5 tipov pre kvalitný kvások
Už sa ti stalo, že tvoj kvások mal inú vôňu? Možno mal aj menej bubliniek, cestu trvalo dlhšie, než bolo nadýchané…kvások jednoducho strácal svoju silu. Aj napriek tomu, že si nič nezmenil/a. Hľadáš možné chyby, ale skôr ťa to frustruje ešte viac.
Mne sa tento scenár stal mnohokrát. Bolo to príšerné. Takmer som kváskovanie zavrhla, že to nie je pre mňa, že je to nejako až veľmi komplikované. No ešteže som sa nevzdala. Dnes viem, že to nebolo mnou, že to nebolo o tom, že nie som schopná „udržať kvások pri živote“.

Sú to celkom malé drobnosti, ktoré nám ani nemusia prísť tak dôležité, a predsa zásadne ovplyvňujú kvalitu a silu kvásku. Dnes to už viem a aj preto>>> učím na kurzoch kváskovania jednoduchý spôsob, ako si piecť doma svoje dobroty jednoducho a s radosťou.
Základom je pochopiť, ako kvások pracuje, čo si môžeme pri ňom dovoliť.
Prinášam 5 tipov, na ktoré sa oplatí dbať, aby aj tvoj kvások bol silný a kvalitný.

1. Dátum min. spotreby múky
Na vrchnej časti obalu múky je zo zákona uvedený dátum minimálnej spotreby múky. Ak je múka už po tomto dátume, na kváskovanie ju nepoužívaj. Určite ňou kvások nekŕm. Nemá už potrebnú silu, ktorú baktérie v kvásku potrebujú na to, aby ti pomohli upiecť nadýchanú dobrotu.
TIP: múku po dátume min. spotreby použi s kvasnicami, práškom do pečiva, jedlou sódou… tam problém robiť nebude.
2. Zmena značky múky
Najlepšie je nemeniť značku a konkrétny typ a druh múky, ktorou kvások kŕmiš. Každý mlyn má totiž obilie z iných polí a to znamená iné počasie, množstvo slnečných dní, zrážok, možno aj iné podnebie… Mikrobiologicky sa rôzne značky môžu od seba líšiť. To môže spôsobiť, že kvások nebude s inou značkou múky kompatibilný, teda nebude fungovať. Ak je zvyknutý na jednu múku, nemeň mu ju.

TIP: Návod na vysušenie kvásku na YT kanáli Televízia Kváskovanie nájdeš TU.
3. Hustota kvásku
Pamätaj, čím je kvások hustejší, tým viac podporujeme prácu baktérií. Teda stráviteľnosť a aj nadýchanosť. Dlhšie vydrží bez našej starostlivosti, ako redší kvások. Ten býva zasa častejšie hladný, ľahko stráca bublinky, rýchlejšie podlieha skaze… Teda hustejší. Pomer múka : voda 1:1 je super.
4. Veľkosť pohára na skladovanie kvásku
Na kvalitu kvásku okrem múky a vody vplýva aj vzduch. Ak je pohár, v ktorom kvások skladuješ, veľký, resp. v pohári je prázdne miesto, vzduch, tento vzduch pôsobí negatívne na kvások pri skladovaní. Zvoľ si takú veľkosť pohára na skladovanie kvásku, aby bol čo najviac kváskom zaplnený. Pamätaj- čím menej voľného miesta v pohári, tým lepšie pre kvalitu kvásku.
5. Chladnička je LEN na skladovanie
Chladnička ako výdobytok dnešnej doby využívame my, domáci pekári, na skladovanie kvásku, aby sme ho nemuseli každý deň kŕmiť a starať sa o neho. V nízkej teplote totiž kvások pracuje pomaličky a to nám nahráva do karát- dlhšie vydrží, kým bude potrebovať, aby sme sa o neho postarali- dali mu múku a vodu.
Slúži len na tento účel.
Keď teda kvások dokŕmime múkou a vodou, najprv sa musí „najesť“ a to má prebehnúť pri izbovej teplote, kedy sa najlepšie množia baktérie (o ktoré nám vlastne ide najviac). Až je kvások „najedený“, teda baktérie sú namnožené do potrebného množstva a sily, až potom môže ísť kvások do chladničky, aby sme ho skladovali.
TIP: Chceš sa dozvedieť viac? Prečo to tak je a ako to v kvásku celé podrobne funguje? Prihlás sa na kurz kváskovania, kde sa naučíš kváskovať zdarne a jednoducho. Kurz je vhodný aj ako darček.

Mať kvások v správnej sile a kvalite je základom úspešného a jednoduchého kváskovania. Inak je to ťažká, deprimujúca činnosť, ktorá zaberá dosť času. Aj preto na kurzoch kváskovania venujeme veľa času vysvetleniu, ako sa o kvások starať správne a komplexne.
Potom ľuďom začína dochádzať, prečo sa hovorí o tom, že kváskovanie čas neberie, ale dáva. Nech to znie akokoľvek bláznivo, so správnou starostlivosťou o kvások je to tak.
Poď na kurz kváskovania a nauč sa kváskovať jednoducho.
Naty

Stránka
Skupina
Televízia
Instagram
Telegram