Návod- Ako vysušiť kvások
Každého domáceho pekára, ktorý používa na prekyprenie cesta kvások napadne otázka, čo s kváskom, keď odchádzame na dlhšie preč a nemôžeme sa o kvások starať.
Prinášame vám zopár tipov, ako môžeme odísť preč z domu na viac dní a kvások pritom prežije:
- Prvou možnosťou je zobrať kvások so sebou. Tento prípad je vhodný, ak necestujeme ďaleko a na danom mieste máme možnosť pripraviť si svoj kváskový chlieb. Do Dubaja si ho baliť určite nebudeme 🙂
- Môžeme požiadať o pomoc priateľku či susedu, aby sa zatiaľ o kvások postarala. Doporučujeme jej odovzdať kvások aj s presným návodom 🙂
- Kvások môžeme zamraziť.
- Kvások môžeme vysušiť.
Dnes sa pozrieme na to, ako kvások vysušiť.
Ako na to? Pozrime sa na to spolu:
Čo potrebujeme:
- aktívny kvások
- čistý plech alebo kameň na pečenie
- stierku
- nôž
- uzatvárateľnú nádobu alebo sáčok typu „zippa bag“
Postupujeme nasledovne:
V prípade použitia plechu si plech otočíme hore dnom, aby sme získali vyvýšenú rovnú plochu. | |
Aktívny kvások rozotrieme pomocou stierky do čo najtenšej vrstvy. | |
Kvások necháme na vzdušnom mieste pri izbovej teplote vysušiť. Dĺžka sušenia závisí od hrúbky rozotretého kvásku. | |
Nôž priložíme šikmo na plech/ kameň. Druhou rukou nôž prekryjeme z dôvodu prskania usušeného kvásku do priestoru. | |
Jednoduchým priamym pohybom zoškrabneme ušušený kvások. | |
Vysušený kvások premiestnime do uzatvárateľnej nádoby alebo zippa bagu. | |
Skladujeme v suchu a tme. Sušený kvások vydrží aj 1 rok. |
Takýto vysušený kvások je dobré mať odložený vždy „pre istotu“. Lebo ak by sa vášmu aktívnemu kvásku niečo stalo, prišli by ste oň. Sušený kvások vám situáciu zachráni. Stačí ho následne len prikŕmiť múkou a vodou, nechať 9-12 hodín prekvasiť pri izbovej teplote a môžeme variť a piecť 🙂
Takéto a aj ďalšie cenné rady nájdete aj v knihe „Kváskovanie- Recepty z kvásku“.
4 tipy čo s kváskom počas dovolenky - Kváskovanie
29. júna 2017 @ 22:31
[…] Vysušenie kvásku je praktický spôsob konzervovania. Aktívny kvások sa rozotrie do čo najtenšej vrstvy a nechá sa vysušiť. Následne sa už len zoškrabne v podobe prášku do vzduchotesného vrecúška alebo uzatvárateľnej nádobky a skladuje sa na suchom a tmavom mieste. Takto vydrží až rok. Kvások uvedieme naspäť do aktivity jednoducho: usušený kvások presypeme do misky, zalejeme trochou mierne vlažnej vody. Jeho konzistencia má byť ako cesto na lievance. Takto necháme kvások aspoň 30 minút na linke prebudiť. Následne ho dokŕmime 1PL múky a 1PL vody, premiešame, prekryjeme vrecúškom alebo potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote 9-12 hodín. Potom môžeme odobrať do štartéra a pripraviť si tak opäť chutný chlieb plný zdravia. Podrobný návod „Ako na vysušiť kvások“ aj s fotopostupom nájdete tu. […]
Lenka
1. októbra 2017 @ 23:48
Dobrý deň, možno to už bolo niekde napísané, neviem , ale ak môžem poradím malú vychytávku – nakoľko sa mi na plechu zoškrabával kvások zle (je z toho bordel, plech sa môže poškrabať, dosť dlho to trvá išlo to ťažko aspoň mne) tak je to super natrieť na papier na pečenie a keď to úplne vyschne tak ten papier len nad miskou pokrčíte a ono to zíde úplne samé začne sa olupovať a už tomu stačí iba trošku pomôcť pohybom papiera.
Marika
14. marca 2020 @ 7:00
Môžem kvások sušiť aj v sušičke?
Naty Štefková Žúreková
19. marca 2020 @ 10:18
v sušičke to nie je vhodné. stačí izbová teplota
Mirka
30. marca 2020 @ 12:54
Dobrý deň, chcem sa spýtať či toto platí len pre klasický ražný kvások, alebo môžeme sušiť aj Lievito madre (pšeničný kvások)?
Naty Štefková Žúreková
9. apríla 2020 @ 17:41
LM je lepšie zamraziť, keďže sa ťažko rozotiera na vysušenie
Elena Tychlerová
9. apríla 2020 @ 16:40
Dobrý deň, prosím Vás, nakysne cesto pomocou kvásku z bezlepkovej múky?
Naty Štefková Žúreková
9. apríla 2020 @ 17:40
Zdravím, Elenka, áno, vykvasí aj s bezlepkovým kváskom 🙂
Nech sa darí:)