Kváskový chlieb z remosky
Remoska bola kedysi v každej domácnosti. Varili sme v nej ryžu, mäso a niekto ju využíval plnohodnotne namiesto rúry. Bola obľúbená natoľko, že si ju rodiny brávali so sebou na chalupu aj na dovolenku.
Pamätáte si to? Aj vy ste to takto mali?
Domáce varenie a pečenie v dnešnej dobe naspäť ožíva a Remoska zažíva svoj comeback. Aj Kváskovanie to tak má.
My sme v nej upiekli už viac vecí. No z čoho sa tešíme najviac je pečenie kváskového chleba v remoske. Úžasne chrumkavá kôrka, jemná striedka a nádherná vôňa. Takto chutí kváskový chlieb z remosky.
***KVÁSKOVÝ CHLIEB Z REMOSKY***
Na štartér potrebujeme:
100 g ražnej chlebovej múky
100 g pšeničnej chlebovej múky
200 g vody
1 PL materského kvásku
- Suroviny zmiešame spolu v miske lyžicou. Misku prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť na linke pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Následne potrebujeme:
400 g pšeničnej chlebovej múky
290 g vody
2 – 2,5 ČL soli
Postup:
Do vykvaseného štartéra navážime vodu a štartér s vodou rozriedime.
V druhej miske odvážime múku, pridáme soľ a dobre rozmiešame. Múku so soľou pridáme do misky k štartéru s vodou.
Stierkou na cestou alebo rukou všetko len zmiešame, aby sme dostali kompaktnú zmes. Teda aby v mise nebola suchá múka. Cesto nemiesime.
Misu so zmešanými surovinami prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme 3 hodiny kvasiť.
Následne misku odokryjeme. Na ceste vidíme nárast do objemu vďaka práci kvásku.
Stierkou na cestou alebo rukou začneme prekladať cesto.
Vždy podoberieme cesto na jednej strane misky, povytiahneme ho do výšky a preložíme ho do stredu cesta. Pohyb prekladania stále opakujeme, misku si pritom otáčame.
Cesto na kváskový chlieb z remosky prekladáme v kuse asi 2 minúty.
Následne misku s cestom opäť prekryjeme a necháme ešte 1 hodinu oddychovať.
TIP: Prihlás sa na odber videí Televízia Kváskovanie a nauč sa rôzne tipy a triky s cestom.
Na ruku si nalejeme trochu oleja a potrieme si ním nielen obe ruky, ale aj kuchynskú dosku.
Cesto si z misky vyklopíme na dosku s olejom.
Rukami cesto mierne rozlačíme do širšieho obdĺžnika.
Chytíme cesto za rohy na ľavej strane a preložíme ho do 3/4 cesta. To isté urobíme aj z opačnej strany- chytíme ho za rohy a prehneme do 3/4 smerom doľava.
Následne ho smerom zhora nadol zrolujeme ako uterák. Spoje cesta vždy dobre stlačíme.
V prípade, že sa nám cesto začne lepiť na ruky alebo na dosku, pridáme trošku oleja.
Stierkou na cesto alebo rukami cesto podkasáme. Teda posúvaním cesta na linka sprava doľava ho postupne tvarujeme do tvaru gule. Upevníme tak spoje cesta a vytvoríme povrchové napätie cesta, vďaka čomu bude chlieb lepšie rásť do výšky.
Takto vytvarovaný kváskový chlieb prenesieme do škrobom vysypanej ošatky.
TIP: Tipy, čím prekryť misku a ošatku počas kvasenia.
Ošatku prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme finálne kvasiť cca 1,5 – 2 hodiny.
Cesto na kváskový chlieb, ktoré ide do remosky, by malo byť mierne nedokvasené, aby sa pri pečení rástlo do výšky a neroztieklo sa vo výsledku na ploskejší bochník.
Pripravíme si remosku a papier na pečenie.
Pripravené cesto vyklopíme na papier na pečenie, narežeme ho rovnými zárezmi a aj s papierom na pečenie ho prenesieme do studenej remosky.
Remosku zatvoríme a až teraz ju zapneme.
Takto pečieme kváskový chlieb z remosky 45 – 50 minút.
Na posledných 10 minút je vhodné prekryť chlieb alobalom, aby sa sfarbila aj kôrka, ktorá je tesne pod okienkom remosky. (Platí to v prípade, že máme remosku s okienkom.)
Ako vieme, že je chlebík už správne upečený? Po zaklopaní na dno chlebíka znie duto.
Kváskový chlieb z remosky necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť s úctou k tradíciám.
Súťaž "Kváskujeme s Remoskou" - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
5. októbra 2018 @ 10:17
[…] Recept na Kváskový chlieb z Remosky nájdete TU >> […]
Zuzana Velacková
25. marca 2020 @ 18:07
dobrý deň Naty, môžem v remoske upiecť aj papučkový chlebík?
Zuzana
25. marca 2020 @ 18:10
Naty, môžem piecť v remoske aj papučkový chlebík?
Naty Štefková Žúreková
26. marca 2020 @ 8:37
áno, dá sa upiecť aj papučkový v remoske. Len nech je mierne nedokvasený, aby držal pekne tvar.
Nech sa darí 🙂