Recept: Kváskové lístkové cesto
Recept: Lístkové cesto z kvásku
Tak ako z klasického, tak aj z kváskového lístkové cesta môžeme robiť veľmi veľa druhov variácií. Môžeme ho použiť na slimáčiky alebo taštičky naplnené slanými plnkami, ale i sladkými plnkami alebo ovocím. Alebo ho môžeme použiť na prípravu koláčov ako je krémeš, alebo iné koláče, v ktorých sa používa klasické lístkové cesto. Alebo z nich upiecť tieto Čokoládové slzičky, ako sme pre vás piekli v relácii Teleráno na TV Markíza.
Kváskové lístkové cesto sa veľmi jednoducho zarába a dobre sa s ním pracuje. Stačí ho zarobiť a nechať postáť v chladničke hoci i niekoľko dní. Tam na nás počká, kým z neho upečieme dobroty podľa chutí a ľubovôle.
Na lístkové cesto potrebujeme:
• 300 g pšeničnej hladkej múky špeciál
• 250 g zmäknutého klasického masla
• 7 PL kyslej smotany
• 1 žĺtok
• 0,5 ČL soli
• 1 PL materského kvásku
Špenátovo-bryndzové slimáčiky alebo Ovocné taštičky
z lístkového cesta
Tento recept je z e-knihy “Kváskovanie- Delikatesy”
Počet ks: 16 – 40 (záleží od veľkosti a tvaru)
Predpokladaná doba prípravy cesta: 0,5 hodiny + odstátie 48 hodín
Odporúčaný čas pečenia: 13 – 15 minút

Na plnky potrebujeme:
Slaná bryndzovo-špenátová plnka:
• 150 g bryndze
• 50 g špenátových listov
• 1 cibuľu
• 4 strúčiky cesnaku
• 50 – 100 g bieleho jogurtu
• 2 PL masla
• štipku mletého bieleho korenia
• štipku soli
Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu najemno nakrájame a cesnak pretlačíme.
Dáme osmahnúť na rozohriatu panvicu s rozpusteným maslom.
Pridáme špenátové listy a necháme trochu osmahnúť. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame bryndzu s jogurtom, soľou a korením.
Sladké plnky:
• tvaroh s vanilkovým cukrom, drobné sezónne ovocie, jablká so škoricovým
cukrom, hustý lekvár
Na potretie potrebujeme:
• rozmiešané vaječné bielko s trochou mlieka, olej
Postup:
Múku preosejeme a všetky suroviny na cesto spolu dobre vymiešame. Získame tukové cesto, na ktoré kvások potrebuje čas, aby múku v ňom spracoval. Preto ho rozdelíme na 2 časti, každú vytvarujeme do tvaru kvádra, obalíme do papiera na pečenie, dáme do igelitového vrecúška a dáme do chladničky na cca 48 hodín (kľudne aj na dlhšie). Zatiaľ my môžeme pracovať alebo oddychovať a kvások bude v ceste v chladničke cesto spracovávať.
Cesto vyberieme z chladničky a necháme chvíľu pri izbovej teplote zmäknúť, aby sa dalo vyvaľkať. Pripravíme si 2 veľké plytké plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si plnky, ktorými budeme lístkové cestá plniť.
Rúru dáme rozohriať na 190 – 200´C.
Pracovnú dosku jemne pomúčime a jednu časť lístkového cesta vyvaľkáme natenko na tvar obdĺžnika. Následne cesto rozrežeme podľa tvaru, ktorý chceme dosiahnuť.
V našom prípade slanú bryndzovú plnku natrieme na celú šírku vyvaľkaného cesta a na plnku dáme špenátovú zmes. Cesto s plnkou zrolujeme do závinu. Závin potrieme olejom a nakrájame niťou na 1,5 – 2 cm hrubé kolieska (nožík plnku vyberá). Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zmesou bielka a mlieka a dáme upiecť do vyhriatej rúry.
Druhú časť cesta naplníme sladkými plnkami. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a rozdelíme na 8 štvorcov. Tie naplníme rôznymi sladkými plnkami podľa chuti a cesto preložíme podľa požadovaného tvaru, aký chceme získať. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zmesou bielka a mlieka a dáme upiecť do vyhriatej rúry.
Obidve verzie pečieme pri 190 – 200´C cca 13 – 15 minút, až kým cesto získa zlatistý odtieň (dĺžka pečenia je individuálna – záleží od vašej rúry a veľkosti zvolených tvarov).
Po dopečení cesto pofŕkame vodou (napr. rozprašovačom alebo len tak rukou). Necháme vychladnúť. Šatôčky so sladkými plnkami môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
Kváskovanie v Teleráne - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
12. mája 2019 @ 12:52
[…] slzičky potrebujeme mať Kváskové lístkové cesto (recept nájdete TU). Následne z cesta povykrajujeme kolieska, tie potrieme čokoládovým krémom, stočíme a […]