6 komentárov

  1. Svetlana Kurtulikova
    30. marca 2017 @ 10:07

    Dobey den,

    od kamaratky mam kvasok, uz sa mi par krat podarilo upiect vcelku podareny chlebik..LENZE
    Vo vasom clanku som si precitala, ze ked kvasok smrdi ako aceton, je hladny a treba ho nakrmit. Mne teda takto smrdi aj den po nakrmeni (lyzica muky+lyzica vody). Nechavam 12h na vzduchu a potom ked by som ho chcela odlozit do chladnicky (kde by mal tyzden vydrzat) zase si vsimnem ten aceton.. Moja otazka teda znie, co mam s kvaskom robit, aby bol pouzitelny 🙂 ? Vydrzi par dni do dalsieho pecenia acetonovy, alebo ho mam prikrmovat ked pyta ?

    2.otazka: co je alternativa k osatke, ak nemam jej spravnu velkost ? Vykysne mi cesto aj bez nej ? (pisete, ze osatka napomaha najma tvaru ) je nevyhnutna pre spravne kvasenie ?

    Velmi pekne dakujem 🙂
    S uprimnym prianim pekneho dna,

    Svetlana K.

    Reply

    • Daniela Rau
      3. apríla 2017 @ 21:08

      Dobrý deň Svetlanka.
      1. Ak kvások vonia ako acetón, znamená to, že kvások hlási svoj hlad. Treba byť však pozorný pri skúmaní vône, pretože kvások môže byť silno kyslo voňajúci, no acetón to nie je. Ak sa vám acetónová vôňa stále vracia, je potrebné kvások ozdraviť.
      2. Ošatku si ľahko vyrobíte aj doma- vhodne veľkú misku vysteliete utierkou a vysypete ju škrobom. Ošatka dáva chlebíku finálny tvar. Je dobré použiť niečo, v čom chlieb finálne vykvasí.
      Držíme palce

      Reply

      • Svetlana Kurtulikova
        12. apríla 2017 @ 14:28

        Velmi pekne dakujem za odpoved. Skusala som kvasok ozdravit podla rad na vasej webke. Chlieb z neho nebol vobec makky a vlacny, skor ubity. I ked chutovo ok a zjedol sa. Tak som sa podujala na opatovne ozdravenie kvasku. Vizualne posobi velmi zivotaschopne, vecer pripravim starter a odskusam 🙂

        V snahe prist veci na koren som ale googlila a citala rozne zdroje a chcela by som vas poprosit o objasnenie jedneho.
        Mnohi autori “recykluju” kvasok miesto udrziavania materskeho. T.j. vsetko co maju v chladnicke pouziju na zarobenie startera a potom pred pecenim lyzicu odlozia a uschovaju a tak dalej.. Teda v com je podla vas lepsie udrziavanie materskeho kvasku ? Alebo je to len iny sposob na dosiahnutie toho isteho vysledku ?
        Velka vdaka!
        Sv.

        Reply

  2. Martina
    6. novembra 2017 @ 1:10

    Pekný den, mozem sa opýtat, je mozné na kváskovanie pouzit misku “kysku,” alebo hocijakú misku s vrchnákom? (únia nám totiz tie igelitky úplne zakáže, tak ich už teraz veľmi nezhromažďujem 😉 Alebo je v takej miske málo vzduchu?

    Reply

    • Mariana
      19. júla 2018 @ 9:37

      misky kysky sú super – používam aj iné misky ktoré majú originálny vrchnák a chlebík je výborný – vzduchu v nich nie predsa o nič menej ako keby ste misku prikryli fóliou.

      Reply

  3. Kváskový chlieb z remosky - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    4. októbra 2018 @ 19:46

    […] TIP: Tipy, čím prekryť misku a ošatku počas kvasenia. […]

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *