
K založeniu materského kvásku potrebujeme: ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, jablko, fixku, 2 lyžice, zaváraninový pohár, vodu

1 deň
do zaváraninového pohára dáme 25 g ražnej celozrnnej muky

zalejeme 30 g vody

pridáme 3 – 4 kúsky jablka bez jadierok

poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo. Necháme na linke s položeným vrchnákom 12 hodín

po 12 hodinách opäť pridáme 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody
POZOR! lyžicu od kvásku očistíme druhou lyžičkou, nie prstom, aby sa zamedzilo preneseniu neželaných bakterií do kvásku

2 deň
už vidno, že Janíčko rastie, prebudili sa prvé baktérie kvásku

opäť prikŕmime 25 g ražnej celozrnnej muky a 30 g vody, poriadne premiešame a necháme na linke 12 hodín

vďaka značeniu fixkou môžeme sledovať ako veľmi Janíčko za 12 hodín narástol od posledného kŕmenia. Pridáme do kvásku 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody, premiešame

3 deň
po 12 hodinách mu dáme opäť najesť 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody

fixkou si urobíme značku, v akej výške sa po dokŕmení nachádza, opäť potrebuje byť 12 hodín na linke

po 12 hodinách si poznačíme, ako vysoko narástol, čiarky dávame nad seba, aby sme sa ľahšie orientovali v značkách

dokŕmime ho 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody
V týchto dňoch môže nastať oddych kvásku. Vyzerá to, že kvások zomrel, nebublinkuje. Dôvodom je zmena pH. Napriek tomu pokračujeme v kŕmení kvásku.

4 deň
ZMENA kŕmenia inou múkou – ražnou chlebovou

z Janíčka odoberieme 60 g, bez jablka, do ešte väčšieho pohára, ako sme mali doteraz

dokŕmime ho 30 g ražnej chlebovej múky a 30 g vody, premiešame, poznačíme si fixkou jeho výšku po nakŕmení a necháme na linke 12 hodín

napapaný Janíčko narástol, poznačíme si fixkou, pokiaľ

Janíčkovi dáme najesť 30 g ražnej chlebovej múky a 30 g vody. Zamiešame a necháme na kuchynskej linke s položeným, nie utiahnutým viečkom, 24 hodín. Takto ho budeme kŕmiť, pokiaľ sa z neho stane stabilný a silný chlap, t.j. po najedení narastie tak isto. Značenie fixkou je našim vodítkom

5 deň
poznačíme si, ako narástol za 24 hodín

pridáme 30 g ražnej chlebovej a 30 g vody, premiešame

6 deň
po 24hodinach urobime znacku jeho urovne

dokrmime ho opat 30g muky a vody, urobime znacku urovne po dokrmeni

po 24 hodinách vidíme krásne, ako Janíčko mocnie, nezabudneme urobiť značku, ako vysoko narástol

7 deň
pridáme 30 g múky a vody, poznačíme fixkou

úroveň rastu Janíčka po 24 hodinovom jedení

8 deň
ďalšie posilnenie pre rozvoj správnych baktérií v podobe 30 g ražnej chlebovej a 30 g vody

za 24 hodín takto narástol

9 deň
rast ešte nie je stabilný, pokračujeme v Janíčkovej výchove- primiešame 30 g múky a 30 g vody, vrchnák voľne položíme a necháme 24 hodín na linke

následne môžeme sledovať, ako narástol, všetko si fixkou značíme

10 deň
ďalšie kŕmenie Janíčka – 30 g múky a 30 g vody

úroveň, ako narástol po zjedení

11 deň
pridávame ďaľšie jedlo pre Janíčka – múku a vodu. Stále v tom istom pomere – 30 g múky a 30 g vody

a fixkou si poznačíme, kde sa nachádza

prvé náznaky pravidelnosti v raste

12 deň
neprestávame v kŕmení, podporujeme Janíčkovu silu a schopnosť prekvasiť celý bochník chleba. Prikŕmime ho 30 g múky a vody

Janíčko za 24 hodín pekne narástol

13 deň
blížime sa ku koncu! Aby sme zahnali Janíčkov hlad, dáme mu najesť ako vždy 30 g ražnej chlebovej múky a 30 g vody

rast je ustálený

aj na povrchu vyzerá krásne

14 deň
posledné kŕmenie na 12 hodin, Janíčko je vychovaný, silný, stabilný chlap! 30 g muky a vody

znova krásne narástol o tu istú hodnotu

Do malého zatváracieho pohára odoberieme 2 PL z vypestovaného kvásku. mame materský kvások. skladujeme ho v chladničke, kde bez kŕmenia vydrží do 7 dní. ostatok vysušíme, zmrazíme alebo do 7 dní spotrebujeme podľa receptov v knihách Kváskovanie 1,2,3 🙂