4 tipy čím prikryť cesto počas kvasenia
Často sa nás zvyknete pýtať, čím máte prikryť cesto počas kvasenia, aby mohlo prekvasiť a neobschlo.
Prinášame vám 4 tipy čím prikryť ošatku alebo misu s cestom počas kvasenia:
- potravinová fólia
- tenká igelitka
- čiapka na sprchovanie
- väčšia miska
1.Potravinová fólia
Ošatku alebo misu s cestom prikryjeme potravinovou fóliou. Fólia sa vďaka svojej priľnavosti pekne na misu alebo ošatku prichytí. Potravinovú fóliu dostať kúpiť v ktoromkoľvek hypermarkete alebo v domácich potrebách.
2. Tenká igelitka
Ako jednoduché riešenie nám vie poslúžiť aj tenká čistá igelitka. Je dobrá najmä na prekrytie väčších plechov (napr. keď sa pečú rožky). Jej výhodou je, že sa nám neprilepí na cesto tak ako potravinová fólia, ale necháme z nej nad cestom vzduchovú bublinu. Nakoľko cesto počas kvasenia dosť podrastie, neprilepí sa nám tak ako pri fólii.
3. Čiapka na sprchovanie
Chodievate do hotelov a v kúpeľni vás zvyknú privítať malé krabičky s kúpacími čiapkami? Od teraz sa im vždy potešíte a budete si ch brať domov ako šikovnú pomôcku pri pečení 🙂
Výhodou čiapok na sprchovanie je, že majú na spodku jemnú gumičku. Ich nevýhodou je, že tie hotelové kúpacie čiapky sú jemné a po pár razoch sa vám roztrhnú. Takže buď musíte zájsť znovu niekde do hotela alebo si ich kúpiť v domácich potrebách 🙂
Vtipná osobná príhoda:
Čím poteší manžel svoju manželku-kváskovačku pri návrate zo služobky? Prinesie z hotela kúpacie čiapky 🙂 Čiže keď vás budú po návrate z práce čakať dve pekné malé krabičky, tak nemusia byť zo zlatníctva 🙂
4. Väčšia miska
Ošatku prikryjeme veľkou misou otočenou hore dnom tak, aby sa väčšia misa dotýkala kuchynskej linky. Vytvoríme tak „skleník“ a cesto v ošatke môže krásne narásť.
Toto sú šikovné 4 tipy, ktoré zvykneme používať my. Ak máte ďalšie, tak sem s nimi 🙂
Svetlana Kurtulikova
30. marca 2017 @ 10:07
Dobey den,
od kamaratky mam kvasok, uz sa mi par krat podarilo upiect vcelku podareny chlebik..LENZE
Vo vasom clanku som si precitala, ze ked kvasok smrdi ako aceton, je hladny a treba ho nakrmit. Mne teda takto smrdi aj den po nakrmeni (lyzica muky+lyzica vody). Nechavam 12h na vzduchu a potom ked by som ho chcela odlozit do chladnicky (kde by mal tyzden vydrzat) zase si vsimnem ten aceton.. Moja otazka teda znie, co mam s kvaskom robit, aby bol pouzitelny 🙂 ? Vydrzi par dni do dalsieho pecenia acetonovy, alebo ho mam prikrmovat ked pyta ?
2.otazka: co je alternativa k osatke, ak nemam jej spravnu velkost ? Vykysne mi cesto aj bez nej ? (pisete, ze osatka napomaha najma tvaru ) je nevyhnutna pre spravne kvasenie ?
Velmi pekne dakujem 🙂
S uprimnym prianim pekneho dna,
Svetlana K.
Daniela Rau
3. apríla 2017 @ 21:08
Dobrý deň Svetlanka.
1. Ak kvások vonia ako acetón, znamená to, že kvások hlási svoj hlad. Treba byť však pozorný pri skúmaní vône, pretože kvások môže byť silno kyslo voňajúci, no acetón to nie je. Ak sa vám acetónová vôňa stále vracia, je potrebné kvások ozdraviť.
2. Ošatku si ľahko vyrobíte aj doma- vhodne veľkú misku vysteliete utierkou a vysypete ju škrobom. Ošatka dáva chlebíku finálny tvar. Je dobré použiť niečo, v čom chlieb finálne vykvasí.
Držíme palce
Svetlana Kurtulikova
12. apríla 2017 @ 14:28
Velmi pekne dakujem za odpoved. Skusala som kvasok ozdravit podla rad na vasej webke. Chlieb z neho nebol vobec makky a vlacny, skor ubity. I ked chutovo ok a zjedol sa. Tak som sa podujala na opatovne ozdravenie kvasku. Vizualne posobi velmi zivotaschopne, vecer pripravim starter a odskusam 🙂
V snahe prist veci na koren som ale googlila a citala rozne zdroje a chcela by som vas poprosit o objasnenie jedneho.
Mnohi autori „recykluju“ kvasok miesto udrziavania materskeho. T.j. vsetko co maju v chladnicke pouziju na zarobenie startera a potom pred pecenim lyzicu odlozia a uschovaju a tak dalej.. Teda v com je podla vas lepsie udrziavanie materskeho kvasku ? Alebo je to len iny sposob na dosiahnutie toho isteho vysledku ?
Velka vdaka!
Sv.
Martina
6. novembra 2017 @ 1:10
Pekný den, mozem sa opýtat, je mozné na kváskovanie pouzit misku „kysku,“ alebo hocijakú misku s vrchnákom? (únia nám totiz tie igelitky úplne zakáže, tak ich už teraz veľmi nezhromažďujem 😉 Alebo je v takej miske málo vzduchu?
Mariana
19. júla 2018 @ 9:37
misky kysky sú super – používam aj iné misky ktoré majú originálny vrchnák a chlebík je výborný – vzduchu v nich nie predsa o nič menej ako keby ste misku prikryli fóliou.
Kváskový chlieb z remosky - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
4. októbra 2018 @ 19:46
[…] TIP: Tipy, čím prekryť misku a ošatku počas kvasenia. […]
Natália
3. februára 2021 @ 15:44
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať môžem použiť na prikrytie misky aj včelie obrúsky namiesto potravinovej fólie ?
Ďakujem
Natália
Daniela Rau
3. februára 2021 @ 17:41
ÁNo, môžete.