8 komentárov

  1. Eliška Miháliková
    24. júna 2017 @ 15:12

    Dobrý deň,
    chcela by som nejakú radu na vysypávanie ošatky. Mám tú pedigovú ošatku a nikdy sa mi z nej chlebík nechce pekne vyklopiť. Vždy sa mi tam prilepí, potom ho musím odtiaľ ťahať a rozpleští sa mi na plechu a je nízky (ploský).
    Neviem už, či mám ošatku vysypať hrubšou vrstvou múky alebo škrobu alebo viac cesto pomúčiť?
    Prosím o radu alebo nejakú fotku, ako správne vysypať ošatku.
    Ďakujem za odpoveď
    ELIŠKA

    Reply

    • Daniela Rau
      25. júna 2017 @ 19:20

      Dobrý deň Eliška, na vysypanie ošatiek doporučujem použiť najlepšie zemiakový škrob. Ten je ideálnejší než múka. Cesto sa po ňom pekne “vyšvihne” hore. V prípade bezlepkových chlebíkov môže byť pohánková múka. Alebo môžete použiť na vystlanie ošatky textilnú prikrývku (medzi ošatku a cesto). Dostať ich kúpiť (napr. http://www.extradarcek.sk) Je to taká látka s jemnou gumičkou, ktorá ochráni ošatku a vyklopí pekne cesto von. Dá sa vyprať. To, že sa vám chlebík po vyklopení roztečie, môže mať aj iné dôvody. Napr. ak je až príliš veľa prekvasený = cesto má v sebe až príliš veľa “bubliniek”, tak po vyklopení cesta z ošatky sa tieto bublinky popraskajú a cesto sa roztečie. Pozor- teraz v lete pri vysokých letných teplotách stačí nechávať cesto kvasiť oveľa kratšie.

      Reply

  2. Marta Žigová
    5. apríla 2018 @ 18:17

    Dobrý deň prajem,
    Peciem spaldovy kvaskovy chlebík,
    Je krásne nakysnuty, má peknú striedku, vláčny a pružný, len je nízky, vlastne v rúre nevyjasnený do výšky, ale do šírky. Čo spôsobuje tento stav?
    Môže to byt veľkosťou osatky? Robím ho zo 609 gr muky. Aká veľkosť osatky by bola vhodná?
    Dakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      11. apríla 2018 @ 10:17

      Marti ako určiť správnu veľkosť ošatky nájdete v článku tu: https://kvaskovanie.sk/vybrat-osatku-chlieb-najcastejsie-otazky/ Keď sa dá príliš málo cesta do príliš veľkej ošatky (nádoby), tak cesto sa v nej prispôsobí na jej celú dĺžku a je nižší. Treba vybrať akurátnu veľkosť.

      Reply

  3. Janka Vlčkova
    25. apríla 2019 @ 9:13

    Dobrý deň
    Som začiatočníčka upikla som 2 špaldove chlebíky chuť vyborna
    ale mala som ho taký hutný .
    Chcela by som poradiť . Neviem či robim niekde chybu.

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:06

      Tak ako píšeme v knihe Kváskovanie – v Tipoch a radách na str 322, Ťažký a hutný chlieb bez bubliniek = jeho pravdepodobnou príčinou je nekvalitný kvások. Doporučujeme kvások ozdraviť/ oživiť, návod nájdete zdarma tu na blogu v článku. Držíme palce, nech sa ďalší chlebík vydarí.

      Reply

  4. Martina
    24. mája 2019 @ 17:32

    Dobrý deň
    Akú veľkú ošatku mám kúpiť, keď pečiem chlebík z 600g múky?
    Ďakujem 😊

    Reply

    • Daniela Rau
      30. mája 2019 @ 19:58

      Martinka, veľkosť ošatky sa určuje: treba spočítať všetky suroviny, ktoré idú do cesta, vrátane vody aj štartéra. Najbližšia veľkosť ošatky je tá správna. Napr: súčet vyjde 1080g, čiže vhodná ošatka je 1kg.

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *