na cesto spolu dobre vymiešame. Získame tukové cesto, na ktoré kvások potrebuje čas, aby múku v ňom spracoval. Preto ho rozdelíme na 2 časti, každú vytvarujeme do tvaru kvádra, obalíme do papiera na pečenie, dáme do igelitového vrecúška a dáme do chladničky na cca 48 hodín (kľudne aj na dlhšie). Zatiaľ my môžeme pracovať alebo oddychovať a kvások bude v ceste v chladničke cesto spracovávať.
Cesto vyberieme z chladničky a necháme chvíľu pri izbovej teplote zmäknúť, aby sa dalo vyvaľkať. Pripravíme si 2 veľké plytké plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si plnky, ktorými budeme lístkové cestá plniť.
Rúru dáme rozohriať na 190 – 200´C.
Pracovnú dosku jemne pomúčime a jednu časť lístkového cesta vyvaľkáme natenko na tvar obdĺžnika. Následne cesto rozrežeme podľa tvaru, ktorý chceme dosiahnuť.
V našom prípade slanú bryndzovú plnku natrieme na celú šírku vyvaľkaného cesta a na plnku dáme špenátovú zmes. Cesto s plnkou zrolujeme do závinu. Závin potrieme olejom a nakrájame niťou na 1,5 – 2 cm hrubé kolieska (nožík plnku vyberá). Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zmesou bielka a mlieka a dáme upiecť do vyhriatej rúry.
Druhú časť cesta naplníme sladkými plnkami. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a rozdelíme na 8 štvorcov. Tie naplníme rôznymi sladkými plnkami podľa chuti a cesto preložíme podľa požadovaného tvaru, aký chceme získať. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zmesou bielka a mlieka a dáme upiecť do vyhriatej rúry.
Obidve verzie pečieme pri 190 – 200´C cca 13 – 15 minút, až kým cesto získa zlatistý odtieň (dĺžka pečenia je individuálna – záleží od vašej rúry a veľkosti zvolených tvarov).
Po dopečení cesto pofŕkame vodou (napr. rozprašovačom alebo len tak rukou). Necháme vychladnúť. Šatôčky so sladkými plnkami môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
Kváskovanie v Teleráne - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
12. mája 2019 @ 12:52
[…] slzičky potrebujeme mať Kváskové lístkové cesto (recept nájdete TU). Následne z cesta povykrajujeme kolieska, tie potrieme čokoládovým krémom, stočíme a […]
Daniela
17. marca 2020 @ 11:26
Dobrý deň môžem sa spýtať, mozem použiť levito madre, a koľko. Veľmi pekne ďakujem
Daniela Rau
21. marca 2020 @ 10:50
DObrý deň, Danka. Informácie, tipy, rady a aj recepty s LIEVITP MADRE nájdete napr. tu na našom webe: https://kvaskovanie.sk/?s=lievito
Katka
17. apríla 2020 @ 17:57
Mila Daniela Rau, preco nemozete odpovedat na otazku Daniely? Na odkaze, ktory ste jej dali nie je ziadna zmienka o tom, ci je mozne pouzit na vase kvaskove listkove cesto LM alebo razny kvasok. Dokonca som nikde nenasla, co vo vasom podani znamena matersky kvasok. Klasicky razny kvasok? Alebo zeby Mother Dough? Alebo Lievito Madre? Ste uzasna pekarka a verim, ze viete aj poradit 😉
Dakujem,
Katka
Daniela Rau
19. apríla 2020 @ 13:21
Dobrý deň, Katka, názov „materský kvások“ je to isté ako „ražný kvások“. Preto tam, kde v receptoch píšeme ražný kvások (i v recepte s lístkovým cestom), použite ražný kvások. Pokiaľ chcete recept zmeniť na recept s použitím Lievito Madre, je to možné a presný konkrétny návod, ako to urobiť, popisujeme v článku o Lievito Madre, ktorý je tu na blogu. Prajem peknú nedeľu.
Slavka
5. mája 2020 @ 15:51
Vsetky suroviny len zmiesame na cesto, uz nic neprekladame, nenechavame kysnut, ale hned môžme odlozit do chladnicky tak ako je vymiesene? Ďakujem
Daniela Rau
6. mája 2020 @ 15:21
ÁNo, len zmiešame a dáme do chladničky. Tam proces kvasenia prebieha pomalou fermentáciou.
Júlia
16. decembra 2020 @ 12:28
Dobrý deň. Je možné dať cesto po 48h z chladničky do mrazničky? A potom ak chcem piecť, tak len vybrať, nechať otepliť?
Vďaka.